Magyar Opera

Az Opera 10.5 után...

Már csak napok, vagy inkább órák kérdése, és megjelenik az Opera 10.51. Ezzel részben lezárul egy szép korszak, de remélhetőleg egy még szebb követi majd. Ebben a cikkben azon elmélkedem, hogy mit hoz a 2010-es esztendő a PC-s Opera szemszögéből.

Előbb nyilván jöjjön a 10.51. Azután már gőzerővel fejleszthetik a Linux és Mac verziókat, hogy végre azok is felzárkózzanak a Windows mellé - legalábbis ezen a téren. A távolabbi folytatásról jóval kevesebb az információnk, de azért nem lehetetlen jósolni. Ehhez viszont először tekintsük meg a jelenlegi helyzetet.

Az utóbbi 1-2 évben az Opera nem követte kellőképpen a felélénkülő böngészőpiacot. Az ez idő alatt felgyülemlett hátrányokat két verzióval, a 10.0 és 10.5 változatokkal kívánta ledolgozni. Ez - úgy gondolom - sikerült is neki. Bár külső tényezők hatására elkapkodták a megjelentetését, az Opera 10.5 mégis túlzás nélkül nevezhető az Opera egyik legfontosabb kiadásának.

Gondoljunk csak bele, hogy 3 lényegi elem is radikális változásokon esett át: a Presto renderelő motor, a Carakan JavaScript motor és a Vega vektorgrafikus könyvtár, mindez egyetlen verzióban. Egyedül talán az Opera 7-ez tudnám hasonlítani ezek összesített jelentőségét. Ugyanakkor a mostani változat egy sokkal versengőbb közegben jelent meg, és jelentősnek mondható hátrányt fordított a maga javára, ami legalább ennyire impresszív.

A jelenlegi kiváló pozíció biztató, de mint az Internet Explorer esete is mutatja, nem lehet megnyugodni, folytatni kell a megkezdett munkát. A HWSW jelentetett egy cikket, amiben Johan Borg-ot, a vállalat lakossági részlegének alelnökét faggatták az Operáról.

Ebben a szakember megemlíti, hogy még az idén szeretnék kiadni a 11-es verziót is, előtte pedig a 10.6 képezné az átmenetet a kettő között. Sajnos - az Operára meglehetősen jellemző módon - részleteket nem közöl, én most mégis megpróbálnék tippelni.

De először is, nem lesz-e korai idén kiadni az Opera 11-et? Két aspektusból nézhetjük a témát. Az egyik a piaci igény: van-e rá szükség? A válasz egyértelműen igen. A Microsoft tegnap mutatta be az IE9 első publikus tesztváltozatát, ami számos ígéretes újítást tartalmaz az elődjéhez képest. Noha jelenlegi teljesítménye alapján nem jelent különösebb veszélyt, mindenképpen figyelmeztető, hogy várhatóan idén megjelenik, és addig is csak jobb lehet.

Emellett ott van a Chrome, ami hatalmas lendülettel fejlődik, de említhetném a Firefoxot is, aminek 4-es változata szintén az év végére várható. Mindezen újdonságok ellen már kevésnek bizonyulhat a 10.5 is. Az Opera végképp nem ülhet ölbe tett kézzel, hiszen még egyszer nem engedheti át a kezdeményezést, mint ahogy azt az utóbbi időben tette. Szépen is nézne ki a Nagy Innovátortól...

Tegyük fel technikai értelemben a kérdést: el lehet-e készülni az Opera 11-el az év vége előtt? Én úgy gondolom, hogy igen, több okból is. Az Opera 10.5 még elviselt volna pár heti fejlesztést, ettől függetlenül látszik, hogy a folyamatos létszámnövekedés eredményeképp a cég minden eddiginél gyorsabban képes jó minőségű kódot összerakni. Ráadásul jelenleg profiltisztítás folyik, a jövőben megpróbálnak jobban fókuszálni a kiemelt területekre.

A másik ok technikai jellegű. Egy ideje már a "feles" verziók a háttér fejlesztésére mennek rá, azaz elsősorban a renderelő motorra. A felhasználói visszajelzések alapján aztán a fő verziókba ezek kiforrott, optimalizált verziója kerül, ami nyilván kevesebb munkát jelent. Így több idő jut a felhasználói funkciók bővítésére. Ez volt a helyzet az Opera 7.5 - 8, illetve a 9.5 - 10 párosokkal, és vélhetően most sem lesz ez másképp.

Köztes változatnak jön a 10.6, ami a 9.6 után szintén nem meglepetés. Az Opera alverziói, általában egy-egy jelentősebb újítást hoznak (9.2 - Gyorshívó, 9.6 - RSS előnézet, 10.1 Unite), ezúttal is erre számítok. Persze ez meglepetés lesz, de én úgy gondolom, hogy a hardveresen gyorsított Vega érkezik majd. Ennek sok apró jelét látom, de konkrét megerősítést még nem kaptunk.

Az alapgondolat már évekkel ezelőtt felvetődött, és azóta komoly fejlesztések is történtek ebbe az irányba. Az egyik fejlesztő úgy nyilatkozott, hogy a 10.5-re még nem volt kiadható állapotban a technika. Mindenesetre a technikai háttér az új verzióval megteremtődött, mint azt a Vega-val foglalkozó bejegyzésben is említették a fejlesztők.

A Firefox és az Explorer fejlesztői kiadásaival a helyzet egyre sürgetőbb, ma már nem számítana olyan bombasztikus újításnak, ha pedig sokat húzzák, egyáltalán nem is lesz újítás. Azért az Opera védelmében érdemes megjegyezni, hogy a fent említett böngészők implementációi egyszerűbbek, mint az Operáé.

Egyrészt a GPU felhasználása korlátozottabb, az Operában mindent ezzel kívánnak megtámogatni - mivelhogy már most is a Vega végzi az összes rajzolási feladatot -, ráadásul a riválisok megoldása egyelőre csak a Direct2D támogatásban merül ki, ami csak a Windows Vista és Windows 7-es operációs rendszerekre elérhető. Az IE esetén ezzel nincs is különösebb probléma, az elvileg teljesen nyíltnak és platformfüggetlennek szánt Firefox már érdekesebb kérdés.

Az már szinte csak bónusz, hogy egy DirectX és OpenGL támogatás sok, jelenleg platformspecifikus kódrészlettől szabadíthatná meg a böngészőt, ami egy Opera esetében nemhogy nem elhanyagolható, de egyenesen kulcsfontosságú tényező. Azt is illik hozzátenni, hogy ezzel nem csak az asztali, hanem a mobilos böngészőknek is jó szolgálatot tehetnek.

Mindenesetre a 10.6 azért is alkalmas volna, hogy a 11-es verzióig megfelelő mennyiségű tapasztalatot szerezhessenek a fejlesztők, és egy kiforrott megoldásuk legyen a főverzióra. Amiben véleményem szerint az új funkciók, és az UI változásai jelentik majd a főbb újításokat, természetesen nem elfelejtkezve a szokásos fejlesztésekről, a szabványtámogatás bővítéséről.

Én az Opera 11-től várom például a jelenleg egyre kuszább beállítási oldalak megreformálását. A jelenlegi rendszer verziókkal ezelőtt született, azóta egyre csak toldozzák, ahogy új elemeket kell hozzáadni. Az opera:config jó dolog, de nem túl intuitív, és a kezdő felhasználókat is elriaszthatja.

Bár sokaknak nyilván nem fog tetszeni, de vélhetően új UI effektusok is ellepik majd a 11-et, remélhetőleg megmaradnak a mostani ízléses megvalósításnál. Sokan nem szeretik, de úgy gondolom, hogy a látvány igenis fontos a "felhasználói élmény" szempontjából. Apró példa erre a fülek átrendezésekor látható animáció, vagy a felugró ablakoknál és a keresésnél tapasztalható elsötétítés. A 10.6-ba várt hardveres gyorsítással megteremhetik ezek technikai hátterét is, így a 2010-es megjelenítési színvonal nem okoz lassulást a használat során.

Az egyik Opera alkalmazott írt nemrég egy meglehetősen optimista hangvételű bejegyzése a saját blogjában, az "Opera 10.5 csak a kezdet" címmel. Az ember hajlamos kételkedéssel fogadni az efféle kincstári optimizmust, de jelen esetben igazat kell adnom neki. ha jól csinálják, 2010 valóban az Opera éve lehet. technikailag mindenképpen, aztán majd kiderül, hogyan tudják ezt felhasználói részarány-növekedéssé konvertálni...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr71847649

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Opera 10.5 után... 2010.03.17. 19:51:23

Már csak napok, vagy inkább órák kérdése, és megjelenik az Opera 10.51. Ezzel részben lezárul egy szép korszak, de remélhetőleg egy még szebb követi majd. Ebben a cikkben azon elmélkedem, hogy mit hoz a 2010-es esztendő a PC-s Opera szemszögéből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.17. 19:31:48

Mondtam én hogy lesz 10.56 :D:D:

Alig várom a 11 es operát, végre eljön az Open Cl korszaka, kb azóta várok erre mióta kijött az adobe photosóp cées4

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.03.17. 19:57:19

Elhúzták a mézesmadzagot a jónép előtt a HW Vegával aztán egyelőre semmi.
Az a 10.60 se a jövő héten fog megjelenni...

ZeGa 2010.03.17. 19:58:35

Jó kis cikk lett. Remélem minden úgy lesz, ahogy leírtad :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.03.17. 20:22:33

@Med1on: Ez is Opera szokás. Szóval gyakran nem rossz, hogy a másik Opera szokás dívik, az elhallgatás. :)

Amúgy szerintem a program:

- 10.51: holnap, vagy pénteken
- 10.5 Mac és Linux verziók kb. április végéig
- utána (április-május): első 10.6 előzetes
- július-augusztus (vagy előbb) végleges 10.6
- utána 11 előzetesek
- nov-dec végleges 11

Ezek az én tippjeim :D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.03.17. 20:37:31

Ehhez még annyit hozzátennék, hogy a 10.51 elsősorban biztonsági javítás, például fordítási javítások nem is kerülnek bele egyáltalán. Úgyhogy lesz itt még 10.52 is hamarosan.

Lali_ 2010.03.17. 20:48:11

@cousin333: Nem úgy van, hogy pénteken nem adnak ki véglegest?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.17. 21:01:18

Én attól tartok, hogy a 10.6-ban a Geolocation lesz, a hardveres vega már csak a 11.0-ban.

"Sokan nem szeretik, de úgy gondolom, hogy a látvány igenis fontos a "felhasználói élmény" szempontjából."

De még az milyen fontos ami nem csak a látvány. Próbáld ki olyan oldalon, ami feldob egy JS popupot, például itt: www.deldunantul.hu/htmls/kistersegek.html?ID=121

Korábban ilyenkor nem tudtál semmit csinálni mikor egy másik fülre akartál kattintani vagy bárhova bejött az a rohadt "bimm" Windows hang, ami olyan szinten idegesít, hogy kb lejátszódott a szemeim előtt a következő jól ismert jelenet: www.youtube.com/watch?v=7Ntr-pw_6C0 :DDD

10.5-ben már tudsz tabot váltani. Vagyis a JS popup már nem JS popup többé, hanem a böngésző része.

CsendesMark 2010.03.17. 21:01:28

a hárdveres gyorsítás az nagyon állat lesz
de remélem összeszedettebb lesz majd mint a 10.50es :)

Mesmoryser 2010.03.17. 21:44:43

Jó kis cikk, vártam már egy ilyet :) Remélem igazad lesz.

Lali25 2010.03.17. 21:50:45

A peacekeeper teszt alapján az RC1 gyorsabb :D

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.17. 22:12:27

Bakker, miért nem lehet várni miért kell kiadni vagy 20 véglegest. :S

Lali25 2010.03.17. 22:14:10

@resius: Nagyon szépen köszönjük :D

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2010.03.17. 22:28:52

azért operánál úgy látszik, hogy a turbo nem csak egy technológiai újítás, hanem egyben egy szemléletmód is... ha azt nézzük, akkor az elmúlt 2-3 hétben tuti nem sokat aludhattak a fejlesztők, mert ez már szerintem betegesen gyors tempó...

egyébként egy kis off:
valaki nem tudja, hogy mini-ben hogyan lehet useragent-et váltani, rejteni, stb? mert eddig csak a gagyi config oldaláig jutottam el, de ezen semmi nekem kellő opció nincs... vagy inkább maradjak meg annál, hogy nekiesek és átírom magamnak a bináris állományban (ami a jar fájlban van, és kb ~260kb méretű), amit előtte vissza kellene fejteni (vagy ha nem is visszafejteni, de vhogy írhatóvá kell tenni)...

NRG44 · http://althir.org 2010.03.17. 23:06:40

@Namelesske: én pár cuccból minden nap új verziót telepítek, többek közt a rókából, úgy az igazi! XD

fraki 2010.03.17. 23:42:01

Tudja valaki, hogy az addict.blog.hu/

oldalon miért nem jelenik meg a css?

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.17. 23:46:07

@NRG44: Én meg windowdból, na ki a király xD

szentark 2010.03.18. 00:11:07

@Namelesske: Én meg anyósból.....Nyertem! :)

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.18. 00:13:02

@szentark: :P

Bleeeeeee, egy több informatikusnak van nemi élete,

jahhjj hígul a szakma xD

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.03.18. 00:30:10

@Fefy: Valóban sokat dolgozhatnak mostanság, de másrészt talán itt volt az ideje, hogy az a >750 alkalmazott letegyen valamit az asztalra (Mozilla: 100-150 fő). Tudom, hogy ez nem mind fejlesztő, de akkor is...

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2010.03.18. 00:49:30

@cousin333: na igen... viszont ettől függetlenül ez már azért beteges verziódobálás... az még okés, hogy a 10.50 kellett a választóképernyő miatt, de ez a két héttel később már dobjuk a 10.51 rc2-t téma valahogy nem tetszik, még akkor sem, ha csak egy ~11 megányi telepítőről és 2-300 programozóról (remélem azért ennyi legalább dolgozott/dolgozik rajta) van szó...

egyébként még mindig off :D:
neked sincs ötleted az opera mini-s user agent változtatásra? erstebroker-en ugyanis ie5.5-öt vagy ff2.0-t kérnek, úgyhogy jó lenne maszkolni a mini-t, hogy ne legyen bannolt böngésző...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.18. 02:28:53

@Fefy: Mitől lenne beteges? A Chromiumnál például óránként(!) van új build. A Minefield nightly-knál is.

1. Nem muszáj letöltened.
2. Van aki örül neki.
3. Minél több build, annál jobban lehet bugmentesíteni, mert éles környezetben tesztelik még ha nem is túl sokan.

A 10.51 pedig a biztonsági rés miatt mindenképp sürgős.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.18. 05:39:57

@penge™: ja főleg, ha leszarják a bugreportokat.

Hirtelen felindulásból jelentettem vagy 4-5 bugot, hátha lehet rájuk hatni. :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.18. 06:11:40

@Namelesske: Két bugról tegnap tudtam meg, hogy valójában feature. :/

Dzsini 2010.03.18. 06:13:13

ha jönnek a buildek az a baj, ha nem jönnek az a baj...
ha van rajta sapka, ha nincs rajta sapka...

az eredeti tervek alapján tegnap jött volna ki a böngészőválasztó, ehhez képest elsején ki kellett adniuk a 10.50-et. 17 napnyi fejlesztés "maradt ki" a végleges 50-ből, azt lassan behozzák, és végre a Linux/OSX felhasználók is megkapják az új dolgokat.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.18. 06:52:47

@penge™: Its not a bug its a Feature.

Think Different!

xD

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.18. 07:07:38

@Namelesske: Az egyik, hogy ha bekapcsolod a menüsávot majd vissza kikapcsolod újra megjelenik a piros menügomb ha azt korábban kikapcsoltad a mini eszköztárral együtt. A másik, ugyanehhez kapcsolódik, Shift+F12->Eszköztárak->Rejtett eszköztárak megjelenítése szerkesztés alatt mellé pipa be, pipa ki és visszakerül az összes felesleges cucc a fülsávra.

Rijk pedig kommentálta tegnap az esetet: ""This change was made on purpose to make it more difficult to hide the menu button by accident.""

De legalább már tudom melyik volt az a fejlesztő, aki kitalálta ezeket az emeletes baromságokat.

Dzsini 2010.03.18. 07:49:58

az egy dolog, hogy ha kikapcsolom a menüsávot, akkor újra megjelenik (megértem, legyen így) - de ha van máshol piros O betűm (címsorban), és úgy kapcsolom ki, akkor újraindítás után megint visszarakja :( úgyhogy megint kevesebb a hely a fülsávon... - ez is made on purpose?

zsüi_ 2010.03.18. 09:31:49

@Dzsini: Pont ugyanez zavar! A címsávon nekem jobban tetszik. Ha valaki tud rá módot hogy a kukát letegyem az oldalt elhelyezett fülsávom aljára (ezáltal is teret nyerve a füleknek), akkor kérem ossza meg velem eme nagyszerű tudását. Köszönöm!

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.18. 09:41:56

hát ez mindig is az opera rákfenéje és csodálatossága marad,(jó értelemben) hogy másképp látják a dolgokat mint ahogy értelmes ember használni szeretné a szoftvert. :D

Ómájgád 2010.03.18. 10:09:09

nálatok sem szinkronizálja az Opera a note-okat?

Dzsini 2010.03.18. 10:35:23

@Namelesske: ez nekem Apple-gondolkodás :) az Operát idáig (ha már ilyenekben gondolkodunk) Unixos lelkületűnek gondoltam (nem nyílt, de nagyon könnyen átszabható)

Worlon 2010.03.18. 10:57:32

Megjelent: Opera 10.51 RC3 for Windows

resius 2010.03.18. 12:52:58

Na még vagy 5 RC és kijön a végleges ebből is :)

magyaropera.info/usb/Opera10.51RC3_usb.zip

zsüi_ 2010.03.18. 14:33:22

Nem tudja véletlenül valaki, hogy a 10.5x-ben azt a klasszikus beállítást elő lehet e hozni valahogy, hogy a füleken nincs bezáró gomb (eddig eljutottam) és a panelen van egyetlen gomb, ami az aktuális fület zárja?

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.03.18. 18:55:43

Hálószaggató öngól, az IE9 nem támogatja a Windows Vista alatti oprendszereket ezzel közel 60% XP tulaj kiesett a kalapból! Szóval ezt mint lehetséges "ellenfelet" el lehet felejteni minden második ember ha akarná se tudná használni... :D

MosoMasa 2010.03.18. 19:17:00

@Med1on: Nem mondod. Ennyire balfékek nem lehetnek. Valami hátsó szándékuk van netán? Mer egy böngésző miatt szerintem nem vesz az ember új oprendszert.

zsüi_ 2010.03.18. 19:22:19

10.51 RC 3 alatt nekem ezen az oldalon nem sok látszik: www.nvidia.com/content/global/global.php
(Még szerencse hogy nekem amd-m van)

zsüi_ 2010.03.18. 19:27:52

És gyorsan rájöttem hogy az Enable On Demand Plugin miatt van. bocsi

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.03.18. 19:52:03

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Próbálják ellehetetleníteni az XP tulajokat ilyen húzásokkal de esélyes hogy fordítva sül el a dolog. Ők úgy gondolják az Explorer 9 miatt lecserélik a jól működő Xp-t az emberek. Ez fordítva fog elsülni és inkább alternatív böngészőt fognak keresni a népek mintsem új oprendszert. :)

Darkcomet 2010.03.18. 20:05:23

Izgi, az 5-ös Opera mini végül is az ide szánt hozzászólásomat beküldte a twitter csatornára.
Naszóval. Annyi észrevételem lenne, hogy sajnos az Opera elvesztegette azokat az éveket, amikor komoly piaci részesedést tudott volna szerezni. Sajnos egy esetleges 5%-nak a közeljövőbe, már úgy örülhet, mint majom a farkának, miközben nyilvánvaló módon, a Chrome pár éven belül a Fire Fox torkát fogja szorongatni. Ráadásul ez a kapkodás eredményezett egy elég bugos wines Operát, az uccsó linuxos pre 10.51 snapshot meg egyszerűen katasztrofális Valljuk be őszintén, az Opera csak az általa (is)az EU-ba kierőszakolt Win 7 böngészőválasztásnak (amivel egyébként tökéletesen egyetértek) köszönhet némi piaci javulást, de ez nálam simán a lúzer garázsfejlesztői cég szintjére degradálta őket.

Tehát. Először is kéne valami ütemterv, hogy mit is szeretnének, mi a cél. Teszem fel: 5% egy éven belül Ehhez nem ártana az ütemterven kívül némi normális marketing, és reklám. Szerintem sokat lendítene az Opera sorsán, ha végre megnyitnák a kódot, és kissé közösségibbé tennék a fejlesztést.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.18. 20:42:48

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Szokásos Microsoft taktika.
Úgy állítják be, mintha ezzel próbálnák kikényszeríteni, hogy az emberek végre váltsanak az őskövület XP-ről, ezzel elősegítve a fejlődést.

Ez így is van, én személy szerint minél inkább szivatják az XP-seket (azon belül az IE6-ot használókat) annál jobban örülök, mert az IE6 kinyírásával kezdődne a szabványos web, az XP kinyírásával pedig a szabványos szoftverfejlesztés.

@zsüi_: Az Enable On Demand Plugin rengeteg meglepetést tartogat. De annyiból hasznos, hogy látod mennyi oldal használ Flash-t, ahol nem lenne indokolt.

@Med1on: Ha nem is ezért, de lefogják, légy nyugodt. A Microsoft mindkét eshetőséggel nyer. Ha maradnak az XP-nél azzal továbbra is maradnak a de facto szabványok, az IE9-ben ugyanúgy lesz kompatibilitási mód, a többi böngésző felhasználó fog szívni.

Ha kikényszerítik a Win7-et az egyrészt profit, másrészt profit a hardvergyártó kartellek és az OEM-ek részéről, másrészt piaci részesedés, mert Win7-ről már nem fog az ember dühében Linuxra váltani, az őskövület XP-ről annál inkább.

MosoMasa 2010.03.18. 21:03:30

@penge™: Értem én amit írsz, csak hát mégis elég érdekes taktika.

Magam részéről jól el vagyok az xp-vel, az égvilágon semmi bajom vele. A w7 egyelőre csak fenntartásokkal felel meg, ezért amíg nem muszáj nem fogok váltani. A vistát ki sem próbáltam sosem, s lám, nem vesztettem semmit.
Majd a w8. ;)

tekko 2010.03.19. 07:47:13

@fraki: az urlfilter.ini */ad/* sora okozza, azt, hogy nem töltődik be.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.19. 08:20:47

@cousin333: Az SSE az Intel procikban sokkal jobb, elvégre házon belüli cucc.

"Jó ez az Opera irányváltás, de a bugjavítás terén is alkothatnának." ->

Lassan én is kezdem visszasírni Teccsner Janit...

@tekko: Tényleg... Nagyon gáz, hogy az Opera adblockjában még mindig nincs fehérlista...
A Desktop Team-en is épp pár napja jegyezték meg, hogy az IMDb-s videók sem mennek, ha tiltva van a doubleclick.

Ha pedig domainszinten kapcsolod ki a blokkolást, akkor kapod az arcodba az összeset az adott oldalon. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne ha csak egy adott CSS-t tenne az ember fehérlistára.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.03.19. 13:54:16

@penge™: Tudom te nem vagy a benchmarkolás híve de nézd meg ezt a képet:
kepfeltoltes.hu/100319/amazing_opera_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Most mond azt, hogy ez nem szép látvány és, hogy nincs jelentőssége! :DD

Ómájgád 2010.03.19. 16:44:25

gmail: Moved Temporarily

hát ez meg mi? nálatok is ez van?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.03.19. 20:21:15

@Ómájgád: Öcsémnél volt ilyen, de ő még a 10.5 bétát használta. Frissítettem neki 10.51 RC3-ra és megjavult.

MosoMasa 2010.03.20. 00:16:18

@penge™: Mindenesetre érdekes taktika ez a IE9 téma, de úgy látszik valami beakadt náluk: bigyo.blog.hu/2010/03/17/nem_lesz_copy_paste_a_windows_phone_7_ben

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.20. 00:29:33

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Azok után, hogy az OSX-ben meg copy & merge funkció nincs már nem lepődöm meg semmin.

A Windows talán egy fokkal jobb, de az őskövület TC-től még mindig messze el van maradva a Windows Explorer.

Mellesleg ha megnézed a tendenciát a Symbian-t is eléggé lezüllesztették. Eltűnt a ceruza gomb, lehet szórakozni a kettőskereszttel, eltűnt a kikapcsoló gomb, lehet szórakozni a piros gombbal (ami előtte kiváló volt beragadt taskok kilövésére hosszan nyomva), hála az 1.0-s usereknek, akik nem lépkedtek ki a szoftverekből a piros gomb most már ki is lövi azonnal, így a menü gombbal kell kilépkedni, a menü gombot megint tönkretették, régebben úgy működött, mint az Alt+Tab, most egyet még nyomni kell jobbra vagy balra, szóval a tervezőket sem a tehetségükért szeretik. :D

maximan 2010.03.21. 21:07:35

Nekem még tetszene az a megoldás, hogy a nagyítás mértékét egy csúszkán állítanám, mint az OpenOffice-ban.
Ja, és az is, ha minél hamarabb kiadnák a végleges linuxos verziót a 10.5-ből... :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.21. 21:18:22

@zseko: Már csúszkán állíthatod a 10.5-ben is. Bár nem tudom mivel lett jobb, szerintem a legördülőmenü sokkal informatívabb volt.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.22. 10:26:38

Mostmár biztos, hogy ezek nem normálisak: ftp.opera.com/pub/opera/win/1051/int/Opera_1051_int_Setup.exe

Az RC3 lett a végleges. Nem elég, hogy tele van bugokkal, de azért még ültek rajta 3 napot a biztonsági sebezhetőség ellenére is (már ha egyáltalán azt javították benne).

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.22. 11:26:13

pFFFF pedig azhittem hogy megcsinálnak mindent, ezért érdemes volt a sok bugreport

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.22. 11:50:37

Lehet egy kérdésem?

Hogy lehet így beállítani a személyes sávot ahogy most van, magyarul ide heggeszteni mert ez a nézet sávom most, de így nagyon jó, csak nem megy a middle button rajta, meg nem is lehet szinkronizálni, ennek a helyére kéne az igazi personal bart berakni

b.imagehost.org/0472/igyafasza.png

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.22. 12:03:13

@Namelesske: Nem lehet. Csak úgy, mint Firefoxban, hogy a címsáv legfelül, alatta a személyes sáv és az alatt a fülsáv.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.22. 12:12:40

@Namelesske: pedig így értelmesen néz ki. a chrome még mindig a legjobb felületre.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.22. 12:26:06

@Namelesske: Mi a jó benne? Az elosztása maximum, de nem lehet bekapcsolni az állapotsávot, nem tudom mi a tökömet csinál töltés közben, leredukálták egy szimpla kis URL jelző cuccra ráadásul nem is teljes szélességű, így hosszabb URL már nem is látható, nincs egy rohadt oldalsáv sem, tehát a wide monitoros felhasználók számára majdhogynem használhatatlan, a fül és a címsáv alapból több helyet foglal, mint nálam Operában a fülek+címsáv+állapotsáv, ráadásul a skinek is gagyik, csak a felületet színezik de az eszköztárakat (már ha lehet őket annak nevezni) nem tudják módosítani, sem méretezni.

Amúgy leginkább az zavaró, hogy a többi eszköztáron nem működik a középső klikk, a jobbklikkes szerkesztés és nem szinkronizálja, mert én például régen szerettem kipakolni a könyvjelzőket a címsávra, ott úgyis volt sok hely, miután a keresődobozt és a navigációs gombokat eltüntettem. Utóbbiakat így megtartottam, egyrészt így esztétikusabb, másrészt nagyritkán azért jól jön a vissza és az újratöltés gomb, mikor valami fullflashes intrós böszmeség miatt nem működnek sem a mozdulatparancsok, sem a Ctrl-os billentyűparancsok.

De ettől eltekintve még mindig a legjobban testreszabható böngésző az Opera.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.22. 13:27:39

@penge™: arra mondtam, hogy ott van normálisan megoldva a tabok, és a személyes sáv sorrendje, és mérete.

de a többiben tényleg egyet kell értsek, mert

zsüi_ 2010.03.22. 14:48:28

@penge™: Na ez szomorú.
Ha már ez lett a végleges, akkor megkérdezném, hogy szerintetek ezen az oldalon: lokart.freeblog.hu/ ha a logó fölé viszem az egeret, akkor a jobb alsó sarokban szar az árnyék. Ez szerintetek az operának a hülyesége, vagy a szabványt ők csinálják jól és minden más böngésző nem (ff, chrome jól mutatja. safarit nem néztem). Ha a dragonfly aktív, akkor operában is jól megy. Szerintetek bug?

Zoli_Szentiván 2010.03.22. 15:03:39

@penge™: Üdv.Mire írtad pontosan hogy tele van buggal?Én már 10.50 óta nem találkoztam egyetlen buggal se.

maximan 2010.03.22. 17:21:53

Jah, ha úgy működik akkor ok. Még nem használom, mert linux alá még ugye nincs kész, de már várom. Igaz, átszoktam arra hogy ctrl+görgő, mert unom a kattintgatást :)

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.22. 18:25:52

Felraktam egy friss rendszerre, valahogy meglehet szokni, de sokkal többet vártam :S

Baldric2 2010.03.22. 21:41:14

@zsüi_: Ez összetett kérdés. A szabványokat szigorúan betartva, az opera megjelenítése a helyes, mert az img tag alapból display: inline értéket kap.
Azonban a szabványban az is benne van, hogy ha a dokumentum az úgynevezett quirks módban fut, vagyis a dokumentum típusánál meghatározták hogy ezt nem kéne szabványosan renderelni, mert úgy sem az, akkor már block típusúnak kéne lennie, és ebben az esetben már a firefox megjelenítése a helyes.
Itt én nem mondanám hogy bármelyik megoldás megfelelő, mert a dokumentum leírásában nincs megadva hogy strict vagy quirks módban fusson, és nincs is olyan elem ami egyértelműen döntene erről, például frame, szóval a böngésző egyéb tényezők alapján dönt.
Természetesen az adott problémát a fejlesztő igen könnyen ki tudná küszöbölni, csupán egy display:block kell a css-be.
Ez egyébként egy olyan eset, amikor a szabványra talán mondhatjuk hogy hibás, mert az esetek 99.5%-ban úgy is block típusú elemnek kell lennie a kérdéses tag-nak, de a szabvány az szabvány, és a Firefox bizony ezt épp nem tudja követni, mert az meg minden esetben block típusúként kezeli.
Egyébként dragonfly-al együtt is rossz, csak talán nem tűnik fel mert alapból rajzol rá keretet.

Baldric2 2010.03.22. 21:56:03

@Baldric2: Helyesbítek, a Firefox épp fordítva értelmezi a szabványt, strict módban alapból inline-nak kéne lennie, de nem hogy nem inline, de még csak nem is lehet inline-ra venni, quirks-ben meg alapból blocknak kéne kezelnie, de akkor meg inline-nak hiszi.
Bár az opera sem tökéletes, de az legalább szabványoknak megfelelően jeleníti meg, és csak abban hibázik hogy nem ismeri fel, hogy ez egy hibás oldal.
ui.: bocs ha senki nem volt kíváncsi a szakmai részletekre :)

Baldric2 2010.03.22. 22:10:33

@Namelesske: Nálam az adott oldal hibátlan, bár hasonlót már láttam máskor is, de ez szerintem inkább flash probléma lehet.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.22. 22:35:16

@Zoli_Szentiván: Örülj neki. Ezek szerint nem sokat változtattál az alapértelmezett beállításokon,
- nem módosítottad a gyári cookie beállításokat,
- nem használsz átlátszó témát,
- nem használsz mouseEvent-et használó userJS-eket,
- nem használod oldalra rendezve a füleket sem a Személyes illetve Fősávot,
- nem tüntetted el a mini eszköztárakat,
- nem használod az On Demand Plugin funkciót,
- nem nyitottál tabot duplkaklikkel a fülsáv üres területén,
- nem akartál válaszolni olyan levélre, amibe kép van beillesztve.
- nem használod a Ctrl+Tab-os fülváltást a gyári témával.
- nem használod a opera:config#UserPrefs|ChromeIntegrationDragAreaMaximized beállítást a gyári témával.
- nem a régi billentyűparancsokkal nyitod meg a könyvjelzőkezelőt (Ctrl+Alt+B)
- nem nyitottál meg az expressz.hu-n olyan képet, ahol 1-nél több kép van a hirdetésnél.
- nem nyitottad meg a ezt a 22 soros HTML kódot tartalmazó oldalt: niels.vg/media/opera_crash.html
- Nem írtál egynél több szóközt a már szöveget tartalmazó gyorskereső mező elejére.
- Nem töltöttél be olyan sok oldalt, hogy a cache megtelik, így nem tűntek el bizonyos oldalakról az bizonyos elemek.
- nem görgettél fel-le bizonyos Flash-es tartalmakat tartalmazó oldalon.
- nem görgettél fel-le Silverlight beépülőt tartalmazó oldalakon.
- nem görgettél horizontálisan az egér erre funkcionáló gombjával.
- nem használod (vagy nincs is) az egerednek a 4-es, 5-ös, 6-os és 7-es gombjait.
- Nem próbáltál olyan oldalon egy adott anchorra (az oldal bizonyos részére, vagy egy bizonyos hozzászólásra) linken keresztül ugrani, mikor sok külső oldalról tölt be elemeket és megakad a kérés teljesítése közben.
- nem találkoztál a "Waiting for DNS confirmation of cookie domain" üzenettel.
- Nem használsz proxy-t.

Nagyjából ennyi, de ha kicsit még gondolkoznék lenne még miket írnom bőven.

zsüi_ 2010.03.22. 23:55:07

@Baldric2: Nagyon szépen köszi a választ! Fogalmam nem volt róla, hogy display:inline-ban ennek furán kell működnie.. Ha több kép lenne egymás mellett akkor ezek szerint ezt így meg se lehetne oldani? Bocs, ha ezzel elterelem a témát.. Lőjjetek agyon nyugodtan és befejezem.

Baldric2 2010.03.23. 00:17:42

@zsüi_: csak azért néz ki így furán, mert display inline esetén a méretet úgy számolja, mintha az egy szöveg lenne.
display:block esetén is lehet több kép egymás mellett, például float-al, de használhatod a display: inline-block-ot is, amit sajnos pár böngésző nem támogat, de kikerülhető.
süti beállítások módosítása