Magyar Opera

Hogyan teszteljünk?

A most következő írásom az Opera fejlesztői változatainak teszteléséről szól, de általánosságban érvényes.

Ez a post már régóta érlelődött bennem, de az utóbbi időben elhangzott (részben teljesen jogos) ezzel kapcsolatos kommenteken felbuzdulva úgy döntöttem megírom végre.

Elsőként a kezdők és az új látogatók kedvéért egy kis fogalommagyarázat következik.

Bug: Ez a szoftverek (esetünkben Opera) hibáit jelenti. Magyarul, amikor valami nem a tervezettnek megfelelően működik benne. Például rákattintasz egy gombra, de nem hajtja végre azt az utasítást, amit ilyenkor kéne neki. Ilyesmi előfordul. Bugmentes szoftver nem létezik. Ez tehát nem elrettentő példa. Mivel ez egy Opera blog, nincsenek felsorolva a többi böngészőt érintő bugok, tehát ez nem elrettentő példa. De most csapjunk is a közepébe

Ha számodra az olyan fogalmak, mint AppData, Local és operaprefs.ini nem ismerősek és egyáltalán nem is érdeklődsz a téma iránt, csak böngészni szeretnél, ugord át a most következő írást.

A szoftverfejlesztésben 4 fő változatot különböztetünk meg egy verzión belül. Alfa, Béta, RC és Stabil.

Az Opera előzetesek, más néven snapshotok a 4 mérföldkő közötti pillanatnyi állapotot jelölik. Ennél fogva előfordulhat, hogy az alfától is bugosabbak. Ezért nem ajánlottak mindennapi használatra. Ezt a mondatot azonban bővebben kifejteném: Aki csak böngészni akar és nem érdekli a működés (tehát akik most nem olvasnak tovább) komoly problémákkal szembesülhet, ezért jobban jár, ha egy stabil, nagyobb felhasználói csoport által letesztelt változatot kap, ami megfelelően működik. Aki szeretne tesztelni, annak viszont van rá lehetősége, de pár dolgot nem árt, ha előtte figyelembe vesz.
  • Mennyire toleráns a hibákkal szemben. Ha például egy fél oldalas hozzászólást ír és összeomlik a böngésző. Vagy ha éppen egy fontos chates beszélgetésben vesz részt és összeomlik a böngésző. Vagy ha megfagy és Task Managerből kell kilőni.
  • Mennyire ismeri ki magát az általa használt operációs rendszerben? Tehát ha azt mondják, hogy a profiljában keresse meg az operaprefs.ini-t és törölje belőle a [File Types] szekciót, akkor nem okoz neki problémát ennek véghezvitele.
  • Szokott-e rendszeres adatmentést csinálni a számára fontos adatokról (illetőleg a profilfájlokról) és nem fog felháborodni, ha véletlenül elveszik az összes elmentett jelszava, mert vissza tudja állítani.

Cserébe viszont már hónapokkal hamarabb kipróbálhatja a legújabb (sokszor még félkész állapotban lévő) funkciókat.

Ha tehát úgy döntöttünk a fenti pontok fényében, hogy fejlesztői változatokat szeretnénk használni, akkor a következő módon segíthetjük a fejlesztők munkáját (ami persze nem muszáj, de akkor ne is hátráltassuk destruktív "Ez szarfoslefagy!!!4!!44!négyNÉGY!!!" típusú kommentekkel.

1. szabály: Mielőtt bugot kiáltunk, győződjünk meg róla, hogy nem nálunk van-e a hiba

Először próbáljuk meg reprodukálni. Gondoljuk végig mit csináltunk, ami miatt összeomlott.

  • Megnyitottunk egy menüt?
  • Végrehajtottunk egy parancsot?
  • Betöltöttünk/újratöltöttünk egy bizonyos oldalt?
  • Aktiváltunk vagy kikapcsoltunk valamilyen funkciót?

Néha egyszerű, néha bonyolultabb.

2. szabály: Ha sikerül reprodukálnunk se kiáltsunk még bugot.

Előfordulhat, hogy bizonyos beállítások, kiegészítők, UserJS-ek, UserCSS-k, vagy profil fragmentáció* vezetett a problémához.

  • Indítsuk el a telepítőt és csinálunk valahova egy USB-s "telepítést", ami tiszta profillal indul. Abban is próbáljuk meg reprodukálni.
  • Ha valamilyen funkció bekapcsolásakor jött elő, akkor azt és csak azt a funkciót kapcsoljuk be a tiszta változatban, lehetőleg a legkevesebb módosítást végezzük el benne. Tehát ha UserJS/kiegészítő, akkor csak azt az egyet rakjuk fel.

3. szabály: Ha a hordozható változatban nem sikerült reprodukálnunk, még ne mondjunk le róla.

Előfordulhat, hogy több tényező befolyásolja, akár olyan is, amire nem gondoltunk (például egy betallózott mappa üres vagy nem üres), ilyenkor a használt változatban próbáljunk meg mindent letiltani/alaphelyzetbe állítani, ami a reprodukáláshoz nem szükséges.

  • Ha nem sikerül reprodukálnunk, akkor engedélyezzük a korábbi beállításainkat egyenként addig, amíg el nem érjük, hogy sikerül.
  • Ha sikerül, akkor nincs más, mint gondolkozni, hogy mi különbözik a hordozható és a saját profilunkban. Szükség esetén nézzünk bele az operaprefs.ini-be és vessük össze a kettőt.
  • Ha végképp nem megy, próbáljunk meg mindent amit addig engedélyeztünk letiltani és csak azokat hagyjuk be illetve kikapcsolva (a gyári állapottól eltérően), amik következtében sikerült újra előidéznünk a bugot.

4. szabály: Ha megvan a bug még ne rohanjunk a report oldalára.

Írjuk be a Desktop Team-re egy kommentbe mit tapasztaltunk és a lehető legtöbb hasznos információt adjuk meg, de próbáljunk meg tömören fogalmazni. Ha nem tudunk angolul, akkor itt is leírhatjuk.

  • Legyen benne milyen OS-t használunk (például Win7 x64 vagy Ubuntu 10.10 x86)
  • Lehetőleg pontokba szedve írjuk le és ügyeljünk rá, hogy másoknál nem biztos, hogy evidens 1-1 funkció, tehát a nem alapértelmezett beállításokat (amennyiben a reprodukáláshoz szükséges) ne felejtsük el megemíteni.
  • A végére írjuk be, hogy "Anyone confirm?"

Várjunk, hogy megerősítik-e. Ha igen, akkor bátran jelenthetjük itt, szintén megfelelően kitöltve, szükség esetén screenshotot mellékelve.

5. szabály: Ha weboldallal kapcsolatos problémát tapasztalsz (nem összeomlást, fagyást, vagy magas CPU használatot, azt jelenteni kell), és nem értesz a webes nyelvekhez még várj.

  • Lehet (sőt, valószínű), hogy az oldal hibája. Először a webmesternek jelentsd és a két blog valamelyikén.
  • Ha az Operát kizárják valahonnan, akkor pedig azt a Szégyenfalon és a Open The Web fórumszekcióban jelentsd.

Végszó

Sok felesleges problémától kímélhetjük meg magunkat, ha tisztán tartjuk a profilunkat. Egy jól belakott böngészőt, akárcsak egy jól belakott oprendszert nem pár perc újra belakni, tehát nem feltétlenül szükséges minden esetben a napi szinten használt változatunkat frissen telepítgetni és újra beállítgatni, de ez némi hozzáértést igényel.

Az operaprefs.ini tárolja minden egyéni beállításunkat. Próbáljuk meg tisztán tartani. Írhatnék most egy ennél is hosszabb leírást de az olyan lenne, mint a Windows gyorsító "Mit kapcsolj ki" tippek, amik a felhasználói szokások különbözősége miatt csak a problémákat okozzák. Ha átlátod a szintaxist (az INI fájl nem bonyolult), akkor el tudod dönteni mit használsz és mire nincs szükséged. Ami alapértelmezett beállítás, de valamikor kapcsolgattad aztán eltárolódott nyugodtan kikapcsolhatod. Az override.ini-re is érdemes odafigyelni, ezeket viszont GUI-n keresztül is törölhetjük a Ctrl+F12->Haladó->Tartalom->Oldalak tulajdonságai résznél.

A [File Types] részek jellemzően beépülőkkel kapcsolatos problémákat okozhatnak, miután a beépített torrentklienst letiltottad a felesleges MIME típusokat és elérési útvonalakat töröld ki alóla.

Próbáld a beállítások helyett az opera:config-ot használni, mivel ilyenkor kisebb a profil fragmentáció, többnyire csak az eszközölt beállítás tárolódik el az operaprefs.ini-ben, ráadásul egy opera:config parancsra könnyebb is hivatkozni egy bugreportban, mint egy Ctrl+F12...stb.-re.

Ezeket betartva aránylag stabilak lesznek a fejlesztői változatok és nem fogsz tapasztalni reprodukálhatatlan bugokat, vagy csak nagyon ritkán.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr152795093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2011.04.03. 03:14:36

Egy kis észrevétel: Én még az RC-t is beleraknám a leírásba, mivel a fejlesztők ekkor tekintik nagyjából késznek, hibamentesnek(?) a programot.

Imurai 2011.04.03. 11:21:37

Hasznos írás, köszönjük!

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.04.03. 17:21:26

Mi a szösz az a "fragmentizáció"?

Annyit tennék hozzá, hogy minden tesztelő fontolja meg az én módszeremet... :)

Van egy stabil, telepített verzióm (jelenleg 11.01), és van egy hordozható változatom a c:\Opera1110 mappában.

Általában utóbbit szoktam frissíteni (ha a telepítőnek megadjuk a helyet, látni fogja, hogy portable verzió, és annak megfelelően frissít), ha kritikus a helyzet (valami fejre áll), akkor egyszerűen törlöm ezt a mappát, és újra felteszem tisztán. Opera Linket _nem_ használom ennél, mert azon keresztül is bevihetek némi zavart a stabil verzióba, ami kellemetlen...

Dzsini 2011.04.03. 17:54:34

@cousin333: töredezettség - az újabb verziók és a változtatások (pluginek, stb.) folyamatosan beleírogatnak az operaprefs.ini-be, amitől az kuszává, egy idő után már az Opera számára is zavarossá válik, lényegesen lelassul a böngésző indulása, esetleg hibázni kezd, vagy funkciók érdekesen/nem működnek. Például egy frissítés után eltűnik a böngészőből a flash, bár a :plugins látja, más böngészőben működik is, csak az Operában olyan, mintha automatikus szűrés lenne minden tartalomra - az operaprefs.ini elmozgatásával és újragyártatásával helyrejött a dolog, valószínűleg annyi minden volt már benne, hogy megzavarodott valahol valami.

A stabil + hordozható változat jól hangzik, tesztelőknek hasznos lehet. Én szeretek veszélyesen élni, az utolsó stabilról van egy elrakott .zip mentésem, és normál frissítésként pakolom fel - persze nagyon ritkán van olyan helyzetem, hogy bármi olyasmit művelnék a neten, ami kritikus, és probléma lenne, ha valami megcsuklik. Legfeljebb újragépelek egy hozzászólást, na bumm.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.04.03. 18:00:47

@Dzsini: Tudom, miről van szó, de azt fragmentációnak nevezik.

Régen én is mindig a frissre telepítettem. Kivéve az ilyen pre-alfákat, de amint kiderült róluk, hogy stabilak, és hasznosak, mentek fel elsődleges böngészőnek. Egyébként viszonylag sűrűn készítek friss telepítést a stabilakból is, bár ezzel a duál opcióval már kevesebbszer van erre szükség.

Dzsini 2011.04.03. 18:26:30

@cousin333: Pedig a gugli is ismeri kb. 10 alkalommal a fragmentizációt :) De igazad van, én lendületből olvastam, nem tűnt fel.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.03. 19:42:02

@Dzsini: És abból kettő ezt a postot vette át helyesírási hibával. :D

@cousin333: Ez is egy lehetőség, de a bugok többnyire használat közben/alatt derülnek ki. Ha egy hordozhatót próbálgatsz, abban megnézel pár oldalt és elvégzel pár beállítást, de ha átemeli az ember a 30 userJS-ét, sajátmenüt, saját eszköztárat, saját, módosított témáját, stb. akkor azzal a lendülettel már használhatja akár azt is és akkor egyúttal az installert is teszteli.

És akkor lehet a portable az aktuális stabil, amit ebben az esetben háttérbe szorít, mert annyira megtetszettek neki az új funkciók, hogy inkább a snapshotokat használja és csak ha nagyon bugos és tényleg nem tudja elvégezni a napi teendőit vált vissza stabilra.

Én random fagyások/összeomlások terén sosem voltam benne a "some users"-ben. Mikor nálam omlott/fagyott, akkor azt 90%-ban legalább 5-6 ember megerősítette azonnal.

A Link kikapcsolása szintén hasznos tud lenni (például legutóbb, mikor az urlfilterrel együtt omlott), de a tesztelés abból is áll, hogy mindent tesztelünk. Semmiből nem tart egy Linket kiüríteni, fogsz egy portable-t, leszinkronizálsz mindent, törölsz mindent, vársz, ellenőrzöd, hogy törlődött-e minden, ha igen, akkor kilép, backup vissza és újra szinkronizálsz.
süti beállítások módosítása