Magyar Opera

Vendégposzt - Opera kiterjesztés ajánló

Ez egy vendégposzt az Opera kiterjesztéseiről, amelyet Nekomajin küldött be. Ha van kedved, küldj te is nekünk Operával kapcsolatos cikket, leírást, vagy egyszerűen mutasd be a kedvenc kiterjesztéseidet!

Néhány hónappal ezelőtt már nagyon vártam, hogy végre kiadják a 11-es Opera végleges verzióját, mert bár korábban is használtam userscripteket, és néha még az ini-kbe is beletúrkáltam, úgy gondoltam, hogy sok új funkcióval tudom majd bővíteni a kedvenc böngészőmet, és a régieket is egyszerűbb lesz kezelni. Ebben a bejegyzésben néhány kiegészítőről szeretnék írni, amiket én is telepítettem, mert hasznosnak találok.

Telepítés

Unshorten

Az URL Elongator és más hasonló scriptekhez hasonlóan a manapság egyre jobban elterjedt ún. rövid URL-eket alakítja vissza az eredeti alakjukra. Beállíthatjuk, hogy a rövidet lecserélje az eredetire a weblapon, vagy csak az állapotsávban mutassa, ha fölé visszük az egeret.

Biztonsági szempontból mindenképpen hasznos kiegészítő.

Telepítés

Opera Internal Pages

Egy igazán egyszerű, de annál hasznosabb kiegészítő. Az eszköztáron elhelyezett gombjára kattintva kilistázza nekünk az összes belső lapot. A listából egy kattintással elérhetjük a kívánt lapot ahelyett, hogy be kellene gépelni a címét a címsorba. A lista szabadon átrendezhető, illetve a szükségtelen elemek kivehetők belőle. Hasznos lehet azoknak, akik valamilyen okból gyakran használják ezeket az oldalakat.

Telepítés

HyperTranslate

Egy oldalba épülő fordító, ami a kijelölt szöveg fordítását egy kis buborékban mutatja a kijelölés fölött. Több nyelvet is ismer, és angolról magyarra egészen jól fordít akár mondatokat is. A billentyűparancs és a buborék kinézete személyre szabható.

A kiegészítő korábban már létezett userscriptként, illetve elérhető Firefoxra, Chrome-ra és Safarira is. Ha minden igaz, akkor magyar fejlesztés.

Én hasznosnak találom, hogy egy-egy ismeretlen szóért vagy kifejezésért nem kell a SZTAKI-ra vagy a google-re menni.

Telepítés

Tilt!

Ez a kiegészítő egyetlen dolgot tud: elforgatja az adott oldal tartalmát. Képeknél igen hasznos, de egész weblapokkal is el lehet szórakozni. :) Billentyűparancsokat (még?) nem tud, de a kezelése igen egyszerű a csúszkával és az előre definiált értékekkel.

Telepítés

Youtube Autoplay Killer

Segítségével letilthatjuk a Youtube automatikus lejátsázs funcióját, vagyis a videó nem fog elindulni önmagától, ha megnyitottuk az oldalt. Az új verzióban már azt is szabályozhatjuk, hogy a megnyitott videó betöltsön-e a háttérben, vagy ezt is nekünk kelljen elindítani.

Sok tabon böngészőknek hasznos lehet, ha nem indul el egyszerre több videó.

Telepítés

OMeasure!

Egy egyszerű kiegészítő, amivel megmérhetjük a weboldalak elemeinek szélességét és magasságát. Webfejlesztőknek hasznos lehet.

Telepítés

Easy User CSS

Oldalspecifikus CSS formázásokat hajthatunk végre ezzel a kiegészítővel. A "live preview" funció segítségével a változást azonnal láthatjuk, az oldal újratöltése nélkül.

A userCSS használatában kevésbé jártasoknak hasznos lehet, illetve a "live preview" miatt a webfejlesztők is használhatják az oldalak designjának kialakításakor. Az elkészített formázást elég a végén bemásolni a rendes CSS fájlba. Az egyetlen hátránya, hogy szintaxis kiemelést nem tud.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr922610663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soulpath 2011.01.24. 20:53:54

Köszi, a Youtube Autoplay Killert már fel is telepítettem!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.01.24. 21:51:03

Egyébként én nem bánnám, ha lenne valami egységes youtube kiegészítő, mert van már vagy kismillió, de az egyik csak autoplay-t tilt, a másikkal reklámokat lehet eltűntetni, a harmadikkal csak mp3-ban lehet letölteni... Igazán összegyúrhatná ezeket valaki egy jó kis options oldallal megtámogatva.

Mihics Zoltán (Med1on) 2011.01.24. 23:08:01

@Nekomajin: userscripts.org/scripts/show/13333

Reklámot tilt, letölt és autoplay beállítások is vannak benne.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.01.25. 10:53:12

@Med1on: Isten vagy!!! Konkrétan ez a userJS nem működik, de a leírása alapján alaposabban szemügyre vettem a YouTube Enhancer-t. És megoldást találtam két dologra.

Az egyik az átlátszó skin problémája. wmode=opaque és wmode=transparent helyett bármit választva NEM lesz átlátszó a Flash.

A másik a CPU zabálás: wmode=gpu esetén a "szarfoselavult" 7600GT-vel 13-18 körül mozog a CPU.

Szóval: Olyan userJS kell, ami minden létező Flash-nél átállítja a wmode-ot gpu-ra.

Aki ezt elkészíti, azt királlyá választjuk és eredeti norvég koronát kap ajándékba.

720p-s Flash... kephost.hu/image-2A25_4D3E9CE3.jpg Zsír...

Mesmoryser 2011.01.25. 11:57:18

@penge™: ezt úgy érted, hogy az URL végére oda kell írni ezt: &wmode=gpu ?

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2011.01.25. 12:13:58

Az Unshorten állat, régóta kellett volna már ilyen :).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.01.25. 13:09:07

@Mesmoryser: Sajnos nem. A Flash objektumban kell átírni.

Mesmoryser 2011.01.25. 14:39:35

@penge™: Átírni? Hol, mert én nem találok ilyet. Az embedbe beleraktam, de nem volt hatása.

Mesmoryser 2011.01.25. 14:43:28

@penge™: Találtam egy oldalt a témában. ducharme.cc/wmode-gpu-not-magic-bullet/ Szerintük nincs érezhető hatása.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.01.25. 15:43:02

@penge™:
Súlyos! :D

@Med1on:
Köszi, de én inkább várok az addonra. Igazából az autoplay-en kívül más nem zavar a youtube-on, csak ahogy lapozgattam az addonok között feltűnt, hogy mennyire szét van szórva.

Viszont úgy látom, hogy ez a cucc nem csak a youtube-on működik, hanem minden flash videót használó oldalon. Legalábbis a VLV-n biztosan. Úgyhogy szeretem. :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.01.25. 16:27:20

@Mesmoryser: Nem tudom, de nem ott. Az említett userJS viszont a YouTube-on átírja, ha beállítod a beállításaiban. Olyan kéne, ami mindenhol(!) átírja, nem csak a YouTube-on.

Az elemzés még a Flash 10.1 előtt készült.

@Nekomajin: Az a gáz, hogy eddig már 36-an le is töltötték. :D

Emoryy 2011.01.25. 17:39:14

@penge™: Ezek szerint akkor nem nagyon ellenőrzik Operáék a kiegeket megjelenés előtt... nagyon jó.
és a srác még vissza is szól, hogy "Maybe it will be useful for not-so-advanced users"

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.01.25. 18:22:19

@penge™: @Emoryy:
Végül is hivatalos gomb nincs hozzá, csak saját gyártású, tehát van létjogosultsága a dolognak, de ettől még mókás.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.01.25. 20:14:53

@Nekomajin: Akkor úgy mondom belső Opera funkció, ami a régi billentyűparancsoknál még Ctrl+F5 volt, a lebutított változatban már nem kapott sajátot. De ettől még az egész böngésző területén alkalmazható. A módosított sajátgomb is ezt a belső funkciót hívja meg.

Ellenben ez a script minden egyes oldal betöltésekor egy függvényt injektál a DOM fába, ami újratölti az oldalt a gomb lenyomásakor.

Mintha kilyukasztanám az autó alját, ráhegesztenék az első tengelyre egy L alakú vasat és azzal kormányoznám, majd azzal indokolnám, hogy "Lehet, hogy a kormány léte nem túl magától értetődő."

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.01.25. 22:12:31

@penge™:
Értelek én, szerintem is tök felesleges, de ha már egy sajátgombra hivatkozunk, akkor azért annyi létjogosultsága ennek is van. De azért ne szaporodjanak el az ilyenek. :D

Tebi 2011.02.09. 21:48:37

Most találtam rá az új nagy kedvencemre a kiterjesztések között, ami az igazán mókás Kick Ass. Szerintem mindenkinek ki kell próbálnia. Nagyon j "szétlőni" egy oldalt ami felidegesített valamilyen okból, például én egyetemista lévén így tárgyfelvétel időszakában a Neptun tanulmányi rendszeren toroltam meg jelképesen minden sérelmet :)
süti beállítások módosítása