Magyar Opera

Magyarország, jövünk!

És igen! Végre eljött a nap, amire évek óta várnak a magyar Opera felhasználók. Végre foglalkoznak a Szégyenfalon található oldalakkal. Legalább is egy részükkel.

Ez a bejegyzés az "Hungary, here we come" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2010. szeptember 22-én jelent meg a My Opera blogon.

Hozzáadott patch-ek:

  • PATCH-301 letiltva a böngészőblokkolás a freemail.hu oldalon.

Az Opera magyarországi felhasználási statisztikái hosszú ideje anomália. Mindez egy olyan a régióban, ahol az Opera felhasználói bázisa általánosan magas. Miközben az Opera elég népszerű a határos országokban, Magyarországon jóval alacsonyabb ehhez képest. A Freemail.hu blokkolása kétségtelenül egyike a nyomós okoknak.

Ez a patch hozzáférést ad a teljes oldalhoz, nem pedig csak a Szimplához. Hallvord szinte mindent letesztelt az oldalon, váltogatott előre-vissza a freemail-es ablakok között és a Google Translate segítségével értette meg, mi van az oldalra írva.

Van egy megmaradt probléma még a HTTPS tanúsítványokkal. Egy CA aláírás, amelyet sok bank használ Magyarországon (mi más, mint a Netlock - a szerk), nincs telepítve a forrás tanúsítványok között.

Ezt egyenlőre nem tudják javítani a browser.js-sel, de feltehetőleg a következő verzió(k)ban már benne lesz ez is.

Magyarország, jövünk - Próbáljátok ki az Operát újra!

Megváltozott patch-ek:

  • PATCH-298 HTMLArea RTE sniffer workaround + script betöltési sorrend javítás - Ennek a legtöbb esetben meg kell oldania a régi Rich Text HTML szerkesztő scriptekkel kapcsolatos problémát.
  • 225374/231082, lejátszási problémák a T-online.de oldalon - most már több különböző domain-re is alkalmazza a patch-et.
  • PATCH-285, Engedélyezi a bejelentkezés gombot a Cambrian bank oldalán - Sokkal elegánsabb, ha elrejti az Element.all-t a User Agent megváltoztatása helyett.
  • PATCH-256, Nem Flash-es feltöltő a Google Docs oldalán - Engedélyezi a képfeltöltést a Google Docs összes (korábban csak a dokumentumok szekcióban) oldalán. A probléma, hogy ők megtagadják az alapértelmezett mousedown eseményt a fájlbeviteli mezőben. Operában ez megakadályozza a "select file" dialógus megnyitását. A core javítás már úton van, eközben ez a patch megakadályozza, hogy az Opera mousedown eventet küldjön a file input mezőnek a Google Docs oldalán.
  • PATCH-30, MSNBC-n nem működtek a Flash videók, mert letiltották az Operát. - A domain most az MSN hatásköre alá tartozik. Köszönjük d4rkn1ght-nak, hogy jelezte, a patch már nem működik.

Eltávolított patch-ek:

  • PATCH-236, Az NBC videók működésre bírása - az NBC levette a böngésző szűrést
  • PATCH-156, A stylenanda.co.kr nem volt kattintható - az oldal design megváltozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr682316602

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország, jövünk! üzeni az Opera Team 2010.09.23. 06:29:52

És igen! Végre eljött a nap, amire évek óta várnak a magyar Opera felhasználók. Végre foglalkoznak a Szégyenfalon található oldalakkal. Legalább is egy részükkel. Ez a bejegyzés az "Hungary, here we come" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2010. szepte…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.09.23. 00:09:40

Remek! :) Már csak egy kis "reklám" kellene, hogy az ilyen hírek minél több emberhez eljussanak. Remélem a tanúsítványos gondot hamarosan kijavítják, mert azon kívül gyakorlatilag semmi oldalmegjelenítéssel kapcsolatos problémát nem tapasztaltam.

Nem akarom elkiabálni, de nálam a b9050-el eddig nem jött elő a bezárás utáni "összeomlásos" ablak.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.23. 02:11:56

@Med1on: Sehol nincs marketingje igazán. Még az oroszoknál is leginkább a közösség, ami nagyobb. Itt sajnos az is közrejátszik, hogy állandóan "nyugatot" majmoljuk, de leginkább onnan is csak a hülyeséget.

A Firefox sem azért van az első helyen nálunk, mert annyira tudatosak lennénk, hanem mert annyira befolyásolhatóak vagyunk. És ezzel nem azt mondom, hogy a Firefox rossz böngésző lenne, de ha a tudatosság döntött volna, akkor nem vezettük volna hónapokig a Conflicker toplistát és társait és a webfejlesztők se szabványkövető(!) "Firefoxra" optimalizálnák az oldalaikat.

"a Google Translate segítségével értette meg, mi van az oldalra írva."

Szegény. Pedig a Translate még jobban töri a magyart, mint Pákó vagy a kínaiak...

Mesant 2010.09.23. 06:31:44

@penge™: Amit a Fűrefosról és rajongóiról mondtál az szentigaz. Csak azt nem tudom, hogyan lehetne kinyitni a szemüket.....

Dzsini 2010.09.23. 07:32:21

@Mesant: rendkívül agresszív és mindenhol nyomuló reklámmal (lásd Google)

a böngészőválasztó nem hozta meg azt a kiegyenlítődést, amit vártak tőle, a tudatos internethasználatot pedig az iskolában kellene elkezdeni - ahol még mindig többségben vannak a fizika/matematika szakos "számítástechnika" tanárok (és még mindig ilyen az egyetemi oktatás: www.inf.elte.hu/karunkrol/oktatas/kepzeseink/infotanarmsc/Lapok/Kezdolap.aspx )

addig továbbra is az a mentalitás lesz az uralkodó, hogy a legegyszerűbb a csordával menni - és a csorda most firefox+chrome mániás.

endruuboyyy 2010.09.23. 09:53:31

Másik ok amiért sokan nem használják az Operát , az iwiw , barátikör , chat.hu -n a jelszókezelő bejelentkezésnél nem tölti ki a mezőket . Ctrl + enter van hogy segít , van hogy nem . Az egyszerű usert viszont ez nem érdekli . Nem megy Operával , Firefoxal viszont igen . Ezzel is kezdhetnének valamit már .

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.09.23. 10:28:12

lehet h én vagyok a hülye, de akkor most mi van? hol vannak ezek a patch-ek, ill mikortól vagy hogyan élnek? :)

Dzsini 2010.09.23. 10:43:01

@ap: ha jól rémlik, akkor az Opera következő indításától, ha be van kapcsolva az automatikus frissítés (egyébként klikk a menüben a frissítés keresésére - azt mondja, hogy az Opera friss, de a háttérben lefrissíti ezeket a belső állományokat)

volt egy ilyen gyorsjavítás pár hónapja, akkor így működött, de javítsatok ki, ha tévednék

Dzsini 2010.09.23. 10:44:02

@Andris32: az iwiwes mókához van userjs, sajnos ott az oldal töketlensége miatt nem működik a ctrl+enter... sajnos ettől az átlag felhasználó nem lesz boldogabb, mert lusta megkérdezni, hogy mit merre (van aki igen, annak segítettünk is a fórumon)

sChess 2010.09.23. 10:50:26

@Dzsini: Valóban kellett a frissítés keresése, mert anélkül nem működött. Legalább is a freemail.hu-nál.

Ómájgád 2010.09.23. 11:14:42

a google instant továbbra sem működik, úgy látszik a shortly még nem érkezett el. Nem mintha nagyon hiányolnám, csak kíváncsi vagyok mikor oldják fel a tiltást.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.23. 11:45:39

@Andris32: Ha már jelszó, szerintük többnyire egyáltalán nem tölti ki, amíg valaki el nem mondja nekik, hogy kitölti az, de Ctrl+Enterrel vagy a kulccsal tud belépni, nem a login gombbal.

@ap: Segítség menüpont -> Frissítés keresése

@Dzsini: Az automatikus frissítéstől független, a browser.js-t külön lehet kikapcsolni és csak opera:config-ból.

Amúgy iwiw-en ha még jól emlékszem pont a Ctrl+Enter működik és a kulcs/mozdulatparancs nem.

@Ómájgád: Nem, de viszont az Operát már jóval kevesebben fogják kipróbálni, mint akik annak a portálnak az olvasói, amiben megjelent ez a hír.

A PR megvan, ez a lényeg.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.23. 11:56:56

Amúgy annak ellenére, hogy többnyire utálom a felugráló dolgokat, visszahoznám opcionális formában Operába ezeket a "Did you know?"-szerű tippeket, amik valamikor az 5-ös vagy 6-os verzió környékén voltak is benne, mert sokszor szükség lenne rá.

2010.09.23. 12:37:42

@penge™: Mint ahogy a Windows sem azért a legelterjedtebb operációs rendszer, mert jobb a konkurrenciánál (sőt!). Fonák világban élünk.

Ezen kívül a hasznélhatóság szempontjából teljesen lényegtelen kéne legyen, hogy a böngésző amit használok, milyen piaci részsesedéssel bír. Ha nem IE kódot írnának egyesek, akkor akár Konquerorral is gond nélkül lehetne netezni. Szerencsére a helyzet lényegesen jobb mint csak akár pár évvel ezelőtt.

Mesant 2010.09.23. 12:44:57

@Dzsini: mellesleg tényleg addig jó nekünk, amíg nem túl népszerű a mi Zenemű-vünk, mert addig biztonságos...

knorbert 2010.09.23. 12:52:41

Ez ugyan nem magyar-specifikus probléma, de jó lenne, ha végre gatyába ráznák a nyomtatási képet - nyomtatást, mert az oldalak 90%-án rosszul generálja le, rosszul tördeli a nyomtatni valót (amely oldalak esetén a FFox vagy az IE is sokkal jobb eredményt ad nyomtatáskor). Ez benne van azon kevés problémák közt, amik miatt időlegesen browsert kell váltanom.

Jail 2010.09.23. 13:26:50

Szerintem lehetne már frissíteni a szégyenfalat.Nem gondoljátok?

2010.09.23. 13:50:00

@Mesant: Igen. Úgy tapasztalom amúgy, hogy 5-10% közötti népszerűség az ideális. Ez még kevés ahhoz, hogy biztonsági szempontból kockázatnak lennénk kitéve, viszont elég ahhoz, hogy elegndő támogatásban részesüljünk. Ez pontosan a Mac OS X esete: vírusgondok nincsenek, ellenben a Linux-hoz képest nagyon jó a szoftverkínálat.

Darkcomet 2010.09.23. 14:54:55

@aronvirginas: Hehe... Lehet, hogy nem sok virus van OSX-re, viszont egy atjarohaz az egesz rendszer. Azon a bizonyos evente megrendezett gep es oprenszer feltoro versenyen mindig a Mac gepek adjak meg magukat a leghamarabb. A Safari bongeszojuk meg olyan, mint egy szita, kb. az IE-vel van egy kategoriaba.

Mesant 2010.09.23. 15:01:21

@aronvirginas: Nekem erről a Mac-ről mindig az jut az eszembe, hogy a 80-as évek elején 5 bátor hifista mérnök arról beszélgetett a HiFi magazinban, hogy miként lehetne a bevált, frankó nyugati magnónál itthon jobbat csinálni, végül is az akkor 40000-be kerülő magnónál kicsivel jobbat állítottak össze 300ezerből :)

A_G_A 2010.09.23. 15:53:07

@aronvirginas: Te sem láttál még synaptic-ot.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.09.23. 16:56:53

@penge™: a bowser.js-t kell csak? mert hordozhatónál másra nem szívesen frissítek rá :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.23. 18:29:15

@Jail: Frissítve! Egyébként nem kell azért azt úgy elkapkodni, a browser.js alapértelmezésben kéthetente frissül, jelenleg csak azokat érinti a változás, akiknek

1: Éppen tegnapra vagy mára esett a frissítési ciklus.
2: Új Operát telepítettek fel.
3: Manuálisan rámentek a frissítés menüpontra.

@ap: Igen, csak azt.

2010.09.24. 00:55:22

@Darkcomet: Nincs feltörhetetlen rendszer, ebben kiegyezhetünk. Akár abban is, hogy a Mac biztonságossága statisztikai, nem technikai. Ez azonban mit sem változtat azon, hogy a Windows az a rendszer, amelyen napi szinten számolni kell az újabb és újabb kártevőkkel, míg Mac-en és Linuxon elég havonta lefuttatni egy clamavot, ha tényleg paranoiás az ember.

@A_G_A: Szerintem hamarabb láttam mint te, a munkahelyen évek óta Linux alól dolgozom, úgyhogy mellőzd a személyeskedést. De ha már itt tartunk, mondj egy jó, építészeknek szóló CAD programot Linuxra. Egyet sem találtam, ami akér csak megközelíti a windowsos és maces programok szinvonalát. Félreértés ne essék: a Linux egy jó rendzser, azonban igencsak megmosolyogtató a szoftverkínálatát a Mac OS X-hez hasonlítani. Mellesleg a legtöbb GNU szoftvernek van Mac-es portja, fordítva viszont nem igazán.

@mesant: Sok apró, a részletekben rejlő árnyalakülönbség óriási hatással lehet a felhasználói élményre. Kedvenc példám: egy USA gyártmányú Jackson Soloist gitár piaci ára 3000 dollár, míg egy Kínában gyártott Jackson JS ára nem éri el a 200 dollárt. Első ránézésre a laikus számára szinte egyformának tűnhetnek, azonban a részletekben rejlő különbségek óriásiak.

2010.09.24. 01:09:22

@Darkcomet: Mellesleg nem értem, hogy egy pusztán a piaci részesedéssel kapcsolatos elemző hozzászólásomra miért kellett ilyen sebzett vadkan módjára reagálni. Szerintem nem kell hozzá természetfeletti képességekkel rendelkezni, hogy átlássa az ember, hogy minde a túl nagy, mind a túl kicsi piaci részesedésnek megvan az átka. Ebből a szempontból szerencsésnek tartom az OS X-et mind a Windows-zal, mind a Linux-szal szemben. Előbbivel ellentétben kevésbé van támadásoknak kitéve, míg utóbbihoz képest jobban odafigyelnek rá a szoftverfejlesztő cégek. Mivel is nem értetek egyet?

Távol állt tőlem, hogy OS flémet indítsak. Ugyanakkor, mivel midhárom rendszerrel több éves a tapasztalatom, Mac-en és Linuxon fejlesztőként dolgozom évek óta, azt hiszem némileg megalapozottabb a véleményem azokénál, akik csak az amerikai filmekben láttak Mac-et, esetleg a PCWorld nem kevéssé elfogult cikkeiben olvastak a rendszerről, a Linuxot pedig összetévesztik a parancssoros interfésszel.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.24. 01:43:56

@aronvirginas: Azért annyira nem kell a Windows-t lefikázni. Linkelj egy olyan kártevőt, amelyben érintettek a gépet tudatosan használó felhasználók és nem igényel felhasználói beavatkozást.

Mac-re nyilván több szoftver van, mivel a Linux userek nem igazán célcsoportjai a kereskedelmi szoftvereknek. Hobbiprogramozók pedig a kapitalizmusban rendes munka mellett nem fognak olyan komplexitású és funkcionalitású profi szoftvereket írni, mint a kereskedelmi társaik, vagy támogatják őket (Mozilla->Google), vagy fizetősen kínálják a Pro változatot, vagy Donate gombokat helyeznek el mindenhol és éppen megélnek, vagy eltűnik a projekt a süllyesztőben.

Az Ubuntunak is vannak kereskedelmi támogatói, különben közel sem lenne ennyire népszerű.

Szóval az ingyenes, open source szoftvereket kicsit furcsa összevetni fizetősekkel. Kíváncsi vagyok, hogy például a Photoshopot is hányan istenítenék azok közül, akik most a GIMP-et fikázzák, ha meg kéne nekik venni.

Azt meg azért tegyük már hozzá, hogy CAD-et nem használ minden második ember, ahogy Photoshop-ot sem és akik használják azok kb 90%-ának se lenne indokolt, csak azt ismeri/azt szokta meg.

A Linux mostani szoftverellátottsága bőven kielégíti az emberiség 90%-ának szoftverigényét.

Nekem már tényleg speciális igényeim vannak (ezért is használok többek között Operát is :D), de hirtelen a KMPlayer/Potplayer-en és az MSO2010 (bizonyos funkciók miatt) kívül nem tudok mást mondani, ami miatt akár ne használhatnék ma is Linuxot.

Ja, még a Lex1-féle Adblock+...

Mesant 2010.09.24. 07:51:04

@aronvirginas: Az én Harley Benton, szintén kínai gyártású (Strat)szettben vásárolt gitáromnak olyan hangja van, hogy egy Ibanezes haverom elájult tőle. Persze mindketten tudtuk, hogy az én kb 20ezres gityóm nem ér fel az ő 300ezres Ibanezéhez, mert az elektronika abban sokkal jobban szólt. A különbségek túlfizetett szerepe ezekben a lényeg, egyremegy, hogy gitár, cipő, vagy szoftver.

2010.09.24. 10:14:15

@penge™: Én nem fikáztam le a Windowst. Csupán annyit mondtam, hogy a hatalmas piaci részesedés miatt, bármit tenne is a Microsoft, mindig kártevők százezrei fogják fenyegetni a rendszert. Igaz, hogy már csak ritkán használok Windowst, mivel sok évi Unix-ozás után már egyszerűen nem áll kézhez. A barátnőm viszont, építész lévén, Windows alól dolgozik. Éppen az említett kereskedelmi CAD szoftverek hiánya miatt nem tudott áttérni Linuxra, pedig tetszett neki az openSUSE, amit dual-boot módban feltelepítettem.

"Mac-re nyilván több szoftver van, mivel a Linux userek nem igazán célcsoportjai a kereskedelmi szoftvereknek."

Én is pont ezt mondtam, akkor miről is vitázunk? És nem vetettem össze a kereskedelmi szoftvereket a hobbiprogramozók projektjeivel. Linuxra is vannak kereskedelmi szoftverek, de még elég kevés, mivel a rendszer népszerűsége nem érte el a kritikus 5%-os küszöböt. Emellett más okok is közrejátszanak, például a fragmentáltság. de ebbe most nem mennék bele. Ha érdekel a téma, itt egy hasznos videó: lunduke.com/?p=429

@mesant: Igazad van abban, hogy a prémium termékek nem annyival jobbak az átlagtermékeknél, amennyivel drágábbak. De bőven vannak emberek, akik számára megéri a felár. Ugyanakkor hosszú távon az olcsó sokkszor drágább, mivel a gyenge minőség rövidebb élettartamot is eredményez. Ha már a gitároknál tartunk: nekem egy Ibanez S5470 Prestige gitárom van, aminek a piaci ára valahol 1500 euró körül mozog (bár én használtan, de kifogástalan állapotban majdnem féláron vettem). Sok gitár járt azóta kezemben, hát egyik sem nyújtotta azt az élményt. Nyilván a megfelelő elektrokiával a hangzás feljavítható, azonban az alkatrészek minősége nem kicsit járul hozzá a hangszer élettartamához. Egy Stradivari hegedű, vagy egy 60-as években gyártott Gibson Les Paul, megfelelő karbantartás mellett, ma is kifogástalanul használható, míg egy olcsóbb hangszer 5 év alatt a fizikai megsemmisülés küszöbére kerül. Volt nekem is annakidején 100 eurós gitárom, 5 évalatt tüzifa szintjére süllyedt a használhatósága, és egy idő után nem akartam már a javításába pénzt fektetni.

blint63 2010.09.24. 15:49:12

Sajnos a magus nem jó, csak a jelszó mezőt színezi be mint megjegyzett és csak azt is tölti ki freemailen.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.09.24. 18:39:43

A google térkép keresője érdekesen "működik":
www.kephost.com/images3/t8ardxpkav7167f7cq2e.jpg

Kereső készítése, címsorból keresés majd a fenti kép.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.25. 20:17:07

A Netlock oldala nagyon gonosz.

Széthullik a diszkrét */*banner*.* filter bejegyzésemtől...

Nem csodálom, hogy az Opera se szereti.
süti beállítások módosítása