Magyar Opera

Középső görgő

Az egér középső gombját az Operában többféleképpen is ki lehet használni, főleg akkor, ha internetes, görgős egerünk van. A görgő alapvetően az aktív oldal lapozását segíti elő, másra általában nem használják. Pedig van még néhány érdekes felhasználási módja:

  • ha jobb gombot lenyomjuk, a görgetésre egy lista jelenik meg a képernyő közepén a nyitott oldalakkal: ezek között lehet nagyon gyorsan váltani

  • a Ctrl lenyomása közben a görgő az aktuális oldal nagyítását állítja

  • a Shift lenyomásával a görgő előre-hátra lép az előzményekben: ez egyike a leggyorsabb módszereknek, hogy pár oldalt vissza vagy előre lépjünk

  • az Alt lenyomásával a görgő azt az oldalt fogja lapozni, amely fölött az egérmutató áll. Ez az oldal akár a háttérben is lehet, és az ilyen lapozás hatására nem fog előtérbe kerülni (nem kerül fókuszba)

  • a görgőtől függetlenül a középső gomb használatát is be lehet állítani (Beállítások / Egér és billentyűzet): alapértelmezésben a linkeket nyitja meg a háttérben, de egyéb funkciót is adhatunk neki

Levelek nyugtázása (Read receipt)

Az Opera (M2) jelenleg nem támogatja a levelek nyugtázását (read receipt). A levelek nyugtázása azt jelenti, hogy a küldő beállítja egy levélre, hogy szeretne értesítést kapni a levél elolvasásakor. Sajnos ez a funkció nincs szabványosítva, az automata választ is le lehet tiltani, emiatt nem lehet eldönteni, hogy valóban elolvasták-e a levelet vagy nem. Sőt az értesítés önmagában ugyancsak nem sokat jelent, hiszen lehet, hogy a címzett csak véletlenül kattintott rá a levélre, és valójában nem is olvasta el.

Az Operában nem tudjuk beállítani, hogy küldjön értesítést, mégis ki tudjuk használni ezt a funkciót. Ha a küldő beállította a nyugtázás kérését, az valószínűleg azt jelenti, hogy fontosnak tartja a levelet. Az M2-ben készíthetünk egy olyan nézetet (view/filter), amiben az ilyen típusú leveleket látjuk. Ehhez a következő szabályt kell felvenni a nézetben:

Match messages where any header contains Disposition-Notification-To
Azok a levelek, ahol bármelyik fejléc tartalmazza, hogy Disposition-Notification-To

Opera kereső

Az Opera sok beépített keresőt tartalmaz (Google, AllTheWeb, Lycos, Amazon, Ebay és még sok más), de ez még nem minden. A keresők listáját igényeink szerint tovább bővíthetjük, egy Seatch.ini Editor nevű segédprogrammal. Virtuelvis oldalán több példát is találhatunk saját keresőre: pl. keresés a Webster szótárban, az RFC vagy W3C szabványok között, PHP parancsok keresése, stb.

A segédprogrammal magyar keresőket is be tudunk állítani. Például angol, francia, német szótár, est.hu Mozi, Góliát, FTPScan.hu, Heuréka, Hudir, HWSW, Házipatika, Jogtár, KiKi, MEK, NetCraft, NIC.hu (domain kereső), Origo, Pallas lexikon, Port.hu (film, koncert, színház), Startlap, SuSELinux, Terminal, Webster értelmező szótár, Yahun. Ha ez nem lenne elég, könnyen készíthetünk saját keresőt is.

Frissítés: Az Opera 9-es verziójától kezdődően az Operán belül is lehet készíteni keresőket.

Mozilla Firefox és Thunderbird

A Mozilla Firebird új verzióval és új névvel jelent meg: mivel a Firebird nevet már használják valahol, ezért ezentúl Firefox néven fog tovább futni. A Firefox 0.8 és a Thunderbird 0.5 a Mozilla különálló böngésző és levelező kliense, és egyszerűségüknél fogva nagyon népszerűek.

süti beállítások módosítása