Magyar Opera

Megjelent az Opera 21 stabil kiadása (21.0.1432.57)

A 21-es verzió sokak számára csalódás lesz, ugyanis a két hónapos fejlesztési ciklus végén mindössze egyetlen kézzel fogható újdonságot hozott, ez pedig a teljes URL mutatása a címsorban. (Be kell kapcsolni a haladó beállítások között.)

A kép azonban ennél árnyaltabb, ugyanis a fejlesztők végre integrálták az Aura nevű technológiát, ami lehetővé teszi az egész böngésző, többek között a grafikus felhasználói felület hardveres gyorsítását. Ennek köszönhetően a felhasználói felület válaszideje csökkent, az animációk simábbá váltak, és a telepítő mérete is csökkent több, mint 5 megabájttal. Mivel az Aura egy Windowsos ablakkezelő, a Mac-es verzió természetesen nem azt használja, hanem az Apple Core Animation nevű technológiáját, ami hasonló képességekkel rendelkezik.

A 21-es verzió fejlődése végigkövethető a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows/Mac

SZERK: Kijött egy frissítés, ami javítja a gyorshívót érintő hibákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr86126689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.05.06. 15:52:02

A 21-es verzió (is) sokak számára csalódás lesz...

Mesant 2014.05.06. 16:12:21

Már megszoktuk....

- Cseresznye - 2014.05.06. 16:16:46

@Med1on: Már mér lenne csalódás. Semmi változás az előzőkhöz képest.

expa 2014.05.06. 16:37:08

@- Cseresznye -
Pont ezért csalódás!

Én már áttértem chrome-ra. Ez legalább nem dobja el a füleket és a szinkronizálás is jó benne.

Mesant 2014.05.07. 06:58:06

@kazsmerlaca: Viszont baromi pletykás, mint egy vénasszony :)

Abydos · http://abysan.com/blog 2014.05.07. 09:01:25

Nekem most előjött egy olyan probléma, hogy a régi google kereső jön be. Ebbe beletartozik a képkereső is. Nagyon kicsi képek torlódnak a baloldalon kereséskor és idegesít? Van erre valamilyen gyógyír?

- Cseresznye - 2014.05.07. 09:15:08

@Abydos: Másik böngésző.
Ajánlanak itt user-agent kiegészítőt, de azzal meg más a gond. legalábbis nekem.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.07. 13:24:12

@Abydos:
Tudnak már róla a fejlesztők is, és már felvették a kapcsolatot a Google-lel ezügyben. Szerintem érdemes egy pár napot kivárni, esetleg a user agentet megbabrálni, hátha gyorsan megjavul.

- Cseresznye - 2014.05.07. 14:38:07

Akkor a yt ügyben is felvehetnék, mert megint írogatja, hogy a böngészőm nem támogat egyetlen videóformátumot sem.
Még pár frissítés, és kiírja, hogy nem ismeri fel a weblapokat, ezért csak opera logót fog mutatni ezután. azt viszont sormintában.

alexfly 2014.05.08. 23:02:54

Nekem ma frissített...azóta a gyorshívóban eltűntek az előnézetek...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.09. 14:49:16

@alexfly:
Ismert hiba. Elég ciki, hogy ez belekerült a stabilba, de ez legyen a legnagyobb baj vele.

Sombre 2014.05.10. 02:32:13

Valaki esetleg tud valamit arról , hogy a mini 8-as verziója mikor lesz elérhető androidos mobilra:)?

ap · http://premiumlivesets.hu 2014.05.11. 01:37:31

@Abydos: @- Cseresznye -: @alexfly:
bár ide csak jókat és szépeket lehet írni, de azért lassan megint eljutunk oda h 1 apró fejlesztésre 5 hatalmas (értsd a mindennapi használatra nyilvánvalóan hatással lévő) bugot sikerül produkálniuk a fejlesztőknek..

kíváncsi vagyok mivel magyarázzák most a bizonyítványt, mert nekem úgy tűnik, hogy ahogy a prestot sikerült elbarmolni az utolsó 2 évében, most a chrome motort is rohamléptekkel kefélik szét..

@Nekomajin: persze ez legyen legnagyobb baj, felnyitod a böngészőt azt rögtön a fő fícsör van atomjaira hullva..

teszek magasról az aurára egy rohadt linkmásolást csináljanak már meg végre meg rendes egérmozdulatokat és onnantól ne nyúljanak hozzá

- Cseresznye - 2014.05.11. 11:52:50

@ap: a bugok lehet direktek.
Például a googlénál már működik a kereső rendesen - de most az images.google.hu (com) nem működik.
Szóval mondom, generálják a problémákat, hogy aztán sikerként könyvelhessék el a kijavításukat, mert hát lényegi dologgal nemigen lépnek előre.

ZeGa 2014.05.11. 12:51:08

Csak nálam van olyan, hogy ebben a verzióban a flash videók vezérlői furcsán működnek. Jellemzően a hangerő csúszka nem jelenik meg.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.11. 13:13:11

@ZeGa:
Nekem most a legfrissebb devben hasalt el a flash. Tölt, tölt, tölt, és így tovább, amíg meg nem unom, és be nem zárom a böngészőt.

@ap:
Ugye nem sírnál itt, ha minden tökéletesen működne, csak a gyorshívó képei nem jelennének meg? Mert amit írtam, pontosan ezt jelenti. Jó lenne, ha nem nekem címeznéd a hülyeségeket. Főleg akkor, amikor egyértelműen negatív kommentemre reagálsz.

ap · http://premiumlivesets.hu 2014.05.11. 17:57:32

@Nekomajin: nem vágom mit személyeskedsz, úgy látszik ez a vesszőparipád..

azt írtad ez legyen a legnagyobb baj vele.. erre reflektáltam, hogy jelenleg az egyik legszembetűnőbb különbség a chrome és az opera között a gyorshívó, ami mindig is az opera egyik olyan funkciója volt amivel próbálta magát megkülönböztetni a versenytársaktól.. ez nyílik meg rögtön a user előtt, ha egy főverzióban hibásan működik arra elég nehezen lehet legyinteni h ez legyen a legnagyobb baj, mert ez igenis nagyon nagy baj. nem a usernek,hanem a cégnek.

ami meg a többit illeti, senki nem sír, előttem jeleztek egy adag eddig nem létező elég alapvető bugot és csak hozzászóltam - ha ez már egy nyamvadt blog hozzászólási lehetőségekkel - hogy újfent arra tartunk amerre a motorváltás előtt is.

kifejezetten örvendetes lenne ha nem viselkednél kisfőnökként meghatározva h ki mit tehet és mit nem. nem hiszem hogy túl sok beleszólásod lenne ha tényleg csak sírni jöttem volna fel mint ahogy ahhoz sem ha minden poszt végén fikáznám azt amit egyébként lehetne mi alapján..

de hogy ne legyek nagyon off, ha lenne mit dicsérni akkor nem itt "sírnék" hanem konstruktívan állnék a dolgokhoz mint tettem akkor amikor lehetett mihez és amikor még nem arról szólt ez a blog hogy tudjuk h szar, csak ne mondjuk ki,mert akkor elriasztjuk a... tényleg kit is?

frissítés után szétesett a fél böngészőm - az összes felsorolt bugot tapasztaltam - erre jött az rss a bejegyzésről ami legalább leírta a nagy semmit amit a verzió hozott.. régi reflexből, miszerint itt megoldás is szokott lenni - felnyitottam h más is tapasztalta ezeket és lám.. persze ha csak a gyorshívó romlott volna el, uezt csináltam volna, de köszönöm h rávilágítottál h mégsem.. mostmár ezt is tudom legalább.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.11. 19:06:34

@ap:
Először is bocs, kicsit mérges voltam más miatt, mikor válaszoltam.

Másodszor a bugos témában nincs igazad. A gyorshívós bug tényleg csúnya egy stabil kiadásban, de ettől a böngésző még tökéletesen használható. A gyorshívó is tökéletesen működik, mert el tudod olvasni, ami a thumbnailek alá van írva.
A kereső meg a youtube probléma szokás szerint a google sara. Azért tényleg ne az opera legyen már a hibás, hogy a google még a saját motorján belül is az UA stringgel szarozik.
Mindezek mellett az opera nagyon régen volt olyan stabil, mint most. Néha becsúsznak ismert hibák egy-egy frissítésnél, de többnyire még a fejlesztői kiadás is használható mindennapos böngészésre.

ap · http://premiumlivesets.hu 2014.05.11. 20:45:42

@Nekomajin: igen, használható, szó se róla, de talán az a legjobb szó rá h gáz..
mint egy új mobil karcos képernyővel, egy új ruha hipófolttal az elején és még sorolhatnám. szem előtt van és rögtön látod h rossz.

persze sok mindent lehet a google-ra fogni, és nem is azt mondom h csak és kizárólag az opera hibája, na de könyörgöm.. az ujjal mutogatás és a - akár a más hibája miatti - probléma megoldása között nagy a különbség.
előrebocsájtom a konkrét kiváltó okot nem ismerem, de a reakció ettől még sztem szánalmas. ahelyett h akár ideiglenesen házon belüli sufnituninggal orvosolnánk a problémát míg a google-lal sikerül megoldani, inkább kijelentik h ők a hibásak. nade kérem... engem mint felhasználót az érdekel h ki a hibás, vagy az, h működjön?
az egy külön eszmefuttatás tárgya lehetne, hogy miért mindig az operánál jönnek elő olyan dolgok, h valaki más hibája miatt vmi rossz? (tudom, minden megmagyarázható, meg is szokták, de pont ezt az ami már kicsit sok.. mindig a magyarázkodás, a probléma megoldása helyett)

abban egyébként igazad van h stabil, de azért lássuk be ez nem az opera érdeme. és pont az a frusztráló, h a kívülről garantált stabilitás (értsd google motor)ellenére kezdünk újra bugosodni ami most már számomra egyértelműen a fejlesztőbrigád alkalmasságának kérdését veti fel.. emlékszem h egy időben hullottak a fejek az operánál, kíváncsi lennék akkor mennyi programozó szaki hagyta el a céget... mert a mostani történéseket összefüggésben tekintve az elmúlt években történtekkel, nekem az a kép látszik kirajzolódni, h jelentős szellemi tőke tűnt el az évek folyamán és a presto kidobása többek között ennek is köszönhető.. egyszerűen nem boldogultak vele azok akik ott maradtak, ill az új programozók.

nagyon remélem h tévedek, de nemigen látok más képet kirajzolódni, mint azt, h a blink is magas léc lesz a most ott dolgozóknak, ez pedig semmi jóval nem kecsegtet.

ami meg a bocsánatkérést illeti, semmi probléma, részemről nem azért járok ide h másokkal kötözködjek, vagy sírjak, simán társalogni, vagy tudásért.. ha csak szar dolgokról lehet szövegelni az sajnálatos, de ne hidd azt h tűkön ülve várom mikor fröcsöghetek ide egy adag fikát... ennyire azért nem érdekel egy böngészőcég terméke ;)

peace

apropó, az másnál előfordult-e h a yt videók 10-20mp-ként be-beakadnak fél másodpercre?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.12. 02:09:27

@ap:
Tényleg nagyon ciki hiba, főleg azért, mert a bétákban nem jött ez elő. Szóval felmerül a kérdés, hogy az utolsó béta és a stabil között mit sikerült elrontani, mikor ilyenkor már csak egy tucat bugfix kerül bele.

A google-ös témát szerintem kicsit túlreagálod. Annyi történt, hogy ahogy itt is, a desktop blogon is jelezték a problémát, amire az egyik fejlesztő válaszolta, hogy tudnak róla, és már szóltak a google-nek.
Az meg szerintem egyszerű, hogy miért mindig az operánál jön elő a browser sniffing: túl alacsony piaci részesedés. Hiába volt egy csomó még az operánál is kisebb részesedésű böngésző, azok mind a másik három motor valamelyikét használták. Most pont az volt az egyik cél a chromiummal, hogy ez a probléma megszűjön. Pont ezért nagyon tudatosan alkották meg még az US stringet is. Így néz ki a legújabb dev:

Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/35.0.1916.27 Safari/537.36 OPR/22.0.1471.8 (Edition Developer)

Ez gyakorlatilag biztosítja, hogy az égvilágon mindennel kompatibilis, és mellesleg még odateszi, hogy ő az opera. Ha valami ezek után nem működik (főleg, ha google termék), akkor az egyértelműen nem az opera hibája.

Azon amúgy már én is gondolkozok egy ideje, hogy vajon tényleg elég jó szakemberek dolgoznak-e a böngészőn. Sőt, egy pár napja a desktop blogon is felvetette valaki ugyanezt. Eléggé ciki már ez a HiDPI probléma is, meg hogy a könyvjelzősávval is eltököltek vagy három hónapot, a szinkronizálást meg már lassan egy éve hegesztik. Ugyanakkor abba meg nem látunk bele, hogy a chromium mennyire köti meg a kezüket, vagy hogy milyen hosszabb távú terveik terveik vannak.
Ott van például az aura, ami még csak béta volt akkor, mint a 15-ös opera kijött. Már akkor az aurára játszottak, de ugye még nem volt kész. Írtak egy tessék-lássék GUI-t, amivel kihúzták addig, amíg az aura elkészült. Teljesen nyilvánvaló így utólag, hogy nem kezdenek el ezerrel feature-öket fejleszteni, ha tudják, hogy pár hónap múlva újra kell majd írniuk az egészet. És közben azért összedobták a turbót (BTW, az off-road módot visszanevezték turbóra), ami eléggé ütős lett, meg megcsinálták a frissítési rendszert.
Persze a másik oldalon meg ott van az, amiért már hónapok óta tépem a számat a fejlesztőknek, hogy kismillió olyan apró feature hiányzik, amik nem igényelnek több hetes vagy hónapos fejlesztést. Ezekből ha minden verzióba csak egyet-kettőt beletennének, már sokkal előrébb járnánk.
Ott volt a teljes URL. Többen kérték az animált gifet tiltását. A chromium gif renderelő kódját megbuherálni több idő. A click-to-play opciót a gifekre is kiterjeszteni egy délután. Legalábbis ideiglenes megoldásnak megtenné. Ott van a működő confirm exit funkció a mac-es kiadásban. Windowsra meddig tartana megírni?
Tudnánk még egy pár tucat ilyen funkciót sorolni.

Minden esetre a probléma nem a chromiumhoz való hozzáértéssel van szerintem. Már csak azért sem, mert egy külön csapat dolgozik csak azon, hogy az erőforrásigényt lefaragják. Ha szakmai probléma van, akkor az szerintem a döntéshozás szintjén van jelen.

ap · http://premiumlivesets.hu 2014.05.12. 14:22:17

@Nekomajin: sok dologban közös a nevező, és nem a túlreagálás volt a cél, ez inkább csak egy amolyan sokadik utolsó csepp..

az a része tökéletesen érthető, h alacsony piaci részesedés, de pont Te mondtad: áttértek a blinkre, innentől minden chrome-nak látja őket (agyfaszt is kaptam ettől a kezdeti időkben akár mint fejlesztő, akár mint weboldaltulajdonos) az azonosítójuk is minden hülyeséggel tömve van.... és mégis..
halkan jegyezném meg, mi van akkor ha vmivel mégsem kompatibilis amivel mondjuk egy mozilla igen? na de ez csak költői.

ami zavar, h lassan ugyanott tartunk mint a prestos időkben (sőt a funkcióhiány miatt jóval hátrébb) és ilyenkor felmerül bennem, h miért is kellett kidobni? persze tudom az okokat és tudom azt is mi vezetett ide, de azért kicsit hajlok arra a nézetre, h nem volt akkora gond a prestoval, mint amennyire kommunikálták h megindokolják a váltást. 2-3 nagyobb baj volt vele és úgy gondolom egy év távlatából, h ennyi idő alatt javítható lett volna.

jogos a felvetés, hogy mennyire lehet megkötve a kezük, de nálam ez már úgyszintén a "megmagyarázom" kategória (nem Te, hanem ők).
az élet legtöbbször sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a laikusok próbálják meg összerakni kívülről. kisebb összegem van arra, hogy a presto dobásának oka éppúgy mint a lassú mostani fejlesztési ütem ugyanarra vezethető vissza, éspedig a pénzre... azt nem érte meg tovább fejleszteni, ezt nem éri meg nagyobb erőráfordítással. lehet h maga a fejlesztőgárda lelkes, de a kezük fentről erősen kötve van a menedzsment által. azon persze lehet vitatkozni mi célszerű anyagilag és ez mekkora ellentétben van azzal amit mi felhasználók szeretnénk, de meggyőződésem, h vezetői akarat mellett maradhatott volna a presto is vagy ez a változat is fejlődhetne sokszoros sebességgel. nekünk megérné mindkettő, a cégnek valszín nem.. és innentől meg nincs értelme találgatni h vannak-e technológiai korlátok most, tényleg halott volt-e a presto akkor. anyagilag akkor a váltás jobban megérte, most meg nincs értelme többet beleölni.

azok akik az operát mint böngészőt többre érdemesnek tartották már rég távoztak.. a többiek meg a munkájukat végzik és nem hinném h hatalmas lelkesedéssel.

mi meg... nos mi meg egymást öljük, mert vannak akik még hisznek és annak akik nem.. de rendes böngészője egyik csoportnak sincs..

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.05.14. 10:15:36

@Nekomajin: "Ugyanakkor abba meg nem látunk bele, hogy a chromium mennyire köti meg a kezüket, vagy hogy milyen hosszabb távú terveik terveik vannak."

Megmondom én neked. Még húzzák-halasszák egy darabig, amíg végül a felhasználók többsége 2 irányba indul. Az egyik tábor az új Operára vált, a másik tábor keres valamilyen alternatív böngészőt.

A régi egyre használhatatlanabb lesz, míg végül kihozzák Linuxra is a jelenlegit és bejelentik, hogy innentől vége.

Utána még szintén húzzák egy darabig és bejelentik, hogy a böngészőjük "szinte" Chrome, mindez pozitív, kompatibilitási értelemben. Hosszú, viszontagságos küzdelem árán végre sikerült elérni a szent célt. Egykori fejlesztőik immáron mindenhol ott vannak és szorgalmasan dolgoznak a szabványos webért. Küldetésük teljesült, éppen ezért nem éri meg többé redundáns terméket fenntartani.

De a cég nem szűnik meg, csak a fő vonalra koncentrál, ami valószínűleg az Opera Max lesz meg a többi kisebb üzletág.

"Teljesen nyilvánvaló így utólag, hogy nem kezdenek el ezerrel feature-öket fejleszteni, ha tudják, hogy pár hónap múlva újra kell majd írniuk az egészet. "

És azt, hogy előre lefektessék az INI/JSON konfigurációs fájlokat mint alapokat mennyiben érintette az Aura?

"Ha szakmai probléma van, akkor az szerintem a döntéshozás szintjén van jelen."

Ami miatt elszivárogtak/elszivárognak a jó fejlesztők és megélhetési fejlesztők jönnek a helyükre.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.14. 10:37:07

@penge™:
Milyen konfigurációs fájlokról beszélsz?

Bandes 2014.05.14. 12:17:55

a Speed Dial bizonyos elemei minden második indításnál üres preview-val indulnak. a régi thumbnailek betöltődnek, de az újjak (az a vicces hogy kb. a 19-20-as verzió körüliek már nem) de csak minden második indításnál ?? ezt így hogy ? kilépek, újraindítom, betölt mindent rendesen. majd megint kilépek, újraindítom és megint ronda földgömb sziluettek megint. ez mekkora bug már ?? STABLE VERZIÓBA ILYEN ???

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.14. 15:55:21

Kijavították a gyorshívós bugokat. Mindenki megnyugodhat.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.05.15. 11:19:42

@Nekomajin: Azokról, amikkel teljesen testre lehetett szabni a régi Operát, az újban pedig még az implementált funkciók (pl. Mouse Gestures) is hiányosságokkal küszködnek.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.15. 15:44:29

@penge™:
Minek legyen config fájl, ha a GUI nem képes rá?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.05.15. 19:20:20

@Nekomajin: Ugyanazért, amiért egy épülő háznál is előbb építik ki a csatornarendszert és az elektromos hálózatot, minthogy angol WC, fürdőkád és csaptelep, illetve konnektor, kapcsoló vagy villanykörte kerüljön az adott végpontok végére.

Mert ha az ember azt látja, hogy 8 buckalakó tapassza a sarat, döngöli a földpadlót és a kert végében van egy retyó meg petróleumlámpa a sarokban, akkor bármennyire is erősen próbálja azt hinni, hogy abból a végén majd egy összkomfortos(!) családi ház lesz, meglehetősen nehéz lesz elképzelni.

Mert az Aura-nak igazán semmi köze nem volt az ALAPOKHOZ. Ahogy egy éppen épülő épületnél sem magyarázza azt, hogy nincs benne vezetékes víz, csatornázás, elektromos áram vagy éppen kocsibeálló/akadálymentesítés, hogy a megrendelő még nem döntötte el, hogy milyen színűek legyenek a falak, milyen cserepek legyenek a tetőn és mivel legyen burkolva a padló.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.15. 20:12:21

@penge™:
Elég szar napom volt, de végre röhögtem egy jót. :D
süti beállítások módosítása