Magyar Opera

Egérmozdulatok Operában

Az egérmozdulatok az Opera egyik legnépszerűbb funckiója, viszont sokan még most sem tudják, hogyan használhatják ezeket, vagy pedig kizárólag visszalapozásra és esetleg az oldal bezárására használják őket. Pedig az egérmozdulatokkal egy kis gyakorlás után sokkal több parancsot lehet kiadni, ráadásul lehetőség van arra is, hogy saját parancsokat készítsünk a gyakoribb műveletekhez.

A legtöbb egérmozdulatot úgy tudod elvégezni, hogy lenyomod az egér jobb gombját, közben elhúzod az egeret valamelyik irányban, majd elengeded az egérgombot. Azok a vonalak, amelyeket a lenyomott egérgomb mellett „rajzolsz”, meghatározzák, hogy milyen parancsot adsz ki az Operának. Ha például balra húzod az egeret, akkor visszalépsz az előzményekben, míg ha jobbra, akkor előrelépsz (ugyanúgy, mint a Vissza és Előre gombok esetében).

Az alábbi listában megtalálhatod a leggyakoribb egérmozdulatokat. Próbáld ki, használd őket egy ideig, hamar meg lehet szokni.

Navigáció

Előző lap az előzményekben

Nyomd le a jobb gombot, és húzd az egeret balra vagy nyomd le a jobb gombot és kattints a bal gombbal.


Következő lap az előzményekben

Nyomd le a jobb gombot, és húzd az egeret jobbra vagy nyomd le a bal gombot, és kattints a jobb gombbal.


Ugrás a kezdőlapra

Kattints duplán egy üres Opera ablakon.

Lapok kezelése

Új lap nyitása

Nyomd le a jobb gombot, és húzd az egeret le.


Lap frissítése

Nyomd le a jobb gombot, és húzd az egeret fel, majd le.


Lap méretének visszaállítása vagy nagyítása

Nyomd le a jobb gombot, és húzd az egeret fel, majd jobbra.


Lap kicsinyítése

Nyomd le a jobb gombot, és húzd az egeret le, majd balra.


Másolat készítése a lapról

Nyomd le a jobb gombot, és húzd az egeret le, majd fel.


Lap bezárása

Nyomd le a jobb gombot, és húzd az egeret le, majd jobbra vagy jobbra, balra, jobbra.


Hivatkozások

Ha az egeret először egy link fölé viszed, és onnan indítod az egérmodulatot, akkor az alábbi parancsok a linkre vonatkoznak.

Hivatkozás megnyitása új lapon

Nyomd le a jobb gombot, és húzd az egeret le.


Hivatkozás megnyitása a háttérben

Nyomd le a jobb gombot, és húzd az egeret le, majd fel.


Görgős egér

Görgetés a lapon le és fel

Tekergesd a görgőt le és fel.


Váltás a megnyitott lapok között

Nyomd le a jobb gombot, és tekergesd a görgőt.


Nagyítás és kicsinyítés a lapon

Nyomd le a Ctrl gombot, és tekergesd a görgőt.


Lapozás az előzményekben

Nyomd le a Shift gombot, és tekergesd a görgőt.


Úsztatott görgetés

Kattints a görgővel, és mozgasd az egeret.


Ha kedvet érzel hozzá, hogy saját parancsokat készíts, akkor azt hasonlóan teheted meg, mint a billentyűparancsoknál. Készíts egy másolatot a jelenlegi egérbeállításról a Beállítások > Haladó > Billentyűparancsok > Egérbeállítás alatt, ezek után a másolatban nyugodtan próbálkozhatsz az új parancsokkal. Az egérmozdulatokat a GestureLeft, GestureRight, GestureDown és GestureUp parancsokkal írhatod le.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr3611374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vali 2006.07.17. 10:00:02

ezt engedélyezni kell valahol? mert nekem nem működik, nem csinál semmit se. hiába nyomom le, tartom nyomva a jobb gombot és mozgatom az egeret, csak a jobb klikk menü jön elő.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.07.17. 10:42:38

Vali, ez nagyon jó kérdés, erről megfeledkeztem. Az első egérmozdulat után az Opera megkérdezi, hogy akarod-e használni az egérmozdulatokat (vagyis szándékos volt-e a mozdulat). Ha erre nemmel felelsz, akkor kikapcsolja őket, hogy ne csinálj véletlenül valami furcsaságot.

Persze vissza is lehet kapcsolni itt: Eszközök > Beállítások > Haladó > Billentyűparancsok > Egérmozdulatok engedélyezése.

Vali 2006.07.18. 16:23:54

nagyon köszönöm! így már megy :)
(az elején biztos kikapcsoltam, mert nem tudtam, hogy mire való ;) )

Feri 2006.08.10. 21:02:32

Szia!

MEg tudnád mondani, hogyan lehet beállítani, hogy

1) ne a bal, hanem a jobb gombot keljen lenyomni a műveletekhez

2) hogyan lehet beállítani, hogy bizonyos mozdulatra Save As Html file képekkel (tehát a ctrl+alt+s billentyűkombináció) legyen?

Köszi a válaszodat!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.08.11. 10:46:30

Feri, az első pontot nem igazán értem, de nem kapcsoltad be véletlenül a balkezes mozdulatokat? (Beállítások > Haladó > Billentyűparancsok alatt) Ha ezt bekapcsolod, akkor minden gomb és mozdulat megfordul. Normális esetben (ha nincs a balkezes mozdulat bekapcsolva) egyébként a jobb gombot kell használni.

A második pontot kipróbálom és akkor megírom.

Feri 2006.08.11. 12:05:52

Szia!

Bocsi, elírtam, azt akartam volna kérdezni, hogy ne a jobb, hanem a bal gombot kelljen lenyomni a mozdulatokhoz. Kipróbáltam, hogy bekapcsoltam a balkezes mozdulatokat, de akkor is csak a jobb gomb lenyomására reagált (a bal lenyomására nem történt semmi).

Köszi!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.08.11. 16:15:39

Feri, ezt nem lehet szerintem. A bal klikk egészen másra van. Az egérmozdulatokat a GestureDown, GestureUp és hasonló parancsokkal definiálhatod csak, és ezekben már benne van, hogy jobb gommbal kattintasz, és húzod valamerre.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.08.11. 16:21:31

A második ponthoz:

Beállítások > Haladó > Billentyűparancsok > Egérbeállítás rész. Válaszd ki az "Opera Standard" beállítást, és nyomd meg a Másolat gombot. Jelöld ki a Másolatot, és nyomd meg a Szerkesztés gombot. Itt nyisd le az Application részt, és keress egy olyan mozdulatot, amit nem használsz semmire (persze csinálhatsz újat is, de az egyszerűek már foglaltak). Én például a sima GestureUp mozdulatot írtam át, amin eredetileg a Stop van. Jelöld ki, Szerkesztés, és nyomd meg a Tab-ot, hogy megadhass egy új parancsot (vagy kattints duplán a parancsra). A parancshoz írd be ezt: "Save document As, 1" (idézőjelek nélkül). OK, majd mielőtt bezárod a Beállítást, figyelj oda, hogy biztosan a másolat legyen kijelölve. Ha bezártad, próbáld ki egy oldalon, egy egyszerű "fel" paranccsal.

Ha valami nem menne, szólj nyugodtan.

Mihelcz Zoltán 2006.08.11. 17:15:43

Megcsináltam,de annyit étem el vele,hogy mostmár amire rámutatok,
ki is jelöli.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.08.11. 17:22:38

Ezt most nem értem, nem máshová akartad írni...?

Neoz 2006.09.01. 23:14:37

Sziasztok!
Azt szeretném meg kérdezni, hogy hol lehet beállitani azt a háttér szint ami a "jobb klikk+görgö" (ablakok cseréje) megnyomására elö jövö menü háttér szinét változtatja. Nagyon zavaró hogy fehér háttér szint alkalmaz fehér betükkel. Igy csak ha rajta van az aktiv sáv akkor látszik, hogy melyik ablakra váltana...
Válaszaitokat elöre is köszike. mindnekinek jó operázást kivánok.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.03. 21:37:42

Szia!

Ez a szín a skinben van definiálva, és úgy láttam, hogy a legtöbb sötét hátterű skinnél problémát okoz. Viszont találtam olyan skint is, ami sötét hátterű, mégis jól jelenik meg benne a menü, úgyhogy ezek szerint ez nem az Opera, hanem a skin hibája. Próbálj meg esetleg írni a szerzőjének, vagy ha van hozzá kedved, átírhatod te is a skint, csak meg kell keresned, hogy mit kell kijavítani benne.

Zoli · http://www.zolix.shp.hu 2007.02.08. 10:59:48

Szia!
Ez az Opera naprol napra lep meg engem uj funkcioival;D .Ennek ellenere , mar tobb mint egy fel eve hasznalom az Operat es meg mindig nem ismerem teljesen:),de nagyon szerek vele bongeszni.
> Karaj!Egy kerdesem lenne az egermozdulatokkal kapcsolatban:
Hogyan keszithetek konyvjelzot egy oldalhoz(egermozdulatokkal) ?
Van-e ehhez egyeltalan valamifele mozdulat?Vagy ha nincs hogyan szerkeszthetek egyet?

Koszi!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.08. 14:13:45

Haladó > Billentyűparancsok > Egérbeállítás
Kijelölöd az Application részt, majd Új gomb. Itt be kell írnod a kívánt mozdulatsort (GestureDown, GestureLeft, stb. - használhatod a shift, ctrl. .. módosítókat is) Ha egy létezőt akarsz átírni, akkor elég, ha azt kiválasztod. A második oszlopban adod meg, hogy mi történjen ennek a mozdulatnak a kiadásakor. Ide írd be, hogy Add to bookmarks, az első pár betű után ki tudod választani. Ennyi.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.08. 22:00:08

Télleg azt mértnem lehet megoldani, h ezt is le lehessen forditani(asszem ez nincs benne az lng fájlban, hanem valahos máshol van)

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.08. 23:03:47

Hát az application, browser window, mail window meg a paracsok is: GestureDown...

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.09. 12:12:13

Maggyarul azt akarom kérdezni, hogy az operások mért csinálták ezt: c:\Program Files\Opera\defaults\standard_menu.ini ? Miért nem lehet ezt is nyelvi fájllal megoldani?

szantos 2009.12.29. 18:34:15

Létezik megoldás arra, hogy jobb gomb lenyomására az Opera rajzolja a képernyőre mozulatot, nyomot hagyjon maga után az egér (mouse trail) ?

Lucasgold 2015.01.18. 16:22:01

Az új Operában már nem elérhető ez a funkció :(
Én a régebbi 12.15-ös verziót használom, és a kedvenc böngészőm.
süti beállítások módosítása