Magyar Opera

Adblock Plus Operában - harmadik felvonás

Ez az írás nem lesz olyan hosszú, mint a korábbiak és részben a 11.10 által bevezetett display:none módosítás kapcsán jött létre.

Akik követték az eseményeket, tudják miről van szó, akik nem, azoknak pár mondatban: Az Opera a kompatibilitás növelése érdekében a 11.10-ben megváltoztatta a működését a CSS display tulajdonság esetében.

Az ajánlás nem tér ki minden részletre, mint például arra, hogy be kell-e tölteni az elrejtett tartalmakat addig, amíg azok meg nem jelennek az oldalon. A többi böngésző fejlesztői úgy gondolták, hogy igen. Ez azt okozta az évek során, hogy sokan kényelemből, sokan JS tudás hiányában olyan esetekben alkalmazták a display:none szabályt, amikor nem kellett volna.

A probléma inkább esztétikai jelentőségű volt, vagyis ilyenkor az Operában, az egyetlen olyan böngészőben, ami nem töltötte be a display:none tulajdonsággal ellátott tartalmakat, elkezdtek villogni, mivel akkor töltötte be, amikor az adott eseményre (például mouseover) megváltozott az elem display tulajdonsága.

A két legszembetűnőbb példája, hogy mikor egy menü fölé vittük az egeret az vagy 1-2 másodperc késéssel jelenítette meg az animációt az első alkalommal, illetve áttűnős diavetítést tartalmazó oldalakon az első alkalommal a képrenderelést (felülről lefelé) láttuk a képváltáshoz társított effektus helyett.

Az előnye viszont a csökkent adatforgalom és ennél fogva csökkent betöltési időn túl az volt, hogy CSS szabályokkal el lehetett rejteni a reklámokat, így bizonyos esetekben sokkal egyszerűbb volt a dolgunk, habár a megbízható tartalomblokkolás továbbra is az urlfilter.ini maradt.

Ezt a lehetőséget kezdetben (8.x verziók körül) még csak UserCSS-vel lehetett kihasználni, utána Lex1 készített egy hibrid megoldást, végül pedig a Local Storage bevezetésével megszületett a NoAds, először userJS, később kiegészítő formájában.

Azóta megjelent a sokkal hatékonyabb URL Filter API is és az arra épülő megoldások, mint az Opera Adblock De sajnos az URL Filter korlátai megmaradtak, vagyis a RegExp hiánya és a element alapú blokkolás hiánya.

Viszont itt jön képbe Dither, aki elkészítette a NoAds Advanced 1.2.1b-t, ami nem pótolja az elveszett display:none-t, de az URL Filter API-nak köszönhetően legalább egy részét visszakapjuk a korábbi lehetőségeinknek.

Változások, a NoAds óta:

  • URL Filter API támogatás a hatékonyabb Adblock Filterlista integrációért.
  • widgets storage-nak köszönhetően exportálási lehetőség
  • Átdolgozott beállítások
  • MagicFunction/MagicVariable alapú blokkolás

MagicFunction/MagicVariable példák:

##var GTracking
##var NO_msnads
##function poker_pp
##function print_download_ads
##function trackEvent 
##function trackPageView
##function trackPageViewCustom
##function wmx_counter
##function wmx_track
##function wtslog

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr312853309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fénnyel teli esernyő 2011.04.28. 09:31:05

Nálam továbbra is a NoAds van befogva reklámblokkolónak. Végzi a dolgát. Opera 11.10 b2092 az előzőeket nem kedvelte, de az 1.0.9-es mod by Dither verzióval a legjobb barátok.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.28. 09:38:20

@Fénnyel teli esernyő: Ha "végzi a dolgát" alatt azt érted, hogy a reklámokat ELREJTI a szemed elől, de nem blokkolja őket, akkor igen.

Az 1.2.1-től van benne URL Filter API, tehát a listán szereplő címeket ténylegesen blokkolja.

Amihez viszont CSS kell (tehát szabvány bannerméretek, illetve DIV-ek), azokat a display:none "kompatibilitás" miatt már nem.

Tehát egy újabb egyedi Opera sajátosságnak lőttek a kompatibilitás oltárán.

Imurai 2011.04.28. 12:14:56

"megszületett a Local Storage bevezetésével megszületett"
fixpls :)

Imurai 2011.04.28. 12:23:15

Egyébként az opera adblock is szépen működött, csak néha művvelt furákat (banner alatti menü felugrott a banner helyére, teljes website-okat (x7) vagy aloldalakat (konkrétan ezt a cikket is) blokkolt. Kösz, h szóltál az új verzsonról :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.28. 12:50:04

@Imurai: Javítva.

Ezt a cikket valószínűleg azért blokkolta, mert volt benne egy olyan szabály, ami szűrte a */ad*-t.

Vagy nem tudom. Sajnos mivel Operában nincs RegExp, ezért nem teljesen kompatibilis a Firefox-féle listákkal.

Fushi Mishi 2011.04.28. 13:23:48

Valakinek lenne kedve megézni ezt az oldalt?

www.leagueoflegends.com/items

Van egy táblázat, Grid View és List View kapcsolókkal, és különböző szűrési feltételeket lehet megadni a check boxokkal. Ahogy kapcsolgatom, elég lassan reagál az Opera, és nem mindig animálva jelenik meg az eredmény (főleg List View-ban lassú, amikor kikapcsolok egyet a feltételek közül). Ellenőriztem IE9-el, tökéletesen működik.

Jail 2011.04.28. 13:39:41

Sziasztok!!!!

Most melyiket használjam az Opera Adblocokot vagy a cikkben Noads?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.28. 13:46:25

@Fushi Mishi: Gondolom valami végtelen ciklusokkal teli gányolás lehet.

Animáció pedig mind a 4 böngészőben (IE9, FF6, Chromium és Opera) csak a Grid View-ra váltáskor első alkalommal van.

@Jail: Most a NoAds is teljes értékű (már ha feliratkozol valamelyik listára).

Lali25 2011.04.28. 13:55:02

Opera 11.10 final óta már eltelt 16 nap hol van az ujabb build ???

Fushi Mishi 2011.04.28. 14:00:15

@penge™: én is ilyesmire szeretném fogni :), csak azt lenne érdekes tudni vajon hogy bírkóznak meg a többiek a végtelen ciklusokkal?

Grid View-ban nekem mindig van animáció ha váltogatom a feltételeket, csak IE9 valahogy gyorsabbnak, simábbnak tűnik. Próbálkoztam Loading beállításokkal, de nem változott semmi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.28. 15:41:20

@Fushi Mishi: Úgy, ahogy a Hummer az erdei utakkal. :D

Egyébként nem feltétlenül végtelen ciklus, nem értek a JavaScripthez.

A lényeg, hogy szokás szerint általában Firefoxra és IE-re validálnak, a többiben meg sem nézik, hogy működik.

De ha ebbe az irányba mennénk, akkor az egész web egy optimalizálatlan hulladékhalmaz lenne.

Mert a fejlesztők így is lusták (tisztelet a kivételnek).

Elég csak visszatekinteni 20 évet.

Vagy ott van például a telepítő méret.
Az Operában van a legtöbb beépített funkció a telepítőjének mérete mégis töredéke a többi böngészőének.

Az átlagfelhasználó erre azt mondaná, hogy "Áh, kit érdekel, amikor terabyteos vinyók vannak", pedig nagyon is fontos, mert az ilyen jelentéktelennek tűnő apróságok is jelzik ki mennyire foglalkozik az optimalizációval.

Mivel a hardverek teljesítménye is rohamtempóban növekszik, nincsenek igazán rákényszerítve, hogy optimalizáljanak, ezért nagyon kevesen teszik meg.

A weben ugyanez van. Mivel a böngészők többsége (tehát az internetezők 90+%-a) megeszi az optimalizálatlan kódot is, így az a leggyakoribb.

Az Opera maradt az egyetlen olyan böngésző, ami még azért ad az optimalizációra, habár ha megnézel egy Opera 8.x verziót, akkor láthatod, hogy akkoriban azért jobban foglalkoztak vele.

Egyrészt konkurencia se nagyon volt (tudásban), másrészt meg még hittek benne, hogy a Firefox majd kitapossa a szabványos webhez vezető utat, de a Firefox beleesett abba a hibába, hogy elkezdtek egy csomó IE specifikus baromságot implementálni és a kompatibilitást előbbre tartották, mint a szabványt, még ha ezzel épp a hanyag webfejlesztők tevékenységének engedtek is teret.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.28. 17:45:40

Azért ehhez vastag bőr kell: my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=972092

Reason: Thread turned into a bash fest. Time for a cooldown period.

Ezentúl ez lesz? Ha egy olyan topic túl nagy népszerűségre tesz szert, ami csípi a szemüket, akkor lezárják függetlenül attól, hogy sérti-e a szabályzatot, egy ilyen lekezelő "Hűtsd le magad!" beszólással?

Ez erősen arra emlékeztet, mint mikor a tizenéves vérpisikéből admin lesz és ezáltal éli ki az agresszivitását, amiért a nagyobbak belenyomták a fejét a lábasba a menzán.

De nem baj, előbb-utóbb csak belátják, hogy ezt nem kéne, amikor elkezd csökkenni, ami 15 éve nem csökkent... Oroszországban már megtörtént nem is olyan régen. :(((

Mihics Zoltán (Med1on) 2011.04.28. 20:18:53

Mi lenne a különbség a Create vague rule és a Create accurate rule opciók között?

fatal 2011.04.29. 16:22:52

A Create Vague rule a régi block ads, az accurate pedig a régi block-element. Az az a vague általában az egész classt megszűnteti (így esetleg más elemet is elrejt) az accurate rule pedig az nth childot szűnteti csak meg.

Köszi a cikket, ki is cseréltem a noadsot, bár még mindig párhuzamosan használom az urlfilter.ini-vel mert az már be volt állítva. :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.29. 18:14:38

@fatal: Jobb is, mivel ott fizikálisan le van tárolva a fájlba az összes szűrési feltétel. Az URL Filter API olyan helyen jó, ahol JS segítség kell (például fehérlistához, ami a Facebook blocker is használ, hogy iframekben blokkolja az adott címeket, kivéve a facebook.com domaint. Ezt próbáltam módosítani kevés sikerrel. Jó lenne ha terjednének hasonló megoldások :)

@Med1on: Ja, hirtelen nem tudtam mire gondolsz. Mi van, ilyen kevesen használtok billentyűparancsokat, vagy én használom túl sokat a billentyűzetet.

Mikor megdöglött a régi NoAds, akkor is 3-4 build után esett le, hogy a popupra gondoltok, ami az eszköztárra kattintva érhető el, de az Alt+Shift+ parancsokkal továbbra is működött.

fatal 2011.04.29. 19:33:00

@penge™: Te használod túl sokat a billentyűzetet. Vannak alkalmazások, amihez csak billentyűzetet használok (total commander pl.), de böngészés közben általában az egeret preferálom. :)

Az ALT+Shift parancsokat én is használtam, amíg szar volt a kieg, azt hiszem pont te javasoltad az itcafén. :D

sanyix 2011.04.29. 20:37:20

zsíííííírrrr ezzel lehet blokkolni a youtube tetves nyelvválasztó menüjét :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.29. 20:50:25

@sanyix: Ctrl+F12->Language legördülő->English->Ok

Nekem egyszer jött be magyarul, amikor valami állat olyan videót linkelt, amiben benne volt a &hl=hu

Akkor is csak egy csík jelent meg, hogy "A YouTube megtekintése magyar nyelven" és lestem, hogy ez miez, de a többi link angol maradt.

Mihics Zoltán (Med1on) 2011.04.29. 21:56:34

@penge™: Olyan sok billentyűparancs és egérmozdulat van már nálam használatban, hogy ezt mind megjegyezni már egy kisebb fajta művészet. :D

fatal 2011.04.29. 23:13:22

Nálam állandóan átvált magyarra a qrva youtube, de minden böngésző alatt és nem jöttem rá mitől mert teljesen rapszódikus, hogy mikor. Pedig mindig átállítom angolra...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.30. 00:43:01

@fatal: A böngésződ területi beállítása angol?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.30. 00:44:52

Hazudik a blog.hu!

"Két komment elküldése között várnod kell néhány percet!"

Ha ez tényleg így van, akkor hogy tudok duplázni? :D

fatal 2011.04.30. 00:48:19

@penge™: Passz, szerintem nem mert magyar a nyelv is. Át lehet lőni csak a területi beállításokat valahol?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.30. 01:15:24

@fatal: Az előbb írtam: Ctrl+F12 (General)->Language legördülő->Details

fatal 2011.04.30. 01:36:58

@penge™: A detailst nem írtad én meg nem figyeltem, nem akartam az egész nyelvet angolra tenni. Köszi, beállítottam :)
süti beállítások módosítása