Magyar Opera

Opera 7.23

Az Opera ftp szerveréről már letölthető az Opera 7.23, ami néhány biztonsági javítást tartalmaz. A 7.20 verizó óta még csak javításokat adtak ki, viszont a 7.30 ismét sok újdonságot fog tartalmazni a hírek szerint. Sajnos a 7.30-ból egyelőre még beta verzió sem jelent meg, viszont a fejlesztése már folyik (az Opera fórumon tett kijelentések alapján). A 7.30-as verzióba tervezték például az intelligens filtert, aminek egy kezdetleges változata már most is benne van az Operában, igaz még rejtve.

Weblapok debugolása Operában

Az Opera egy elég érdekes lehetőséget biztosít a webfejlesztőknek: miután megnézünk egy weblapot, át tudjuk írni a forrás kódját vagy a stílusát. Ezzel egyszerűen és gyorsan lehet tanulni (például a stílusok használatát), valamint kipróbálni a tanultakat.

A szóban forgó weblap kódját a cache-ben meg kell keresnünk, és egy egyszerű editorral már át is írhatjuk. Ha a cache túl nagy, akkor a keresés nehezebb lehet, de van megoldás: meg lehet nyitni a cache-t az Operán belül (opera:cache), és a gyorskeresővel hamar megtalálhatjuk a szóban forgó kódot.

Miután átírtuk a kódot, a reload helyett frissítsük az oldalt a View menü Refresh display pontjával. Ez a cache-ből újra be fogja tölteni az általunk módosított oldalt.

Van egy még egyszerűbb mód az aktuális oldal kódjának megtekintésére ÉS szerkesztésére: Alt+F3. Így nem szükséges a cache-ben keresgélni.

Frissítés: Az Opera 9 tartalmaz egy beépített szerkesztőt.

Opera 7.22 fordítás

Egy új, javított fordítás tölthető le a magyar fórumon a legújabb, 7.22-es verzióhoz. Ez a fordítás Szalkovszky Tibor munkája.

süti beállítások módosítása