Magyar Opera

Középső ujjas SZTAKI Szótár Operához

A http://szotar.sztaki.hu/docs/kozepsoujj.html oldalon leirtak szerint egyszeruen es kulserelmi nyomok nelkul lehet mindannyiunk kedvelt Operajaba SZTAKI Szotaros context menut varazsolni.

A varázslás során készített fájlt aztán mindenki a saját ízlései és pofonjai alapján módosíthatja, én például kiszedtem belőle a Javascriptet. A Sztaki középső ujjas menüje egyébként az Opera felugró menüjébe kerül a Fordítás menüpont alá.

Opera 7.52

Megjelent az Opera 7.52 javításokat tartalmazó verziója az Opera ftp szerverén. Az új verzió többek között a nemrég felfedezett eltérítéses hibát is javítja. Mivel az Opera szervere jelenleg túlterhelt, a letöltést meg lehet próbálni egy tükrözésen is.

Az új Operához elérhető a változások listája. A legfontosabb változás a javításokon kívűl a search.ini fájlt érinti, mivel kijavítottak egyes alapértelmezett keresőket. Az új Opera telepítésekor ezért a régi search.ini felülíródik. Ha ezt el akarjuk kerülni, át kell írni a fájl verziószámát a következőképpen:

[Version]
File Version=4

Indulás

Az Opera új telepítésekor megjelenő kezdő oldal új kinézetet kapott. Az új oldal sokkal áttekinthetőbb és egyszerűbb lett. Elérhetőek az oldalról tippek, gyakori kérdések, valamint meg lehet ismerni az Opera funckióit (OperaShow formában), beállításait, és a MyOpera oldalait is.

Optool 2.0 alfa

Megjelent az Optool 2.0 alfa verziója. Az Optool egy ingyenes program, ami nagyon könnyűvé teszi a weblapok különböző böngészőkben történő megnyitását anélkül, hogy a címet át kellene másolni. Egyetlen gombnyomással az Optool felhoz egy menüt, amiben ki lehet választani a kívánt böngészőt, vagy azonnal átvált két kiválasztott böngésző között. Ugyancsak megkönnyíti az összes megnyitott böngésző azonnali bezárását.

Ezeken kívűl az Optool észre tudja venni, ha egy URL-t kétszer másolunk a vágólapra 5 másodpercen belül. Ha a vágólap figyelése aktív, egy menü ugrik elő függetlenül attól, hogy milyen alkalmazásból másoltuk ki az URL-t. Ez különösen hasznos akkor, ha olyan címet találunk, amire nem lehet kattintani, például levelekben vagy dokumentumokban.

Az Optool nagyon hasznos azokban az esetekben is, ha a kedvenc böngészőnk nem jelenít meg helyesen egy oldalt, valamint ha weblaptervezés közben több böngészőben is meg akarjuk nézni az eredményt.

Az Optool 2.0 a következő böngészőkkel működik:

  • Opera
  • Mozilla
  • Mozilla Firefox
  • Netscape 6+
  • Netcaptor
  • Internet Explorer (akár több verizóval is egyszerre)
  • Netscape 4.x
  • egyéb, a fentieken alapuló böngészők

Paste 'n Go

Az Opera egyik kevésbé ismert funckiója az ún. Paste and Go, ami egy kis gyakorlással hasznos segítséggé válhat. Ha egy levélben vagy egy weboldalon találunk egy olyan címet, ami nincs belinkelve (vagyis nem lehet rákattintani), akkor először Ctrl+C-vel bemásoljuk a vágólapra, majd a Ctrl+D megnyomásával a vágólapon található címet egy új ablakban megnyitjuk. Ez a funkció akkor hasznos igazán, ha egy másik alkalmazásban találunk egy ilyen címet, ezt ott bemásolunk a vágólapra, majd az Operában egyetlen gombnyomással megnyitjuk.

Megjegyzés: Opera 9 alatt a Beillesztés és ugrás billentyűparancsa Ctrl+B

süti beállítások módosítása