Magyar Opera

Opera 10 - újdonságok és kívánságok

Bár még csak két hónapja jelent meg az Opera 9, máris több szóbeszéd indult el az Opera következő verziójáról, amely a megjelenés előtt álló Firefox 2 és az Internet Explorer 7 riválisa szeretne lenni. A ZDNet Thomas Forddal, az Opera PR-felelősével készített egy interjút, amelyben az Opera 10 fejlesztéseiről beszélgettek.

Újdonságok

Az interjú alapján kitűnik, hogy az Opera továbbra is nagy hangsúlyt fektet a webeszközök (widgetek) fejlesztésére és terjesztésére. Bár a widgetek eddig nem arattak osztatlan sikert, az Opera lelkesedése töretlen, és sorra jönnek ki a különböző widgetek és widget-készítő eszközök. Az Opera célja ezzel az, hogy az egyszerűbb alkalmazásokat, mint például a számológép, integrálják a böngészőbe (web mint platform). A web2 lassú, de biztos terjedésével később szövegszerkesztő és táblázatkezelő widgetek is megjelenhetnek, amelyeknek már valódi haszna is lehetne. A widgetek nagy előnye lehet még a későbbiekben, hogy egyszerűségüknek köszönhetően minden platformon működhetnek, például mobilokon vagy játékkonzolokon is, ahol az Internet Explorer, sőt a Firefox is esélytelen.

A hivatalos állásfoglalásból az is kitűnik, hogy az Opera 10 nagyobb figyelmet fog szentelni a webfejlesztőknek, bár hogy ez pontosan milyen eszközöket jelent, az nem derült ki. Az Opera 9 jelenleg csak egy beépített forráskód-szerkesztőt és egy opcionális Web Developer Toolbart tartalmaz, ami funkcionalitásban messze elmarad a Firefox Web Developer kiterjesztésétől.

Kívánságok

Közben az Opera Watch blogban megjelent egy bejegyzés, ahol a készülő Opera 10-hez lehetett javasolni mindenféle funkciókat. A javaslatok még most is folyamatosan érkeznek, és állítólag a listát az Opera feljesztői is figyelemmel kísérik. Hogy csak ötleteket akarnak szerezni, vagy fel akarják mérni az igényeket, azt nem tudni.

A terjedelmes, mostanra már több mint 800 bejegyzésből álló listából jól látszik, hogy mit is szeretnének leginkább az Opera felhasználók a következő verziókban. Az alábbi listába azokat a funkciókat soroltam fel, amelyeket a legtöbben kérték, így remélhetőleg jó esély van arra, hogy bekerüljön az Opera 10-be.

Meglepő módon a legtöbben nem kiterjesztéseket kértek, hanem egy automatikus frissítéskezelőt, mint amilyen a Firefoxban is van. Egy ilyen funció képes lenne arra, hogy egy új verzió megjelenésekor automatikusan frissítse csak a módosított részeket. Az Opera jelenleg is figyeli a frissítéseket, de minden esetben le kell tölteni az új verziót, és a felhasználónak kell azt telepítenie is. Bár ez nem egy kritikus funkció, azért a Firefox módszere mindenképpen elegánsabb.

A második kérés ismét elég meglepő, bár azt hiszem jogos. Nagyon sokan panaszkodtak arra, hogy az Opera hírcsatorna-kezelője nehezen használható, ha sok feedre iratkozott fel az ember. A Hírcsatorna menüpont még nagy felbontás esetén is három-négy oszlopra szakad szét, így nem igazán átlátható. A hírcsatornáknak nincs saját paneljük, csak a Levelek alatt, így sok feed esetén ott is sokat kell görgetni. Megoldásként nagyon sokan a mappák vagy kategóriák bevezetését javasolták, hasonlóan a minialkalmazásokhoz vagy jegyzetekhez. Jelenleg a hírcsatornák kategorizálását szűrőkkel meg lehet oldani, de ez közel sem olyan egyszerű, mint a mappás megoldás.

Ugyancsak sokan kérték a webfejlesztő eszközöket, mint a Dom Inspector vagy a Web Developer. A fenti interjú alapján jó esély van arra, hogy ezek valóban bekerüljenek a következő verzióba.

Sokan hiányolják a profilok biztonsági mentését is. Bár a profil mentése az Operában elég egyszerű, viszont a legtöbb felhasználó nem tudja, hogy pontosan mit kell elmentenie, és ezeket a fájlokat hol találja, így egy beépített megoldás sokaknak segíthetne. Ráadásul ezzel a módszerrel sokkal egyszerűbb lenne a beállítások importálása is, amire ugyancsak sokan panaszkodtak. A profilokkal kapcsolatban sokszor felmerült az online, szinkronizált profil gondolata, ami azt jelentené, hogy a beállításokat az Opera a weben tárolná, így több gépen is lehetne kvázi ugyanazt az Operát használni.

Sokszor visszatérő kérés a listában a HTML szerkesztő a levelezőben. Sok felhasználó hiányolja legalább a minimális formázási lehetőségeket a levelek írásakor. Haosnlóan problémás egy HTML levél továbbítása is. A levelezővel kapcsolatban többen említették a PGP/GPG titkosítást, valamint egy frissítés gombot a hírcsatornákhoz.

Népszerű funckió lenne az online, szikronizált könyvjelzők lehetősége, ami jelenleg már létezik a Flock böngészőben, a del.icio.us használatával. A felhasználók szerint az Opera egész egyszerűen tárolhatná a könyvjelzőket a MyOpera oldalhoz tartozó profilban, így sokkal egyszerűbb lenne több böngésző között megosztani a könyvjelzőket.

A fentieken kívül többen kérték az automatikus kitöltést, a szövegek formázott másolásának lehetőségét, szebb Opera ikont, bővebb BitTorrent beállításokat, online filter listát, bővített oldalbeállításokat, beépített naptárat, beépített anti-phishing megoldást, mozgatható eszkötárakat és persze kiterjesztéseket. Természetesen még sok más ötlet is elhangzott, aki kíváncsi ezekre, elolvashatja az eredeti listában.

Ha te is szeretnél valamilyen új funckiót látni az Opera 10-ben, írd le az ötleteidet az Opera Watch oldalán. Ha a fenti funkciók közül szeretnéd valamelyiket, akkor azt is megemlítheted, mivel minél többen kérik, annál nagyobb az esélye, hogy a fejlesztők végül megvalósítják.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr2712666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penge · http://pengemester.try.hu 2006.08.26. 03:15:10

Ha a fent leírtakat mind megvalósítják, akkor az Opera lesz a legjobb böngésző és mailkliens.
Bár az RSS-el semmi bajom. Lényegesen átláthatóbb mint pl Thunderbirdben.
A widgetekben viszont nem sok fantáziát látok.

niederl 2006.08.27. 11:46:55

Végigfutottam az Opera Watch kommentjeit, de számomra úgy tűnik hogy a postok 95%-a komplett hülyeség, vagy az illető a 6-os óta nem látott Operát, vagy soha nem nézett bele a beállításokba. Hihetetlen mikor 3 éve meglévő funkciókat kérnek. Le kellett volna korlátozni hogy legalább csak Opera 9-cel lehessen kommenteket írni.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.08.27. 16:07:32

Hát való igaz, hogy kértek hülyeségeket is, de azért messze nem 95% :)
Amúgy én is egyetértek Pengével, ha a fentiek nagy részét megcsinálnák, nagyot ugrana az Opera népszerűsége. Sajnos tartok tőle, hogy ezek közül csak egy-két funkciót fognak betenni. Én leginkább az online profilnak örülnék.

niederl 2006.08.27. 17:35:59

Na jó, nem 95, de elég sok hozzászólástól megfájdult a fejem... :-) Amúgy az általad kiemeltekkel nagyjából egyetértek, de...

Frissítéskezelő: nagyjából MSI-installer-szerű történet, talán ha azzal végeznek... nem sok esélyt látok rá egy éven belül.

M2-t is olyan régen piszkálták utoljára az IMAP-on kívül, szerintem már el is felejtették. Mondjuk nekem így sincs vele bajom, de akkor is.

WebDev csak annyi lenne hogy csapjanak a default installhoz egy webdev toolbar+menut, nem hinném hogy olyan nehéz lenne. Ez hamar meglesz.

Menhető profil... hát nehéz lenne, talán. Online profil is +1, főleg hogy az osync nem megy macen.

HTML levél fúj, PGP semleges, újratöltés gomb? (F5?) mondjuk egy összes újratöltés jó lenne.

Online könyvjelzők +1, bár ott sem egy nehéz feladat átküldeni egy fájlt, de automatán tuti jobb.

Bittorent beállítások, újabb sss beállítások, +1. Többi kuka.

Csak ennyi... :-)

fellow 2006.08.27. 20:00:36

Mondjuk nekem úgy jó az Opera, ahogy van. Persze jó lenne normális Outlook Web Access és eRoom támogatás, de gondolom nem rajtuk múlik. (Zárójelben: még mindíg nem támogatják az animált gif favicont, pl. BugMeNot.)

jeti 2006.08.27. 22:00:53

Szia Karaj!

Én már régóta emlegetett dolgoknak örülnék a következő Operában. :-) Eddig hány szavazatot kaptak? :-)
1.) levelek alapértelmezett nagyítása
2.) alapértelmezett levelezési fiók
Persze a webfejlesztő eszköztárnak is nagyon örülnék. Lehet hogy, kiváltaná az Editpluszt.

Találtam egy kisebb bugot is a 9.01-esben. A partnereknél: egy partner kitörlése után nem tudsz bármelyik más partnernél rákattintani a tulajdonságokra, de ha bezárod, és újra kinyitod, akkor már minden rendesen működik a következő törlésig. Ezt persze, lehet ismételgetni.

Penge · http://pengemester.try.hu 2006.08.28. 11:56:45

A frissítéskezelő tényleg jó ötlet lenne és a profilok mentése is. Alapszintű Web Developer se lenne rossz. A torrentben nem sok fantáziát látok. Elég, ha 1-2 nyitott trackerről lehet vele tölteni, de az Azureust soha nem fogja helyettesíteni.
A levelek HTML szerkesztése már szerintem alap lenne, ahogy a postafiókok külön csoportosításának lehetősége is (ugyanezzel a nézetes megoldással, nem az inboxossal), hogy ne a szűrőkkel kelljen szórakozni akinek 5-6 postafiókja is van. A PGP is jöhetne, az olvasás visszaigazolásnak semmi értelme, úgyis akkor küld valaki amikor akar. :D Bár kétségkívül ezt lenne a legegyszerűbb megoldani.

h 2006.09.05. 16:41:37

en meg mint opera-user azt szeretnem ha azt a kib*szott sok bugot ami naponta jelentkezik, azokat jol kijavitanak (osszekeverednek a feedek, ez a legdurvabb, meg az ikonok is, meg fullbugos az egesz); a tobbi az majdnem mindegy

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.05. 16:48:50

h, ebben teljesen igazad van, van néhány ősrégi bug, ami már az idegeimre megy, az egyik a feed, ami szerencsére ritkábban jelentkezik, úgyhogy kezelhető, a másik a kijelölés.

A bugjavítás amúgy alapvető dolog kéne legyen, valamiért mégis hanyagolják a dolgot. Ez ellen csak annyit lehet tenni, hogy újra meg újra beküldöd nekik a hibát (bugs.opera.com/wizard/), akkor mindenképp foglalkoznak vele, és ha elég sok bugreport van már rá, akkor talán ki is javítják :)

saca 2006.09.07. 21:44:05

Azt kérném, hogy pl. az origon ne zabálja fel a memót, ugy, hogy csak kilőni lehet az operát

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.07. 21:57:27

saca, ha ilyen hibát találsz, akkor jelentsd az Operának (a Help menü alatt), írd le mi volt a gond, akkor nagyobb valószínűséggel fogják javítani. Az ilyen hibának több oka lehet, lehet hibás a profilod, vagy valamelyik reklám okozza, azért nem jelentkezik mindig.

opera10 · http://osztalyoldal.dynamicweb.hu/ 2006.09.22. 21:21:18

Yeti: Akkor már értem, hogy mért lett nálam is szürke egyszer a partnereknél a tulajdonság gomb.

Más:1.Torrent: Igazán nem akarom bántani az operát, de a bittorrent motorja egy nagy rakás nulla az utorrenthez képest. Az egy dolog, hogy a bittorrentnél nem lehet semmit sem állitani, de lassu, körülményes és néha már iszonyuan gáz. Probáltam vele torrentről linuxot tölteni, de lassu, és kevés peerhez enged szerintem csatlakozni, már ha tud(természetesen jól volt veállitva, nem blokkolta a tüzfal.) De igazán akkor dobtam el az agyam amikor kb a felénél pl 50,5%-nál megállitottam, majd újrainditottam a torrentes letöltést. Egy csomó ideig ellenörizte, majd pl 50,3%ról folytatta, tehát a nem befejezett darabokat feltehetöleg nem mentette el, ez lehetséges? Pedig nem kifagyott vagy ilyesmi, hanem tök szabályosan leállitottam. És mi a fene tart ilyen sokáig, tudom az adatellenörzés, de MIÉRT?
Az utorrentel általában 5-6-ot inditok el egyszerre, seedelésre(kb 10 GB adatrol lehet szó) és 1-2 sec alatt elindul az összes seed feladat, további 1-2 sec mulva már csatlakozik az összes trackerhez és utána kb 5s és már maxal tölt is fel.
Ezek miatt felvetödik bennem az a kérdés, hogy nem lehetne-e az, hogy az UTORRENT MOTORJÁT épitsék bele valahogy? (Mivel az utorrent tudtommal free, de zárt forráskodó, és nemhiszem, hogy megoldható lenne-e, ezért ehhez nem fűzök sok reményt, de tök jó lenne, ha töltés közben nem enne 100MB fizikai és 100 MB virtuálismemoriát és nem kevés CPU-t az opera)
Ja egyébként sztem ha valahogy sikerülne nekiük megrázniuk magukat torrent ügyben, akkor lehetne gondolkodni egy CSÖKKENTETT ÜZEMMÓDon(Nem az opera elrejtése menüröl beszélek, mert az csak eltünteti, de semmi mást nem csinál, le lehetne állitani pl a levelek fogadását, weboldalak automatikus frissitését ha be van kapcsolva és tulajdonképpen az egész böngészőt a torrentmotor kivételével), mivel a bittorrentes töltéseknek meg van az a tul.-a, hogy több napig is tarthat és ekkor fölösleges sztem a böngészönek max eröbedobással készen állnia.
2. A bittorrent csak az egyik lehetőség, hogy megkiméljük a szervereket és kihasználják a net feltöltési sebességét is, van még böven lehetöség,
( DC++, Gnutella1-2, E-donkey hálózat; A shareazetol lehet tanulni, ha ilyenekröl van szó ) de elöbb a bittorrentet kéne megcsinálniuk
UI:nem vagyok informatikus ezért boccsánatot kérek az esetleges hülyeségekért.

opera10 · http://osztalyoldal.dynamicweb.hu/ 2006.09.22. 21:31:53

2. Importálás: Mért csak opera5-6-bol leveleket importálni? 8.5-böl mért nem(pl én még anno a 9bétákat a 8.5 mellé telepitettem és szivtam, mert a régebbi leveleket nem tudtam átvinni a 9-esbe és a c/doc. und settings/.../mailnél a cuccok átmásolása és buherálása sem segitett anno
3. Az irc-n kivül igazán támogathatna másféle chat hálozatokat is,(van böven elég:Yahoo, aim, icq, yabber... és a gaimnak és a Trilliannak is sikerült valahogy megoldania) vagy csinálhatna egy MSN szerüt

opera10 · http://osztalyoldal.dynamicweb.hu/ 2006.09.22. 21:50:43

4. Levelezési szabályok hiánya! Gondolom már mindenki ismeri a spameket, illetve egyébb kéretlen leveleket a mail szolgáltatótol..... Az opera szüröket tud létrehozni, de ez nem erre kel.
Alapvetöen felismeri az opera a spameket, de akkor mi a fenének tölti le pl ugyanattol a szolgáltatotol egy tök ugyanolyan spemet, mért nem törli le rögtön a mail szerveréröl letöltés nélköl? A legszigorúb spem modban a 100%-osan biztos spemeket le sem töltené, a kevésbé valószinüeket pedig megjelölné. És a levélszemét mappába lehetne valami olyan, hogy pl blokkolja a feladot és következöleg nem fogja letölteni és nem fog minket idegesiteni. Ez speciel a MS Outlukban jól meg van csinálva, mert az tudja.

opera10 · http://osztalyoldal.dynamicweb.hu/ 2006.09.22. 22:17:03

5. Hálozati kapcsolatokat nem ismer fel! Nem ártana rajta javitani, mert sztem szégyen, hogy egy szaros flashget, vagy trillian simán tud csatlakozni, egy 1000*jobb opera meg csatlakozás helyett egy szaros hibakonzolt jelenit meg aminél nincs olyan opcio, hogy a jövöben ne jelenjen meg semmilyen hibaüzenet.
6. Levelek formázása sem ártana, télleg
7.A partnereknél jobb katt/tulajdonság/képek/ nél url van oda irva, tehát fel kellene valakiröl tölteni a képet, hogy be lehessen oda tenni, vagy a file://localhost/ -t be kell irnia böngészö sorába és akkor ki kell keresni a kép utvonalát és azt oda a partner url-éhez beilleszteni, de ez egy kicsi macerás + nem mindenki tud erröl a file://localhost/ formulárol, tehát oda kellene egy TALLOZÁS GOMB!!
Ráadásul ez a rész 1 picit bugos is nálam: A partnerek mappában vannak és a mappa elsö tagjánál beállitattam képet, de nem jelenik meg jobb oldalt, de egyel lejjebbi partnernél már megjeleniti jobb oldalt a képet? Na ez mért van?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.23. 16:51:52

Na, akkor pár ötlet, ami eszembe jut:

LEVELEZÉS, RSS
- levelezést és a hírcsatornákat külön kell választani
- hírcsatornák mappába rendezhetőek legyenek
- meg lehessen adni az aktuálisan látni kívánt accountokat (ne csak egyet, vagy mindet)
- HTML támogatása a levelezőben (írás és olvasás). Nem mintha én nagyon hiányolnám, de egy böngészőnek nem okozhatna gondot a HTML, pláne, ha rendes HTML szerkesztő is van benne (lásd később), ergo a funkció viszonylag kis ráfordítással kivitelezhető, hadd örüljön a nép...
- jó lenne, ha nem ölné meg a gépet, amikor leveleket, feedeket tölt (és a felúszó figyelmeztetésnek sem muszáj szaggatnia...)
- hírcsoportonként állítható oaszlopszélességek
- leveleknél visszajelzés kérésének lehetősége

GUI
- jelentősen átdolgozott (kissé designosabb, 1-2 képpel, persze túlzások sem kellenek), egységes (mindent(!) egy helyre, beleértve a kinézetet és a leveleket is), kiegyensúlyozott (nézzétek meg a User Prefs illetve a User Agent részt az opera:config-ban, van némi hosszkülönbség...; ugyanez igaz a hagyományos beállításra, ahol 1-2 lapon nevetségesen kevés cucc van, az Advanced fül meg tömve...; ráadásul néha elég logikátlan az elrendezés) Beállítások... opciók.
- helytakarékosabb megoldások (pl a választóvonal ne legyen böszme vastag osztott nézetnél)
- még nagyobb szabadság a rendezésnél (pl menü mellé is lehessen bookmarkokat... akármit tenni; csomó üres hely... :) )

PROGRAM
- tabok külön szálon fussanak, akkor is, ha ez valamivel több memóriát igényel (így nem fagy ki az Opera, ha elszáll egy tab)
- multithreading (mire a 10-es kijön, már lesznek 4 magos procik is - esetleg 8...) és 64 bit támogatás(32 bites procit már ma alig kapni)
- profil mentése 1 (egy) fájlba. Ki lehessen választani, mit mentsen el bele (mint a személyes adatok törlése résznél, a levelezés is legyen köztük). Csak az adatokat mentse el, semmi feleslegeset (az nem megoldás, hogy betömörít egy egész mappát, függetlenül attól, hogy a benne levő fájlok közül mind kell-e, vagy sem). Ez megoldhatná a platformok közötti kompatibilitást. Esetleg a my.opera honlapon is tárolhatóak lennének
- inkrementális auto-update, a FF mintájára. Az Opera induláskor (de naponta legfeljebb egyszer) ellenőrzi a frissítéseket. Ha van letölti, alkalmazza, és csak utána indul el. Állítani lehessen, hogy automatikusan csinálja, csak rákérdezzen, vagy ne csináljon semmit. A két előbbi valamelyike legyen az alapértelmezés
- környezeti súgó. Egy konkrét aktuális funkcióról, gombról... minden lényegeset jelenítsen meg, adjon tippeket (ha kérem). Például az opera:config részen külön minden beállításhoz (most csak egy ömlesztett leíráshoz vezet, ahol megint meg kell keresned a konkrét funkciót). A párbeszédpaneleken is jelenjen meg egy helyi súgó gomb.
- titkosítás orrba-szájba (64 biten még erősebb): Jegyzetek, levelek, bookmarkok, kontaktok... Természetesen importálhatóak legyenek sokféle formátumba.
- komoly webfejlesztés-támogatás

EGYÉB:
- kompatibilitás fejlesztése (honlapok, más programok formátumai...)
- bugjavítás, bugjavítás, bugjavítás... A bugjavítást említettem már?

opera10 · http://osztalyoldal.dynamicweb.hu/ 2006.09.24. 18:28:06

"LEVELEZÉS, RSS
- levelezést és a hírcsatornákat külön kell választani
- hírcsatornák mappába rendezhetőek legyenek"

Ezt meg lehet oldani: A fogadott/nézet/megjelenitésnél a pipát eltünteted a hircsatornáknál, igy ott nem jelenik meg, csak a hircsatorna menüpontnál
A frissités gomb viszont télleg hiányzik

opera10 · http://osztalyoldal.dynamicweb.hu/ 2006.09.24. 18:30:31

Ja, az sem ártana, ha különbözö telefonokkal tudna valamilyen szinten kommunikálni(pl.partnereket, jegyzeteket átrakni talorol, operába, mint a MS outlooknál.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.24. 23:51:11

"A fogadott/nézet/megjelenitésnél a pipát eltünteted a hircsatornáknál, igy ott nem jelenik meg, csak a hircsatorna menüpontnál"

Mindig ez az első dolgom :) (nem is értem, hogy alapból miért így van). Én úgy értettem, hogy mondjuk külön panelre (mint a könyvjelzők és az előzmények) kerüljenek. Semmi oka sincs, hogy együtt kezeljük őket...

opera10 · http://osztalyoldal.dynamicweb.hu/ 2006.09.26. 13:28:02

"Mindig ez az első dolgom :) (nem is értem, hogy alapból miért így van). Én úgy értettem, hogy mondjuk külön panelre (mint a könyvjelzők és az előzmények) kerüljenek. Semmi oka sincs, hogy együtt kezeljük őket..."

Jaja télleg hülyeség, föleg mert felül külön van a hircsatorna és a levelezés, oldalt meg nem

opera10 · http://bartosslajos.dynamicweb.hu/ 2006.10.01. 13:02:50

Ja egy apróság: Szöveg kijelölése után jobb katt/ugrás az url-re és itt lehetne olyan választás, hogy: ezen a fülön vagy új fülön, vagy új ablakban....hasonlóan mint egy igazi hivatkozásnál

opera10 · http://bartosslajos.dynamicweb.hu/ 2006.10.02. 00:07:25

[color=#FFA500]A file://localhost/ beirásával tulajdonképpen a saját gépünk mappáiban navigálhatunk, ide sztem lehetne rakni pár alap funkciót ( pl: fájl vagy mappa törlése, átnevezés, másolás, fájl tulajdonságai...[/color]

opera10 · http://bartosslajos.dynamicweb.hu/ 2006.10.04. 23:11:49

Egy ujabb 5let, az elözőhöz kapcsolodva: Lehetne egy olyan panel ahol a helyi fájljaink között tallózhatnánk (Természetesen az ftp is lehetne ott, mint hálózat) és amikor egy ftp tárhelyre belépek, akkor a hitelesitések után a panelröl át lehetne pl huzni a fájlokat, v mappákat az ftp kacsolat egy mappájára, vagy a gyökérkönyvtárába. És ö meg föltölti.(mutathatná mondjuk a jelenlegi letöltések fülben, amit persze ezek után nem ártana átnevezni pl adat-kezelésre, v valami hasonlóra) Ugyanis most csak megnyitni tudja az ftp-t, feltölteni(mint a total commander) még nem.
A panelnél jobb katnál is lehetne olyan, hogy ftp-n feltöltés.
Ja és ha baloldalt a panelnél egy mappára kattintunk, akkor a paneltöl jobbra(mint a leveleknél, könyvjelzöknél....)megjelenhetne a mappa tartalma, így totál nem lógna ki az operábol, mert úgy müködne mint a többi.
Na milyen 5let?

opera10 · http://www.my.opera.com/Lali19871014/blog/ 2006.10.18. 15:04:42

A forráskódnál nincs kereső! Legyen!

opera10 · http://my.opera.com/Lali19871014/blog/ 2006.10.20. 15:27:13

A keresők sorrendjén nem lehet változtatni a beállításoknál, pedig kellene!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.10.20. 16:08:16

Ez így igaz, erre továbbra is használhatod a Search ini editort:
opera-info.xorg.pl/en/

opera10 · http://my.opera.com/Lali19871014/blog/ 2006.10.21. 17:12:31

1.ha az ember megnyit CSAK 1 képet akkor jobb katnál lehetne olyan, hogy kép forgatása
2.A flashek fölött nem müködnek az egérmozdulatok ha jól vettem észre, ennek tecnikai okai lehetnek, mert ha nem akkor sztem ott is müködhetnének

opera10 · http://my.opera.com/Lali19871014/blog/ 2006.11.01. 18:47:19

Alapértelmezett Bittorrent kereső ez legyen: www.torrentz.com/

saturnus 2007.02.08. 21:30:11

PGP/GPG de nagyon nagyon jó lenne.Különösen tekintettel arra,hogy PGP már nem ingyenes,de az open pgp igen.Ez oda vezetett,hogy kevés/szerintem/a könnyen kezelhető pgp levelező program.Illetve alig van ingyenesen,pedig fontossága egyre nő ellentétben használóik számával.Nem eléggé ismert,és elterjedt.
süti beállítások módosítása