Magyar Opera

Innovációk Operában

Az Opera 13 éves fejlesztése során többször vállalt úttörő szerepet új, addig szokatlan megoldásokkal. Talán kevesen tudják, de a mára már elterjedt füles böngészés, az egérmozdulatok, az azonnali keresés elsősorban az Operából származnak. Lássuk kicsit részletesebben, mikor milyen újdonságokat vezetett be az Opera a böngészők világában. Ezek nagy részét más böngészők is lemásolták később, többször saját fejlesztésű "újdonságnak" beállítva.

Több ablakos felület - 1994 - Opera 1

Az Opera legelső verziójában már meg lehetett nyitni egyszerre több ablakot (bár fülek akkor még nem voltak benne). Ez a technológia vált később a füles böngészés alapjává, legalábbis az Operában. Más böngészőkben a fülek csak fülek, nem lehet őket átméretezni, lekicsinyíteni, nem lehet kettőt egymás mellé helyezni. Az Operában a fülek valójában ma is belső ablakok, azok minden tulajdonságával együtt, így itt lehetségesek az előbbi műveletek.

Nagyítás - 1996 - Opera 2

Az Opera nagyítása nem csak egyszerűen megnöveli a betűméretet - a nagyítás a lap minden elemét növeli (vagy csökkenti), beleértve a képeket és animációkat is, 20%-tól 1000%-ig. Kombináld ezt össze az Opera másik nagyszerű újításával, az illeszkedéssel, és a weblapok a nagyítás során sem fognak kilógni a képernyőről. Természetesen meg lehet adni egy alapértelmezett nagyítást a weblapoknak, és ez sokkal hatékonyabb, mint ha egyszerűen csak egy nagyobb betűtípust adnál meg.

Becenevek, azonosítók - 1998 - Opera 3

Az Operában már nagyon rég lehetett keresést indítani közvetlenül a címsorból. Próbáld csak ki nyugodtan. Írd be a Címmezőbe a következő kifejezést:

g szeresd meg az operát

Ez egy Google keresést fog indítani azonnal, mivel a g jelölés a Google keresésre vonatkozik. A többi keresőnek is van saját jele, és te is adhatsz meg újakat, nézd csak meg a Beállítások > Keresés alatt.

A lementett könyvjelzőkhöz is rendelhetsz azonosítót. Próbáld ki. Ezután elég beírni az azonosítót, hogy megnyisd a weblapot, sőt, ha a Shift+F2-őt használod, elég csak elkezdened beírni a könyvjelző nevét, az Opera máris megnyitja, mihelyst egyértelmű lesz, hogy mit akarsz megnézni.

Egérmozdulatok - 2000 - Opera 5

Ez sem forradalmi újdonság napjainkban, az Operában már 5 éve léteznek egérmozdulatok, és annak idején sokan éppen emiatt választották az Operát. Az egérmozdulatokkal gyorsabban navigálhatsz a weblapokon.

Beépített kereső - 2000 - Opera 5

Manapság ez is teljesen elterjedt funkció, de régen még nem volt az. Az Opera 5 egyik nagy újítása volt, hogy a böngészőben azonnal elérhetted az összes ismert keresőt, nem kellett külön oldalt nyitni hozzá.

Felugró ablakok blokkolása - 2000 - Opera 5

Az Opera volt az első böngésző, amely megvalósította ezt a funkciót - mára pedig alapkövetelmény lett. Az Opera a te érdekeidet tartja szem előtt, nem a webfejlesztőkét. Később tovább javítottak ezen a funkción, ekkor jelent meg a Nem kívánt felbukkanó ablakok tiltása.

Kisképernyős megjelenítés - 2001 - Opera 6

Az Opera valóban forradalmasította a mobil böngészést - és ezt a technológiát áthozták az asztali gépekre is. Nyomd csak meg a Shift+F11-et, és nézd meg a különbséget. Olvasható lenne a mobilon is. Ezt a funkciót tovább hasznosíthatod: betehetsz egy weblapot a panelek közzé, és bekapcsolhatod rajta ezt a funkciót, hogy jobban olvasható legyen a viszonylag kis helyen. Ennek a funkciónak köszönhető az újabb illeszkedés is.

Gyors előre - 2003 - Opera 7

Nézegettél már képeket a neten? Nem untad meg mindig nyomogatni a "Next" gombot? Az Operában az ilyen esetekben a Következő gomb nem szürke, és ha használod, egyből megnyitja a következő oldalt. Egérmozdulatot is használhatsz hozzá. Hasonló működik visszafelé is: ha végignéztél ötven képet, és vissza akarsz jutni a kezdő oldalra, csak nyomd meg a Gyors vissza gombot - így nem az előző képre jutsz vissza, hanem egyből az elejére.

Gyors navigáció - 2003 - Opera 7

Az Operában a billentyűzettel is gyorsan tudsz dolgozni. Egyrészt sok billentyűparancsa van, amelyeket testreszabhatsz, de navigálni is egyszerűbb. Próbálj meg kiválasztani egy linket a Shift+nyilak használatával. Nem egyszerű? Az Opera ugyanezt a technikát használja a telefonokon, vagy a tévéken is.

Illeszkedés - 2005 - Opera 8

Ha bekapcsolod, többé nem lógnak ki a lapok a képernyőről. Igen hasznos kis funkció, a Ctrl+F11-el tudod bekapcsolni (persze ha a lap nem lóg ki, akkor semmi változást nem látsz).

Hangvezérlés - 2005 - Opera 8

A hangvezérlés talán nem olyan hasznos az átlag felhasználónak, mint ahogy az elsőre gondolnánk, hiszen elég viccesen néz ki, ahogy komoly képpel, határozottan mondod a mikrofonba, hogy "Opera refresh". De gondoltál már a vakokra? Esetleg el tudsz képzelni hasonlót a telefonodon? Mindenesetre van még lehetőség ebben a funkcióban is.

Gyorshívó - 2007 - Opera 9.2

Mi történik, ha megnyitsz egy új, üres lapot? Amíg a címet be nem írod, egy nagy fehérséget látsz magad előtt. Az Opera gondolt egy merészet, és erre az üres felületre tervezett 3x3-as elrendezésben könyvjelzőként funkcionáló előnézeti képeket (plusz még egy keresőmezőt). A dolog egyszerű, mint a faék, és nagyon jól használható, a kezdeti bizalmatlanság után hamar népszerűvé vált.

Opera Link - 2008 - Opera 9.5

Az alapötlet, hogy bizonyos Opera funkciók (egyelőre a könyvjelzők, a webpanelek, a gyorshívó elemei, a személyes sáv és a jegyzetek) egy internetes tárhely segítségével bárhonnan szinkronizálhatók. A dolog igazi ereje abban rejlik, hogy biztosítja az asztali (Opera), mobilos (Opera Mini) és a konzolos (Wii Internet Channel) verziók közötti átjárást is.

Teljes előzménykeresés - 2008 - Opera 9.5

Ismét egy egyszerű, de remek alapötlet. Ezen funkció segítségével az URL sorba gépelve nem csak a legutóbb meglátogatott weboldal találatokat listázza ki, hanem a teljes előzményben talált egyezéseket is. Ez olyankor jöhet nagyon jól , ha egy nemrég olvasott cikkből csak egy-két szóra emlékszel, de a honlapra, vagy az URL-re nem.

Opera Turbo - 2009 - Opera 10

Az Opera Turbo az Opera Miniben már jóval korábban megismert tömörítési technikát felhasználva képes jelentősen felgyorsítani a lassú (1-2 Mbit/s-nál lassabb) internetkapocslatokon a böngészést, mégpedig úgy, hogy a weboldalakat előre betöltik az Opera szerverein, betömörítik az oldalt és a rajta található képeket, és ezt a jóval kisebb mennyiségű, tömörített adatot küldik el az Operának.

A technológia hátránya, hogy a képek rosszabb minőségben jelennek meg (a tömörítés miatt), de be lehet őket tölteni jobb minőségben, valamint a Flash tartalmak is tilva vannak az oldalak első betöltésekor, viszont a hiányzó területre kattintva ezek is betöltődnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr284755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kmm 2006.03.10. 13:52:25

sajnos vakoknak az opera egyenlőre szinte használhatatlan
az utolsó pont éppen ezért nem igazán igaz...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.03.10. 13:52:56

Mire gondoltál? Kifejtenéd bővebben?

opera10 · http://bartosslajos.dynamicweb.hu/ 2006.09.29. 23:26:46

Mi a hangvezérléses gomb billentyűkombinációja? És ezeket a hangparancsokat nem lehet magyarra leforditani? Természetesen ezután is angolul olvasná fel.

Szili 2007.05.11. 19:29:27

Az Opera 4-est kihagytad :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.05.11. 19:41:26

Abban nem volt semmi különösebb újdonság.

Zoli · http://my.opera.com/zoligrg89 2008.06.28. 11:14:45

Az ¨egyelőre csak béta¨-t már kitörölheted :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.13. 20:14:51

Aki még nem ismerné:

Kis funkciótörténet Opera módra:

www.opera.com/docs/history/

zsüi_ 2010.04.22. 16:29:08

Opera 10.10 - Opera Unite
süti beállítások módosítása