Magyar Opera

Mobile újdonságok

Noha a Magyar Opera blogon általában a PC-s változatok kapják a legtöbb szerepet (hiszen ez érinti a legtöbb olvasót is), nem felejtkezhetünk meg az Opera egyik legsikeresebb termékéről, az Opera Mobile-ról sem. Annál is inkább, mert maguk a fejlesztők sem teszik ezt. Az utóbbi időben például két komoly újításról is lehullt a lepel.

Két új termékről van szó, és egyik sem végleges verzió, mi több, hétköznapi értelemben nem is kapcsolódnak szorosan a cég okostelefonokra szánt böngészőjéhez, mégis nagyon fontosak az Opera szempontjából.

Bevallom töredelmesen, az elsőről eléggé elkéstünk, de szerencsére még időben érkeztünk a frissítéshez. Igazából egy nagy visszatérőről van szó: a mobilokon futtatható minialkalmazásokról. Jó memóriájúak még emlékezhetnek arra, hogy a Mobile 9.5 és 9.7 bétájához egyaránt volt ilyesmi, de a 10-es verzióból kikerült.

Egészen mostanáig. Egyelőre még csak Lab release-ként érhető el, de már az asztali 10.5-ös verzió újfajta minialkalmazás-motorját használja. Maga a telepítő Windows Mobile és Symbian S60 rendszerekre tölthető le. A meglévő Opera Mobile 10-től függetlenül települ, és így is fut.

A korábbi változatokhoz képest a felület eléggé megváltozott, nem meglepő módon erősen hasonlít a Mobile 10 és a Mini 5 felületére. Az indító képernyő például egy az egyben megegyezik a Mobile 10 bétáiéval, mármint a fekete hátterű változattal.

Ennek megfelelően kellően tetszetős, a korai stádium ellenére némi animációra is futotta, ami szerintem sokat dob rajta. Az alapértelmezett minialkalmazások között találunk Bubbles játékot, Google fordítót, Wikipedia keresőt és a korábban már említett Tjat IM alkalmazást.

Sok mindent nem tudunk tenni velük: átrendezni, duplikálni, törölni és persze futtatni. Utóbbit egyébként egymástól függetlenül, ugyanis több minialkalmazást is mehet egyszerre, ha bezárás helyett csak a kilépés gombot választjuk. Ilyenkor a megszokott indítóikon helyén valami készenléti jelzés látható.

A jövőben persze nem csak ennyi alkalmazásra számíthatunk (remélhetőleg), de jelenleg még elég gyér a felhozatal. Az új programokat egyfajta kategóriákra osztott alkalmazásboltból lehet letölteni - természetesen ingyen. Találunk itt Sudoku-t vagy éppen időjárás-előrejelzőt is.

A fentieken túl sajnos sok állítási lehetőségünk nincsen, se a programok számát, se a konfigurációt illetően. Érdekesség még, hogy már az Opera saját virtuális billentyűzetét használhatjuk, amikor szükséges, az eddigi változatok nálam mindig az alapértelmezett szövegbeviteli eszközt hozták fel.

A jelenlegi helyzet tehát nem túl rózsás, de a kezdeményezés mindenképpen ígéretes. Ha pedig lesz egy stabil és jó futtatókörnyezet, akkor bizonyára érkeznek majd az új minialkalmazások is, akár a PC-s változatok átírásával, akár újak alkotásával. Tény, hogy előbbiek jó részének értéke erősen megkérdőjelezhető, de van jó néhány használható is közöttük, meg aztán hátha az újdonság - és a nyereményjáték - új lendületet ad a fejlesztéseknek.

Letöltések:

Igyekeztem sok képet berakni, hogy némi fogalmunk lehessen a dologról. Az se keseredjen azonban el, akinek nincs Symbianos vagy Window Mobile-os telefonja, nekik (is) szól a második újdonság. Ilyen azonban még tényleg nem volt: Opera Mobile emulátor PC-re!

Ez egy natív alkalmazás, ami mindhárom jelentősebb operációs rendszerre - Windows, Mac és Unix - egyaránt elérhető. Nem csak azoknak szól persze, akik ki szeretnék próbálni a Mobile-t, de nincs hozzá telefonjuk. Az újdonság elsősorban a fejlesztőknek szól.

Az eddigi nézet az volt, hogy a Dragonfly segítségével az adott eszközön futó Mobile-t a PC-ről tudjuk hibamentesíteni. Most némileg változott a felállás, persze az előbbi opció még mindig rendelkezésre áll. Nem mellesleg a fentebb bemutatott minialkalmazás-motor is megtalálható a csomagban, amit az Opera oldalairól - és az alábbi linkekről - lehet letölteni.

Letöltések:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr851946450

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Opera Mobile újdonságok 2010.04.25. 10:03:14

Noha a Magyar Opera blogon általában a PC-s változatok kapják a legtöbb szerepet (hiszen ez érinti a legtöbb olvasót is), nem felejtkezhetünk meg az Opera egyik legsikeresebb termékéről, az Opera Mobile-ról sem. Annál is inkább, mert maguk a fejlesztők se…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HelloWorld 2010.04.24. 22:38:08

"Találunk itt Sudoku-t vagy éppen "

Lemaradt a mondat vége.

blog.sancho.hu · http://blog.sancho.hu 2010.04.25. 00:22:10

Az asztali szimuláció nagyon állat! :)

ytg 2010.04.25. 09:04:16

Á... már megörültem, hogy van .deb (mikor bejelentették az emulátort csütörtökön még nem találtam) erre kiderül, hogy rossz architektúra (i386) :S

HelloWorld 2010.04.25. 11:41:40

@blog.sancho.hu: Tényleg az, én is próbálgattam. Nagyon simán és gördülékenyen megy benne minden, ez tetszik :)
Egy ehhez hasonló minimalista asztali Operát is ki lehetne dobni akár :)

maximan 2010.04.26. 00:24:59

Én egyenlőre annak is örülnék ha működne. De meg sem kísérel felmenni a netre.
süti beállítások módosítása