Magyar Opera

Újabb sebezhetőség a legtöbb böngészőben

A biztonsági problémákkal foglalkozó Secunia egy újabb, minden nagyobb böngészőt érintő hiányosságot fedezett fel a JavaScript felbukkanókkal kapcsolatban. A hiányosság minden nagyobb böngészőt érint, kivéve az Opera legutóbbi, 8.01-es verzióját. A Secunia oldalán egy teszt keretében ki lehet próbálni a biztonsági probléma működését a böngészőkben.

Az Opera mindig is nagy hangsúlyt fektetett a biztonságra. A Secunia oldalán az Operának 0, a Firefoxnak 6, míg az Internet Explorernek 20 foltozatlan biztonsági rése szerepel jelenleg.

Megbízhatatlan statisztikák

Az Opera elnök-vezérigazgatója, Jon von Tetzchner, a böngészők eloszlásával foglalkozó statisztikák megbízhatatlanságára hívta fel a figyelmet. Az eltérő technikák miatt a különböző böngészők a valóságtól eltérő arányban jelennek meg a statisztikákban. A Firefox hirtelen megemelkedett részesedése nem csak a rajongói tábor növekedésének tudható be: a böngésző ugyanis egy olyan Google alapú technológiát alkalmaz, mely a megnyitott oldalak első néhány hivatkozását előre letölti, így ha a felhasználó ténylegesen rákattint a hivatkozásra, azonnal megnyithatja a kívánt lapot. Ez a technika viszont oda vezet, hogy a webszerverek statisztikáiban a Firefox nagyon sokszor akkor is megjelenik, ha a felhasználó soha nem nézte meg az adott lapot.

Ezzel szemben az Opera részesedését többnyire alulmérik, több ok miatt is. Az Opera jóval fejlettebb gyorsítótárazást használ, mint a többi böngésző, így ritkábban kell a weboldalakat ténylegesen letöltenie, vagyis kevesebb forgalmat generál, és emiatt ritkábban jelenik meg a webszerverek statisztikáiban is. Másrészt az Opera alapértelmezésben az Internet Explorer egyik változataként azonosítja magát (a hibásan kódolt weblapok miatt), így ha a felhasználó nem állítja át kézzel az azonosítást, könnyen előfordulhat, az Opera valójában az Internet Explorer részesedését növeli, és egyáltalán nem jelenik meg a statisztikákban (a modern statisztikák ezt a típusú "rejtőzést" már könnyen kiszűrik).

Az Opera vezetője szerint 10-15 millió aktív felhasználójuk van, és a böngészőt havonta 2-3 millió netező tölti le. Az Opera a mobiltelefonok és kisképernyős készülékek piacán is igen elterjedt, itt a böngészőt több, mint 1 millió alkalommal töltötték már le, és a terjesztési licencek alapján még több millió készüléken alapértelmezett böngésző az Opera.

Az igazgató az Operában található reklámokról is beszélt: "Sokan nem szeretik a reklámainkat, ami szomorú, mivel nekünk nincs egy gazdag nagybácsink, mint a Mozilla Alapítványnak. Nekik nem kell törődniük a pénzzel, mivel támogatják őket. Minket semmilyen alapítvány nem támogat."

Opera 8.01 - magyar nyelvi fájlok

Bár az Opera magyar változata még nem jelent meg, az Opera által jóváhagyott nyelvi fájlokat már le lehet tölteni Windows és Linux rendszerekre. Ha a nyelvi fájlt az Opera mappájába másoljuk (és a többi magyar fordítást kitöröljük), akkor az Opera a magyar nyelv kiválasztásakor automatikusan ezt a nyelvi fájlt fogja használni. A magyar nyelvhez a Preferences ablak General fülén válasszuk a Hungarian nyelvet a Language rész alatt.

A nyelvi fájl mentéséhez kattintsunk jobb gombbal a hivatkozásra, és válasszuk ki a Save target as... menüpontot.

Golden Blog jelölés

Golden Blog

Úgy tűnik, a szorgos jelölések hatására a Magyar Opera is bekerült a HVG által indított Golden Blog Top100-as listájába, a tematikus blog kategóriában. Ha hasznosnak találtátok az oldalt, szavazzatok rá, bár már az eddigi eredmény is messze meghaladta a várakozásaimat.

süti beállítások módosítása