Magyar Opera

Opera 7.60 preview 3

Megjelent az Opera 7.60 harmadik előzetes verziója. Az újabb változat ismét alaposan át lett dolgozva. A fontosabb változások az előző verzióhoz képest a következők:

  • megváltozott a menü felépítése (ismét). Ezentúl külön menüpont van a leveleknek, a csevegőnek és az RSS hírolvasónak.
  • a levelezés és a csevegő külön lett választva, és mostantól egyik sem opcionális (vagyis a telepítő nem kérdez rá erre). A levelező és a csevegő viszont ki van kapcsolva egészen addig, amíg nem hozunk létre egy fiókot, ekkor megjelennek a megfelelő panelek is.
  • a Partnerek panel csak akkor jelenik meg, ha aktiváltuk a levelezőt vagy a csevegőt.
  • a panelek szerkesztése megváltozott
  • visszakerült a régi MDI mód, és új opcióként került be a második előzetesben megismert módszer (a füleken levő X-el)
  • ezentúl nem csak az új oldalakon jelenik meg a "kezdősáv". Minden oldalon a címet tartalmazó mezőt lenyitva megjelenik alatta az új sáv. Ebben az előzmények, a könyvelzők, valamint egy Top 10 elnevezésű gomb található, ami a 10 legkedveltebb oldal listáját tartalmazza. Ezeken kívül bármit feltehetünk erre a sávra, például keresőket vagy kedvenc oldalakat. Az új (üres) oldalakon automatikusan megjelenik az új sáv, mint az előző verzióban.

Az új előzetes kezd végleges formát ölteni. A menü, a panelek, a fülek sokkal logikusabban vannak már megoldva, mint a 7.60 elején. Valószínűleg nincs már távol a végleges verzió sem.

W3-dev Menu 1.30

Megjelent a W3-dev Menu 1.30 frissítése, ami már az Opera 7.60 előzetes verziójával is működik. Az eszköz egy új menüt ad az Operához, ami főként a webfejlesztőknek hasznos. Az új verzió több felbontást tesz lehetővé, ellenőrzi a Quirks módot, és (ráadásként) kiegészíti a füleken elérhető felugró menüt is.

Firefox 1.0

Megjelent a Firefox 1.0, a Mozilla Alapítvány új generációs böngészőjének végeleges változata. A Firefox a Mozilla és Netscape böngészők egyszerűsített, újraírt változata, és az elmúlt két év alatt rendkívül nagy népszerűségre tett szert. A Firefox hódította el eddig a legtöbb felhasználót az Internet Explorertől, és ez a szám a közeljövőben valószínűleg növekedni fog a széleskörű reklámhadjáratnak köszönhetően.

SlipStream és Opera együttműködés

Az Opera nemrég bejelentette, hogy a hamarosan megjelenő Opera 7.60 támogatni fogja a SlipStream technológiát, ami a modemes és vezeték nélküli internet sebességét gyorsítja fel. Ehhez szoftvertámogatás szükséges mind a szerver (vagyis az internet-szolgáltató), mind a kliens oldalon. A technológia egészen új, és a statikus weblapok gyorsítása a leghatékonyabb. Az együttműködés azért is fontos, mert a SlipStream-et bevezető szolgáltatók ezentúl valószínűleg az Operát fogják ajánlani böngészőnek.

süti beállítások módosítása