Magyar Opera

CES 2012: Minialkalmazások a TV-ben

A mai napon nyílt meg hivatalosan is az idei Consumer Electronic Show, közkeletű nevén a CES. Erről természetesen az Opera sem maradhatott le, és ha már megjelentek, vittek is magukkal néhány újdonságot és bejelentést.

Mint azt sokan már tudjátok, az Opera nem csak PC-n vagy telefonokon van jelen, hanem más készülékeken is, mint például set-top-boxokon vagy éppen televíziókon. Nem ma kezdték az fejlesztéseket, aminek következményeként mára elég ütős portfóliót tudnak felmutatni, Tekintsük át a mostani történéseket.

Opera Devices SDK

A Devices SDK az Opera egyik legjelentősebb terméke. Nem az átlagembernek szánták, ők majd csak az ezzel létrehozott - remélhetőleg jobbnál jobb - programokkal és felhasználói felületekkel szembesülnek. Itt ugyanis egy olyan fejlesztőkörnyezetről van szó, ami az OEM gyártóknak segít ütős, web-alapú felhasználói felületek és alkalmazások létrehozásában.

Ehhez rendelkezésükre áll az Opera forráskódja (vagy annak egy része), ami a webes megjelenítő motort adja, valamint számos segédeszköz a keresztplatform Opera UI keretrendszertől a Dragonfly-on át a különböző TV- és telefon-emulátorokig, amikkel a készülő terméket olcsón tesztelni lehet.

Magáról az SDK-ról már mi is sokszor írtunk, most - a gyors összefoglalót követően - nézzük, mivel gazdagodott az eddig sem szerény kínálata:

  • Médiafolyam-támogatás (Media Streaming Option) - Ezt aligha kell bemutatnom bárkinek: arra szolgál, hogy az adott műsort ne kelljen teljesen letölteni a megtekintés megkezdéséhez. Az Opera egy adaptív megoldást épített bele, ami szerintük figyelembe veszi a rendelkezésre álló sávszélességet, és késedelem (és bufferelés?) nélkül játszani kezdi a kívánt tartalmat. A cég fejlesztése az Apple HLS, a Microsoft Smooth Streaming és a MPEG DASH technológiákat egyaránt támogatja.
  • DLNA támogatás - A DLNA (Digital Living Network Alliance) egy iparági szabvány, ami a különböző eszközök egyszerű összekötésére hivatott. Az ezt támogató eszközök képesek listázni és lejátszani egymás tartalmait.

Opera TV Store

Az Opera SDK nem csak felhasználói felületekre és médiamegosztásra jó, hanem web-alapú programok - ismertebb nevükön minialkalmazások - létrehozására is. Továbblépve arra is lehetőségünk van, hogy ezeket másokkal - ingyen vagy pénzért - megosszuk. Erre szolgál a már meglévő operás alkalmazásbolt, az Opera Store, ami telefonokra már egy ideje elérhető, és igencsak népszerűnek bizonyult. Ennek ésszerű kibővítése, amit így TV-ről is elérhetünk majd, feltéve, hogy a gyártók implementálják a megfelelő modult.

Az üzlet az üzlet

A fenti termékeknek köszönhetően az Opera máris több megállapodásról számolt be. Az egyik vevő a 2005-ben alapított koreai INTEK Digital, aminek fő profilját a set-top-boxok tervezése gyártása jelenti. Munkájukat leegyszerűsítendő szerezték be az Opera Devices SDK-t, amit a készülő új, Android-alapú termékükön használnak majd, hogy a digitális TV adások mellett az internetcsatlakozás se maradjon ki a repertoárból.

A másik vásárló az AwoX, ami DLNA megoldások gyártásával keresi a kenyerét. A bejelentés alapján a Devices SDK képességeit a már meglévő mediaCTRL SDK fantázianevű termékükkel integrálják majd.

A CES csak ma kezdődött, és péntekig tart, nem lennénk meglepve, ha a zárásig további megállapodásokat jelentének.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr523534858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása