Magyar Opera

Újabb interjú

Az Opera igazgatójával nemrég egy újabb 30 perces interjú készült a Computer Expressnél.

Hogyan oszlik el a bevételük?

A bevételeink harmada az Opera asztali változatának eladásából származik, a többi pénz a mobil internetes piacból jön, amelyből egy harmad a licenc bevételek, és a többit a reklámokból és keresésekből kapjuk. A reklámokat az Operában a Google biztosítja, és a keresések a böngészőből egy bevételi csatorna a cégnek. Az Adobe integrálta az Operát a fejlesztő eszközeibe, a GoLive újabb verziójában már benne lesz az Opera.

Az IBM-mel stratégiai kapcsolatban vagyunk. Ez egy hosszú projekt, még csak néhány eszköz van a piacon. Az Opera rajta van az új ThinkPad X40-en, az IBM Recovery Disk a ThinkPadon pedig tartalmazza az Opera Linux verzióját.

A bevételeink növekedése az elmúlt évtizedben 30 és 55 százalék között volt, az elmúlt évben 46 százalékkal növekedett. Az Opera 8 megjelenésének első hónapjában 4 millió letöltést regisztráltunk április 19 és május 19 között. [...]

Az okostelefonok igen sokoldalúak, de a legtöbben inkább többfunkciós vagy alap modelleket vesznek. Hogyan viszonyulnak ehhez?

Egészen az alsókategóriás piacig megyünk. A telefonoknak csak az 5 százaléka okostelefon, a fennmaradó szelet legnagyobb része többfunkciós telefon színes képernyővel és kamerával. Az alsókategóriás telefonokban böngésző sincs. A középkategóriás telefonok szegmense fejlődik a legjobban, az elvárások szerint 5-ről 15 százalékra fog változni az elterjedésük a piacon, így mi ezt a részt célozzuk meg. Az alap Opera böngésző csak 1-2 Mb között van, és ezt már olyan cégeknek adtuk el, mint a Symbian, a Nokia, a Motorola vagy a Sony Ericsson, de olyan szolgáltatóknak is, mint a KDDI és az Optima.

A jelenlegi telefonos böngészők beszállítói közül mi vagyunk a legnagyobbak. 8,8 millió telefonra került fel az Opera 2004-ben. Van Opera platforunk is, ami átveszi a telefon kezelői felületét. [...] Együttműködünk a Vodafone és Orange telefontársaságokkal is.

A PDA-k egyre kevésbé népszerűek. Várják ennek a kategóriának a javulását a jövőben?

A PDA-k a jelenlegi formájukban nem folytatódnak, a telefonok veszik át a PDA képességeit. Az N770 már egy vezeték nélküli eszköz, és nem egy telefon. Az Opera itt egy nagyobb képernyőn Wi-Fi kapcsolattal fut.

Az Opera egy erőteljes eszköz, és régebben először hozzá kellett szokni a használatához. Igaz ez még a legutolsó verzióra is?

Az Opera 8 egyszerűbb lett, most egy olyan böngészőnk van, ami a felhasználóval együtt fejlődik. A funkciók rejtve vannak egészen addig, amíg nem használják őket.

Az online biztonság sok gondot okoz mostanában. Dolgoznak ezen a témán?

Igen, dolgozunk. Az Opera 8-ban az címsáv tartalmaz egy digitális tanúsítványt, ami azt jelenti, hogy a felhasználó átveréséhez át kellene írni a címet és a tanúsítványt is egyszerre, ami elméletileg lehetetlen.

A böngészőjükben támogatják a hangvezérlést. Ez hogy működik?

Támogatjuk a felolvasást és a VoiceXML-t is. A telefon köszöntheti a gazdáját. Interaktív lapokat lehet készíteni, melyekhez a felhasználó beszélhet. A technológia alapja az IBM tulajdona, lehet vele fejleszteni olyan alkalmazást, ahol egy 20000 dalt tartalmazó adatbázisnak bemondjuk a dal címét, és a rendszer lejátssza azt. A diktálás még egyelőre egy gyenge pont, egyébként a technológia jól működik. Meg fogja találni a helyét a különböző eszközökben, mint a lejátszók, hűtők, autók vagy telefonok. [...]

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr834788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása