Magyar Opera

Opera 12.5 "Marlin": első felvonás (b1497)

Opera Marlin

Miután a hét elején nem érkezett semmi a Desktop Team oldaláról, bíztam benne, hogy a végére csak kapunk néhány hibajavítást. Legnagyobb örömömre azonban ennél sokkal több történt: tegnapelőtt elérhetővé vált az Opera következő verziójának az első (pre-alfa) előzetese.

Az eddigi hagyományoknak megfelelően a kódnév megint egy gyors halfajra utal: a Barracuda (11.1), a Swordfish (11.5), a Tunny (11.6) és a Wahoo (12) után itt van nekünk Marlin (magyarul vitorláshal), a leendő 12.5(?). Láthatóan lépdelünk felfelé a leggyorsabb halak listáján, már csak egy van, ami megelőzi...

Szintén hagyománynak tekinthető, hogy - a korábbi szokással ellentétben - az első kiadás igencsak félkész, nem csak a stabilitást és megbízhatóságot (avagy mit várhatunk egy pre-alfától?), hanem a funkcionalitást illetően is. Persze ez nem jelenti azt, hogy üres kézzel érkezik, csak éppen nincsen benne minden, ami a végleges kiadásra (el)várható.

Ahogy az várható volt, a Presto megint előbbre lépett, mondjuk az általam vártnál kisebb mértékben (itt mondjuk hadd utaljak az előző bekezdésemre). Egészen pontosan a 2.11.310-et üdvözölhetjük a fedélzeten. Ha ezt az információt összekombináljuk az Opera támogatási oldalával, akkor láthatjuk, miben léptünk előre.

Amint látható, a lista nem hosszú, de nem is elhanyagolható és a jövőben várhatóan tovább bővül majd (van még pár újítás a tarsolyukban). A legtöbb figyelmet talán a legutolsó elem kapta. Arról van szó ugyanis, hogy az Opera meg fogja érteni a -webkit előtagú CSS utasításokat is, amiket belsőleg átfordít a saját -o előtagú, vagy előtag nélküli kifejezésére.

Ezeket az előtagokat eredetileg arra találták ki, hogy a még formálódó szabványokat az egyes böngészőfejlesztők kísérleti jelleggel (lásd példásul az Opera Labs kiadásokat) implementálhassák, de mégis jelezve legyen a nem végleges formátum. A Webkitnél ez a -webkit, a Firefoxnál a -moz, az Operánál az -o, az IE-nél pedig az -ms. Ennek elvileg az az értelme, hogy a webfejlesztők kipróbálhassák az újításokat, illetve, hogy kiderüljenek a specifikáció gyengeségei.

Például ha egy speciálisabb eset nincs egyértelműen definiálva, akkor a böngészők fejlesztői saját szájuk íze szerint kitömik a hézagot. Ez általában különböző implementációkat eredményez az egyes böngészők között, de egyben felhívja a szabvány szerkesztőinek figyelmét a problémára. Amit aztán a végleges specifikációban, javítva, immáron előtagok nélkül jelenik meg.

Elvileg. Merthogy a gyakorlatban a webfejlesztők sokszor leragadnak az első implementációnál (ami gyakran a webkites), és azt építik be a honlapokba. Ezzel még nincsen baj, de ezt később sem módosítják, hanem meghagyják úgy, ahogy van, és sokszor nemhogy a többi előtagot, de még az előtag nélküli, "hivatalos" verziót sem írják bele a kódba.

Ekkor jön az a rész, hogy a Chrome meg a Safari mondjuk lekerekíti a keretet (-webkit-border-radius), a többiek meg nem. Nem azért, mert nem képesek rá, hanem mert az effektust létrehozó utasítás "nem nekik szól", tehát figyelmen kívül hagyják. A felhasználó meg csak azt látja, hogy a böngészője "nem támogatja az oldalt"...

Az Opera különösen szenved ezektől a diszkriminációktól (is), ezért - jórészt kényszerűen - úgy döntöttek, hogy "elfogadják" az általuk is támogatott funkciókat takaró -webkit előtagú utasításokat is. Ez kétségkívül nem elegáns, az előtagok tiszteletben tartására irányuló lépés, sokkal inkább a praktikum vezérli.

Személy szerint egyet tudok érteni vele, én eleve be sem vezettem volna az előtagokat, ezzel kikényszerítve a böngészők és a honlapok fejlesztőiből, hogy műveikben kövessék az éppen aktuális hivatalos implementációt. Amikor pedig a szabvány elnyeri végleges formáját, az óhatatlanul előforduló kezdeti kompatibilitási kilengések után minden böngésző (és minden honlap) esetén beállna az egyensúly.

A Mac felhasználók további fegyelmességként megkapták a majd az OSX 10.8-ban (Mountain Lion) debütáló egységes, rendszerszintű értesítések előzetes támogatását. Legalábbis annak első változatát.

A többieknek "marad" a számos, elsősorban technikai jellegű változtatás és javítás, valamint a stabilitásnövelés. A teljes listát a Desktop Team bejegyzésében olvashatjátok (angolul). Elvileg a 12.01-hez kapott javítások is mind benne vannak ebben a változatban, ami tehát nem a 12.01 újabb verziója, hanem a Opera Next név alatt futó 12.5 első előzetese.

Ismert hibák:

  • Fagyás a billentyűzetesemények figyelését tartalmazó oldal betöltődése alatti billentyűzet-kombinációk használatakor
  • Bizonyos billentyűzet-kombinációk nem működnek
  • Régebbi billentyűzet-kezelési problémák Mac alatt

Letöltés (Opera "Marlin" 12.50.1497):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr664634388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.07.09. 20:53:35

Na, ennyire nem használja senki?

Nekem amúgy a 12.01 (azaz az Opera Next) szólt, hogy van frissebb kiadás, és szépen frissített is erre a 12.5 előzetesre.

Amúgy van új Dragonfly összeállítás is, célpontban a JS Event Listener-ekkel.

Dzsini 2012.07.09. 21:10:11

@cousin333: nincs sok (számomra észrevehető, látványos) újdonság benne, megfelelően működik nálam, így nincs mit beszélgetni róla :) (ha nagyon omlós lenne, akkor tele lenne vele a hozzászóláslista :) )

nekem is bejelentkezett az autoupdate, örültem neki, kényelmesebb így, mint állítgatni a telepítési mappát (portable változatot használok)

RaidX 2012.07.10. 11:24:19

Én próbálgatom néha, de mivel a bankolás nem akar biztonságos (https) módba kifogástalanul menni na meg egyes oldalakon a java mint ha nem lenne vissza tértem a 11.6-ra ahol nem voltak ilyen gondjaim. 64bites a rendszer is Opera is.

32bites gépen semmi gond!

RaidX 2012.07.10. 14:45:00

Ez érdekes! Telepítve a legfrissebb java (x64) Operában engedélyezve elvileg, valóságba Java=Off akár mit is csinálok. Ez minden 64bites Opera verziónál fennáll.
Leszedtem/újra raktam a Javát és az Operákat is eredménytelenül. Noads és Ghostrey leszedve. Más nem is volt. Bankom nyomtatás funkciója teljesen Javára épül és nem működik!

Dzsini 2012.07.10. 20:54:36

@RaidX: Nekem a Java alapú netbank (cib) gond nélkül megy ezzel a builddel, x64-es Win7-el és Operával, 6u33-as, 32 bites Javaval.

RaidX 2012.07.11. 12:47:31

Még a 12.0-val nekem is ment, 1486-os buildre frissítette magát azóta akadozott és miután a 12.50.1497-re frissítette magát plusz a Java is frissített nagyon problémás lett. Ha a lap problémájinak jelentése opciónál megnéztem a részleteket, mindig Java=OFF volt és nem is működött rendesen egy oldal sem ahol java volt.

Rendszermentésből kiszedtem a régi működőképes 1191-es verziót és azóta működik a java rendesen. Ezt furcsálom, mert tiszta telepítést is csináltam a véglegesből de a hiba megmaradt (Portable módba használom).

RaidX 2012.07.11. 12:48:49

1191-es build akart lenni nem verzió.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.07.19. 23:48:45

12.50 ‘Marlin’ Holiday updates (improvements to HTML5 Drag'n'drop and Hardware Acceleration)

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.07.19. 23:59:08

@Med1on: Ami lemaradt: ezzel a verzióval ugrott a Windows 2000 támogatás.

Ez meg most készült:
www.kephost.com/images4/2012/7/19/xeejxyxjxz780npgzw5p.png

A bekapcsolt HW speciális képi effekttel "örvendeztetett" meg. Görgetés után eltűnt róla ez a csíkozódás.
süti beállítások módosítása