Magyar Opera

Címsáv továbbfejlesztések (b1360)

Vagy valami nagy dolog készül a háttérben, vagy csak megint lelassultak. Olyan újításokat is kaptunk, amikre évek óta vártunk páran, de jó lett volna, ha a zavaró Known Issues-ból is javításra kerül 1-2 dolog. Mindegy, ennek is örülünk, lássuk a változások listáját, de előtte egy kis képes magyarázat, mi változott.

Habár a címsávból történő keresés Operában jelent meg először, a keresőkifejezés mögé írott kulcsszó (például "g") nélkül mindig is ebben volt az egyik legelmaradottabb (a Safarit leszámítva, amiben nincs is). A lassú fejlődése az Opera 9.10-nél kezdődött, amikor már kettő, vagy több különálló szó gépelése esetén nem volt szükség a "g"-re. Komolyabb változást ezután a 10.60 hozott a Google Suggestion-nel, majd a 12.00 korábbi előzetesei, amikor a relevancián csiszoltak egy kicsit. Jelenleg is ennek a folytatása zajlik.

Például ott van a Facebook. Meglátodatod a https://www.facebook.com/barackobama oldalt, majd később szeretnél visszatérni rá. Begépeled a "barack" szót és meglepődve tapasztalod, hogy nem kapsz találatot. Ettől az előzetestől kezdve most már kapni fogsz találatot HTTPS oldalak esetében is.

Több, mint egy szótöredék az URL-ből ugyancsak problémás volt korábban, mivel ez csak a teljes oldal tartalmában keresett, nem az URL-ben. Azaz ilyenkor sem az URL sem a lap címe nem vett részt a keresendő kifejezésekben. Ez a rész is tovább lett fejlesztve, hogy segítsen a találatok szűkítésében.

Látogasd meg ezt az oldalt http://www.tomshardware.com/reviews/z77-express-virtu-mvp-benchmark,3174.html és gépeld be a "virtu" vagy "virtu mvp" kifejezést a címsávba a következőképpen:

Ezen felül az elemek rendezése is további csiszoláson esett át, hogy még a korábbinál is relevánsabb találatokat kapjunk legfelülre.

A már ugyancsak régóta várt javítás/fejlesztés is megtörtént, mostantól fogva "g" nélkül használhatjuk a Google-t különböző műveletekre, mint például valutaváltás. Egyszerűen csak írjuk be a "5.60 NOK in USD"-t és Enter. Domainnek tűnő, pontot tartalmazó kifejezésre is kereshetünk a következőképpen: "foo.bar baz" vagy "Info.plist" mostantól nem "Invalid URL" hibát dob, hanem rákeres. És ezzel még nincs vége a címsort érintő fejlesztéseknek.

Végezetül, a "Show more" gomb sem jelenik már meg, ha csak eggyel több sort jelenítene meg, egyszerűen annyival hosszabb lesz a felajánlott találatok listája.

Megjegyzés: A Google Suggestion továbbra is kikapcsolható a már megszokott opera:config-os módon.

Ismert hibák:

    • DSK-358448 Runtime error 6025 pure virtual function call indításkor
    • DSK-359770 Out of Process Plugins tabokkal kapcsolatos fagyást okoz (leginkább indításkor)
    • HTML5 Drag and Drop fejlesztése folyamatban. Ami a korábbiban nem működött az most se fog. (illetve a pontos kattintáshoz mesterlövész egér vagy több éves gamer múlt kell - a szerk.)
    • HTML5test.com-on fagyhat és egyéb problémák léphetnek fel Mac alatt
    • OTW-8246 A 64 bites változatot nem támogatja a Google+ (browser sniffing)
    • DSK-361109 Címsáv legördülő nem jelenik meg mikor több szót tartalmazó laptartalomra keresünk (?)

    Változások listája:

    • Továbbfejlesztett címsáv legördülő ajánló heurisztika
    • Keresési ajánlatok beállított száma és elhelyezése a címmező legördülőjében
    • Néhány config, amellyel testreszabhatjuk az URL keresési viselkedést
    • CORE-45071 (Címmező legördülő nem ajánlotta fel a no-store, no-cache beállítással rendelkező https oldalakat)
    • DSK-357357 (Kilépéskori összeomlás javítva): "Ennek kéne javítania a 'Pure Virtual' problémákat néhány felhasználónál, de további javítások is szükségesek lesznek majd"
    • DSK-359671 (Nem működött a címsávkeresés, ha az első szó domainre vagy protokolra hasonlított)
    • DSK-354079 (Turbo pecsét villogott, mikor a címsorba gépeltünk)
    • DSK-357056 (Nem jeleníti meg a keresőmotor kulcsszavát a címsávban, mikor a keresési ajánlásokat választottunk ki)

    Letöltés (Opera 12.00 b1360)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr484383748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.04.11. 16:08:17

Olyan lehangoló tud lenni, amikor olyan javítások jelennek meg közepesen sok idő után, aminek normál esetben nagyon tudnék örülni, ha nem lennének mellette olyan bugok, amik nagyon zavaróak. Például sokkal gyorsabban végeztem volna a cikkel, ha működne a HotkeyBB meg a HyperTranslate, de az első x64 snapshot óta mindkettő megdöglött. Na meg a kijelölés. Amikor nem akarná minden harmadik-negyedik alkalommal húzni a kijelölést a félkész Drag and Drop, nem beszélve, mikor a linkeket nyitja új lapon, mert 1 pixelt elmozdult az egér.

Dzsini 2012.04.11. 16:13:06

@penge™: Nekem bátyám ma délelőtt nyitott 5 perc böngészés alatt vagy 20 extra fület, neki nem olyan pontos a keze klikkelés közben :)
(mondom én, hogy csak megszokás kérdése, nekem pár napja már alig-alig sikerül, jól idomítható felhasználó vagyok)

ata4100 2012.04.11. 16:22:42

Tudom, ha sírni akarok akkor menjek a sarokba.

De rájöttem én már csak annyit várok az Operától, hogy minden oldal menjen hibátlanul. Pl.: Ma a Hell sajtótájékoztató fülén, a Facebook-on belül egy beágyazott Ustream videó-t nem bírtam elindítani, de rendszeres az indavideó lejátszhatatlansága is, vagy pl, hom.guildwars2.com -on hiába írok be nevet nem csinál semmit, és az a baj, hogy mindennap van már olyan oldal amit IE -ben kell megnyitnom mert Opera alatt nem tudom használni. :( Olyan szomorú vagyok.
Remélem megélem még azt, mikor 1-2 évig nem lesz semmi különösebb fejlesztés, csak a Presto-n de arra nagyon ráfekszenek, nem mellesleg az a mobil-hoz is kell, tehát hasznos lenne.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.04.11. 16:32:19

Már szinte félve olvasom a változások listáját. Több nagyobb horderejű újdonságra szerintem már nincs szükség az Opera 12 kapcsán. Már csak javítani, foltozgatni kéne, hogy belátható időn belül megjelenjen, de eddig úgy fest, hogy még folyamatosan pakolják bele az újításokat. Ekkora mennyiségű fejlesztést stabil szintre csiszolni igazán kemény és hosszú menet lesz.
Amúgy a címsáv újítások elég jók, de ez akár a 11.60-ba is beleférhetett volna.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.04.11. 18:34:56

@Med1on: A hardvergyorsítás idő, addig meg van idő más fícsörökre is. Valószínűleg aki a címsoron dolgozik, nem ugyanaz dolgozik a hardvergyorsítás csiszolásán. A fejlesztés különben sem volt soha lineáris.

Az átlaguser tud várni (úgyis a HWA a főattrakció) pár hónapot, főleg ha ezáltal még pár bónuszt is kap, mint DnD, normális címsorkeresés, opera:cpu és hasonlók.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.04.11. 18:48:57

@penge™: Azért az kicsit cink, hogy a címsoros javításokra a 12 megjelenéséig kell várni, ami még 1-3 hónap simán lehet. Ezeket az előzeteseket én mindennapi használatra még tuti nem vetném be, bár ez a mostani címsor néha meg tud szivatni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.04.11. 19:00:34

@Med1on: A hardvergyorsítás kikapcsolható. A kísérletező kedvűek most is használhatják, simán jó mindennapi használatra. Ráadásul lehet, hogy pár nap múlva kijön egy előzetes, ami javít egy idegesítő bugot, míg aki véglegesekkel nyomul az maximum az első RC után reménykedhet ugyanebben.

MosoMasa 2012.04.11. 20:45:50

Nálam az a jó, hogy nem nagyon tudom megmondani mi a jó és mi a rossz, mert hát örülök, ha egyáltalán megmozdul ... :D
Hogy indítás után széles fekete csík fogad, azt már meg sem említem.
Ez így még tesztnek is vicc.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.04.11. 21:03:03

@MosoMasa: operaprefs.ini-ben [User Prefs] alá szerkeszd be a következőt: Enable Hardware Acceleration=0

Worlon 2012.04.11. 21:24:42

Én régen előszeretettel teszteltem a snapshotokat, mert többnyire elég jól használhatóak voltak. Persze voltak hibák, hisz erősen fejlesztés alatt álló verziók, de a számomra idegesítő hibát mindig hamar javították, addig is meg ha olyan volt, használtam a problémás oldalakon más böngészőt.
Viszont a 12.00-s snapshotok akkora trágyák, hogy feladtam a tesztelgetést, vissza álltam 11.62-re.
Nálam a snapshotokkal csak egyre nőttek a gondok, hiába volt teljes újratelepítés, iszonyat lassú volt az egész, fagyott, random összeomlott.

A laptopomon meg maga volt a katasztrófa, az hagyján hogy az NV 7600GO kicsi volt HW alá, és sokszor azt hittem, hogy felrobban a gép, mert úgy pörgette a ventit, és homályosodott is, de még az se segített, ha WH-t kikapcsoltam. Ha opera ment, akkor pörgött a venti ezerrel. És lassú volt az EGÉSZ gép. Végül arra is ment vissza a 11.62, és azóta szépen működik minden.

Részemről Opera snapshotokkal egy percet se vagyok hajlandó foglalkozni egy jó ideig, én már csak kifejezetten mazohistáknak ajánlom. (szerintem mindent remekül leír, hogy 3-4 snapshot óta ismert hiba, hogy indításkor Opera lefagy, vagy fél percre lehal, és még mindig nem javították ki).

Azt meg csak remélni merem, hogy végleges verzióig valami használhatót hoznak ki belőle, mert hiába minden "újdonság", ha közben meg épet halálba lassítja, és még a böngésző is lassú.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.04.11. 21:39:42

@Worlon: Ha újratelepítés sem segít (már ha Windows újratelepítést értesz alatta), akkor valószínűleg valami egyedi hiba szoftver vagy hardverkörnyezet miatt.

Ha kikapcsolt HW gyorsítással is jelen van, az nagyon gáz, küldj egy indítási logot a fejlesztőknek.

Nem mondom, hogy nem volt stabilabb, de nem is mondanám túlzottan omlósnak. Ez például eddig még nem omlott, nem fagyott. A pure virtual function call túlélhető, mivel ha nem zárod be a kis ablakot, akkor addig nem omlik. Azaz böngészel, háttérbe rakod a kis ablakot és mikor meguntad a böngészést bezárod a BÖNGÉSZŐT, az ablak pedig omlás nélkül zárul vele együtt.

Leállításnál nem omlott, indításnál nem omlott.

Végezetül van egy ősi informatikus mondás, amely úgy szól: "Ha valami 990 embernél nem működik, 10-nél igen, akkor nem a 10 embernél kell keresni a csodát, hanem a 990-nél a user errort."

Worlon 2012.04.11. 21:46:01

@penge™: Csak az Opera telepítést értettem. Mióta 11.62 van fent, azóta ismét régi fényében és gyorsaságában tündököl a gép. Egyszerűen mintha 12.00 sokkal de sokkal erőforrás igényesebb lenne.

Ezt a mondást szerintem inkább az Opera fejlesztőknek írd le, főleg, hogy én a 990-ben vagyok :) .

Én úgy gondolom, hogy lassan jobb lenne, ha Opera nem adna ki ilyen snapshotokat, hanem inkább belső tesztelés lenne, és sokkal de sokkal stabilabb és hibamentesebb állapotban adnák ki tesztelésre a nagyközönségnek, mert így egyre inkább magukat járatják le.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.04.11. 23:12:22

@Worlon: Én is lényegében az Opera 12 idejében álltam le az előzetesekkel. Inkább egye meg a fene azt a HW-t, de legyen stabilabb, problémamentesebb a böngésző. Akik hajlandók tesztelni ezeket az előzeteseket, azoknak nagyon köszönöm a munkáját, de én nem kérek ebből a dologból.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.04.11. 23:57:34

Az opera_plugin_wrapper_32.exe az Operabol valo kilepes utan masnak is benn marad a (Windows 7 64 bit) folyamatok kozott es feleslegesen zabalja a processzor idot?
Kb. 15-20%-ot zabal meg!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.04.12. 00:24:26

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Egyszer a 64 bites plugin_wrapper maradt benn, miután az Opera elhalálozott a YouTube-on. Sőt, ilyen is volt már: files.myopera.com/Penge4/albums/929867/0pluginwrapper.png

De egyik sem ebben a buildben (bár, mivel a changelogban nem volt ilyesmi, lehetett volna akár ebben is).

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.04.12. 06:24:33

@penge™:
Ezekben a verziokban talalkoztam a problemaval:
- Opera 12.00 Build 1351 Snapshot 32 / 64 bit
- Opera 12.00 Build 1359 Snapshot 32 / 64 bit
- Opera 12.00 Build 1360 Snapshot 32 / 64 bit

franatixx 2012.04.12. 08:58:25

Én azért örülök minden címsáv fejlesztésnek, ha valamiben nagyon jó a chrome akkor az ez. Az omnibar mellett az opera címsávja - hiába a tök jó custom keresők meg a különböző dugi featureök - szinte használhatatlan a gyenge ajánlásaival.

Ha hazaértem csekkolom is az új buildet.

Imurai 2012.04.14. 14:14:12

Nálam is omlik a 12 eddigi összes snapshotja.
Ezek a címsáv dolgok meg nem benne voltak a 8-as körül? Mert emlékszem, anó nem kellett tudnom az url-t, sem a weboldal címét, elég volt egy nagyjábóli közelítés arról, hogy miről szólt egy cikk/weblap, és historyból már ki is hozta.
Meg ilyenek, hogy nem jegyzi meg az egy héttel korábbi keresésemet, wtf? Ezeket hgy tudták így elkúrni, de ár több főverzió óta!

Krissz5435 2012.04.16. 11:48:50

Remélem ma kapunk valami jó kis fixelgetős snapshotot. De eddigi tapasztalataim alapján minden snapshotot tudtak javítani.
süti beállítások módosítása