Magyar Opera

Újabb javítások (b3347)

Vége a Húsvétnak, és vele együtt a hosszú hétvégének is, ideje dolgozni. Az Operánál is ezt tették, ha szeretnéd tudni, mire jutottak, akkor próbáld ki a mai előzetest!

A változási közlemény nem túl hosszú, de az látszik, hogy a fókusz két hosszú ideje kísértő probléma javításán volt: az oldalak véget nem érően egyre csak töltődnek, illetve a gyorsítótár-kezelést is igyekeztek rendbe rakni. A jelek szerint még lesz vele dolguk, de azért haladnak.

Az előző összeállítás kellemetlen mellékhatásai voltak a fülbezáráskor tapasztalható összeomlások, elvileg ezek is megjavultak, de a fejlesztők várják a megnyugtató visszajelzéseiteket.

Ismert hibák:

  • frissítés után eltűnik a személyes sáv első eleme
  • esetleges fagyás a fülek bezárásakor
  • PPC stabilitás problémák (Mac)
  • görgetéskor esetleg levágott tetejű betűk (Mac)
  • betűproblémák (Unix)
  • nincs KDE integráció (Unix)
  • esetlegesen fekete legördülő menük KDE3 használatakor (Unix)
  • egyes parancssori opciók nem működnek (Unix)
  • gyorsbillentyű problémák (Unix)

Javítások, változások:

  • végtelen szinkronizációs ciklus javítva
  • fagyás a fülek bezárásakor egyedi keresőmező vagy nyitott Megjelenés... párbeszédablak esetén
  • javítás a DNS teszt miatti örökké tartó oldalbetöltődéshez
  • gyorsítótár problémák javítva
  • láthatatlan beépülőkkel kapcsolatos adatfolyam javítás
  • Carakan stabilitásnövelés
  • rajzolási problémák javítva részlegesen eltakart oldal esetén (Windows)
  • már látszik a szöveg a natív vezérlők esetén (Mac)
  • favikon javítás (Mac)
  • Cmd helyett Option használandó a nagyításhoz (mac)
  • nem lehetett visszaállítani a minimalizált alkalmazást (Mac)
  • frissítésnél lenüllázta a profilt (Mac)
  • fagyás Opera Standard témára váltáskor (Mac)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.52.3347):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr541905356

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újabb javítások Opera 10.52 (b334) 2010.04.08. 21:10:16

Vége a Húsvétnak, és vele együtt a hosszú hétvégének is, ideje dolgozni. Az Operánál is ezt tették, ha szeretnéd tudni, mire jutottak, akkor próbáld ki a mai előzetest!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2010.04.08. 20:58:23

Úgy nézem, hogy ez a végtelen töltés még mindig megvan... 69/70-nél áll már kb 4 perce a folyamatjelző :D

Valamint belefutottam a szövegdobozos hibába is (vagyis nem jelenik meg az utolsó sor, csak egy enter lenyomásával, amit megint csak javíthatnának).

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2010.04.08. 21:01:38

@Fefy: Jut eszembe... Ma véletlenül megnéztem, hogy az azonosító rejtésekor milyen ua sztringet használ az opera. Meglepő módon már ie8-ként és ff 3.5.6-ként azonosítja magát (szemben a régi ff 2.0 és ie6.0-val), ami egy óriási pirospont részemről :)

Esetleg nem tudjátok, hogy mióta van ez így, mert nekem tényleg csak ma tűnt fel :D

awking 2010.04.08. 21:18:21

@Fefy: 10.51-nél változtatni se tudom.
Véletlenül nem tudod, hogy hol lehet belepiszkálni, hogy én is áttudjam majd írni?

zsüi_ 2010.04.08. 21:46:11

Ha jól hámozom ki a browser.js-ből, akkor userjs segítségével bármit megadhatsz, valahogy így:
navigator.userAgent = ('browser id');
Ahol természetesen a browser id helyére írhatod a szükséges azonosítót.
Hogy menü szinten hogyan tudnád bővíteni, arra nem találtam megoldást hirtelen. A Safari ebből a szempontból egész jó lehetőséget biztosít, ott beírhatsz neki egy tetszőleges sztringet felhasználói felület alól.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.08. 21:55:26

@awking: Sehol, itt tudod megnézni: www.ip-adress.com/what_is_my_ip/

A normál beépített maszkolásról van szó. Egyébként nem tudom mióta van így, 10.5-ben még IE6-nak, illetve FF 2.0-nak azonosította magát.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.08. 21:57:24

@zsüi_: Oldalspecifikusan? Mert globálisan Operában is bármit megadhatsz itt: opera:config#ISP|Id

Ómájgád 2010.04.08. 22:01:32

"javítás a DNS teszt miatti örökké tartó oldalbetöltődéshez"

Ezen már csak mosolyogni tudok. Még most is előfordul, hogy a magyaropera oldal végtelenségig tölt.

zsüi_ 2010.04.08. 22:14:37

@penge™: A document.URL visszaadja az aktuális oldal címét. Egy if feltételbe beleírhatod az oldalakat, amik 'nem tetszenek', és csak ezek esetén írod át az azonosítót. Ha nagyon ügyes vagy, akkor meg tudod oldani azt is, hogy a js egy fájlból olvassa ki az oldalakat, így elég azt a fájlt szerkesztened, hogy hozzáadj, illetve eltávolíts párat. Elismerem, hogy ez nem tűnik egyszerűnek, de egyfajta megoldás :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.04.08. 22:22:56

@Ómájgád: Azért írtam azt, hogy javítás, és nem azt, hogy javítva... :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.04.08. 22:23:53

@Fefy: az előző snapshotban már így volt, a többit nem tudom. Már ráfért...

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2010.04.08. 22:39:44

@cousin333: na igen... már kb a 10-es verzió óta frissíthették volna, de legalább a mostaniban build-ekben friss lett a ua :) Kíváncsi vagyok mikor csinálja meg azt az opera, hogy tetszőlegesen állíthassuk a user agent-et, kb mint ff az egyik kiegészítőnél (a neve már passz, mert utoljára ezer éve használtam), amivel akár a nokia gyári böngészőjét is utánozhatom :)

off: Egyébként a minialkalmazásos cikknél van egy neked (is) címzett hozzászólásom, amiben a minialkalmazásos böngésző hibáit szépen leírtam :). Valamint van egy kérdésem is, de ezt úgyis látod majd.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.04.08. 22:46:47

@Fefy: Jobb később, mint soha... :) Most is lehet állítani úgy tudom, de csak globálisan. Penge már linkelte: opera:config#ISP|Id

re_off: Tudom, éppen most válaszoltam rá :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.04.08. 22:49:46

@penge™: Másfelől viszont jelentős sebességnövekedés + Opera Link :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.08. 22:50:46

@zsüi_: Mármint ezt most a browser.js-re értetted, vagy a Safarira? Erre a navigator.userAgent paraméterre nekem a Google csak browser sniffing megoldásokat dobál, tehát gyanítom nem ennyire egyszerű az oldalspecifikus egyéni user agent, hogy fogok egy userJS-t és beleírkálom az @include, @exclude alá, hogy mely oldalakon akarom módosítani.

@Fefy: Már megcsinálta régen (valamikor a 7-es verziótól kezdődően olvastam róla, viszont aktívan csak a 9.0-tól használom), volt egy ua.ini nevű fájl, amiben átírhattad a gyári beállításokat, aztán ez a lehetőség szűnt meg a 9.5-től.

Az a verzió felért egy apokalipszissel, amennyi jó dolgot tönkretettek/megváltoztattak, kedve a legenyhébb (visszaváltoztatható) dolgokkal, mint billentyűparancsok, folytatva a durvábbakkal, mint középsőklikk az eszköztárak gombjain vagy a régifajta cache kezelés, amikor voltak kiterjesztései a fájloknak, a témákat is ott kezdték el szétbarmolni (akkor ráadásul még ilyen jó kifogásuk sem volt, mint most az Aero integráció), na meg egy rakás sajátgomb szűnt meg működni és még sok más...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.04.08. 22:51:15

Hát ez marha jó, a válaszom már megjelent, de amire válaszoltam, az nem. Vagy törölted, Penge?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.08. 22:52:53

@cousin333: A sebesség jelentős volt abban az időben, viszont az Opera Link a bugok miatt a 9.54-re lett használható állapotban, előtte random összekevergette a könyvjelzőket, mert akkor is siettek a kiadással, mert a FF 3-at meg kellett előzniük. :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.08. 23:07:14

@cousin333: Igen, mert még írtam hozzá. Amúgy néha az blog.hu is csinál ilyeneket.

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2010.04.08. 23:38:40

@penge™: Úgy látom, hogy operánál ez a sietség öröklődő betegség :D.

A régi ua.ini-s dolgot én is megtaláltam, de kár, hogy a mostani verzióban annyi értelme van, mint a tűz benzinnel oltásának :D Remélem egyszer majd előkaparják a norvég testvérek, aztán nem kell hekkelgetni ujs-ekkel, mert azért lássuk be, hogy nem túl szép a mostani megoldás...

badbone 2010.04.09. 05:25:08

Most kezdem kapizsgálni, hogy miért nem tud az opera nagyobb részesedést elérni az asztali böngészők piacán. Félreértés ne essék kb. 15 éve használom, nagyon szerettem ezt a böngészőt de megkopni látszik sajnos. Itt szó esik sebességről, tesztekről, de eddig használhatóak voltak az előzetesek is, ami mára már nem igaz. Levágja bizonyos sorok felét, egérnavigáció nagyon zűrös és sorolhatnám de minek. Szerintem akkor kéne előzetest kiadniuk amikor alap dolgok már működnek mert így nemhogy új híveket fognak szerezni, hanem régieket is fognak veszíteni. Afelé kéne elmozdulniuk, hogy feltelepítem és használom. Úgy mint mobilplatformon, ott sikeresek. Átlagember nem fog tanfolyamot végezni egy böngésző kedvéért, azt használja amelyiket feltelepíti és buhera nélkül kiszolgálja őt.
Sajnálom, hogy nem efelé mozdul az opera hanem ettől távolodni látszik pedig innováció tekintetében mindég élen járt, még most is de a fentebb jelzett problémák miatt maguk alatt vágják a fát. Itt a blogon szakértő felhasználók is egymástól kértek segítséget, adtok ötleteket, ha ezt egy átlagember olvassa úgy elmegy a kedve a dologtól, hogy soha ki nem meri próbálni, mert ez magas neki. Feltelepítem és használom, ezt kívánom az opera számára, mert továbbra is szeretném szeretni az opera böngészőt!

Dzsini 2010.04.09. 06:55:04

@badbone: Nekem jónéhány ismerősöm van, aki Operát használ, és nem is jár ide, nincsenek kérdései, meg van elégedve vele. Már régóta (és a 10-es verzió óta főleg) jól használható, első ránézésre egyszerű, kényelmes böngésző. Az, hogy itt néhány geek-típusú élőlény (engem is beleszámítva, nem sértésként írom) ua.ini-ket akar szerkeszteni meg ilyesmi, az nem befolyásolja az átlag felhasználót. Neki ott van a gyorshívó, a könyvjelző-kezelés, egy visszagomb, egy címsor és kész - ez pont elég. Esetleg az egérgesztusokat használja, de az is ritka. A részesedés érezhetően megugrott a választóképernyő miatt, ami azt jelenti, hogy az átlag felhasználónak teljesen mindegy, hogy milyen ikonra kell rányomni, és mi van a youtube.com köré rajzolva böngésző néven, és a nagy böngészők az ilyen igényeket már problémamentesen kiszolgálják. Minden egyéb már csak azoknak szól, akik tudják, hogy lehetnek extra igényeik - és pl. itt a fórumon ők szólalnak meg, de ez abszolút nem jelent semmiféle többséget - sőt, egyre inkább elenyésző kisebbséget. És ez így van minden böngészőnél.
A Firefoxban és a Chromeban 10% alatt van a plugint használók száma, és nem véletlen, hogy az FF is most hozott ki egy végtelenül egyszerű skinezési lehetőséget, mert az kell inkább a nagy tömegnek - valószínűleg a Chrome-nál is sikeres.

meneruwa 2010.04.09. 08:07:15

ha átlag felhasználóként nézem idegesítene hogy b--szik betölteni egy oldal, várok még egy-két javítást aztán isten véled opera marad csak weboldalak tesztelésére. inkább chrome, sajnos ez így van. operát szerettem volna de szerény véleményem hogy az alapoknál kezdeni kelleni a javítást s onnan haladni kifelé. chrome-nál mondjuk a plluginok nem nyerték el a tetszésemet mert plusz külön taaskban indulnak el s eléggé nagy a amemoria igény de majd megleszek nélkülük :D ebben volt az operának előnye a szememben hogy alacsony "fogyasztású" volt.

Dzsini 2010.04.09. 08:35:07

@meneruwa: Nem veszi észre - megjelenik minden az oldalon, el tudja olvasni. Az, hogy a sarokban ott áll egy 73/74 az fel se tűnik, nem számít (az meg, hogy nem ugrik egy anchorra az oldalon - nem is tudja, hogy oda kellett volna ugrania, plusz van görgő az egerén). Erről beszélek, hogy a teljesen casual böngészést tökéletesen kiszolgálja az Opera, és a felhasználóbázis onnan van. Ez a nem-betöltős dolog engem sem zavart még szinte soha, észre se nagyon veszem, hogy egy oldal nem töltött be.

zsüi_ 2010.04.09. 08:45:18

@Dzsini: A legtöbb Opera user azért mégiscsak poweruser. Őket meg zavarja. A végtelenig várakozás pedig két hivatalosan kiadott 10.5x verzióban is benne volt, utána pedig nem egy snapshot-ban. Azt azért észreveszi a user, hogy egy fehér képet bámul 32 perce a leggyorsabb böngészőben. Egyet értek azzal, hogy az alapok javítása fontosabb lenne.

Dzsini 2010.04.09. 09:35:28

@zsüi_: ha a poweruserek lennének többségben, akkor 0.1% lenne az Opera részesedése, nem lenne például piacvezető az oroszoknál. Azért, mert a fórumokon ez látszik, attól még nem így van, egyik böngészőnél sem. Az alapok rendben vannak, átlagos felhasználásra ugyanolyan jó az Opera, mint bármelyik másik - az, hogy az expressz.hu képnézegetésnél elszáll meg számít, de nem sokat.

zsüi_ 2010.04.09. 09:54:34

@Dzsini: Lehet hogy tényleg igazad van. Mindenesetre örömteli hogy kielégíti a poweruserek igényeit.
Az oroszoknál sajnos fordult a helyzet, a fox lett a vezető böngi, az opera alatta van. Szerintem ha megnézed a grafikont, akkor elég egyértelmű az is hogy ezt mi okozta. Két helyen esett látványosan a népszerűség. Az egyik a 10-es verzió megjelenése, ahol a megjelenésben is volt változás és nem egy felhasználó nem tudott frissíteni a régi verzióról, így kézzel kellett másolgatni, ami a megváltoztatott fájlrendszernél dokumentáció hiányában különösen fájdalmas. A második esés pedig most következett be, amikor bejött a választóképernyő. Véleményem szerint nem azért lett több ff felhasználó, mert most hirtelen rájöttek hogy létezik ez is, hanem azért, mert az alternatívákat kedvelik, viszont a hibáktől hemzsegő alig használható böngészőt nem. Talán lesznek akik majd visszatérnek ha stabil lesz, lesznek akik meg maradnak.
gs.statcounter.com/#browser-RU-monthly-200903-201004

Dzsini 2010.04.09. 10:11:33

Köszi a helyesbítést, nem tudtam, hogy már nem vezet.
Amúgy a választóképernyő csak akkor jelenik meg, ha IE van beállítva alapértelmezett böngészőnek - így az nem nagyon okozhat esést az alternatívoknál - a 10.0 megjelenése igen, a másik inkább a 10.50 problémái - de ez csak 2%-nyi esés, a 10.0-nál 7% volt, az a 2% pedig többé-kevésbé belefér a problémás poweruserek elpártolásába (meg lehet, hogy kihozott a Firefox valami jót vagy egy nagyon látogatott orosz oldal azt kezdte tolni).
Viszont érdekes, hogy a többi szovjet utódállamban (Fehéroroszország, Ukrajna, stb.) a 10.5-ös frissítés nem okozott látható esést, csak a 10.0 - vagyis valami helyi orosz különlegesség lehet, ami miatt ekkorát fordult .

Dzsini 2010.04.09. 10:15:25

Sőt, 2009 októberében jelent meg világszerte a Windows 7 is, az is óriási változást okozott - sok helyen nagyot ugrott az IE használat felfele, mert az új gépnél megfelelt nekik az amúgy jól működő IE8. Vagy ha poweruserként alternatíva után néztek, kipróbálták pl. a Firefoxot, ami pont olyan jó volt, mint előtte az Opera.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.09. 12:08:21

@zsüi_: Tényleg olyan, mintha a választóképernyő körüli balhé miatt nagyon sokan elpártolnának tőlük. Ezzel szerintem nemhogy felhasználókat szereznek, hanem még a meglévőket is bukják. Legalábbis ilyen hatalmas esés azért elgondolkodtató.

Amúgy választóképernyő csak azoknak jelent meg, akiknek az IE az alapértelmezett és NINCS is más böngésző telepítve a gépükre. Ezen belül is CSAK az Európai usereknek, Oroszország pedig nagyobbrészt Ázsiában van, szóval nem tudom ott volt-e egyáltalán.

@Dzsini: Ahogy megnézed a Chrome és a Firefox rabolt az Operától az IE egy helyen megugrott kicsit, de folyamatos a zuhanása.

A Firefoxban semmi komolyabb újítás nem volt, a TraceMonkey-val befuccsoltak mert mire kijött már öt kört vert rájuk a Chrome, más meg nem igazán volt 3.0x és 3.6x között, a 4-re ígérik a nagy dobást.

A Chrome viszont kapott addonokat.
Emlékezz, nálunk is hányan írogatták, hogy nekik bőven elég lenne egy normális Adblock meg még 1-2 fícsör és átállnának Firefoxról.

Mellesleg Oroszországban nem kedvelik túlzottan az M$-t és korábban a kommunista eszmék utóhatásai miatt még a jelenleginél is erősebb volt a multikkal szembeni ellenérzés, ráadásul amerikai multi, így duplán feketelistás. :D

Az IE - Netscape idejében viszont az egyetlen használható alternatívát az Opera jelentette. Firefox még sehol nem volt, Mozilla sem volt fasorban sem, így hozzászoktak az emberek, aztán tudod, ha eléri valami a 10%-ot akkor utána már jobban terjed, mert a neve jobban felmerül a köztudatban nem IT-s körökben is.

fraki 2010.04.09. 13:02:37

Lám-lám, 10.52, szóval ez egy release.

Ez az utolsó elemes oldalbetöltődés tényleg vicces, telepítés utáni indítás rögtön ezzel fogad: screencast.com/t/ZDAzM2E5YWUt

Az ottan kérem szépen áll :D

Egyébként ez egy olyan idétlen hülye hiba, hogy amíg nem tudják megfelelően orvosolni, addig én a helyükben lehet h workaroundot raknék rá. Mondjuk akkor nem kapnának visszajelzést, nem tudom, mennyire tudják a hibát reprodukálni.

zsüi_ 2010.04.09. 13:26:19

@fraki: Nem, ennél sokkal viccesebb. Az www.opera.com/portal/startup/ oldal mostantól azzal köszön amilyen verziód épp van. Ebből kifolyólag fox alatt a következő látszik: "A jelenleg futó Opera alkalmazás egy évesnél is régebbi. Jelenleg nem használ Opera böngészőt. " :D

fatal 2010.04.09. 14:19:47

Hát ez jó bugos, eltűntetette a személyes sávról az első elemet és hiába rakom vissza, következő indításkor megint nincs ott. Persze könyvjelzők közé bekerül csak a "megjelenítés a személyes sávon" pipát veszi le, így lesz egyszerre 10 példány ugyanabból a könyvjelzőim között. Remélem a következő verzióban javítják.

Ja az utolsó elem töltődése még mindig fennáll néha. Továbbá nálam is eltűnik az utolsó sor a szövegdobozokból (enterrel válik láthatóvá). És könyörgöm a hülye személyes sávot tegyék már a fülek alá, hogy ne vesszen kárba hely (akkor a fülek visszakerülhetnének a címsorra, mint, amikor ki van kapcsolva a személyes sáv).

Zoli_Szentiván 2010.04.09. 15:21:51

Elég komoly bug lett ebbe a verzióba.10.51re frissitettem rá.8 lap volt állandóan megnyitva(lapok nem változtak)kb fél óráig.800 Mb memória fogyasztás lett a végeredmény bezárás elött.Azért ez elég durva bug.Sürgős javításra szorul ez.

RaidX 2010.04.09. 17:41:58

Több felé hangoztatják. Ha nem az IE az alapértelmezett, nem jön a választó ablak.

Nálam az IE uninstallálva van (már amenyire lehet hinni az MS-nek) Mégis jött a választóablak és jönnek a frissítések is az IE-hez.

fraki 2010.04.09. 17:57:13

@fatal: Ezt megerősítem. Tragikomikus.

És egyetértek a személyes sávval kapcsolatban. Nagyon szép lett az új júáj, csak hát lószart se ér, ha bekapcsolt személyes sávval nem jön át a kompakt elrendezés. Ez mondjuk tervezési hiányosság.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.09. 18:34:59

@fraki: Azt kéne már megoldaniuk, hogy a többi eszköztáron is működjön a középsőklikk, jobbklikkes context menüből lehessen szerkeszteni ini túrás nélkül a ráhúzott könyvjelzőket és szinkronizálja a toolbar.ini-t (és az összes többit).

Legalábbis a személyes sáv biztos jó, meg ide húzom-oda húzom, csak éppen számomra teljesen lényegtelen, mivel feleslegesen foglalja a helyet, mivel nem lehet az address field-et és gombokat ráhúzni.

ps: Ebből a Windows integrációból szerintem én jöttem ki a legjobban. Alig érint belőle valami, ami igen az is pozitívan. :DDD

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.09. 18:44:49

Ennyit az egységesített buildekről, itt az új Mac build: my.opera.com/desktopteam/blog/2010/04/09/mac-beta-2-well-almost

Windows build sehol...

fatal 2010.04.09. 18:47:59

@penge™: Igen, de mivel láthatóan ezt leszarják a 10.0 óta, abban reménykedem, hogy legalább a személyes sáv átkerül a fülek alá...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.09. 19:39:03

@fatal: A szinkronizáció gyakorlatilag csak pár sor a programkódban, hogy berakják a többi fájlt is, bár ez se nagy dolog. A középsőklikk még kevesebb lenne, most jelenleg AutoHotkey-jel szórakozok. Próbálom remappolni az Operára vonatkozóan a Ctrl+Shift+klikk-et a középsőklikkre, több-kevesebb sikerrel. :D

Mert viszont a Shift+klikk és Ctrl+Shift+klikk parancsok működnek a többi eszköztáron is.

OFF: Valaki tudott erről valamit: itcafe.hu/tema/re_az_opera_buktaja_lett_a_bongeszovalaszto/hsz_137-137.html

Állítólag Operában már régen van olyan fícsör, amit a FF-ben most vezettek be, hogy külön kezeli a plugineket.

zsüi_ 2010.04.09. 20:29:34

@penge™: A programkódban plusz pár sor, szerver oldalon azért egy kicsivel több. Persze nem a legnagyobb meló, de amúgy jelenleg én nem vágyok új funkciókra. Az eddigieket szeretném működőre. Meg hogy végre tolják ki a többi rendszerre is a 10.5x-t, mert nagy a lemaradás (igaz, a win kiadás is csak egy vicc). Utána meg jöhet a Vega, bár tartok tőle, hogy nem lesz akkora durranás mint várjuk.

fatal 2010.04.09. 21:30:17

Na jó, még egy kedvenc eltűnt a személyes sávról, visszarakom az előző buildet.

Darkcomet 2010.04.09. 22:26:11

Mint már többször is megírtam, és most sem tudok mást írni, ezzel a böngésző választóval (ami teljesen jogos), tökéletesen lejáratták magukat Operáék. Azt a látszatot keltik (esetleg így is lenne?), hogy a szánalmas piaci részesedésüket, ilyen hülye eszközökkel akarják feltornázni, egy normálisan, évekre kialakított marketing helyett.
Ráadásul visszanyalt a fagyi, mert az általuk kibulizott böngésző választó megjelenésének a napjára, csak egy minősíthetetlenül bugos, félkész, még RC változatnak sem titulálható Opera került kiadásra. Ráadásul most a windows frissítési képernyőjén is nyavalyognak egy sort, ami való igaz, eltakarja a böngésző választót, de ezt már tényleg nem nekik kellett volna forszírozni, mert csak kinevettették magukat.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.10. 14:04:56

A Windows panelről (és az extender menüből) mikor tűnt el VISSZAÁLLÍTHATATLANUL az attention tabs eltérő színe?

-tara- · http://hegyek-lanya.blogspot.com/ 2010.04.10. 16:11:14

Sziasztok!

Segítségre van szükségem. Letöltöttem ezt az új verziót, de annyira rosszul működik, hogy szeretném visszakapni az előzőt. Nem emlékszem a számára, viszont bárhol keresgélek a neten, mindenhol a legújabbat találom.

Kérdés: mi a korábbinak a verziószáma és honnan tudnám letölteni? Előre is köszönöm. Régi Operás vagyok, de ekkorát még nem csalódtam. Ja és magyar nyelvűt szeretnék.

fatal 2010.04.10. 16:57:39

@-tara-: 3344 az előző, nekem az uninstall megkérdezte, hogy csinálok e rollbacket.

F34R007 2010.04.10. 17:54:51

@-tara-:

kicsit pontosabban előző build, vagy előző verzió mert akkor opera 10.51 a hivatalos oldaláról is letudod szedni

tessék direkt link

www.opera.com/download/get.pl?id=32802&thanks=true&sub=true

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.04.10. 20:19:48

@-tara-: Pontosan mi működik rosszul?

Amúgy a cikkben frissítettem az ismert hibákat.

Foli · http://worldofoli.tumblr.com 2010.04.10. 22:51:25

Nem biztos, hogy az új build okozza, de nekem nem akarnak bejönni a google oldalak. Az állapotsávon meg egy eddig számomra ismeretlen szöveg jelent meg:
Várakozás a sütitartomány(ok) DNS ellenőrzésére.
Valaki találkozott már ilyennel?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.10. 23:03:28

@Foli: Igen, bár már jó régóta nem láttam az folyamatsávon. A "Completed request to <server>" üzenetet annál inkább, de jelenleg az is javulni látszik.

-tara- · http://hegyek-lanya.blogspot.com/ 2010.04.11. 08:50:28

Köszönöm a segítséget, közben megtaláltam a régebbit, a 10.10. volt az, visszatettem.

A 10.51. állandóan megszakadt (a 10.52.-tőt le sem töltöttem). Újra kellett nyitni a böngészőt. Naponta többször kérte, hogy telepítsem a flash playert, pedig van. Ugyanezt a Jávával is, az is van. Jöttek még elő egyéb ablakok is, ellenőrizzem ezt vagy azt, ezekkel nem tudtam mit kezdeni. Most, hogy visszatettem a régebbi verziót, működik rendesen.

MosoMasa 2010.04.11. 08:53:05

@-tara-: Ezek nem az opera hibái, ott nálad van valami bibi.

lalolib 2010.04.11. 10:34:56

Nálam már percek óta 79/80 áll az elemek száma.
Nagyon rég óta használom az Operát, de lassan unom. Még egy javítást kiprobálok, de úgy érzem, végleg áttérek a Chrome 5-re. Egyszerűen legyőzte az Operát.
Itt nem akarom indokolni, mert illetlenség lenne dicsérni a konkurenciát.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.11. 12:59:36

@lalolib: Talán ha bekapcsolnád a részletes folyamatsávot, akkor azt is látnád, hogy melyik elem betöltése fogja.

Dzsini 2010.04.11. 13:14:33

@penge™: a címsorban megjelenített folyamatsávot is frissíteniük kellene - visszaváltja a régi, duplavissza-duplaelőre nyilas változatra az egész sávot, nem veszi figyelembe, hogy mit változtattál rajta (még azt sem, hogy már egy ideje nem ilyen a címsor) :)))

olyan aranyosak ezek a kis, ottfelejtett apróságok

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.11. 15:41:15

@Dzsini: Már azt hittem ez is csak nekem tűnt fel. :)

Van még pár hasonló:

1: Levelezőben Unread nézetben View legördülőben a "Mark as read" menüpont inaktív. Teljesen szűz menu és toolbar inivel is. Eddig még ezt sem erősítette meg senki.

2: RSS kliensben Levelező panelen kinyitott RSS csatornáknál random módon böngészés közben néha eltűnik 1-1 favicon (üres rész lesz a helyén) majd rákattintva az adott csatornára újra megjelenik mellette a favicon.

3: Ha a kuka (bezárt lapok) gomb a fülsávról mini eszköztárastól el van tüntetve és le van rakva mondjuk az állapotsávra, akkor nem teljesen a jobb sarokban jön fel a blokkolt popup értesítő, hanem ott, ahol a gomb van. Tehát a jobb alsó saroktól 10-50 pixelnyire balra a gomb pozíciójától függően.

4: Minden skint érintő bug: Ha az ikonméret 100%-tól kisebb, akkor a Unite és Link konfigurációban a nagy 64*64-es ikonok pixelesek lesznek (pedig a méretük nem változik).
Plusz érdekesség, hogy ha 70%-tól lejjebb viszem még pixelesebbek lesznek, pedig 9.5-től már 70% és attól kisebb ikonméretnél nincs változás.

5: Minden skint érintő bug: Ha definiálva van a skin.ini-ben az alapértelmezettől eltérő fülszélesség, akkor újraindítás után visszaáll alapértelmezettre és csak akkor lesz a skin.ini-ben definiált értéknek megfelelő szélességű, ha Shift+F12-nél skint cserélek majd vissza.
Plusz érdekesség, hogy az opera:config#UserPrefs|PagebarWidth és opera:config#UserPrefs|PagebarHeight beállítások alapból tartalmaznak 1-1 értéket, de a Default gomb megnyomásakor visszaáll mindkettő 0-ra és úgy is marad (ez nem befolyásol semmit).
Viszont a toolbar.ini-ben a [Pagebar.style] alatt a Maximum Button Width= értékét állítva újraindítás után is az itt beállított érték lesz, DE! csak abban az esetben, ha a skin.ini-ben is ugyanaz az érték van definiálva.

6: Egy számomra nagyon zavaró és a valahol a 10.x pöttyös tab attention-jánál szűnt meg, de a 10.5x-nél lett visszaállíthatatlan.

Nem tudom emlékszel-e, régen az újratöltött taboknál kék lett a szöveg. Ilyenkor a Windwows panelen lévő újratöltött tabok szövege is kék lett és az Extender menü-ben lévő tabok szövege is kék lett. Most bármilyen skint állítasz be és bárhol definiálod az attention szöveg színét, sem a Windows panelen, sem az extender menüben nem változik.

Dzsini 2010.04.11. 16:00:52

szép kis lista :) az egyest megerősítem, nálam is így van.
nekem egy olyanom van még, hogy megnyitott levelezőfülön, ha nincs kijelölt levél (pl. üres az Unread), nem lehet új levelet küldeni - kiszürkül a gomb, és az Opera menüben az új levélírás (ctrl+e) is - a billentyűkombináció sem működik. Másik tabra átkapcsolva már működik a ctrl+e.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.11. 16:28:14

@Dzsini: Kipróbáltam, kiürítettem az Unread nézetet, nem volt kijelölt levél és a Compose gomb kattintható volt és a Ctrl+E is működött.

Dzsini 2010.04.11. 17:03:04

@penge™: próbáld meg úgy, hogy kikapcsolod az Unread gombsorát (én átraktam a gombokat az 'unread' felirat mellé, hiszen minek legyen két sorban) - lehet, hogy ez kell hozzá.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.11. 18:05:00

@Dzsini: Az alatta lévőt kapcsoltam ki, mert a Threads-re, a Quick Find-re szükségem van és van egy NoEmbeds gombom is, plusz az olvasottak számát is szeretem látni. De ideiglenesen kikapcsoltam és így sincs semmi.

Dzsini 2010.04.11. 18:36:53

threads, quickfind gombokat is fel lehet rakni az unread mellé...
ha nincs kijelölve egy levél sem, akkor kikapcsolja azokat a gombokat (és a ctrl+e-t meg a menüből levélírást):
imgur.com/yPtuz.jpg
imgur.com/Jb8Ob.jpg

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.11. 19:26:05

@Dzsini: Megerősítve. Viszont mivel nekem be van kapcsolva az oldalsáv, az ott lévő Compose gomb aktív.

Dzsini 2010.04.12. 00:40:55

én 1024-en ritkán kapcsolom be az oldalsávot... az tényleg megmarad, de hogy a billentyűkombinációt letiltja az a csúcs :)

HelloWorld 2010.04.12. 18:15:21

Az oldalon található videó lejátszása minden esetben lefagyasztja az Operát:
channel9.msdn.com/posts/Charles/Introducing-Microsoft-Office-Starter-2010/

Opera 10.52 build 3344.

Ha másnál is fenn áll ez a probléma a legújabb összeállításban is, szerintem lehetne jelenti.

Egyébként VLC plugin van fenn.

Lali25 2010.04.12. 19:52:25

Jöhetne már egy új build :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.12. 20:03:46

@HelloWorld: Ja, WMP plugin kéne.

Tesztelni most nem tudom, de az Opera és a beépülők sosem szerették egymást. Még talán a Flash az egyetlen, ami úgyahogy normálisan működik. A Silverlight most sem a legjobb, de már használható mást 9.x óta nem használtam. PDF néha összeomlott, Quick Time és QT alternative rendszeresen borult, Real Player/WMP időnként borult, vagy magas CPU használat, vagy processz beragadás, DivX Webplayer magas CPU használat, processz beragadás.

Talán ez is az egyik oka neki, hogy ennyire megutáltam a beépülőket.

Flasht még kénytelen vagyok használni, de ennyi. PDF-re ott a userJS, Silverlight-ot a MS oldalain és az MS által pénzelt oldalak bizonyos cikkein kívül máshol nem még nem láttam, arra az időre jobbklikk->Open With->IE8

+ gyári Flashblock. Így viszonylag jól elvagyok. :D

Amúgy nálam most YouTube-on az auto transcribe funkció használatakor beletekerés után volt egy szép kis crash (Windows-os processzleállós crash).

Tulazon 2010.04.12. 21:52:19

hali. bocs az offért, de egy kis segítség kellene:
Most frissítettem 9.61-ről 10.51-re, de ebben nem találok olyan opciót, hogy a bezárógomb ne a fülre kerüljön, hanem az ablak jobb fölső sarkába. Nem is megoldható, vagy csak én nem találtam meg a megoldást?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.12. 22:13:11

@Talamandas: Először kapcsold be a menüsávot. Nyomd le az Alt billentyűt és "Menüsáv megjelenítése"

Ha még mindig nincs ott a bezárás gomb a jobb felső sarokban, akkor töltsd le a legújabb 10.52-es előzetest, abban már javítva van.

Más: Ilyet tapasztalt még valaki rajtam kívül (legújabb snapshot)? kephost.hu/image-40BB_4BC37EB9.jpg

Bandes 2010.04.14. 16:09:07

felraktam ezt a verziót is de nem oldotta meg az újonnan felfedezett problémámat, ami pedig ez :
átállítom egy rss feed Update értékét 1 óráról 15 percre, kilépek Operából, elínditom kis idő múlva (hagyok időt ennek a hurkának hogy elmentse rendesen) elindul, megnézem 15 percre átírta, oké mondom. DE. bezárom operát, elínditom újra, ÉS ÉS ki tudjátok találni mi történik ? EZ A SUNYI VISSZAÁLLÍTJA 1 ÓRÁRA AZ UPDATE-ET ! AZ ESZEM MEGÁLL. HOGY A FSZBA ? megkerestem hogy az Opera/mail/index.ini fileban vannak beállítva Update Frequency értékek, amiket ha kézzel áteditálok, akkor csak a következő 1 alkalomig jegyzi meg őket, de aztán a rákövetkező indításkor visszaáll a régi értékre! Honnan a francból szedi vissza azt az értéket ? ezt szeretném tudni. sorry, tiszta ideg vagyok, az ilyen kihoz a sodromból programozó lévén. megint írogathatom a bug reportokat és imádkozhatok hogy kijavítsák még idén esetleg.

Bandes 2010.04.14. 16:24:31

update: érdekes módon ha a Feeds menü/Manage Feeds menüpontját választom és ott editálom az Update értéket, akkor mintha most megjegyezné, ez elég érdekes. már vagy 5x nyitottam meg újra és most úgy tűnik tud emlékezni mégis! ja de nem érdemes gyorsan megnyitni a Feeds menüt Opera indulás után úgy tűnik, mert ha azelőtt nyitjuk meg mielőtt feldolgozta/beolvasta volna az összes feedet, akkor úgy elszáll opera mint a madár.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.14. 16:34:21

@Bandes: Én Win7 x64 alatt nem tudtam reprodukálni. Szerintem az lehetett nálad, hogy valamiért nem áll le rendesen a processz.

Bandes 2010.04.14. 16:48:01

korai volt az öröm. második indításnál megint elfelejtette :(
új telepítésen másik gépen én is kipróbáltam, ott gond nélkül megjegyezte. csak itt van már vagy 30 feedem, és a mailbox is már sokéves. sztem az van hogy valami hibás dolgot beolvas feldolgozásnál, és utána dobja az az utáni feldolgozást. egyszer nemrég kaptam valami levelet mailboxba, ami 1.5 megás volt és se feladó se semmi nem volt látható, fehér üres mező. még a view all headerssel se tudtam belelátni. keresgettem mail folderben is hogy talán visszafejtem majd kézzel, de nem lett meg. szóval ilyen szilánkok lehetnek már az adatbázisában. de hogy honnan veszi mondjuk a kettővel előtti 1 órás értéket azt azért továbbra sem értem. egész biztosan 2 helyen is tárolva vannak az update frequencyk, és csak az egyik helyen update-eli, a másikról viszont az mindig felülíródik valami oknál fogva. ez mindenképpen egy újabb fejlesztési hiba.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.14. 16:53:59

@Bandes: Az alapértelmezett érték 3 óra, viszont twitteres feedeknél találkoztam vele, hogy alapból 1 órát állít be. Gondolom a szerver adja meg, vagy nem tudom.

Bandes 2010.04.14. 17:16:38

igen, lehet csak ez nekem nem jó amikor 5 percenként kapok bejegyzéseket bizonyos feedekről. ami jön azt lecsekkolom azzal hogy rámegyek és akkor a színe fekete lesz kék helyett a szövegnek, és ezzel látom hogy már olvastam. viszont attól mostmár falra mászok hogyha vissza kell néznem 3 óra múlva mert oda hajigálja be időben az új feedeket. úgy néz ki sikerült beleerőszakolnom az én választott értékeimet. ami pedig úgy ment hogy megnyitottam a index.ini-t editorral beállítottam a nekem megfelelő értékeket, és amikor az opera megnyílt, futott, bezártam, folyamatosan nyomtam a save-et. másképp nem ment. hihetetlen. de még most is valamit visszaállított 1 órára. van hogy ha beállítok új értéket egyből elmenti az index.ini-be, és kilépéskor visszamenti bele a régi értéket ! nem hiszem el. most is állítgatott vissza ahogy nézem. de ez nekem nem jó ! órás késéssel kapok meg feedeket. bssza meg

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.14. 17:29:25

@Bandes: Nekem is 5 és 15 percekre van beállítva néhány oldalon, többek között itt a blogon is.

Bandes 2010.04.14. 17:41:52

na most értem hogy a feed source-ból kiveszi az update értéket és felülírja azt amit én beállítok. pfff :S
<sy:updatePeriod>hourly</sy:updatePeriod>
<sy:updateFrequency>1</sy:updateFrequency>
viszont ha az adott oldal frissül, akkor vele együtt a feedje is, csak én 1 óra múlva fogom megkapni azt..

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.14. 22:01:06

@Bandes: Most nézem, Haavard csatornája nálam is 1 óra, pedig legutóbb beállítottam 15 percre.

Gondolom ez azért lehet így, hogy az oldal ne fosson be, úgy értem egy ekkora oldalra rászabadul több ezer/tízezer/százezer ember 5 perces lekérésekkel az felér egy DDoS támadással. :D
süti beállítások módosítása