Magyar Opera

Opera "Reborn"

Nem, most nem egy újabb kísérleti projektről van szó. Bár kétségtelen, hogy a Neon fontos mérföldkő volt abban, amit most kapunk. A Reborn mindössze egy belső kódnév, amit minden bizonnyal sokat fogunk emlegetni a közeljövőben. Történt ugyanis, hogy az Opera egy radikálisabb átalakításba kezdett a felhasználói felület terén. A mostani csak egy újabb 44 developer kiadás (valószínűlg az utolsó a béta előtt), de kaptunk egy jelentős ízelítőt abból, ami a következő hetekben ránk vár. Lássuk!

  • Jelentősen átalakult a felület, ami egyértelműen a Windows 10 látványvilágához igazodik. Ezzel kapcsolatban már ki is tört a népharag. Sokunknak nem tetszik, hogy a böngésző nem illeszkedik natívan minden operációs rendszerbe.
  • A várva várt éjszakai mód is megérkezett. A Kezdőlap beállításai között lehet megtalálni.
  • A navigációs sáv teljesértékű, de (egyelőre) opcionális oldalsávvá változik. Bővítményeket jelenleg nem támogat, de talán ez változni fog a jövőben. Arról sincs hír egyelőre, hogy mi lesz az eddigi oldalsáv sorsa.
  • Végül azt is meg kell említeni, hogy az online telepítőben eszközölt változtatásoknak hála mostantól egy kattintás nélkül megy a telepítés. (A hagyományos telepítőben továbbra is megmaradtak a szokásos beállítási lehetőségek.)

Az első próba után eléggé radikálisnak hatnak a változtatások, de fontos kiemelni, hogy ez csak a legelső publikus kiadás egy várhatóan hosszabb folyamatban. A fentieken kívül egyelőre semmi mást nem árultak el a fejlesztők. Az valószínűnek tűnik, hogy a változtatások sora nem zárul le ennyivel.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr7212267064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brummicsek 2017.03.05. 12:36:43

"A Kezdőlap beállításai között lehet megtalálni."
És az hol van?

brummicsek 2017.03.05. 18:39:45

@Nekomajin: Ahan. De az nem éjszakai mód, az csak egy sima dark téma. A lapokkal semmit nem csinál.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.03.05. 21:05:48

@brummicsek:
"...de kaptunk egy jelentős ízelítőt abból, ami a következő hetekben ránk vár."

Egyébként meg nem a böngésző dolga a weblapok CSS-ének a felülírása. Arra vannak addonok. A böngésző piszkálja csak a saját felületét, de ne akarjon belenyúlni a megnyitott lapokba.

brummicsek 2017.03.05. 21:58:48

Hogy mi vár ránk--> éjszakai mód... de azt mondod nem a böngésző feladata belenyúlni a css-be. Hát akkor mit írkálsz? akkor éjszakai mód vagy nem éjszakai mód?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.03.06. 08:13:38

@brummicsek:
És mégis hogy kéne megoldani egy böngészőnek, hogy minden oldal minden grafikus elemét (képek?!) lecseréli? Nem csak a body háttérszínét meg a betűszínét kell átállítani. Amit te akarsz, azt addonnal lehet megcsinálni, weblapokra spcializálva, vagy bizonyos hibahatárok elviselésével. Szerinted hány weboldal esne szanaszét, ha a böngésző a kénye-kedve szerint felülírná a CSS-t?

Kellene egy JS API (ami nincs), amivel az oldalak fejlesztői dinamikusan tudnak behúzni CSS-t vagy képeket a böngésző aktuális állapotának függvényében.

brummicsek 2017.03.07. 23:38:50

@Nekomajin: Most megint teszed az agyadat - te írtad, hogy éjszakai mód. Aztán meg krekegsz, hogy azt így nem lehet megoldani.
Szarok én rá, hogy miképpen lehet megoldani, nem is kérdeztem. Jeleztem, hogy amiről te beszélsz, az nem éjszakai mód.
Persze, te tévedhetetlen vagy, mert neked a seggedben is fejed van.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.03.08. 09:19:32

@brummicsek:
Szerintem meg egyértelmű volt, hogy mire utaltam, csak te értetlenkedsz szokás szerint. Ebből a stílusból viszont vegyél vissza!

brummicsek 2017.03.08. 10:19:23

Hát persze hogy egyértelmű... mert te írtad.
Arrogáns faszfej.

sBc 2017.03.09. 09:24:04

Hát igen! :)
Van most OS szinten oly divatos sötét témánk ami éjszak nem világít az arcunkba. Mobil szinten létezik az élyszaki mód, ami leveszik a böngésző felületén a fényerőt és a kék szint és vannak a specifikus kiterjesztések, scriptek, amik belenyulnak a weblapok megjelenésébe, sötét témát adva nekik.
Béke!

tarzanbojj 2017.03.10. 08:42:24

@sBc: Mondjuk a kérdés itt az, hogy ha egyszer le van írva, hogy itt az éjszakai mód, hurrá, akkor két hsz-el később ugyebár miért van megmagyarázva, hogy a böngészőben nem is lehet éjszakai mód! O.o
Aztán meg hisztizik, és bannol.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.03.10. 08:52:32

@tarzanbojj:
Sőt, mostantól az összes nickedet szó nélkül bannolni fogom. Folyamatosan trágár és sértő kommenteket írsz. Kértelek szépen, csúnyán, bannoltalak is, aztán új névvel hagytam, hogy újra kommentelj. Most volt elég.

Felőlem nevezheted a feature-t úgy, ahogy akarod. Egyértelmű, hogy a sötét témát elsősorban azoknak találták ki, akik éjjel/sötétben böngésznek. Biztos van a világon vagy négy ember, aki nappal is sötét témát használ. Ők a kivétel, akik erősítik a szabályt. De te inkább értetlenkedsz, meg kötözködsz, aztán meg engem küldesz el az anyámba. Keress magadnak másik homokozót!

sBc 2017.03.10. 09:28:07

@tarzanbojj: Félreértettétek egymást. Ennyi! De nem kell egyből torokra ugrani és lealacsonyítóan viselkedni! :)

sBc 2017.03.10. 09:56:11

Apa kezdődik! Vihar a biliben! :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2017.03.10. 12:00:43

@Nekomajin: Az tényleg nem a fényes vitaképességedről tesz tanúbizonyságot, hogy valakit csípőből banolsz. Pláne ha az érvei helyett a kifejezésmódjára figyelsz. A trágárság vagy modoroskodás az adott egyént minősíti, de attól még az érvek ott vannak, azokkal kell vitatkozni. A véleményt pedig tiszteletben tartani, még akkor is ha nem vitaképes az illető.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.03.10. 12:16:38

@penge™:
Nem a véleménye miatt kapott bant, hanem a stílusa miatt. Amit már számtalanszor leírtam. Érdekes, hogy folyton csak ő problémázik, évek óta, mégis mindig én vagyok elővéve.

Részemről a téma lezárva.
süti beállítások módosítása