Magyar Opera

Opera Mini hatékonyan

Az alábbiakban néhány tipp következik, amely Opera Mini felhasználóknak ad segítséget a hatékonyabb használathoz. Szó lesz beállításokról, gyorsbillentyűkről, böngészési irányelvekről egyaránt.

Beállítások

A beállítások között a képek megjelenítését illetően több választási lehetőség is adódik, alapértelmezésben a képek betöltődnek, beállíthatjuk a jobb képminőség opciót, amely a program szerint megduplázza az átvitt adatok mennyiségét, és nem is biztos, hogy az így nyert kép megfelelően látszik majd a korlátozott méretű kijelzőn. Ha valóban szükség van a képekre, a 2.0-s verzió támogatja a képek letöltését (a beépített böngészőt használva), egyébként bőségesen elég az alapértelmezett képbetöltés. Teljesen ki is lehet kapcsolni ezt az opciót, ha nem releváns az oldalt szempontjából, ezzel jelentős csökkenést érhetünk el mind az adatforgalomban, mind az oldal betöltését igénylő időben.

Az ugrás szövegre opció bekapcsolt állapotban az oldal betöltődésekor nem az oldal tényleges kezdetére helyezi a fókuszt, hanem a "szöveg" kezdetére, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag átugorja az oldalon elhelyezett linksort, reklámokat, és rögtön a fő bekezdés jön be. Ha nagy oldalakról van szó, amit több részben tölt be az alkalmazás, ez azt eredményezheti, hogy rögtön a második részt tölti be (így szokott viselkedni a www.szanalmas.hu), ezzel is időt és adatforgalmat spórolhatunk.

A betűméret terén jelenleg közepes, nagy és nagyon nagy a választék, a közepes is megfelelően látszik, lehet, szükség lenne egy még kisebbre, a nagyobb betűméreteknél gyakorlatilag folyamatosan görgetni kell lefelé normális sebességű olvasás esetén is. A közepes gyakorlatilag minden szempontból megfelelő, így még megfelelő mennyiségű információ fér ki egy képernyőre.

Navigálási animációk, egyszerű külsőségről van szó, jobbra-balra úsznak a betöltődött oldalak, ha be van kapcsolva. Nem lassít érezhetően a böngészésben, ha aktív, nyugodtan lehet hagyni alapértelmezett állapotban.

Hasznos funkció az óra, amely a képernyő alján látszik az alkalmazásban, így nem kell megszakítani a böngészést, ha éppen a pontos időre lenne szükség. A pontos a kulcsszó, harminc perces intervallumokban lehet beállítani a használt időzónát, így nem érheti meglepetés a felhasználót.

Kezdőlap

A kezdőlapról elérhető a Cím megadása menüpont, ahol az utolsó 30 látogatott oldal címe látható, elérhető még a #,1 billentyűkombináció segítségével. Ez alatt az alapértelmezett keresőmotor, a Google érhető el. Alatta egy szabadon definiálható keresőmező helyezkedik el, ahol egyebek között a Dictionary.com, a Wikipedia (a magyar változat is elérhető) vagy a Technorati kínálatából választhat a felhasználó.

A könyvjelzők adatai között beállítható, hogy látszódjon-e a kezdőlapon, ha ez be van állítva, a megadott könyvjelzők innen is elérhetőek, a * és a könyvjelző sorszáma lesz a hozzárendelt gyorsbillentyű. Végül, a lap alján az utoljára látogatott oldalok érhetőek el, szám szerint 3 a kezdőlapról egyenesen, illetőleg a teljes előzmények.

Igaz ami igaz, innen hiányzik egy kicsit a nagyobb szabadság a szerkesztés tekintetében, valami olyasmi lenne az ideális, ami a Netvibes oldalán található, de végül is csak egy egyszerű mobil Java alkalmazásról van szó.

Böngészés

Csaknem minden oldalt megfelelően jelenít meg az Opera Mini, leszámítva a flash alapú tartalmakat, ezzel nem tud mit kezdeni (mint ahogy az animált GIF képekkel vagy a beágyazott videókkal sem), ha az oldal furcsán jelenik meg vagy sehogy, az ok ebben keresendő.

Nagyon hasznos billentyűkombináció a #,3, ez ciklikusan ugrál az oldal teteje, a szöveg kezdete és az oldal alja között, ezzel is gyorsítva a böngészést. Hiányzik még a lapozó funkció, erre pillanatnyilag még nincs megoldás.

Hatékonyabb böngészés érhető el RSS feed-ek használatával, az oldalak többsége rendelkezik hírcsatornával, így minimális adatforgalommal lehet elérni a megfelelő tartalmakat. RSS olvasóból létezik webes alapú, a BlogLines ezek közül azért nagyon jól használható, mert mobil verziója is van, amely teljesen jól működik a Minivel, így ha egy hír bővebb érdeklődésre tart számot, egy kattintással el lehet jutni a teljes cikkhez.

Egy hasznos tulajdonsága a Mininek, hogy ha a betöltött oldalon telefonszámot vél felismerni, az erre történő kattintáskor felajánlja a hívást, így nem kell megjegyezni (felírni) a számot, kilépni, bebillentyűzni újra, hanem egyetlen mozdulat a szám felhívása.

A Mini, a desktop változathoz hasonlóan, képes a WAP oldalak egy részét is megjeleníteni, többnyire a beviteli mezőkkel nem képes napirendre térni. Egyszerű böngészésre azonban így is alkalmasabb, mint a beépített böngésző.

Az Eszközök > Súgó > Névjegy menüpont alatt az alkalmazás telepítése óta forgalmazott adatok mennyisége látható, külön az aktuális szakasz és a teljes. Nem mindegyik telefon rendelkezik ugyanis a forgalmi adatok mérésére alkalmas funkcióval.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr1314519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://my.opera.com/cousin333/blog/ 2006.09.12. 12:05:01

Ez mind nagyon szép, és jó, de nekem sehogysem akarja betölteni az oldalakat. Nem állítom, hogy nagyon értek hozzá, de akkor is..

A telefon egy Nokia 6230i.
Internet nincs, WAP van (T-mobile lapja, a t-zones bejön). ELvileg letöltöttem mindenféle beállítást, de nem megy. A program elindul, de nem tölt be semmilyen oldalt...:(

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2006.09.12. 12:10:13

Hmm. A kapcsolódási tesztet feldobta az elején? Sikerült? WAP profillal nekem sem ment.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.12. 12:21:34

Kérdezd meg az Opera Mini fórumon :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.12. 12:45:16

Ez itt az Opera Mini fórum, nem? :)
A szerkesztők jól elbeszélgetnek egymással :D. Btw, miért nem sárgák a hozzászólásaim? Hoopsz, most már az...

Tesztet elvégezte, sikertelen volt. Elvileg WAP-on keresztül is mennie kéne, nem? Vagy elő kell fizetni a méregdrága Internet csomagra?

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2006.09.12. 12:52:46

Írták a kérdéses fórumon (my.opera.com/magyar/forums/topic.dml?id=112505) hogy ment nekik sima WAP előfizetéssel is, nekem azzal sehogy sem jött össze...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.12. 13:34:23

cousin333, oldalt van a fórumok között az Opera Mini fórum: mobilarena.hu/f.php?mod=40&id=244098 , ez Mobilaréna, de gondolom uagyanaz mint a Prohardveres.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.13. 18:47:55

Már néztem azt a fórumot korábban is, de nem jutottam vele előbbre. (Amúgy valóban közösek a fórumok)

feco 2006.09.14. 11:56:45

Cousin333, az alábbi szöveg tartalmazza a N6230 és hozzá hasonló telók beállításait nekem ez alapján sikerült, sajna angol:

#1 Go into Settings

#2 Go into Configuration

#3 Go into Personal Configuration Settings.

#4 Now, Press Add New(visible if you don't have a previous Personal Setting Created) or press the Options button.
When you have Pressed the Options button, choose Add new.

#5 When you have pressed Add New, you will get a new menu, which will give several Options to choose from.

#6 Now, scroll down and choose the Access point and press select. (Please note that this option is not avalible on the Nokia 3220 model and maybe on some more models, you can instead use the 'Services' option instead of the Access Point option on the Nokia 3220.)
Do _NOT_ choose the WEB option, since this will not work with Opera mini.

#7 Now go into Access point Settings

#8 Now go into Bearer settings

#9 Now go into Packet data access point

#10 Now, enter you APN adress corresponding to your provider. Then Press Ok(This APN could very well be the same one that you use for your WAP browsers)

#11 Go back out to the Personal configurations settings menu, where you now should be able see a Access Point selected.

#12 Now press the Options button, and then choose to activate this Access Point.(Vital that this is step is performed)

#13 Now you should be able to start Opera mini, and try to load a link on your phone.



NB: ha megy már a wapod a #9 és #10 pontokat kihagyhatod.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.14. 16:40:35

Először is, köszönöm a leírást. Az angol nyelv nem gond :).
Elvégeztem a fent leírtakat és letöltöttem a legfrissebb Opera Minit a telefonomhoz.
Eredmény: kapcsolódáskor azt írja ki, hogy "subscribe to GPRS first". T-mobile, Domino. A vicc az, hogy GPRS Wap szolgáltatás aktív a 1777 szerint még 26-ig. T-zones megy...

Miki 2006.09.16. 11:45:09

Nekem sem megy. én is letöltöttem a legújabbat!
Nekem Vodás Gprs wap van...nem tudom azzal miért nem emgy...olvastam
forumokon..hogy van akinek megy vele, van kinek nem....
Pedig jó kis program...pl egy barátomnak megy.....szóval nem értem

feco 2006.09.18. 11:43:21

Beállítások >Konfigurációs beállítások > Személyes konf. beállítások > Hozzáférési pont > Hozzáférési pont beállításai > Adatvivő beállításai >Csomag alapú kapcsolat hozzáférési pontja
Nos ez az utóbbi az ún. APN . Meg kellene tudnod hogy, mi a T-mobil APN -je és ha rossz név van beírva kijavítani.

opera10 · http://osztalyoldal.dynamicweb.hu/ 2006.09.28. 17:50:54

Van akinek müködik vodafone hálozaton, ugy hogy csak a wapra fizetett elö, vagy mindenképpen kell a gprs internet elöfizetés is?

gyuri 2006.09.30. 16:19:01

Segitsetek....Nokia 6111-es vitamaxos, gprs vap él,de nemtudom az operát beüzemelni,miket kell még beállitani.Köszi

opera10 · http://bartosslajos.dynamicweb.hu/ 2006.10.01. 12:59:41

Nekem is hasonló a problémám, csak SE f500-al.

fulll 2006.11.09. 07:58:03

Nekem is Vodás 6230i telóm van. Fent van rajt az opera
Van Wap előfizum + GPRS internet előfizum és próbáltam mindenféle
kapcsolat beállítást de csak a Wappal és gyári kapcsolat beállításal hajlandó menni az opera. Egyébként teljesen mindegy mivel csatlakozol
mert letőlteni nem tud az Opera. Letőltésnél: autó kilép a miniből és autó
csatlakozik a wapra. Ha valaki tud olyan applt amivel lehet böngészni és letölteni is egyaránt és nem lépeget ki a progibol letőltéshez akkor szóljon! Fenti mailra várom a válasz és ha van kérdés próbálok segíteni.
Üdv mindenkinek!

Isti 2008.02.14. 17:35:44

sziasztok! van egy panonos nokia 6230i telóm és sehogy se akar az opera csatlakozni a wpra. Tudnátok segíteni nekem??

Lali_ 2008.02.15. 18:05:47

Szia Isti, ezt az oldalt már nézted? www.nokia.hu/A4338157
Ez egy beállításvarázsló.

Isti 2008.02.23. 13:01:05

hello
köszönöm szépen sikerült

fasirt 2008.08.10. 11:14:09

Mindenkinek a figyelmébe ajánlom ezt a linket:operamini.club.hu/
Minden Mo.-í telefonszolgáltató(mobil)
beállítási paraméterei magtalálhatók az oldalon.(2. kezdő lépések)

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.08.10. 11:53:51

Pontosabban az csak a keret cime;a közvetlen cim www.ronyn.hu/leiras/OM.php

kismókus2 2013.01.15. 17:35:31

sziasztok !
vodafone 550 telefonom van . opera mini van rajta és a betöltésnél nem tölt be teljesen , hanem egy adott pontnál mindig megáll és nem tölt tovább már egy ideje. kb 1 évig tökéletesen működött. mit tudnék vele csinálni?

Mesmoryser 2013.01.15. 22:54:11

@kismókus2: Próbáld meg letörölni és újratelepíteni. Nincs tapasztalatom Java-s telefonokkal, így nincs más ötletem.
süti beállítások módosítása