Magyar Opera

Ki a jobb?

A Mozilla Firebird nemrég feltett egy táblázatot a weblapjára, amiben a népszerű böngészők tulajdonságait hasonlítja össze. Természetesen ebben az összehasonlításban a Firebird lett a legjobb, de nem véletlenül, az Opera 7.2 több szempontból is alul lett becsülve a táblázatban.

Miután a Firebird fel lett kérve, hogy javítsa ki a hibákat, a táblázat egy kissé átalakult, és az Opera már nem is szerepelt benne olyan rosszul, sőt. Ezért nem sokkal később el is tűnt az egész összehasonlítás.

Itt még mindig meg lehet nézni az eredeti, a javított, és a bővített táblázatot is. A bővítettben már egyértelműen az Opera kerül ki győztesként.

Megjegyzés: A cikkben szereplő Firebird böngésző most már Firefox néven ismert.

30 nap alatt ...

A népszerű 30 Days to Becoming an Opera7 Lover frissítése is megjelent, hiszen a régi változat még az Opera6 jó tulajdonságait elemezte. Az Opera7 viszont megérdemelt egy újabb változatot.

Frissítés: a legutolsó változat jelenleg az Opera 8-as verióját mutatja be.

Intelligens spamszűrő

Az új Operának van egy érdekes, de nem dokumentált tulajdonsága az M2 levelezőben: a nézeteket be lehet úgy állítani, hogy a ki- és betett levelek alapján képes legyen magától megtanulni a nézethez tartozó szabályokat (learning filter). Habár a beépített spamvédelem most is jól működik, ezt a tulajdonságot is lehet használni spamszűrésre (és nem csak arra).

Bekapcsolni az Opera könyvtárában levő dialog.ini nevű fájlban lehet: ki kell kommentezni azt a sort, amelyik az "Auto_filter_checkbox" nevű mezőt tartalmazza, majd újraindítani az Operát. A nézetek szűrőjénél ekkor megjelenik egy új checkbox.

Ez az új funkció csak a 7.30-ba fog dokumentálva és javítva bekerülni. Ebben a verzióban csak próbaképpen van bent.

Frissítés: az Opera 7.50-es verziójától kezdve ez egy beépített funckió.

Fordítás

Az Opera 7 verzióhoz még nincs hivatalos magyar fordítás, de már készül. Az utolsó teljes fordítás a 7.11 verzióhoz készült el, ezt már le lehet tölteni, habár még kerülhetnek bele változások.

Az Opera fordítása a magyar fórumon zajlik, jelenleg a 7.20 van folyamatban.

Opera 7.21

Ma végre megjelent az Opera 7.21 végleges változata. A tegnapi 7.21RC6 lett a győztes befutó. A 7.20 óta több RC (Release Candidate) látott napvilágot, de ezek csak kisebb javításokat tartalmaztak, legalábbis a 7.20 beta verzióihoz képest.

A changelog itt található: http://www.opera.com/windows/changelogs/721/. A végleges változatot már le lehet tölteni a hivatalos Opera oldalról.

süti beállítások módosítása