Magyar Opera

Funkciók az Operában: Szinkronizálás

Hónapok óta tologatott új rovatunkban egy-egy szolgáltatást fogunk bemutatni az Operából. Ezek egy része más böngészőkben is megtalálható ugyan, mégis érdemes körüljárni, hogy az Operában mi hogy működik, és mik a különbségek.

Az egyik leginkább várt eszköz kétség kívül a szinkronizálás volt. Egy csúnya kudarc és hosszú hónapok munkája után viszont végre működik. Késznek azonban nem nevezhető. Verzióról verzióra kerülnek be ugyanis újabb dolgok a szinkronizált tartalmak körébe.

Tekintsük most át, hogy jelenleg mit tud a szinkronizálás!

Hogyan

A szolgáltatás használatához Opera fiókkal kell rendelkeznünk. Akinek volt régen myOperás fiókja, annak nincs több teendője. Akinek nem volt, az most regisztrálhat. Különböző email címekkel akár több fiókot is regisztrálhatunk, így különböző szinkronizálási profilokat is készíthetünk. Az Opera fiók létrehozása ingyenes, és használni lehet vele az összes Operás szolgáltatást a blogon történő hozzászólás kivételével.

Az Opera fiókba be lehet jelentkezni az Opera különböző weboldalain, de a böngésző eszköztárán elhelyezett gombra kattintva is.

A régi Opera Link még mindig működik, de teljesen elkülönül a jelenlegi szolgáltatástól! Csak a régi (11-12-es) Operával működik.

Mit

Az Opera 30 jelenleg a következő tartalmakat szinkronizálja:

  • Könyvjelzők (A gyorshívók is szinkronizálódnak, de a másik gépről áthozott gyorshívó elemek külön mappába kerülnek.)
  • Az éppen megnyitott lapok (Ezeket a "Lapok" nevű belső oldalon lehet kezelni.)
  • Néhány beállítás (Erről részleteket egyelőre nem tudni.)

Ezeken túl jelenleg a következő tartalmak szinkronizálásának fejlesztése van folyamatban:

  • Böngészési előzmények (O 31)
  • Mentett jelszavak (O 32)

A jelenleg fejlesztői állapotban lévő Opera 32 már tartalmaz egy aloldalt is a Beállításokban, ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen tartalmakat szeretnénk szinkronizálni, és miket nem.

Hol

A legteljesebb szinkronizációs képességgel az asztali és az Androidos Opera rendelkezik. Az iOS-es és WP-s Mini jelenleg nagyon le van maradva, de a fejlesztések folyamatosan zajlanak ezeken a platformokon is.

Az Opera súgója naprakész táblázatot tartalmaz a szinkronizálással kapcsolatban.

A szolgáltatáshoz, ha minden igaz, akkor egy webes felület is készül, de ez jelenleg még nem működik.

Biztonság

A szinkronizálás szempontjából a legkritikusabb tartalom kétségkívül a mentett jelszavak. Ezeket a böngésző titkosítja, és visszafejteni is csak a böngésző tudja. Az Opera szervereire csak a titkosított adatok kerülnek fel. A böngésző alapértelmezetten az Opera fiók jelszavát használja a titkosításhoz, de a felhasználó beállíthat egy mesterjelszót is, ami semmilyen formában nem kerül át a szerverekre. A mesterjelszó a fentebb is linkelt Beállítások aloldalon állítható be, de csak a 32-es verziótól kezdődően.

Az Opera a jelszavak titkosításához a nigori protocolt használja. A szinkronizált adatok HTTPS kapcsolaton keresztül utaznak a felhasználó gépe és a szerver között.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr137561688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiss Ákos Csaba 2015.06.21. 21:44:24

És ez már működik valakinek? Mert ha bekapcsolom a jelszó szinkronizálást akkor azonnal kér egy jelszót. Csakhogy hiába írok be akármit nem fogadja el.

Rustyjames 2015.06.21. 22:55:24

Androidos verzió miatt nekem a gyorshívó szinkronizálása lenne a fontosabb , melyik mappába tárolja a gyorshívó ikonjait (elérhető a mappa androidos verziónál egyáltalán) ?

The rock 2015.06.22. 14:40:43

Sziasztok WP-re mikor lessz szinkronizálásés magyar nyelv?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.06.22. 20:14:15

@The rock:
Szerinted, ha tudnám, beleírtam volna a bejegyzésbe?

expa 2015.06.22. 22:55:22

@The rock:
"lessz szinkronizálásés"
Neked nem mindegy? Úgy sem tudsz magyarul :D

The rock 2015.06.23. 12:31:25

@expa: Bocsi de telefonról írtam szemüveg nélkül,egyébként köszi a hozzászólást sokat segítettél Dr.nyelvész!!!Ha chatelni akarsz akkor miért nem mész a facebookra vagy máshová.

expa 2015.06.23. 12:57:03

@The rock:
Itt nem a nyelvkészség a lényeg. Hanem ha kérdezünk és segítséget kérünk akkor azt érthetően tegyük. De olyat még nem láttam, hogy valaki normálisan reagált volna. Ennyi a kultúra itt sajna...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.06.23. 19:53:40

@expa:
Azért ha már oltod a másikat a helyesírása miatt, akkor igazán odafigyelhetnél a sajátodra.

The rock 2015.06.24. 02:15:40

@Nekomajin: Köszi!Egyébként lenne egy kérdésem,a 30-as verzióban miért nem indul a videa. "Hiba a video letöltése közben"üzenet.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.06.24. 06:14:52

@The rock:
Nálam indul. Nézd meg, hogy friss-e a flash playered!

expa 2015.06.24. 09:35:42

@Nekomajin:
Ilyen sok elírásom van? Nem hinném. Azt írtam, hogy érthetően írjunk, nem azt, hogy kukacoskodjunk. Mit írtam el? Mert én nem látom...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.06.24. 11:25:42

@expa:
Egészen pontosan három vesszőt hagytál ki, ráadásul egy mondaton belül. Ami egyébként nem annyira nagy dolog, szóval nem kéne ezért ugrani.

És ha ennyire alacsonynak találod itt a színvonalat, akkor esetleg kezdhetnéd azzal, hogy nem ugrasz neki elsőre senkinek. Vannak itt olyanok, akik évek óta értetlenkednek meg trollkodnak, mégse viszi el őket a népharag, ő meg először kommentel, és leoltod.

Tebi 2015.06.24. 11:34:39

@expa: Hát szerintem nem írtál most el semmit, de másrészről a lesz-t én két sz-szel is megértettem és a többség is így lehet vele, szóval érdekes a gondolatmenet, de ez már elég "off topic" lett.
A szinkronizáláshoz visszatérve tartom a korábbi véleményemet, nem értem mi tart/tartott ezen eddig, manapság ennek egy alap funkciónak kellene lennie. Ehhez képest igen lassan, de legalább készül a dolog, ezzel talán kicsit a Vivaldi előtt járnak egy (számomra?)fontos területen.
Másrészt ez nem tudom, hogy Operáék, vagy a Chromium hibája, de mikor azt látom, hogy SSD-re telepítetve, 8 GB DDR3 RAM-mal a gyorshívó néha egyszerűen nem akar betölteni induláskor, olyankor szóhoz sem jutok. Nem ám egy-két másodpercre, hanem kb tíz vagy több is eltelik, mire megunom a fehér képernyőt és inkább beírok egy webcímet, amit aztán be is tölt azon nyomban.

expa 2015.06.24. 11:42:04

@Nekomajin: Egy szóval is írtam, hogy itt alacsony a színvonal? Csak annyit írtam, hogy érthetően írjon! Vesszőbe belekötni? De látom itt más gondok vannak :)

The rock 2015.06.24. 13:57:37

@Nekomajin: 17.00.188. a Flash,NPAPI,PPAPI és 18.00.160 az ActiveX.Flagsben engedélyeztem az NPAPI-t úgysem indul,más böngészőben simán megy.Mielőtt bárki trollkodna,nem vagyok kocka csak egy átlag user aki segítséget kér!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.06.24. 14:48:58

@The rock:
A PPAPI-t is frissíteni kéne a 18-asra. Talán ez lesz a baja.

@expa:
Elgépelésbe belekötni?

@Tebi:
A gyorshívóval nem tudom, hogy mi van, de nem biztos, hogy az a ludas. Nálam is szokott olyan lenni, teljesen random, hogy sokáig kell rá várni, de szerintem ott valami más processz fogja meg még a gyorshívó előtt.

csablak (törölt) 2015.06.27. 22:22:46

Ha valakit érdekel, készítettem egy scriptet mely hetente megnézi hogy van-e újabb opera-developer csomag, és ha van, azt feltelepíti minden 32 vagy 64 bites rpm alapú disztróra. Mivel jelenleg kicsit körülményes a felrakása.
Egy baj van csak. Az Opera saját ftp szerveréről szedi le a cuccot, és az nagyon lassú. S azt sem tudom hová tegyem fel a scriptet. Gondolkodom egy Vivaldin is, mivel a saját megoldásuk bugos.

maximan 2015.07.04. 12:40:56

Az asztali böngésző nem szinkronizál rendesen. Amíg a telefon és a tablet által használt fülek rendesen változnak ahogy cserélem őket, az asztalinál beragadt egy állásba és úgy is maradt.

Darkcomet 2015.07.18. 10:58:08

@Rustyjames: Az Opera Mini és Opera Mini Béta csak egyenként tudja átemelni a gyorshívókat. Az Opera Android és Béta egy mozdulattal. Jobbra fönt van a három pötty.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.04.27. 12:36:04

Végre sikerült szereznem egy listát arról, hogy milyen beállításokat szinkronizál a böngésző:
Activation Order Tab Cycling
Confirm To Quit Enabled (Mac only)
Experimental Speed Dial Big Thumbnails
Experimental Speed Dial Column Count
Experimental Speed Dial Thumbnail Height
Experimental Speed Dial Thumbnail Width
Lazy Session Loading
Mouse Gestures Enabled
Mouse Gestures User Already Notified
Number Of Additional Tabs Loaded Lazily
Preload Discover
Private Mode Welcome Page Enabled
Quick Access Bar Visible
Quick Search UI Mode
Rocker Gestures Enabled
Show Full URL
Show Tab Preview
Speed Dial Big Thumbnails
Speed Dial Column Count
Speed Dial Disable Animations
Speed Dial Hide Search Box
Speed Dial Thumbnail Height
Speed Dial Thumbnail Width
Tab Menu Button Has Been Shown
Tab Menu Enabled
Tab Preview Show Inactive Delay
Tab Top Spacing Disabled
Turbo Show Learn More
Advanced Keyboard Shortcuts Enabled

Cawington 2016.04.29. 21:20:48

@Nekomajin:

Nem akarok trollkodni de ez a chrome szinkronhoz képest karcsú, de az eddigiekhez képest felüdülés...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.04.30. 07:49:02

@Cawington:
Milyen értelemben karcsú?

Egyébként ezeket már lassan egy éve szinkronizálják, csak eddig nem tudtam kideríteni, hogy konkrétan milyen beállításokról is van szó. Ez a webes felületen sem látszik.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2016.04.30. 12:04:19

@Nekomajin: A Chrome szinkronizálja a kiegészítőket, alkalmazásokat, jelszavakat, stb.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.05.01. 09:12:30

@penge™:
Jaaa, így már értem. Az addon szinkronizálás elég sok embernek hiányzik. Meg a keresőmotorok szoktak még gyakran előkerülni.
süti beállítások módosítása