Magyar Opera

Kép hozzárendelése a partnerekhez

A partnerek (kapcsolatok) bejegyzéseihez több email címet, megjegyzést, de akár képet is hozzá lehet rendelni. Aki már megpróbálkozott ezzel, valószínűleg azt tapasztalta, hogy a helyi képeket az Opera nem jeleníti meg a beállítás után. Ez amiatt van, mert a kép útvonalát nem elég a megszokott módon megadni, hanem ki kell egészítsük a használt protokollal is. Egy helyes útvonal a következőképpen néz ki:

file://localhost/C:/útvonal/kép.jpg

Ezen felül a kép mérete nem haladhatja meg a 60x50 pixelt sem. Ha sikerül megadni a képet, az Opera ezentúl ezt fogja a kis partner-ikon helyett használni a levelezőablak felső részében, amikor ezt a partnert választjuk ki.

Frissítés: A módszer mégsem működik, ha valaki tudja a megoldást, írja meg.

Opera Mobile Accelerator

A mobilon való böngészés az Opera Mobile Accelerator révén még gyorsabb és egyszerűbb lehet. Az Opera proxy - eltávolítva a felesleges adatokat - képes a weboldalak méretét lecsökkenteni akár 50-90%-al is, ezáltal felgyorsítja a böngészés sebességét, valamint csökkenti letöltendő adatok mennyiségét.

Az Opera proxy aktiválásához meg kell nyitni a www.opera.com/proxy weboldalt a mobilon.

Frissítés: az Opera csak az Opera Mobile 8.50-ig támogatta ezt a szolgáltatást. Az ennél újabb verziójú mobil Opera böngészőkben már nem használható.

A böngészők jövője

Az xml.com cikke a böngészők jelenlegi és jövőbeli állapotáról. A Mozilla, az Opera és a Safari együtt próbálják megdönteni a szabványokkal mit sem törődő Internet Explorer egyeduralmát a WHAT megalakításával.

The browser makers behind WHAT (Opera, Mozilla Foundation, and Safari -- though it's not clear which of these have take formal positions regarding WHAT), in an effort to preempt Microsoft if possible, have created a forum for rapid development outside the W3C. The technical approach of WHAT is focused mostly on backwards compatibility with existing browser architectures, which strikes me as prudent. Having support for these new features in Mozilla and its derivatives, in Opera, and in Safari may end up helping the W3C as much as splitting the standardization process hurts it.

Kendall Grant Clark

ODict

Az ODict egy különálló kiegészítő az Operához, egy olyan eszköz, ami szótáras keresésekhez, fordításokhoz és hasonló műveletekhez használható. Az ODict felhasználja az Opera kisképernyős SSR módját is a találatok megjelenítéséhez.

A telepítés menete a következő:

  • töltsük le az odict.zip fájlt, és csomagoljuk ki a C:\ODict mappába. Egy működő Opera 7.5x már kell legyen a rendszeren.
  • készítsünk egy hivatkozást a programhoz, a következő parancssorral (az Opera7 útvonala változhat):
    "C:\Program Files\Opera7\opera.exe" /settings C:\ODict\opera6.ini
    
  • változtassuk meg a hivatkozás ikonját

Ha más mappába akarjuk tenni az ODict fájljait, akkor a mellékelt opera6.ini fájlt is módosítanunk kell.

A linux alá történő telepítés leírása az eredeti szerző, Tricolor oldalán található.

A böngészés élménye

A jobb böngészésre vágyók részére az Opera 7.51 a legújabb technológiai fejlesztéseket nyújtja, ugyanolyan tökéletes tervezéssel és újításokkal, mint amilyenek a böngészőt egykor híressé tették. Most ezeken kívül egy előremutató levelezőt, hírolvasót, IRC kompatibilis csevegőt, RSS hírfigyelőt és még sok egyebet is nyújt. Mindezekkel a fejlesztésekkel az Opera még mindig a leggyorsabb, legjobban fejlesztett és a legkisebb böngésző a világon, 3.5 Mb-os mérettel.

Az Opera teljes felhasználói felülete át lett dolgozva a 7.51-ben. A gyors és rugalmas böngészés mellett a felhasználók a legkedveltebb internetes műveletek teljes integrációját kapják, melyek könnyen elérhetők az új panellistáról. Az Opera egyedülálló böngészési élménye mellett a felhasználók az Opera Mail beépített levelezőkliens szolgáltatásait is élvezhetik, ami intelligens levelezést biztosít gyors tartalomkeresővel, kapcsolat-adatbázissal, hírolvasóval, automatikus szűrőkkel, és most már helyesírás-ellenőrzővel és RSS hírfigyelővel is. Az Opera most megjelent csevegő kliense IRC komplatibilis, és mint a privát, mind a csoportos beszélgetést támogatja.

A legtöbb internetező lassan böngészik, és olyan eszközöket használ, amik már évekkel ezelőtt elavultak. Az Internet Explorer egy kiöregedett alkalmazás, amihez a Microsoft már évek óta nem készített nagyobb frissítést, és a legújabb hírek szerint nem is tervezik ezt a közeljövőben. Ezzel egyidőben sok ember levelezőprogramja ugyanúgy működik, mint még 1994-ben. Azok az internetezők, akik valami gyorsabbat szeretnének, tele igazán hasznos és innovatív funkciókkal, izgalmas tapasztalatokat fognak szerezni az Operával.

Jon S. von Tetzchner, CEO, Opera Software
süti beállítások módosítása