Magyar Opera

Firefox mindenütt! De hol az Opera?

A Firefox 1.0 megjelenésével (gratulálunk hozzá!) az egész Internet az új böngészőtől hangos, és az emberek mindenütt azt remélik, hogy végre sikerül megdönteni a Microsoft böngészőjének monopóliumát. Rengeteg cikk jelenik meg erről, a legtöbb a szakértőknek szánt újságokban a fő hírek között. De egyes aggódó hangok az Opera közösségéből azt kérdezik, hogy hol van eközben az Opera. Miért nincs az Opera megemlítve? Miért nem indít az Opera Software is egy széleskörű reklámkampányt, hogy az emberek ismerjék meg az Operát is? Miért maradt az Opera másodrendű?

A rossz hír az, hogy az Opera 7 lassan két éves lesz. Mit írhatna erről a média?

"És a másik hírek, hogy az Opera még mindig a 7-es verziónál tart..."

Ez nem igazán elegendő egy ütős főcímhez. (A Rekordveszteségek az Operánál viszont igen népszerű cikk jelenleg.)

A lényeg az, hogy a Firefox 1.0 egy nagy mérföldkő, és a lehető legjobb időben érkezett. Az US-CERT ajánlata a nem IE böngészők használatára széleskörű támogatást szerzett a médiában, és az emberek elkezdték keresni az alternatívákat. A Firefox 1.0 megjelent, és a széleskörű PR kampány után a világ beterítésére, "mindenki" róla beszél. A nagy mérföldkő párosítva az Internet Explorer körül jelentkező biztonsági problémákkal azt jelenti, hogy az időzítés igazán tökéletes lett.

A jó hír az, hogy ez hasznára válik az Operának!

Sokkal több ember kezdi felismerni az Internet Explorer hibáit, mint bármikor korábban, és más böngészőket kezdenek keresni. Amikor egy cikket olvasol a Firefox 1.0 megjelenéséről, gyakran - ha nem is mindig - megemlítik a többi alternatívákat is. Nyílvánvaló, hogy különböző embereknek különböző szükségleteik vannak, és bár a Firefox egy nagyon jó böngésző a maga nemében, nem biztos, hogy mindenkinek ez a legjobb választás. A Firefox egy egyszerű böngésző, amit fel lehet javítani a kiterjesztésekkel. Ezzel szemben az Opera egy teljes internetes csomag. Ahelyett tehát, hogy "építsd fel a saját böngésződet", az Opera egy teljeskörű csomag kényelmét ajánlja, tele hasznos funkciókkal.

Tény, hogy az emberek mostantól már tudnak arról, hogy van választásuk, és sokan az Operát választják. Ha kipróbálják a Firefox-ot, és úgy látják, hogy ez nem a legjobb nekik, talán eszükbe fog jutni, hogy az Operáról is hallottak, és ki fogják próbálni azt is. Tény, hogy a norvég IT újságokban az Opera szóvivője nemrég bejelentette, hogy egyre több letöltést regisztrálunk az opera.com oldalon.

Az emberek sokszor azt is elfelejtik, hogy az Opera már többször megjelent a fő hírekben a világon, mint például a BBC vagy a CNN. Nem a Firefox volt az első ezen a téren. Csak azért, mert az Opera 7 nincs benne a legutóbbi hírekben, és mert manapság mindenhol a Firefoxról beszélnek, még nem jelenti azt, hogy az Operáról nem tudósítottak már régebben is. És ahogy már említettem, a Firefox bemutatása közben általában az Opera és a Safari is szóba kerül.

A többi jó hír. Bár az Opera 7 nem igazán új, az Opera 7.60 már úton van sok hasznos fejlesztéssel, mint például a hangvezérelt böngészés és az új "illeszkedés" funkció, ami a kisebb felbontásban böngésző embereknek hasznos. Olyan tervek is vannak folyamatban, amelyek igen nagy hatással lesznek a piac egy részére, de a részletek egyelőre még titokban maradnak.

Az Opera felhasználói tábora növekszik, és az a tény, hogy a Firefox stabil változata elérhetővé vált, még nem jelenti azt, hogy az Opera el fog tűnni. Az Opera jelen van már szinte egy évtizede, és közben mindvégig voltak ingyenes alternatívák. Bár a Firefox a "friss" jelenleg, nem kell elfelejteni azt sem, hogy az Opera már bejárta a világot, és jelenleg nem sok újat lehet róla megjelentetni. Ráadásul az Opera előtt egyre jobb út nyílik meg, ahogy telik az idő a Firefox 1.0 felett.

Firefox mindenütt, és Opera is.

Forrás: Haavard

Opera magyarul

Úgy tűnik hamarosan hivatalosan is lesz ismét magyar nyelvű Opera. Az Opera fejlesztőivel történő egyeztetések új fázisba léptek és várható, hogy hamarosan újra hivatalos fordítócsapat fogja szolgálni az Opera magyar nyelvű felhasználóit.

Félhivatalosan jelenleg is léteznek az Opera magyar nyelvi fájlok, ám a hivatalos verzió több előnyt is jelent a későbbiekben, mint például azt, hogy letöltéskor választhatjuk a nyelvi fájllal csomagolt telepítőt is. (Eddig a magyar nyelvi fájlt külön kellett letölteni majd beállítani.)

További információk találhatóak az Opera fórumának magyar szekciójánál, ahol a fordításba is bekapcsolódhatnak az érdeklődők, valamint a programmal kapcsolatos kérdésekre is választ kaphatnak.

Forrás: Weblabor

Frissítés: az Opera 8.01 óta a hivatalos magyar verzió is elérhető az Opera oldalán.

süti beállítások módosítása