Magyar Opera

3 éves a Magyar Opera

A régi Magyar Opera oldala

Pontosan három évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy összegyűjtöm egy helyen az Operával kapcsolatos híreket, újdonságokat. Három éve még egy kissé másképp nézett ki a Web, mint manapság: blogokkal még csak ritkán, elvétve lehetett találkozni, nem volt RSS, nem volt Firefox, közösségi site és Web2.0 sem. Akkoriban főleg fórumokról lehetett beszerezni az újdonságokat, és kezdett beindulni a blogok térhódítása is.

Az Operával természetesen már jóval korábban találkoztam, egy kollégám gépén láttam először, és érdekesnek tűnt. Kipróbáltam én is, de eleinte nem tetszett különösebben: túl sok beállítása volt, bonyolultnak és macerásnak látszott. Viszont véletlenül felfedeztem benne az egérmozdulatokat, és ez annyira megragadott, hogy hajlandó voltam több időt áldozni rá. Megérte.

Tovább...

My.opera.com változások

Az Opera közösségi honlapjának hivatalos blogjában egy hete jelent meg egy bejegyzés, miszerint változások várhatók a honlap működésében. Eredetileg egyszerre kívánták frissíteni a hardver és a szoftver hátteret, de ez rajtuk kívül álló okokból sajnos nem jött össze. Így egyelőre maradt a szoftver csere, ami a tegnapi nap folyamán sikeresen megtörtént, és többek között az alábbi változtatásokat hozta:

  • áttervezett blogszerkesztő felület
  • lehetőség arra, hogy a blogbejegyzéseknek csak a kivonata (eleje) kerüljön a címlapra. A teljes cikkhez, a read more linkre kell kattintani
  • az egyes bejegyzések URL-je egyénileg meghatározható (az eddigi számsorozat helyett)
  • lehetőség nyílik szavazások elhelyezésére az oldalsó panelen
  • továbbfejlesztett fotóalbum vetítés az oldalsó panelen
  • feltöltött képek gyorsabb átméretezése, jelentősen növeli a képfeltöltés sebességét
  • saját hozzászólások törölhetők a topikokból
  • továbbfejlesztett fórumkereső felület
  • e-mail aktivizáció újbóli bevezetése
  • számos kisebb-nagyobb hibajavítás, és sebességbeli optimalizáció

Reklámok tiltása hatékonyan

Az Opera 9 már tartalmaz egy könnyen használható, beépített tartalomszűrőt, aminek köszönhetően már kis ráfordítással megszabadulhatunk az ugráló, villogó, zavaró reklámok túlnyomó többségétől. Ha még nem ismernéd ezt a funkciót, akkor röviden elmondom, miről van szó: kattints jobb egérgombbal a weblapon (lehetőleg ne a reklámon, hanem a valahol a szöveges vagy egy üres részen), és válaszd ki a Tartalom letiltása menüpontot.

Ennek hatására a weblap szöveges része elsötétedik, és csak a képek, reklámok maradnak rajta. Ebben a nézetben csak végig kell kattintgatnod a reklámokat, mire azok elsötétülnek, és egy vörös Letiltott kép vagy Letiltott tartalom szöveggel lesznek áthúzva. Ha készen vagy, az oldal felső részén nyomd meg a Rendben gombot, erre visszajön az oldal, de már reklámok nélkül (ha mégsem így történne, töltsd be újra az oldalt, vagy töröld a cache-t).

A módszer elég egyszerű és hatékony, de vannak hiányosságai. Lássuk mik ezek, és hogyan tudjuk elkerülni őket.

Tovább...
süti beállítások módosítása