Magyar Opera

Újabb Kestrel információk

Már csak néhány nap, és megérkezik az Opera következő jelentős verziójának első kiadása. Érthető tehát, hogy a fejlesztők egyre bővebben hintik a róla szóló információkat, noha már korábban is számos részletre derült fény. A mai napon a Desktop Team honlapján újabb részletes leírás jelent meg a várható újdonságokról. Ezek egy része már korábban nyilvánosságra került, de nem árt feleleveníteni az emlékeket... A cikk írója tematikusan haladt előre, én is hasonlóképpen cselekszem tehát.

Sebesség

Az Opera már eddig is gyors volt, de minden teljesítmény túlszárnyalható (szó szerint, hiszen a Kestrel egy sólyomfajta neve). Ennek jegyében teljesen újraírták az ECMAScript (ismertebb nevén JavaScript) motorját, ami nemcsak gyorsabb, de kevésbé erőforrás-igényes lett (a készítők szerint ez az eddigi leginkább erőforrásbarát programjuk).

A másik programrész, ami jelentős sebességbeli változáson ment keresztül az Opera levelezője, ami az új indexelési és levéltárolási módszernek köszönhető. A levelek és hírcsatornák frissítésekor tapasztalható lassulások tekintetében is jelentős javulás lesz a készítők ígérete szerint.

Noha a fenti két változás a legfontosabb a sebesség szempontjából, számos további javítás szolgálja majd a gyorsabb böngészést. Remélhetőleg ez segít majd az Operánál tartani a leggyorsabb böngészőnek járó koronát.

Kompatibilitás

Régebben az Operának sok gondja volt a nem szabványos, más böngészőkre optimalizált oldalak megjelenítésével. A folyamatos fejlesztéseknek hála, ezek mára egyre kevesebb gondot jelentenek, de még mindig kísértenek. Az Opera 9 megjelenése óta a fókusz a stabilitás növelésén volt, ennek érdekében a renderelő motort érintő változások száma és mértéke csekély volt. A kedden érkező Kestrel előzetes azonban javítások ezreit hozza magával, és további jelentős fejlesztések várhatók a végleges kiadásig.

A nagyobb kompatibilitás érdekében új funkcionalitások is bekerülnek, a változások többek közt a CSS (overflow-x, overflow-y) JavaScript (Getters, Setters) kezelést érinti. A fejlesztők kölün foglalkoztak a Google oldalak megfelelőbb kezelésén.

Könnyebb hozzáférés....

...(elsősorban) a hátrányos helyzetűek számára. Az Opera a 7-es verzió óta nem támogatja a felolvasó programokat (amelyek lehetővé teszik, hogy a honlapokon található szöveget egy gépi hang felolvassa). Ez a lehetőség az új kiadásban újra megjelenik. A Kestrel olyan alkalmazások használatához nyújt majd támogatást, mint a Window-Eyes, Jaws és a VoiceOver.

A másik jelentős változás a billentyűzet kombinációkat érinti. A régi Opera felhasználóknak általában nem szokott tetszeni a sok változtatás, amelyek célja általában szélesebb felhasználói réteg megnyerése. A fejlesztők ígérete szerint ez lesz az utolsó nagyobb mértékű módosítás ezen a téren. A mostani viszont elég komolynak ígérkezik, például minden egy gombos gyorsbillentyű funkciója alapból le lesz tiltva a zavaró véletlen lenyomások elkerülése érdekében. Szerencsére ez az állapot a Beállítások résznél megszüntethető lesz, nyilván a rutinos felhasználók szimpátiájának megtartása érdekében.

Rendszerintegráció

Mint nyilván sokan tudjátok, az Opera multi-platform böngésző, azaz számos operációs rendszerre léteznek verziói. Ez sokat segít a felhasználóknak, hiszen mindig ugyanazokat funkciókat kapja különböző rendszerek alatt, viszont az egyes platformok megjelenésükben és filozófiájukban jelentősen eltérhetnek egymástól. A Kestrel nagy előrelépést jelent majd ezen a területen is. A Vista jobban támogatottá válik (szerencsére, hiszen én magam is tapasztaltam bosszantó problémákat), emellett a Mac-es verzió is közelebb áll majd a natív OSX alkalmazások megjelenéséhez. Linux esetén a legnagyobb újdonságot kétségkívül a natív 64 bites változatok megjelenése jelenti, reméljük, hogy Windows esetén sem kell már sokáig várnunk erre a lépésre. Minden operációs rendszeren jelentős szerepet kap majd az alapértelmezett programok kezelésének jobb implementálása is.

Opera Mail

Az Opera levelezője sokáig szinte érintetlen maradt. Most azonban jelentős változások várhatók, nem véletlenül szentel a cikk külön bekezdést a témának. A fő változás a már említett indexelés és levéltárolás módosítás lesz. Ezen kívül az IMAP funkció esett át jelentősebb változtatásokon. Immáron képes hierarchikus postafiók megjelenítésre, és a többklienses működésen is javítottak, sok egyéb változtatás mellett. A levelező panelt is felfrissítették és a piszkozatok kezelése is megváltozott. A fejlesztők szerint az új M2 összességében gyorsabban működik majd és kevesebb hibával. Igaz, azt is hozzátették, hogy az első előzetes ezen a téren még messze van a véglegestől...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr6154917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszi 2007.09.03. 11:26:33

már csak egy nap!!4!4!

meneruwa 2007.09.03. 11:39:45

én is azt a napot várom mert az operám érzi, erre be is halt magától :S ilyen se volt még. elment minden beállításom, stb.... szellem van a gépemben :) másrészről az urlfilter.ini-re gynakszok mert 128kbyte-os fájl lett a magyar s külföldi reklámletiltásokat tettem bele,s ugy belassult mint állat, szal sztem nem érdemes fullos letiltással próbálkozni csak a saját magad által összegyüjtőttel, mert ahová nem teszed be a lábad onnan miért tiltanál le reklámokat.
nah de már 24 óra sincs :D

Lali_ 2007.09.03. 16:31:36

Hogy csináltál 128kb-osat? Nekem még mindig 2 kb-os :) Egyébként attól max belassulna szerintem. A magyar reklámszereket érdemes betenni, mert azt valószínűleg mindenki látja/látná. Át is alakítottam egy picit, hogy kevesebb *valami* legyen, mert szerintem az a legmegterhelőbb az OPerának ellenőrizni. Egyébként a 9.23-al nem vagyok teljesen kibékülve, Volt, hogy minden reklámtiltást letötörltem és akkor is csinált pár szokatlan dolgot..Egyszer már vissza is tettem a 9.22-öt.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.03. 20:31:04

Szerintem a 9.23-nél baromkodtak egy sort készítők az FF-es cuccal, oszt gajra is ment az Opera :). Kijavítottak 5 hibát, és bejött 10... :D

Lali_ 2007.09.03. 21:32:23

Ja, nekem is ez a gyanum...

meneruwa 2007.09.04. 09:35:09

különben, tényleg lassabb a működése a 23-asnak, memoriából is elég sokat fogyaszt arról nem is beszélve hogy a proci kihasználtásg is elég magas, ha több oldalt töltök egyszerre s emiatt adja meg magát, amugy probaképp raktam bele egy küldöldi oldalon találkt összes reklámletiltást de hát ki is töröltem mindent utánna belőle :) már csak a mai napot várom én nem teszem vissza a 22-őt

zseko 2007.09.04. 21:41:05

Ami nagyon a szívemhez nőtt az Operában a reklámletiltás terén, az a nemrégiben divattá vált (pl. az index fórumain is) zöld-aláhúzásos-előtűnőablakos reklám blokkolása. Egy kis oldal forráskód turkálás után, betéve a listába, nem is igen emlékszem mikor találkoztam vele. Marhára idegesítő volt az a reklám.
süti beállítások módosítása