Magyar Opera

Opera 38 developer (38.0.2190.0)

Főbb újdonságok

  • Megújult a Hírolvasó beállítási oldala. Sokkal részletesebben lehet szűrni a mintegy 8000 választható hírforrás tartalmában, viszont RSS csatornákra még mindig nem lehet feliratkozni.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • A tartalomblokkolóba saját listákat is fel lehet majd venni, és evileg a manuális elemblokkoló is készül.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr78568840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

expa 2016.04.07. 12:45:11

Már nem tudom mit lehetne fejleszteni rajta bár mindenkinek más az igénye. Nekem a 36-os verzió minden bőngészői igényemet kielégíti. Gyors és szinkronizál. Ennél több nem kell, nekem hibátlan... :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2016.04.09. 20:01:30

@expa: Nem találom a listát, amin össze volt gyűjtve, de tippem szerint olyan 50-es nagyságrendben még hiányoznak dolgok. Felesleges is számolni, annyi minden hiányzik már ránézésre. Oldalra rendezhető fülek (Vivaldiban van), RSS (Vivaldiban sincs), Wand, MDI, normális eszköztárkezelés, stb, hogy felesleges is sorolni.

Az a baj, hogy sokszor magam sem tudom így egy pillanat alatt megválaszolni, hanem használat közben jön elő, hogy "ezt sem tudja, meg azt sem."

De én már rájöttem, hogy velem volt a baj. Túl extra igényeim voltak, amiket az Opera tudott csak kielégíteni (sokszor az sem), úgyhogy azóta kb. szarok mindenre magasról. Ezért is vagyok passzív. Bármit is írok, csak panaszkodásnak tűnik meg trollkodásnak. Akartam a Vivaldiról is írni, de hagytam inkább...

És igen, érzékeny vagyok minden kis apróságra, ami a többségnek fel sem tűnik és az egész böngészési élményt képes elcseszni.

Úgy érzem magam, mint aki túlélte az ókort és jött a sötét középkor és a sok agyhalottal van körülvéve akik még csak fel sem fogják, hogy a múltban olyan építészeti csodák voltak, amiket még évszázadokkal később sem tudnak rekonstruálni mert valami barom (anyagi érdekből) tönkretett mindent.

És a legszomorúbb, hogy ez az, ami már pénzen sem megvehető. Lehet Core i7-es erőgépem 128 giga rammal, akkor sem fogom visszakapni semmilyen formában azokat a funkciókat, amiket az Operában rendszeresen használtam. Még alternatív módon sem. Még egy olyan egyszerű dolgot, mint a könyvjelzők sem tudnak normálisan implementálni, nickname/tag, description, created date, visited date... Ezeket még talán az IE5 is tudta. Biztos túl bonyolult...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.04.09. 20:13:08

@penge™:
Tényleg áruld már el, hogy mire jó a created/visited date meg a description a könyvjelzőknél! A nickname még oké, bár arra is vannak alternatívák, de a másik hármat mégis mire használod?

Mihics Zoltán (Med1on) 2016.04.09. 20:46:04

@penge™: Szerintem pedig érdemes lenne írnod a Vivaldiról, persze csak ha az időd engedi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2016.04.10. 00:18:03

@Nekomajin: Írtam már. Csomó oldalon nincs RSS a DIV figyelő update checkerek meg macerásak és nem mindig működnek megfelelően.

Ilyenkor a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás elkönyvjelzőzni és időről-időre visszanézni. Ennek követésében segít, hogy egy pillanat alatt, tooltipben láthatod, hogy mi az, amit 1+ hete néztél és mi az, amit már 2 órája lecsekkoltál.

Bármilyen oldalon jól jön, changelogok, kommentek, akármi.

De ha tudsz jobb megoldást, kíváncsian várom.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.04.10. 08:33:30

@penge™:
És erre az előzmények miért nem jó? Ott is látod, hogy mikor nézted meg utoljára.

expa 2016.04.10. 11:08:45

@penge™: Érdekes amit írsz, mert nem értem amit írsz. Egyszerűbb user-nek szerintem ezek már elegendőek. Én semmilyen hibát nem tapasztalaok böngészés közben. Nem tudok olyan funkciót felsorolni ami hiányozna. Lehet én vagyok primitív :D Nekem jobb nem kell pedig napi 2-3 órát biztosan használom a böngészőt. Remélem ezt már nem cseszik el...

brummicsek 2016.04.10. 13:08:18

@expa: Azért akad egy pár, még meei home felhasználónak is. Pl. az átláthatatlan, vagy nehezen követhető könyvjelző/gyorshívó mentés.
A könyvjelzőkben a töménytelen, és törölhetetlen "Más gyorshívók", amiben ráadásul elkrhatod a másik gépedet is, mert ugyesen törölheted távolról is a gyorshívókat. És ugye mivel halmozza az élvezeteket, nehéz kitalálni melyik-melyik....

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2016.04.10. 15:12:15

@Nekomajin: Pont ezért bosszantó, mert kb. 5 perc lenne implementálni. Az előzmények meg önmagában átláthatatlan mert egy oldalhoz 50+ link van, Google találati oldalaktól kezdve minden, ömlesztve. Ott még azt is a többedik lapon találom meg, amit tegnap néztem, nem azt, amit 1-2 hete.

@expa: Ezt a kört futjuk le a blogon évek óta. Egyszerűbb usereknek az IE/Edge is bőven megfelelő, telepíteniük sem kell semmilyen másik böngészőt. De van egy kicsi százalék, akiknek igényük van a nagyobb tudásra. Legyen már egyetlen olyan böngésző, ami erre specializálódik. Főleg, hogy már a Firefoxnak is annyi, kukázni fogják a régi kiegészítőket (vagy már megtették).

Teljesen felesleges ebből hitvitát csinálni és megmagyarázni, hogy az egyik primitív a másik meg túl igényes. Mindenkinek meg kéne találnia a számára megfelelő böngészőt. Az átlagusereknek szinte bármi jó, mert csak címsor és ablak kell, aki meg eddig Operát használt az most egyetlen olyat sem talál, ami pótolhatná és várja, hogy vajon melyik lesz a befutó.

Az új Opera? A Vivaldi? Az Otter?

csablak (törölt) 2016.04.12. 23:52:01

Én is Pengével értek egyet. Egyelőre nincs normális böngésző. Az FF-et is minimum 4 kiegészítővel kell használni, hogy úgy tessék lássék olyan legyen mint a régi Opera volt. Én pld. rühellem ha felül van a lapsáv. Ahogy az ember böngészik, és görget egyre lejjebb kerül az egér, és már ott is van a lap alján, és ha ilyenkor be akarom zárni, akkor fel kell vinnem a lap tetejére.
Ismerem az egér gesztusokat de nem használom, mert nekem nem BIZTOSak. Pont ott húzzam le, pont annyit húzzak le, ne kerüljek bele a másik hivatkozásba stb. Ezért engem teljes mértékben kielégít az ha a középső egérgombot, a kereket megnyomom, és akkor megnyílik a hivatkozás új lapon, és a böngésző át is vált rá azonnal. Ez miért baj? Ha elolvastam az adott lapot, akkor bezárom és voálá ott figyel a kiinduló pont. Nem nagyon vagyok híve a 30+ lap megnyitásának. Persze azért néha előfordul. Áttekinthetetlen, zavaró és lassú is lesz tőle a böngésző. Hiába létezik a lapcsoportosítás.
A könyvjelzőkezelőről meg azt tudom mondani hogy az Opera 12.x-es az ETALON.
Persze csak azok érik fel ezt ésszel, akik használják is a könyvjelzőket. Mert megfigyeltem hogy a mai fiatalok még azt sem mentik le könyvjelzőben amit naponta megnéznek. Hiszen ott e kereső oszt annyi.
Én már nem vagyok fiatal. S már sátorban sem igazán kényelmes aludnom, holott rengeteget sátoroztam. És ezek a fapados böngészők mindig a sátorozást juttatják az eszembe. Nekem már kényelem kell. Illetve a helyesebb kifejezés hogy arra vágyom.
Itt egy eset a könyvjelzőre. Én hogyan tárolok el egy számomra kedves lapot.
Megtalálom, ekkor az oldalsávban megkeresem azt a kategóriát ahová illik, és ott az oldalsávban a megfelelő kategórián nyomok egy jobbost az egérrel, és már ott is figyel a menüpont hogy könyvjelző hozzáadása. Ennyi. Ennél egyszerűbbet és profibbat nem tudok elképzelni sem. Amikor megláttam a Vivaldi könyvjelző kezelőjét kezdtem örülni.
A szitu ugyanez. Megkeresem a megfelelő kategóriát, majd megnyomom a + gombot ott fent ahol a Keresés... mező is van.
És ekkor láttam értetlenkedve hogy ott figyel ÜRESEN a cím mező? Vajon miért nem vette fel a megnyitott aktuális weblap URL címét? Ugyanis ha azt a cím mezőt kitöltené, akkor már elégedett lennék, így csak 2-es. Nem beszélve arról hogy én nálam, valamilyen érthetetlen módon csak kettős kattintással nyílnak meg a könyvjelzőből a hivatkozások. Holott rendszerszinten van beállítva az egy kattintás mindenre. Mert a dupla kattintást is utálom.
Azt is hiányolom hogy nem tudom bezárni az összes lapot, csak a többi lapot. Sokszor nagy segítség lenne ha egyből az alapra tudnám rakni.
No és egyikben sincs Mesterjelszó. De már előre ki van töltve az űrlap megfelelő mezője. Mégis kinek az érdeke ez? Az a kulcs nagyon hiányzik. Örülnék ha nem töltené ki előre a mezőket. S ha a mesterjelszót újból be kéne írni megadott idő után. Úgy gondolom hogy ezek a featurék nem extrák, hanem inkább elvárható minimumok. Legyenek kikapcsolhatóak, így ha valaki Spártán akarja érezni magát kapcsoljon ki mindent, vagy inkább használjon Lynx-et.
Négy dolgot írtam le melyek mindegyike szvsz elvárható, alsó lapsáv lehetősége, a középső kattintással új lapra váltás azonnal, a könyvjelzőkezelő finomítása, és a Mesterjelszó. Tényleg sokat akarok?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.04.13. 05:18:25

@csablak:
Nem akarsz sokat, de sokan tudnának még ilyen négy dolgokat írni, és ezeket időbe telik ám implementálni. Most már igazán nem lehet szidni az Operát, hogy lassan fejlesztenek, mert a Vivaldis ígéreteknek is csak egy részét kaptuk meg egy év (plusz az első tech preview előtti ki tudja hány hónap) után. Aztán ha végül mindent megcsinálnak, akkor kapunk egy nagy bloatware-t.

El kell fogadni, hogy az elmúlt években a böngésző olyan fontos és összetett program lett, hogy csak a moduláris felépítés a járható út. Persze, vannak olyan dolgok, amiket natívan kell megoldani (lásd alsó fülsáv), de például a könyvjelzős problémára több nagyszerű kiegészítő is létezik.

expa 2016.04.13. 12:45:31

@csablak: "Négy dolgot írtam le melyek mindegyike szvsz elvárható"

Akkor lenne elvárható ha fizetnél érte. Annak kell örülni ami van, én legalább is így élem az életem...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.04.13. 15:43:14

Van új developer kiadás. Csupa bugfix és teljesítmény javítás.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2016.04.13. 23:06:45

@Nekomajin: Pont olyan érzékeny adatoknál nem használnék kiegészítőt, mint a könyvjelző.

@expa: Létezik fizetős böngésző? Nem. Pedig az lenne az első olyan szoftver, amiért még fizetnék is. A legalapvetőbb dolog 2016-ban, ami az OS-től is fontosabb.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.04.14. 09:47:54

@penge™:
Mert mégis mit csinál vele egy kiegészítő?

expa 2016.04.14. 12:01:29

@penge™: Valóban nincs, de ha nem fizetős akkor miért várunk el tőle bármit is? Annak kell örülni ami van... :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2016.04.14. 13:10:11

@Nekomajin: Mondjuk elcsesz mindent, mert ha túl nagy a jogköre (írhat a fájlrendszerbe) akkor egy apró hiba és elszáll az egész Bookmarks.json fájl, ha pedig valami workaroundot használ (erre nagyobb az esély) akkor sosem lesz fizikálisan eltárolva az extra adat, csak valami egyedi ID alapján párosítja össze a könyvjelzőkkel a saját homokozójának saját kis adatbázisfájljába.

1. Itt a szinkronizációval se mész semmire (ha másik eszközön jelentkezel be a Google fiókba, akkor leszinkronizálja ugyan a (Chrome Store-ból telepített) kiegészítőket, de a default beállításokkal. Tehát a kis fájlnak is lőttek (amilyen extra védelmek vannak mostanában még pendrive-on sem lehetne egyszerűen hordozni, mert gondolom registryt is kéne buherálni hozzá).

2. Ugyanúgy lehet hiba a kiegészítőben és egy frissítés kinyírja. Itt a könyvjelzők érintetlenül maradnak, csak az extra adatok szállnak el.

@expa: Ezt a témát már ezerszer kivesézték, amikor jönnek az alázatot kimaxoló tömegek ezzel az "ajándék lónak ne nézd a fogát" dumával, csak mindnek az lett a vége, hogy akkor maradtunk volna a barlangban.

Az emberiség az elvárásai által fejlődik, hogy mindig többet és jobbat akar. Negatív szempontból a marketing is ezt használja ki, de ha reális dolgokban akarunk jobbat azzal nincs semmi baj, sőt.

A fejlesztők meg akár ingyenes, akár fizetős terméket kínálnak, egy többszereplős piacon kell megfelelniük. Ha nem felelnek meg, akkor a felhasználóknak a szólásszabadság értelmében joga van negatív kritikát írni a szoftverről, amivel esetleg nem csak azt a felhasználót (sok esetben pont nem azt, mert ő azért dühös, mivel "szar de nincs jobb" szituáció miatt kénytelen azt használni) fogja elveszíteni a cég, hanem elesik több tíz vagy száz potenciális felhasználótól, akiknek teljesen mindegy, hogy mit használnak (hiszen a poweruser funkciók rétegigényt elégítenek ki) mert látja, hogy tele van elégedetlen userekkel.

A Bugatti Veyron vagy a Ferrari sem attól népszerű, mert sokaknak lenne tapasztalata vele, hanem mert specifikációkban csúcs (legalábbis ezt hirdeti/hiteti el magáról) és mivel nem tömegtermék még a "én jobb vagyok mint az emberek 99%-a" életérzést is táplálja.

Az Apple termékeknél is ugyanez a szitu, pedig már minden harmadik ember iPhone-nal szaladgál.

Az Opera ugyanezzel tudott volna érvényesülni, ha megmarad a régi vonalon, egy eladható brandet kellett volna építeniük. Az, hogy mennyit tud senkit nem érdekel. De az, hogy megfelelő marketinggel eladják (ezáltal nő a kapitalizáció, boldogok a részvényesek és egyre jobb és jobb lesz a szoftver), az már igen. Tetzchner meg ezt mindig leszarta, ezért is nem látok a Vivaldiban sem túl nagy jövőt ha nem gyúrnak rá a marketingre.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.04.14. 16:33:58

@penge™:
Nincsenek extra adatok. A bookmarks fájlt pedig nem az addon írja, hanem a böngésző az API-n keresztül. Tehát pont ugyanannyi esély van az adatvesztésre, mintha a beépített könyvjelző kezelőt használod.

brummicsek 2016.04.15. 19:41:02

@csablak: azért szr egy böngésző, mert a te egyéni igényeidet nem szolgálja ki. Ugyanmá.
használja ezt a böngészőt x millió ember, ennek legalább a fele egyéni igényekkel áll elő - mindet ki kellene szolgálnia?
Kis buksidat ne somogassa meg?

brummicsek 2016.04.20. 07:51:04

Érdekes dolog ez megint: egyre több helyen kapok figyelmeztetést, hogy a böngészőm nem támogatott. Régi Operás játék ez... pffff.
Most épp a lenovo oldal dobálja.

expa 2016.04.20. 10:53:16

@brummicsek: Én sosem kapok ilyen figyelmezetést egyik oldalon sem pedig sokat látogatok. Merre jársz? :D
süti beállítások módosítása