Magyar Opera

Operások írták: az Opera Mobile mérete Androidon

Amikor az első bétás Opera Mobile megjelent az Android platformra, sokan - köztük magam is - kipróbálták. Aztán sokan - köztük magam is - nem használták tovább, mert egynek elment, de hiányzott az a bizonyos plusz, ráadásul sebességben és szabványkövetésben sem vette fel a versenyt a gyári verzióval, ami szerintem alapkövetelmény egy alternatív megoldással szemben.

Aztán néhány napja megérkezett a Mobile 11, ami szinte minden hasonló gondomat orvosolta. Igaz, hogy bombasztikus új funkciók ebben sincsenek, de az alapokat már kiválóan tudja, ami megspékelve pár operás okossággal - na meg persze a Linkkel - már igencsak vonzó elegyet alkot.

Persze nem lehet mindenki elégedett, és ez nem a használó hibája... Előfordulhat például, hogy a készülék nem megfelelő, vagy szoftveres a probléma, vagy csak nincs benne elég erő az élvezhető futtatáshoz (bár itt a gyári böngésző használhatósága is megkérdőjeleződik).

Egy gyakori kifogás, ami az új változattal sem vesztette el a létjogosultságát, hogy az Opera Mobile sok helyet foglal el. Ez mondjuk egy csúcskategóriás telefonon nem gond, de a kisebb teljesítményű, ám sokkal elterjedtebb telefonokon a telepített programoknak fenntartott hely nagyon szűkösnek bizonyulhat. Ne feledjük, azért nem az Opera Mobile az egyetlen telepített program, fájó tehát, ha sok helyet felemészt.

Eme problémáról, az ezzel kapcsolatos további kérdésekről nyilván az Operánál is értesültek, mert nemrég megjelent egy részletes cikk, ami ezt a témát feszegeti, méghozzá kellő alapossággal. Szóval ahelyett, hogy én próbálnám megmondani a tutit, teret engedek a Mobile blog szerzőjének, hogy magyarul is megírhassa gondolatait.

Ez a bejegyzés a "The components of Opera Mobile 11 on Android" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2011. március 22-én jelent meg a Opera Mobile blogon.

Azok, akik egy ideje követik az Opera Software ténykedését tudják, hogy büszkék vagyunk termékeink kis erőforrásigényére. Az Opera Mini több, mint 3000 telefontípuson fut. Az Opera Mobile pedig, a maga válaszkészségével és gördülékeny működésével együtt, remekül érzi magát a legalapvetőbb androidos telefonkészülékeken is.

De az egyik kérés, amit a 10.1 béta kapcsán kaptunk, hogy tegyük a programot kisebbé. Az androidos Opera Mobile jelenleg 20,7 MB-ot foglal, nem számítva a gyorsítótárat. Ez mindössze néhány MP3 szám mérete. De néhányotoknak, akik régebbi készüléket, vagy Android 2.1-et (esetleg régebbit) használnak - ahol nem lehet az alkalmazásokat a memóriakártyára tenni - a tárhely véges erőforrás.

Az Opera Mobile valós mérete

A méret operációs rendszerenként változik, többnyire az eltérő fordítók miatt. Symbian rendszeren az Opera Mobile pehelysúlyú, alig 7 MB. Androidon az Opera futtatásához szükséges komponensek összmérete körülbelül 10,5 MB.

Tíz és fél mega? Hogy lett abból 20,7?

Bináris fájlok duplikálása

Az Android operációs rendszeren az alkalmazások tömörített, apk kiterjesztésű telepítőfájlokban érkeznek. Amikor a program feltelepül, a natív könyvtárakat (C++ fájlok) kicsomagoljuk az apk állományból, és az alkalmazás mappájában kerülnek. A Java kód az apk-ban marad és onnan fut.

De a natív könyvtárak nem törlődnek az apk-ból, tehát a készüléken két példány lesz minden könyvtárból: egy tömörített (az apk-ban) és egy tömörítetlen (a telepítési mappában).

Processzor optimalizáció és Market limitációk

Az Android rendszerhez elérhető fejlesztőeszközök lehetővé teszik az optimalizációt az egyes csipkészletekre. Esetünkben ez azt jelenti, hogy ARM5 és ARM7 processzorokra egyaránt fordítunk [ARM verziószámok alatt itt nem családokat - mint például a Cortex A8 -, hanem architektúrát kell érteni, bővebben itt].

Egy ARM5-re fordított könyvtár futni fog ARM7 alatt is, de a sebesség nem lesz olyan jó. A különbség körülbelül 20-30% a Sunspider és Peacekeeper teszteken. Az ARM7-re fordított kód ugyanakkor nem fut a korábbi verziót használó eszközökön.

A legjobb megoldás erre a problémára az lenne, ha különböző összeállításokat készítenénk a különböző eszközökre, amit egyszerűen megtehetünk. A probléma a terjesztéssel van.

Az Android Market nem teszi lehetővé, hogy minden készüléknek a megfelelő összeállítást juttassuk el. Ami azt jelenti, hogy a telepítőnek az ARM5-ös és ARM7-es kódot egyaránt tartalmaznia kell, noha valamelyiküket sosem használják majd.

Összefoglalás

Vegyünk példaként egy ARM7-es készüléket:

  • tömörítetlen ARM7 könyvtárak a telepítési mappában - 8.3 MB
  • tömörített natív könyvtárak ARM7-hez az apk-ban - 5 MB
  • tömörített natív könyvtárak ARM5-höz az apk-ban - 5 MB
  • további Opera komponensek az apk-ban - 2.4MB

Összméret: 20,7 MB. Ebből körülbelül tízet sosem használunk. Az Android 2.2, vagy annál frissebb rendszereken lehetőségünk van az apk-t áthelyezni a memóriakártyára. Ezzel a lépéssel 8,3 MB-ra csökkenthető a belső memória iránti igény.

Az Opera Software nincs egyedül ezzel a problémájával, és egyeseknek a mienknél nagyobb változatossággal kell megküzdenie. Ismerek egy vállalatot, ami egyáltalán nem teszi elérhetővé a termékeit a Marketen. Programjaik csak a saját honlapjukról érhetőek el, ahol lehetőségük van a készülékek közti differenciálásra. A Google tisztában van ezekkel a problémákkal, és csak remélhetjük, hogy idővel megoldják őket.

De még ez a 10 mega is sokkal nagyobb, mint más böngészőknél!

Az Opera Mobile központi eleme a Presto nevű renderelő motor. Ma gyakorlatilag négy ilyen motor létezik: a Presto (Opera), a Trident (Microsoft), a Webkit (Apple és Google) és a Gecko (Mozilla).

A beépített androidos böngésző a Webkit motort használja, ami a rendszer szerves részét képezi. Sok "böngésző" valójában nem is böngésző, hanem alkalmazás, ami saját felhasználói felületet ad ennek a rendszerkomponensnek. És utóbbi mérete nem számít bele az alkalmazás méretébe.

Mi az Operánál úgy gondoljuk, hogy a Presto az egyik fő elem, ami megkülönböztet minket másoktól. A Presto teszi olyan finommá és gyorssá a görgetést és a nagyítást az Opera Mobile-ban. A Presto teszi lehetővé az olyan hasznos funkciókat, mint az automatikus szövegtördelés, vagy a linkre kattintások intelligens kezelése.

Azt is gondoljuk továbbá, hogy rendkívüli fontosságú, hogy egynél több motor legyen jelen a piacon. A verseny az innováció szülőanyja.

Mi a helyzet a gyorsítótárral? Az is foglalja a helyet!

Más alkalmazásokkal ellentétben a böngészők adatokat töltenek le. Rengeteg adatot. A teljesítmény fokozása érdekében a tartalom egy részét gyorsítótárazzuk a készüléken. Egy lehetséges méret optimalizáló megoldás lehetne, ha a gyorsítótárat áthelyeznénk a memóriakártyára.

Ezzel számos teljesítménybeli és adatbiztonsági probléma adódhat, de vizsgáljuk a lehetőséget. Ha találunk egy jó megoldást, akkor beleintegráljuk a jövőbeli kiadásokba.

Szeretem a Mobile-t, de bármit megtennék a több helyért!

Néhányotoknak, akik régebbi készüléket vagy Androidot használtok minden megabájt számít. Mi tehát elérhetővé tettünk egy ARM5 specifikus összeállítást, amit innen tölthettek le:

Opera Mobile 11 Androidra - ARM5 kiadás

Ez bármilyen készüléken fut, Android 1.6-on és fölötte, de ARM7-en nem lesz olyan gyors (ARM7 készülékek nem teljeskörű listája). A telepítő mérete 4 és fél megabájttal kisebb, de nem fog automatikusan frissülni a Marketről!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr42773895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emoryy 2011.03.26. 21:42:33

"Egy lehetséges méret optimalizáló megoldás lehetne, ha a gyorsítótárat áthelyeznénk a memóriakártyára."

Csak lehetne?
opera:config -> User Prefs -> Cache Directory
Itt lehet állítani a gyorsítótár elérési útját. pl. /sdcard/.opera/cache
10.1-en is működött.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.26. 21:44:15

@Emoryy: Itt általában csak az alapértelmezett, vagy a beállítások (nem az opera:config) között lévő lehetőségek számítanak.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.26. 21:46:00

Egyébként az az érdekes, hogy az egyetlen számba vehető (és összevethető) ellenfél a Firefox Mobile (bár nem biztos, hogy hivatalosan is így hívják) méretben kicsit nagyobb, viszont csak ARM7-en megy.

Ennek fényében egyáltalán nem rossz az Opera eredménye, már ami a telepítő méretét illeti.

littlemat 2011.03.27. 07:26:58

Egy éves az eredeti cikk?!

Visszaüt a nagy szabadság pont úgy, mint a Linux desktopnál: bárki bármit megtehet, és meg is teszik, így töredezett lesz a platform, ami megnehezíti az alkalmazásfejlesztők dolgát. Sokan hülyének nézték a Microsoftot a WP7 szigorú hardverkövetelményei miatt, de kézenfekvő megoldás ennek elkerülésére.

ata4100 2011.03.27. 09:02:55

@littlemat: 5 napos. Az csak elírás, egy linkre kellett volna csak kattintanod, hogy rájöjj.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.27. 12:30:22

@littlemat: Javítottam.

Ez alapvetően két különböző filozófia, mindkettőt lehet jól, és rosszul művelni, és egyik sem egyértelműen jobb a másiknál. Azért nézd meg azt is, hogy hol tart a WP7, és hol az Android. Tudom, hogy előbbi később indult, de nem látom azt az elsöprő lendületet. Egyedül a Nokia miatt lehet reményük. Ja, és a zártság miatt nincs pl. Opera Mobile se WinPhone-ra, se iOS-re.

Nem rossz ez így az Androidnak, csak le kell metszeni a túlburjánzásokat.

jv0521 2011.03.27. 13:07:47

Én inkább a szabadságot választom, szerinten jó, hogy az android piszkálható, a hozzáértőbbek kezébe adják a lehetősèget, hogy valami jó dolgot csináljanak vele, az más kérdés, hogy emiatt szelektálni kell, ill. egyszerűbb visszaélni a kevésbé szigorú rendszerrel.

Egyébként köszi a fordítást.:)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.27. 14:36:34

"az alkalmazásokat a memóriakártyára tenni"

Szemenszedett hazugság! A reklám is megmondta, hogy egy androidos mobillal mindent lehet. :D

"A Presto teszi olyan finommá és gyorssá a görgetést"

Ezek szerint a fixed element probléma a Mobile változatban is jelen van? :-)

@littlemat: Azért azt se felejtsük el, hogy Desktopon pont fordítva van. Az Ubi fér el egy rakás szoftverrel integrálva egy 700 megás CD-n és a Win7 fér el csak egy DVD-n és telepítve 13, pár hónap múlva (már ha nem tiltogatod le drasztikusan a default szolgáltatásokat és jön hozzá egy SP1 és pár kbupdate) 20-25 gigát is felemészt.

Tehát a desktop Linuxot ne hasonlítgassuk a Google által elcseszett mobil OS-hez. :-)

Fogjátok nyugodtan az korra, de akkor is egy vicc. Ugyanúgy, ahogy az S40-es Nokia is az volt annak ellenére, hogy az átlaguserek körében nagyon népszerű volt.

Ugyanez van most az iOS és Android rendszerekkel. Tudásban és bütykölhetőségben sehol nincsenek mondjuk egy Symbianhoz képest, viszont tény, hogy átlagusereknek "Just Works" és nem okoz problémát olyasmi, mint mondjuk Symbianon, ha Java alkalmazásokat telepítesz és rommá lassul a rendszer.

Cs0pi · http://androidnews.blog.hu/ 2011.03.27. 15:09:48

@penge™: ne menjünk bele a részletekbe, de miért ne lehetne ugyan úgy bütykölni 1 androidot? simán lehet sd kártyára ext3as filerendszert telepíteni s arra áttolni az appokkat.

jv0521 2011.03.27. 19:59:50

@penge™: bütykölhetőségben az Android és az iOS-t nem lehet egy lapon említeni, az előbbi teljes mértékben testreszabható, átalakítható [lásd egyes főzött ROM-ok, Cyanogen,MIUI stb. mind hozzáadtak valamit az Android mobilos élményhez],D2Extended Apps2SD stb. típusú ROM-okkal a régebbi készülékek is újnak tűnnek. Nem nevezném elcseszettnek. Miben jön ki a Symbian tudás/bütykölhetőségi előnye?

Mesmoryser 2011.03.28. 22:14:53

@penge™: Symbian bütykölhetőbb, mint az Android? Ez ugye csak vicc.
Tény, hogy előbbiben nagyobb tudású programok voltak alapból, Androidra viszont kismillió programból válogathatsz, ha kevésnek érzed a gyári tudását. Pl egy Opera Mobile telepítése pár kattintás, míg Symbianon utánajárás, letöltés, telepítés fájlkezelőből.
Bütykölhetőség? Androidra rakhatsz recoveryt, cserélgetheted a ROM-okat, RootExplorerrel belenyúlhatsz a feltelepített rendszerbe, telepíthetsz SuperUsert, stb. Ez nem bütykölhetőség?

ZeGa 2011.03.28. 22:28:26

@Mesmoryser: Milyen „utánajárás”, milyen „telepítés fájlkezelőből” te tudod miről beszélsz? Simán belépek OVI store-ba kiválasztom a programot, ami tetszik vagy, ami kell és telepítés, ennyi. A ROM-ok cserélgethetőségétől eltekintve szerintem mind megoldható symbianon is.

Mesmoryser 2011.03.28. 22:29:45

@ZeGa: Ööö hát van két Symbianos Nokiánk, de egyiken sincs OVI store.

ZeGa 2011.03.28. 22:33:30

@Mesmoryser: Hát akkor ennyit erről. :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.29. 03:31:48

@Mesmoryser: Alapból abban sincsenek azok. A gyári fájlkezelő például vicc az X-plore-hez vagy a FExplorerhez képest.

Vagy ott volt a régi még csak 3gp-t ismerő mobilokra az ETI Camcorder, amivel AVI-ban tudtál rögzíteni.

Vagy az infra portot tartalmazó telókra ott volt a TV távirányítónak használható progi.

Egyedül a Psiloc fejlesztésekkel kellett vigyázni, azok gyakran kinyírták a rendszert.

Minek kéne ROM-ot főzni? Valami haszna?

Ezen kívül minden megoldható.

Amúgy annyira nem mélyültem bele, de leszámítva például az Opera Mobile-t főként gagyi szoftverek vannak, amik vetekszenek az Operás widgetekkel (és itt direkt nem az OOrganizer-t vagy az eBook Readert hoznám példaként, hanem a Sudoku-tól nem komolyabb példányokat.

Amúgy az első kommentem arra irányult, hogy "Mi az, hogy NEM LEHET az alkalmazásokat a memóriakártyára tenni?"

A Nokia már tényleg az egyik legtrógerebb cég volt ilyen szempontból, hogy fícsöröket spórolt ki, korlátozott le, illetve konstrukciót szánt szándékkal tett tönkre csak azért, hogy ne legyen egy Ultimate legjobb készülék.

Ennek ellenére például a lekorlátozott videofelvételi hosszúságot simán ki lehetett iktatni, a repülős üzemmódot elő lehetett hozni olyan készülékeken, amiken nem volt, ami szoftveresen pótolható volt, arra mindenre volt valami.

Valahogy azt érzem, mint mikor a SIS és a J2ME alkalmazások tudásáról és lehetőségeiről vitatkoztunk még wapon és páran bizonygatták, hogy az ő Java alapú kis alkalmazásai mennyivel királyabbak, mint a Symbianos alkalmazások. :D

turcsány karcsi elvtárs 2011.03.29. 09:55:46

@Mesmoryser: és most már lehet vírust is irtani.

valószínüleg a cache memkarira helyezését azért nem lehet megcsinálni, mert az sd kártyák megfeküdnének az intenzív írás-olvasástól. (túlhevülés, rendszerfagyás, adatvesztés, egyebek)
a másik ok lehet az sd kártyák adatátviteli sebessége, lényegesen lassabbak a belső memóriánál.
(nem véletlen, h a szifonokat nem lehet bővíteni, üzleti okok mellett bizony van technikai oldala is a történetnek)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.29. 14:40:37

@turcsány karcsi elvtárs: MMC kártya óta nem volt ilyen probléma, hogy túlhevülés, vagy lassú írás-olvasás. Most microSD van, de az sem hevült még túl Symbian-ban.

Symbian vírusokkal még nem találkoztam. Olyannal igen, hogy a PC-s vírusirtó bejelzett egy keygenre, hogy "Win32/keygen" (micsoda meglepetés...), pedig elég intenzíven warezoltam ott is.

A BiNPDA-nak volt egy olyan welcome screenje telepítés után, amin először meglepődtem, mikor elfeketedett a kijelző és zöld, régi konzolokat idéző betűkkel kiírta pontról pontra, hogy BiNPDA. :D

Szóval nem találkoztam vírusokkal soha, pedig vírusirtót sem telepítettem soha, mert az aksi élettartama véges volt.

Mesmoryser 2011.03.30. 00:58:52

@penge™: Először is, mire jó ROMot főzni? Hasonló korlátozások megkerülésére, mint Symbianon a videóhossz korlátozás. De gyakran csak azért, mert a készülékre még nem jött ki a hivatalos új ROM, de főzött már van.

És ne lennének Sudokunál komolyabb appok? Akkor talán sorolok párat:
Adobe Reader, Skype, DocToGo (doc, xls, pdf), ES file manager (FTP és samba kliens is), Samba server SmartCity (offline BKV menetrend), Call Meter, K-9 mail, szótárak, aztán navik közül IGo, Sygic Aura, Navitel, Navit, OsmAnd, térkép, tracklogoló pl OpenGPSTracker, Alpinequest, MyTrails, Locus, OsmDroid, de van OpenStreetMap szerkesztő is Vespucci néven. Ezeket használom, de még biztos rengeteg van.

Mesmoryser 2011.03.30. 01:02:28

@Mesmoryser: Látom, néhány nevét elírtam, meg lemaradt egy vessző, de így is megtalálhatóak...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.30. 03:34:17

@Mesmoryser: Ezek szerint főzött ROM-mal a memóriakártyás korlát is kijátszható, mármint hogy oda települjenek az alkalmazások?

Sudoku alatt nem a programot értem, de megpróbálom érzékeltetni: Vannak ugyebár az Operás widgetek. Vannak köztük nagyon igényes és hasznos darabok is. De attól még widgetek, vannak korlátaik.

Tehát az oOrganizer sokak számára hasznos, illetve kielégítő lehet, de nem lesz belőle Outlook.
Vagy a Unite Media Player is jó szolgálatot tehet(ne ha az Operának nagyobb piaci részesedése lenne), de nem lesz belőle Foobar.

Persze a fenti különbségek mobilon jobban összemosódnak, mint PC-n, ahol nagyobb szükség van professzionális célszoftverekre, de attól még jelen van.

SDK terén a Symbian jóval erősebb.

Mesmoryser 2011.03.30. 21:26:48

@penge™: Igen, főzött ROM-ra lehet tenni App2SD-t, amivel bármit át lehet rakni SD-re. De az Android 2.2-től a legtöbb programot anélkül is lehet oda rakni.

Még ugyan nem kezdtem bele az Android SDK tanulásába, de nem hiszem, hogy butább lenne a Symbiannál. Rengeteg dolgot meg lehet vele valósítani, és elég mélyen el lehet érni a rendszert. Tényleg csak a készülékek mérete, teljesítménye és a képzelet szab határt.

Kipróbáltam már a WAC API-t implementáló Opera Widget platformot, na annál tényleg azt éreztem, hogy iszonyat szűk az API.

Darkcomet 2011.04.02. 21:51:13

Hehe... évekig használtam symbiant meg win-es mobilokat. Komoly felüdülést és előrelépést jelenetet számomra az android. Aktívan használom az előző telefonjaimat is, de csak a röhögő görcs kerülget, amikor a korlátolt symbiannal találkozom.

Darkcomet 2011.04.02. 23:24:09

@ZeGa: Egy androidhoz képest mindenben. A maga idejében egy tuti rendszernek tűnt, de lehet, hogy csak azért, mert nem volt nagyon más alternatíva. Így utólag visszagondolva rengeteget nyűglődtem vele, és igaz, hogy hackeléssel egy csomó pluszt ki lehetett belőle hozni, de igen körülményesen, és persze garanciavesztéssel (a szervizek nem nagyon szerették a piszkált készülékeket). Nevetséges volt például, hogy maga a Nokia a saját készülékeire , ha csak nem volt valami csúcs kategóriás kütyü, olyan összetákolt, lassú, bugzó rendszereket telepített, hogy néha idegbajt kaptam. És sajnos ezt eljátszották csúcskategóriás telefonokba is, pl. n95 és n97. Ehhez képest az android maga a szabadság, gyakorlatilag a felhasználón és a bátorságán múlik, hogy mit kezd a telefonjával. És androidon kis túlzással lehet mondani, hogy nincs gyenge vas, csak szar ROM. Jó példa erre, hogy Spicára is készült tuti főzött Froyo, de pl. az első droidos készülékre (G1) is van Gingerbread ROM, és köszöni szépen, teszi a dolgát. A kínai Miui meg alapjaitól más koncepcióban építi fel a rendszert. Ehhez képest egy symbiant lehetett toldozni-foldozni, patchelgetni, törögetni ezt azt, de az alapvetően zárt forrású alaprendszerből nem lehetett rakétát faragni.

ZeGa 2011.04.03. 01:03:28

Köszi ezt a regényt, de úgy érzem ez nem volt válasz a kérdésemre. Miben Korlátolt? A mindenben nekem nem válasz. Konkrét példát kérek, ha lehet. Mellesleg symbian 3 próbáltad?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.03. 01:56:18

@ZeGa: 3rd-ben van pár idegesítő dolog azért.

S60-ban azt szerettem, hogy mikor hosszan megnyomtam a menü gombot akkor Alt+Tab-hoz hasonlóan lehetett váltogatni az alkalmazások közt. 3rd-ben ilyenkor az aktuális alkalmazás kerül fókuszba és kell még nyomnom egy jobbra gombot, hogy kettő között váltogassak.

A kikapcsológomb sem nyerte el a tetszésemet. Ma már a fotós telefonhoz exponáló gomb, a zenefonhoz lejátszó gomb van, bezzeg azt a kikapcsológombot (és a ceruza gombot) lespórolták.

Hosszan nyomva a lefagyott alkalmazásokat ki lehett vele lőni. Most hosszan nyomva kikapcsol.

A ceruza gomb azért volt jó, mert third party appokban is probléma nélkül működött, most a csillaggal kell szórakozni.

Ettől függetlenül tényleg fejlődött, például az XT-től végre nem kapok idegbajt, mint anno a T9-től, ami állandóan felejtett, ha új szavakkal bővítettem.

ZeGa 2011.04.03. 11:20:11

@penge™: Nem igazán értem mit mondasz, mert 3^-ban, ha hosszan megnyomom a menügombot egy task mananger jön elő, ahol tudsz váltani a megnyitott programok között vagy estleg bezárni azt, amelyikre már nincs szükséged. Azt meg aztán végkép nem értem milyen jobbra gombról beszélsz egy érintőképernyős telefonon.

A kikapcsoló gombot sem értem, mert tudtom szerint minden symbian 3^ készüléken van és ugyan úgy működik, mint annó az e51-esen, röviden nyomva profilt válthatsz, hosszan nyomva kikapcsol.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.03. 11:37:37

@ZeGa: S60-ban (tehát 6600, 7610, stb.) hosszan nyomva a menügombot kettő, vagy több app között váltogathattál a következő módon:

Hosszan nyom->Középső gomb-> Opera hosszan nyom->középső gomb-> valami más

Most ez kiegészült ezzel:
hosszan nyom->jobbra/balra navigál->középső gomb->Opera
hosszan nyom->jobbra/balra navigál->középső gomb->valami más

Tehát mintha Windows-ban megnyomnád az Alt+Tab-ot és nem a korábban használt(!) app-ra ugrana, csak felugrana a menü és kéne még plusz egy kattintás, hogy a korábban használt appot érd el.

Érintőképernyős Symbianon lehet, hogy másképp van, én szeretem a fizikális billentyűket.

ZeGa 2011.04.03. 12:36:30

@penge™: Engem leginkább az zavart meg hogy gombokról beszélsz holott symbian 3-at futtató fizikai gombsorral szerelt készülék még nincs piacon, leszámítva a ez E7-et, de ott is csak opcionális a qwerty gombsor.

S60-hoz képest pedig szerintem nagy a különbség, a 3 gördülékenyebb jobban használható bár külsőleg nem sok különbség van, ami viszont változni fog a PR3.0 firmware megérkezésével és így jobban megkülönböztethető lesz a két verzió.
süti beállítások módosítása