Magyar Opera

Opera 12 és Linux integráció

Az Opera a 10.5-ös verzióval szánta rá magát arra, hogy böngészőjében az addigi egységes megjelenésre törekvés helyett teret adjon az aktuálisan használt operációs rendszer grafikai megoldásainak. Tekintettel a rengeteg verzióra, elég nagy fába vágták a fejszéjüket, sok szükséges változtatás csak hónapokkal később került bele (például a windowsos letöltőablak), vagy még akkor sem.

Főleg a számtalan Linux variációval jelentkeznek a problémák, amikkel a hozzászólások alapján ti is rendszeresen találkoztatok. Egy eltűnő állapotsáv itt, egy elcsúszó gombsáv ott, hibás betűstílus amott. Úgy tűnik, végleges Opera 12-höz közeledvén a fejlesztők felpörgetik a tempót és külön is fókuszálnak erre a problémahalmazra.

A legfrissebb Desktop Team bejegyzésben tehát külön is kérik a Linux felhasználók visszajelzéseit a témában, annál is inkább, mert a felmerülő bugok rendkívül változatosak és nehezen reprodukálhatóak lehetnek a különböző rendszerösszeállításokon. Tehát ha te is tapasztaltál már valamilyen megjelenési problémát, akkor azt a bejegyzésben jelezd az alábbi adatokkal megspékelve:

  • Képernyőmentés a problémáról (linkeld a képet)
  • Opera Next pontos verziószáma
  • Bármilyen megjelenést érintő egyéni módosítás (pl. kikapcsolt keretek, fülekről eltüntetett bezárógombok, Menü gomb elrejtése... stb.)
  • Telepített téma, ha van (lehetőség szerint linkkel)
  • A használt ablakkezelő (Window Manager) és asztali környezet (Desktop Environment), verziószámmal együtt
  • A használt disztribúció neve és verziószáma
  • Egyedi beállításaid az ablakkezelőben és asztali környezetben
  • Ablakok viselkedését befolyásoló programok, amiket futtatsz (pl. Devil's Pie)
  • A compositing ki vagy be van-e kapcsolva (ha utóbbi, akkor a videokártya meghajtóprogramjának verziószáma is kell)

A fenti adatok egyikét, másikát úgy is megkaphatod, ha az Operát a következő kapcsolóval indítod:

opera-next --full-version

Tehát, akinek gondja van az írjon most (vagy hallgasson örökre... :) ).

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr184560159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A_G_A 2012.06.02. 15:53:40

Írnék én, de nem használok next-et. De akkor customizálok valami live disztróval egy nagyon durva rendszertémát compizostul, és megnézem kinyírja e pl. a NEM "vindózos letőltőablakot". amúgy is akartam már nekik küldeni screenshotokat, de látom nem csak én szívok ezzel, úgyhogy talán foglalkoznak is vele.

Georges 2012.06.05. 10:51:05

Verzió 12.00 beta
Összeállítás 1440
Környezet Linux/openSUSE 11.2/KDE3.5.10/KWin4 (effektekkel)
Rendszer x86_64, 2.6.31.14-0.8-desktop
Probléma:
A feltelepített szkineket használva a kikapcsoló, elrejtő, minimalizáló-maximalizáló gombok nem látszanak, ha bejelölöm, hogy "Keret megjelenítése", csak négyzetek, foltok a helyükön, a témától függően.

Georges 2012.06.05. 11:01:42

@Georges: Videokártya adatok:
Vendor: Intel Corporation
Model: 945G
Driver: intel (3D Support)
xorg-x11-driver-video-7.4-87.91.1

Teddy Beer 2012.06.05. 22:09:25

@Georges: Felesleges. Az inteles gpu nem létezik alibi okokból a hardveres gyorsításkor. Végül is csak a számítógépek fele esik ki így.
süti beállítások módosítása