Magyar Opera

Opera 10 - újdonságok és kívánságok

Bár még csak két hónapja jelent meg az Opera 9, máris több szóbeszéd indult el az Opera következő verziójáról, amely a megjelenés előtt álló Firefox 2 és az Internet Explorer 7 riválisa szeretne lenni. A ZDNet Thomas Forddal, az Opera PR-felelősével készített egy interjút, amelyben az Opera 10 fejlesztéseiről beszélgettek.

Újdonságok

Az interjú alapján kitűnik, hogy az Opera továbbra is nagy hangsúlyt fektet a webeszközök (widgetek) fejlesztésére és terjesztésére. Bár a widgetek eddig nem arattak osztatlan sikert, az Opera lelkesedése töretlen, és sorra jönnek ki a különböző widgetek és widget-készítő eszközök. Az Opera célja ezzel az, hogy az egyszerűbb alkalmazásokat, mint például a számológép, integrálják a böngészőbe (web mint platform). A web2 lassú, de biztos terjedésével később szövegszerkesztő és táblázatkezelő widgetek is megjelenhetnek, amelyeknek már valódi haszna is lehetne. A widgetek nagy előnye lehet még a későbbiekben, hogy egyszerűségüknek köszönhetően minden platformon működhetnek, például mobilokon vagy játékkonzolokon is, ahol az Internet Explorer, sőt a Firefox is esélytelen.

A hivatalos állásfoglalásból az is kitűnik, hogy az Opera 10 nagyobb figyelmet fog szentelni a webfejlesztőknek, bár hogy ez pontosan milyen eszközöket jelent, az nem derült ki. Az Opera 9 jelenleg csak egy beépített forráskód-szerkesztőt és egy opcionális Web Developer Toolbart tartalmaz, ami funkcionalitásban messze elmarad a Firefox Web Developer kiterjesztésétől.

Kívánságok

Közben az Opera Watch blogban megjelent egy bejegyzés, ahol a készülő Opera 10-hez lehetett javasolni mindenféle funkciókat. A javaslatok még most is folyamatosan érkeznek, és állítólag a listát az Opera feljesztői is figyelemmel kísérik. Hogy csak ötleteket akarnak szerezni, vagy fel akarják mérni az igényeket, azt nem tudni.

A terjedelmes, mostanra már több mint 800 bejegyzésből álló listából jól látszik, hogy mit is szeretnének leginkább az Opera felhasználók a következő verziókban. Az alábbi listába azokat a funkciókat soroltam fel, amelyeket a legtöbben kérték, így remélhetőleg jó esély van arra, hogy bekerüljön az Opera 10-be.

Tovább...
süti beállítások módosítása