Magyar Opera

Opera 23 Developer (23.0.1499.0)

A 23-mas verzió első fejlesztői kiadása nem tartogat látványos újításokat, annál inkább számos apróságot.

  • A webfejlesztők valószínűleg örülni fognak annak, hogy a CSS transzformációk mostantól a -webkit prefix nélkül is működnek.
  • A kísérleti funkciók közül kikerült a régi Operából való importálás flagje, és ezzel együtt bekerült két új flag. Az első más böngészőkből való importálást tesz lehetővé, a második pedig ugyanezt, de akkor is, ha az a másik böngésző éppen fut.
  • Bekerült egy harmadik flag is, ami bekapcsolt állapotban arra készteti az Operát, hogy a Pepper Flash plugint keresse és használja a gépen.
  • A kísérleti funkciók egyébként is egy nagyobb takarításon estek át. Több olyan flag is kikerült, ami azóta már stabilan használható és a beállításokból elérhető. Emelett az egyes funkciók elérhetőségéhez a Windows és a Mac mellé bekerült a Linux is, ami arra utal, hogy talán már nem kell sokat várni az első Linuxos kiadásra.

A jelenleg fejlesztés alatt álló, de még nem elérhető funkciók közül érdemes kiemelni a PDF.js-t. Az Opera néhány fejlesztője jelenleg a JavaScript alapú PDF megjelenítő továbbfejlesztésén dolgozik. Bár a program most is elérhető kiegészítőként, jó esély van rá, hogy a jövőben bekerül a böngészőbe mint alapértelmezett PDF olvasó.

Emellett már aktívan dolgoznak a könyvjelzőkezelés továbbfejlesztésén. Ez nem azt jelenti, hogy már ebben a verzióban lesz is belőle valami, viszont ha azt vesszük alapul, hogy két hónappal ezelőtt konkrétan nem foglalkoztak a dologgal, akkor mindenképpen előrelépés.

Végül meg kell említeni, hogy folyamatosan dolgoznak a HiDPI megjelenítésen. Többek között az ezzel kapcsolatos javításokról is olvashattok a teljes változáslistában.

Ismert hiba, hogy Windowson a betöltés jelző pörgettyű el van csúszva a füleken.

Letöltés: Windows/Mac

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr806160741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandes 2014.05.14. 12:28:21

Opera 21 Stable Sunspider : 282.6ms
Opera 23 Developer Sunspider : 552.3ms

gyakorlatilag felére lelassult.
ha ez tényleg így lesz, én nem fogok többé updatelni basszus. megyek vissza chrome-ra inkább. ott valahogy nincs ez a zuhanás teljesítményben az új verziókkal.

András Rózsavölgyi 2014.05.14. 13:14:26

Nem tudom kinek a fejéből pattant ki ez az ötlet hogy csatlakozni a google motorjához! Rossz ötlet volt ! Lassú, átláthatatlan és kifejezetten pocsék a kinézete a cromiumos operának .Egy ami javult az a jelszó kezelő!

Krissz5435 2014.05.14. 14:14:19

@András Rózsavölgyi:
"...javult a jelszó kezelő."
Ez de jó vicc. :D
Ha újraraktam a gépet imádkoztam, hogy felismerje a a jelszavakat tartalmazó fájlt az opera, pedig ugyan az a verzió volt. Egyszer csúnyán megszívtam és veszett az összes, azóta LastPass-t használok.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.14. 15:49:39

@Bandes:
Stabilat összehasonlítani a fejlesztőivel? Ne viccelődjünk már!

@András Rózsavölgyi:
Nálam nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a 12-tes. Meg mint a Firefox. Mit csinálok rosszul?

Bandes 2014.05.14. 16:17:31

@Nekomajin:
De, csak viccelődjünk nyugodtan!
Főleg azután hogy most a Stable verziót képesek voltak kihozni egy ordítóan nagy buggal !

Majd HA kijön a 23-as Stable verzióban és nem lesz fele olyan lassú, mint most a Developer, majd AKKOR lehet csak megnyugodni. De a mostani helyzetben szerintem nem árt tudni hogy mi várható esetleg. Az elején gyorsabb volt a Developer verzió mindig mint a Stable, de most már kezd megfordulni a trend sajnos. Érthető egyébként mivel a sok új implementált html5 fícsör meg a növekvő kódtömeg folyamatosan akasztja meg az erőforrásokat. De azért 50%-os visszaesés azért elég súlyos.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.14. 16:50:37

@Bandes:
Te is tudod nagyon jól, hogy a fejlesztői kiadásokban lehetnek hibák. Akár egyetlen bug is okozhatja azt, hogy akármelyik benchmark lassabban fut le, vagy kevesebb pontot ad. Majd ha két hónap múlva is ilyen lassú lesz, akkor lehet vészmadárkodni. Addig felesleges.

András Rózsavölgyi 2014.05.15. 05:48:54

Ne töröld ki az összes adatot csak az Operát ha ujrarakod ( ne pipáld ki) akkor megmaradnak a jeszavak . Amióta elhagyták a prestót a google crom tünik fel előttem opera logóval .Van olyan olldal amit megse tud nyitni, pedig elődjével nyitotta (12.15)

András Rózsavölgyi 2014.05.15. 05:53:44

Nem csak a23 lassú ,a 20 -as volt telepítve előtte az még aránylag elment de amikor felfrissült agyon csapta az egészet. Crom szokás orákig várni a betöltésre ,a gyorshívó lassú hívó inkább !

awking 2014.05.15. 10:59:05

Hihetetlen és egyben felháborító is, hogy én már csak OFF-olni járok ide fel, de azt tudjuk, hogy Jon Von Tetzchner most milyen böngészőt használ? A Régi, vagy az új Operát, esetleg valami mást?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.05.15. 11:29:40

@Nekomajin: Komolyan elvennéd már a benchmark-huszároktól is a vészmadárkodás lehetőségét? Ennyire nem lehetsz kegyetlen. Köztudott, hogy a kő(balta) egyik fontos funkciója az, hogy elhajítod aztán megnézed, hogy milyen gyorsan repül.

@awking: Kérdezd meg tőle a vivaldi.net-en.

Cole1 2014.05.15. 22:03:33

@awking: Szerintem a régit, ahogy sokan mások is. :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.16. 20:49:16

A könyvjelzőkezelő kapcsán nagy nehezen sikerült kiszedni Bruce Lawsonból annyit, hogy "evaluating prototypes", vagyis már létezik valamilyen kód, amit tesztelgetnek.

ap · http://premiumlivesets.hu 2014.05.18. 14:08:39

@András Rózsavölgyi: kevés dolog javult, de a jelszókezelő pont h rosszabb lett :D

@Nekomajin:
hát azért az a ritkábbik eset, h az új verzió a lassabb.. emlékszem én még azokra az időkre amikor a prealfák legnagyobb újdonsága az volt h kenterbe verte az aktuális stabil verziót, és ahogy halad az alpha, beta felé úgy lassult vissza.. mondhatni ez a mindennapos és megszokott... persze kivételes esetként előfordulhat az is amit Te mondasz, de valljuk be rossz ómen a felére lassulás :)

...

"a CSS transzformációk mostantól a -webkit prefix nélkül is működnek"

ez vajon blink sajátosság, vagy ugyanúgy használni kell a "buta" chrome miatt továbbra is? :D

"arra készteti az Operát, hogy a Pepper Flash plugint keresse és használja a gépen"

jobban örülnék neki ha az adobe flash-t használná hibamentesen ;)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.18. 15:01:03

@ap:
Ha fejlesztenek a motoron, akkor egyértelmű, hogy még az esetleg bugos újabb kiadás is gyorsabb, mint a régi. De nem tudjuk, hogy itt erről van-e szó. Simán lehet, hogy ilyen téren hozzá sem nyúltak a motorhoz, csak valami más területen jelentkező bug zavar be. Ezért mondtam, hogy nem kéne összehasonlítani az előző stabillal. Nem tudjuk, hogy ez valami szándékos változtatásnak az eredménye, vagy csak egy pillanatnyi hiba. Majd ha a következő kiadások is ennyivel lassabbak lesznek, és ez eljut a stabilba, akkor lehet károgni. Addig meg teljesen értelmetlen.

A Webkit forkolásakor az egyik nagy bejelentés az volt, hogy fokozatosan elhagyják a vendor prefixeket, újakat pedig nem vezetnek be. Tehát ez a Chrome-ot is kell, hogy érintse.

Nem tudom, hogy ez szándékos előkészület-e, de úgy tűnik, hogy a Linuxos kiadás egyre közelebb van. Már az is egy érdekes jelzés volt, hogy az előző dev kiadásban megjelent a Linux címke a flagsben. Ez a PPAPI keresgélés pedig szerintem egy újabb jel. Pár hete volt téma a desktop blogon a PPAPI, és a fejlesztők azt mondták, hogy egyelőre nem foglalkoznak a dologgal. Persze ez még akkor volt, mikor könyékig túrtak az Aurában. Viszont Linuxra az NPAPI már csak biztonsági frissítéseket kap. Lehet, hogy előbb lesz Linuxos kiadás, minthogy az Opera is áttérne teljesen a PPAPI-ra.
Persze az is lehet, hogy a két dolog teljesen független egymástól. Viszont én úgy érzem, hogy a nyáron lesz végre Linuxos build is.
süti beállítások módosítása