Magyar Opera

Opera 9 Preview 2

Megjelent az Opera 9 második előzetes verziója, amely már letölthető az új Opera Labs oldalon. Hasonlóan a többi verizóhoz, erre az előzetesre is sokat kellett várni, de több olyan újdonság is belekerült, amiért érdemes volt várakozni.

Az újdonságok között van (újra) a sokat emlegetett Bittorrent kliens, ami az Opera hivatalos közleménye szerint ezúttal bekerül a végleges verzióba is. Az Opera tartalmazni fogja a Bittorrent alapértelmezett keresőjét és logóját is, a Bittorrent Inc. és az Opera közötti megállapodás alapján. A Bittorrent támogatása az Opera 8 megjelenése után merült fel, mivel a nagyobb hírverésnek köszönhetően jóval többen töltötték le az Operát, mint azelőtt, így a szerverek egy idő után nem bírták a rohamot, és felmondták a szolgálatot. A Bittorrent protokollt éppen az ilyen esetek kivédésére találták ki, mivel a letöltéseket megosztja a letöltők között, szétdarabolva a forgalmat, bár a fájlmegosztó alkalmazások között is egyre népszerűbb a használata. Az Opera egy egyszerű, de gyors Bittorrent klienst biztosít, amely nagyjából csak 25 Kb-tal növeli meg a böngésző méretét, így az Opera még mindig a lehető legkissebb méretű böngésző a rengeteg beépített funkció ellenére.

Óra widget

Egy másik újdonság a nemrég kiszivárgott widgetek, amelyek a várakozásokkal ellentétben nem a Firefox kiterjesztéseit fogják lemásolni, hanem a böngészőn kívül fognak futni, az Opera motorját használva. A widget valójában egy olyan kis program, ami az Operától függetlenül futhat, de képes használni az Opera funkcióit (vagyis képes egyszerűen elérni és használni a webet), így integrálva az asztali alkalmazásokat az internettel. Ugyancsak bekerült a lapok előnézete, amely a widgetekhez hasonlóan már a megjelenés előtt kiszivárgott.

A továbbiakban valószínűleg nem lesz szükség a search.ini szerkesztésére sem, mivel bekerült egy beépített szerkesztő a keresőknek. Megjelentek a site specifikus beállítások, lehet velük játszadozni. Minden oldalnak külön megadhatóak saját beállítások, hasonlóan működik, mint a jelszókezelő. A lapokon megjelent egy Block content menü is, amivel a weblap elemeit lehet blokkolni, remélhetőleg jó reklámszűrő válik ebből a funkcióból.

Mivel ez nem egy végleges verzió, hanem csak egy technológiai előzetes, ezért nem ajánlott rátelepíteni a régi Operára (legfeljebb az előző előzetesre, de a legjobb egy teljesen új telepítés). Az előzetesek gyakran hibásak, sokszor lefagynak, és főleg a levelezésben okozhatnak adatvesztést is. A végleges verzióba még sok változás kerülhet bele, megváltozhatnak a menük, a feliratok, vagy a jelenlegi funkciók is.

süti beállítások módosítása