Magyar Opera

Más módszerek (b3216)

A jelek szerint az Opera fejlesztői eléggé el vannak maradva a maguk elé tűzött céloktól, ezért az eddigiektől eltérő fejlesztési tervvel igyekeznek gyorsítani a folyamaton. Ennek értelmében jelentősen kibővítették a fejlesztőcsapatot. Mindemellett a széleskörű platform-integráció is gondot okoz nekik, így úgy tűnik, hogy a Windows-os változat előbb el fog készülni, mint Mac-es és Unix-os társaik.

Egyszóval úgy tűnik, most először előbb jelenik meg a Windowsos verzió, mint a többi, méghozzá nagyjából akkor, amikor utóbbiak elérik a béta státuszt. Ezt követően persze jobban tudnak összpontosítani amazok véglegesítésére.

Ennek a kapkodással felérő rohanásnak a termése a mai előzetes, amire szinte egész héten vártunk. Tartalmaz néhány jelentősebbnek mondható változtatást is, például a menüt teljesen átrendezték. Ezen felül javítottak pár hibát is, igaz messze nem mindent, és néhány új probléma is felmerült.

A Unix felhasználóknak jó hír, hogy az új fejlesztési terv ellenére ma nekik is jutott előzetes. Így ők is részesülnek például a Carakan illetve a Presto továbbfejlesztéséből, a könyvjelzők javításából valamint a megnövelt stabilitásból. Előbbi a saját tesztem szerint gyorsult valamelyest a Sunspider-en, viszont rontott a Peacekeeper teszten.

Bár sokaknak nem tetszik, a mai kiadásban már az Opera 10.20 alfájában megismert új widget-motor dolgozik, tehát a minialkalmazások már külön települnek, és a böngésző megnyitása nélkül is futtathatóak.

A felhasználói felület fejlesztése is új szakaszába lépett. A már említett menü-megújuláson túl az ikonok is fejlődtek, valamint az állapotsáv megjelenése is változott némelyest - nem biztos, hogy előnyére. Leginkább a panelkapcsoló fog ki a tervezőkön, most éppen az állapotsávon kapott helyet, miután már megjárta a címsávot és a fülsávot is. Még van néhány sáv, lehet próbálkozni...

Ismert hibák:

  • fagyás a Tartalom mentése másként használatakor
  • Windows alatt hiányoznak a menüikonok
  • JavaScript problémák, amik használhatatlanná teszik a Facebook-ot
  • néhány minialkalmazás-funkció nem működik megfelelően Mac és Unix alatt

Fontosabb javítások, változások:

  • Carakan és Presto stabilitási és hibajavítások
  • keresőmező fejlesztések
  • átstruktúrált Opera menü
  • a jelszó megjegyzését szolgáló eszköztáron már jobban olvashatók a betűk
  • az Opera 10.5 előtti könyvjelzőket nem mindig ismerte fel
  • F12-es gyorsbillentyű nem működött megfelelően
  • számos stabilitásnövelő intézkedés
  • számos javítás a könyvjelzőkkel kapcsolatban
  • a linkeket nem lehetett a személyes sávra húzni
  • állítható átlátszóság a sötétítés effektekhez
  • számos apróbb változtatás az alap témán
  • új ikonok
  • panelkapcsoló az állapotsávon
  • rengeteg Opera Mail javítás
  • újfajta widget-motor különálló minialkalmazásokkal
  • a középső egérgombos görgetőfunkció újra működik
  • Dragonfly indítása nem omlasztja össze a böngészőt
  • hivatkozás másolása parancs nem omlasztja össze az Operát
  • teljes lista

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.50.3216):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr551715256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.30. 18:54:36

Remélem azt átvezényelt mérnökök hada valóban gyorsítja majd a fejlesztést. Bár az ígérték, azért elég sok minden nem javult meg most sem. Például a jegyzetek beszúrása nem működik, ahogy a helyesírás-ellenőrzés sem. Nekem még mindig nem jó a lapon belüli gyorskeresés.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.30. 19:33:13

Panelkapcsoló amúgy minek? Ott az F4. :D

A lapon belüli gyorskereséssel is az lett, mint a jobbklikk menüvel. Visszatért a b3199-ben már működő, de hiányos menü. A gyorskeresőnél pedig az Enter nem működik, viszont az F3-mal lehet léptetni.

A görgőfunkciónak pedig csak az autoscroll részét javították, a könyvjelzők panelen még mindig nem működik a középsőklikkes megnyitás. Bár tökmindegy, mivel a jobbklikkes keresés is új lapon nyitja most már meg a találatokat, így a Reuse akár ki is kapcsolható. :) Remélem ez is bug, nem pedig fícsör, mert szerettem, mikor 50 tabnál nem nyitott újabbat, csak ha direkt igényeltem (Shift és Ctrl+Shift nyomvatartásával).

Annak viszont örülök, hogy előbb jön a Windows build, így legalább csak egy helyre koncentrálnak és nem kapkodják el. (mondjuk ha Linuxot használnék biztos nem örülnék annyira. :DDD)

ZeGa 2010.01.30. 19:39:05

Végre egy előzetes, már vártam. Hardveres vega mikor lesz már? :)

awking 2010.01.30. 19:41:50

Mindjárt február és még mindig pre-alfa(?) Kíváncsi leszek márciusban bevállalják-e a véglegest.

Kár lenne a menüért, a mostani nagyon jópofa és egyedi kinézetű a böngészők között. Remélem meggondolják magukat (bár kisebb átrendezést azért eszközölhetnek rajta)

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.01.30. 19:44:06

mindennapi használat során ki mit tapasztal? Napi hányszor omlik össze? Lehet hogy átrántom az RSS-eket és használom ezt,mert eddig a középső egérgombos görgetőfunkció, a Dragonfly indítás és a hivatkozás másolás nem működése miatt nem váltottam. használja egyáltalán valaki napi rendszerességgel?

Dzsini 2010.01.30. 19:49:40

@ap: nekem állandó használatban van - az elkerülhető, ismert lefagyási pontokat kikerülve az előzőek olyan 4-6 órányi használat alatt maximum 2x borultak össze (akkor általában attól, hogy hatszáz oldal meg volt nyitva, és valahol valami elgáncsolta).
amúgy elég szűk oldalkört látogatok, nem járok sokfelé a neten, főleg videónézegetéssel nem foglalkozom :) így lehet, hogy az jobban leterheli a lelki világát (általában a flash tartalmakkal néha küzd, nem viszi át az egérklikkeket)

ZeGa 2010.01.30. 19:50:12

Tetszik, hogy a panel gomb lekerült az állapotsávra az viszont nem, hogy az állapotsáv pár pixelt hízott.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.01.30. 19:52:22

@Dzsini: köszi! más valakinek tapasztalat?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.30. 19:53:06

@ap: Én eddig az összesre frissítettem és defaultként használom.

Egyenlőre még nem omlott össze, csak mikor kipróbáltam a képmentési bugot. Akkor sem omlott össze, még ki se kellett lőnöm, csak tálca jobbklikkmenüből bezárni a böngészőt, mert nem válaszolt.

Eddig talán a legstabilabb a random összeomlások tekintetében, eddig még nem omlott össze nálam.

Viszont ha gyakran mentesz képeket, akkor nem ajánlom, mert azt csak úgy tudod megtenni, hogy kimásolod a direktlinkjét, nyomsz egy Ctrl+Alt+T-t, majd a Quick Download formon keresztül letöltöd.

Plusz ha Facebook-ot használsz, akkor szintén nem, mivel csak a lite.facebook.com címen tudod használni.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.01.30. 20:02:44

@penge™: Úgyszint thx!
már anyázok a rapidshare miatt,mert tölteném a portablet,csak nem vagyok premium member és mostanában ez fél napos várakozást jelent :D

Dzsini 2010.01.30. 20:13:16

@ap: használj JDownloader -t, az újrapróbálkozik helyetted rapidon meg minden más feltöltőszolgálatot ismer - én most már képekre is használom lefagyás helyett: oldalsávon a linkeket kiválasztom egyszerre - jobbgomb+copy link address, és vágólapról már el is kapja.

ZeGa 2010.01.30. 20:21:08

Van benne egy számomra idegesítő bug, még pedig az, hogy egér mozdulatoknál nem jön be egyből a gyorshívó.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.30. 20:23:00

Lapon belüli gyorskeresés problémám megoldódott. Annyi a történet, hogy nem szabad letörölni a lapon belüli keresés keresőt... Korábban nem voltak összenőve.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.30. 20:25:30

@cousin333: Én már évek óta hordozom a saját search.ini-met, amiben le van törölve a default Google kivételével az összes gyári kereső és nem volt gondom vele (az Enter-es bug kivételével). + a nézet sávról is le van szedve a kis keresőform.

resius 2010.01.30. 20:36:45

@ap: Én is tölteném már, hogy csinálhassam az USB-t, de nekem sem megy...és máshová meg nem töltik fel sajnos. Nem tudom minek erőltetik ezt a rapidshare-t.

Ómájgád 2010.01.30. 20:39:08

Végreee! Működik a szinkronizáció. A Safaris keresés meg szupi. Asszem át is állok most már a prealfára.

ttarvai (törölt) 2010.01.30. 20:44:19

@ZeGa: nekem ez elég, hogy maradjak a múltkorinál. :/

Dzsini 2010.01.30. 20:46:49

@massatz: bejön az, az előző buildnél már futottunk vele egy kört, ott kaptam megoldást :)

ttarvai (törölt) 2010.01.30. 20:54:15

@Dzsini: arra gondolsz, hogy csak simán new page legyen a gesturedown?

sajnos, ha még ez működik is, a facebook is kéne, az meg nincs, szóval. :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.30. 20:57:53

@resius: Én sem tudom. Főleg mióta 60 nap lett az inaktivitási idő limit. Régen is fos volt, most tízszeresen az. Amúgy találtam egy hotfile-os linket, az talán jobb egy fokkal. A legjobb lenne, ha az Opera hostolná.

hotfile.com/dl/26452213/5de14d6/Opera_Portable_10.50.3216_Multilingual.paf.exe.html

endruuboyyy 2010.01.30. 21:11:34

A 10 -es Operát első alfától tudtam használni , egy build volt ami összeomlós volt . Igaz ez még pre alfa , de nagyon sokat összeomlik , gondok vannak a flash videók lejátszásával még mindig .Érdekes lenne ha ebből márciusra stabil kiadás lenne . Jövő héten akkor megkapjuk a hardveres gyorsítást , aztán következő héten Pre alfából átmegyünk alfába , egy hét múlva jöhet a béta , következő héten már RC -t kapunk és március közepére itt a végleges 10.5 .. ??
Kétlem .

resius 2010.01.30. 21:19:18

@penge™: Köszi szépen, én is kerestem már, de 1 órával ezelőtt még nem találtam sehol máshol.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.01.30. 21:34:58

@resius: már jön,mindjárt feltöltöm:)

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.01.30. 21:36:36

@penge™: akkor nem :) kár hogy eddig azzal szívtam, nem ezt olvastam :D

sChess 2010.01.30. 21:48:34

A helyesírás ellenőrzés viszont megjavult.

Worlon 2010.01.30. 22:44:26

Üdv
Tud valaki megoldást rá, hogy ha kiteszem teljes képernyőre, akkor nem legyen még az elrejtett tálca fölött is?
Így nagyon idegesítő, hogy ha alkalmazást akarok váltani akkor vagy alt+tab-ozgatok, vagy le kell vinnem tálcára az Operat.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.30. 22:57:56

@Andris32: Láttad azt valahol hivatalos személy által leírva, hogy az Opera 10.5-ben lesz HW-es gyorsítás?

@Schess: Mesélj! Én nem tudom bekapcsolni :(

KenGuruL 2010.01.30. 23:04:16

Hú, van még itt baj van bőven.

Probáltam használni, élesbe, de inkább még csak innen küldők egy vastag "HAJRÁ"-t a fijúgnak.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.01.30. 23:14:07

@KenGuruL: milyen problémákkal találkoztál?

ZeGa 2010.01.31. 08:54:11

@cousin333: Ha jól emlékszem annak idején volt egy bejegyzés arról az opera core blogon, hogy hardveres gyorsítás lesz benne.

Dzsini 2010.01.31. 09:08:19

@ZeGa: arról van szó, hogy a Vega képes rá - de lehet, hogy túl nagy falat (főleg, ha sietnek), és a szoftveres is egész jól szerepel... vagyis előfordulhat, hogy 10.6-ra tolódik :)

KenGuruL 2010.01.31. 09:49:56

@ap: gamestar.hu/borderlands-az-elso-ketto-dlc-dobozosan-is-elerheto-lesz.html - kicsit fura a commentbox, felesleges görgető sáv

nekem sűrűn összeomlik.

de valami über jót kottyvasztanak.

sChess 2010.01.31. 12:36:53

@cousin333: A mese: Volt egy 1010 végleges portable a gépemen magyar helyesírás ellenőrzővel. Rátöltöttem a 3206-os portable verziót és a helyesirás ellenőrzés nem működött. Most rátöltöttem a 3216-os portablét és ismét működik a helyesírás ellenőrzés. A magyar USB-s 3216-al én se tudom bekapcsolni. Hát ennyi.

sChess 2010.01.31. 13:57:09

@cousin333: Megoldottam a rejtélyt. A 3216-os letölteni nem tudja a helyesírás ellenőrzőt, de használni tudja. Szóval a Opera10.5b3216_usb profile/dictionaries könyvtárába bemásoljuk valahonnan a hu.zip és a hu.oow filet máris működik a magyar helyesírás ellenőrzés ismét.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.31. 14:12:36

És tényleg! Nekem még meg volt a 10.10-es kivétellista, amit már bővítettem pár idegen kifejezéssel/rövidítéssel, amiket nem ismert, benne is volt a profilomban, csak bekapcsolva nem volt. Annyira nem is hiányzott, de elgépelések gyors ellenőrzésére nem rossz.

resius 2010.01.31. 16:22:47

És valóban. Bocsi, de tegnap éjjel már nem vettem ezt a hibát észre. Javítva.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.01.31. 16:59:03

tudom hogy még kora stádium, de nagyon nem jó ez a skin :S szeretem az aerot, csak a személyes sáv nagyon magas és rossz helyen van.. benne az aeroba olvashatatlan, és mikor mindent beállítok a képernyöm fele toolbar mostis nagyon örvendek a nagy statusbar nak

sChess 2010.01.31. 18:00:14

A SearchEdittel készített többszörös kereső (multisearch) viszont nem működik ebben a kiadásban. (3216) Legalább is nálam.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.31. 18:06:28

@Schess: Ez is beletartozik a JS specifikus bugok csoportjába, akárcsak az egyéni menük, néhány sajátgomb és ilyesmi.

awking 2010.01.31. 19:46:38

@Andris32: ez nagyon gáz. Minden apróbb új funkciónál verziószámot ugrani, csak,h az alap júzereket belehessen csapni (A FF csak 3.6-nál tart). Hát meg is érdemlik akik emiatt választják...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.31. 20:16:22

@Andris32: A Futuremark nem megbízható, ezt eddig is tudtuk. A saját szememmel látom, hogy gyorsabban fut le a teszt bizonyos böngészőkben, de azért csak a két agyon hypeolt böngészőt hozza ki elsőnek.

@awking: Nézd a jobbik oldalát. Mire megjelenik az Opera 11, addigra már le lehet cserélni a 9.80-as user agentet, mert ha a Chrome is átlépi a 10-es verziót, akkor már biztos optimalizálnak két számjegyű verziószámra. :D

ps: Nekem speciel az Opera/FF/IE verzióugrásai is túl nagyok (még talán az FF-nél a legjobb a három közül).

Ez is nyilván az egyszerű userek miatt van, de bőven lehetne például Operánál is, hogy buxfixeknél: 10.0.0.1
kisebb fícsöröknél, mint speed dial: 10.0.1.0
komolyabb ugrásoknál, mint Unite és motorcserék: 10.1.0.0

A gáz ebben, hogy sokan nem tudják értelmezni, illetve félreértelmezik. Például egyszer volt egy vitám még régebben, mikor valaki mindenáron meg akart győzni, hogy ő Thunderbird 1.7-et használ (mikor még az 1.5 is béta volt), aztán mikor végre sikerült megértetnem vele, hogy az 1.0.7 akkor én voltam az "izé", hogy mert ez miért nem mindegy, meg miért foglalkozok ilyen "apróságokkal". :D

OFF: Most fel akartam venni a "Futuremark" szót a magyar szótárba és ez az ablak ugrott fel: kephost.hu/image-EB88_4B65D68D.jpg

Ezek szerint automatikusan felismerte, hogy az angol szó, mert más elgépelt szónál ez nem ugrott fel. Ez már az első lépés lenne a hibrid helyesírás-ellenőrzők felé?

awking 2010.01.31. 20:34:46

@penge™: Nekem nem jön be az ilyen 10.0.0.1 számozás, már olyan, mint egy IP cím. Nem kell annyira lebecsülni a fejlesztéseket. A Chrome viszont nevetségessé teszi csak magát,h minden kis semmiségen főverziót lép, pedig igazából nem sok minden változik

Dzsini 2010.01.31. 20:50:47

mondjuk pont a Chrome az is, amelyik nem reklámozza, hogy hányas verziónál tart - akit nagyon érdekel megnézi, de sehol nincs kiírva letöltéskor, indításkor, start menüben vagy egyáltalán bárhol... innentől meg annyira mindegy, hogy milyen számozást használnak saját célokra - aki meg tesztelgeti, az meg úgyis a legfrissebbet keresi, szintén mindegy milyen sorszámmal (ráadásul a frissítés is háttérben történik automatikusan, plusz mivel Appdatába települ így nem kell hozzá az UAC-vel se tornázni) - nem kürtölik szerte világgá azt sem, hogy megint verziószámot léptek, nem úgy, mint az Opera a 10 - 10.1 lépéssel, vagy a Firefox a 3.5 - 3.6 váltáskor körbekürtölte a médiát. A Chrome meg egyszercsak kiírta, hogy most már lehet skineket kirakni, később meg hogy most már vannak pluginek is - ez azért jóval szimpatikusabb működés.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.01.31. 20:57:21

@awking: rá se ránts. 2015-ben ez lesz

firefox 4.1
safari 6
explorer 10
opera 12.5
chrome 302356973158.9 beta

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.01.31. 21:19:42

@Dzsini: nem értek egyet.. a verziószám ma már reklámfogás. a cikkek nem jönnek akkor,ha 4.1.2-ről 4.1.3-ra váltasz. Ha kijön az 5-ös króm, akkor mindenhol lejön címoldalon. a guglinak ez a fontos. friss böngésző, utol kell érni a nagyokat, és ezt csak folyamatos médiahűhóval lehet megtenni. ahogy elérnek az ie számozásának szintjére, addigra az emberekben az fog tudatosulni, hogy ez már van olyan régi mint az ie. akkor majd lassítanak.
nem az a lényeg, hogy milyen ficsörök vannak benne, hanem hogy régi tapasztal öreg motorosnak látsszon.
az új embereket ezzel lehet megfogni. akik értenek hozzá meg kisebbségben vannak.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.01.31. 22:12:08

jó böngésző a chrome, hunspellt használja és nincs benne magyar helyesírás ellenör.

ennyi a bajom vele. Pluginokkal szerethetó, de nem érheti el soha az opera kényelmét összerakottságát. Csak az a baj, hogy nekem a 10.xx sokkal többet fagy mint a 9,5 vagy 9,64 ... azok soha nem fagytak.

Dzsini 2010.01.31. 23:09:41

@ap: google news-on keresve 180 hírt találtam a Chrome 4-re, és majdnem 400-at a Firefox 3.6-ra - mivel nem kell telepíteni, foglalkozni azzal, hogy új verzió van, így nem is reklámozzák konkrétan a verzióváltást. azt igen, hogy vannak pluginek, de a legtöbb ember nem tudja, hogy hányas Chrome-ja van, mert lényegtelen, az automata update miatt.
(konkrétan én sem tudtam, hogy hányas verziónál tart, felőlem lehetne 1.4 is, annyira mindegy - az Opera is sietett, hogy lehagyja az IE-t meg a Netscape-et, aztán most 9.8-nak kell hazudnia magát... ennyit ér a verziószámos bohóckodás)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.31. 23:43:09

Chrome szerintem azért lett 5-ös, mert a stabil kiadás elérte a 4-et, így könnyebb megkülönböztetni. Mondjuk szerintem is nevetséges.

Firefoxszerintem túl nagyot ugrik, csak x.x.1-es ugrások vannak, vagy x.5.0-ös. A 3.6 az első ellenpélda. Azért itt tartanak, mert ennyi idősek.. Lehet visszanézni, hogy 2004-ben melyik Opera változat volt meg: az Opera 7. Most 10-nél járunk semmivel sem gyorsabb, mint az FF-nél.

Korábban nekemsem tetszett az Opera módszere, de azóta rájöttem, hogy szerintem mind közül az övék a legjobb és leginformatívabb. És azért 10-es már, mert az Opera is 15 éves, nem azzért, mert kapkodnak vele. Safari is 4-es, ami kb. reális a korát tekintve. Egyedül a Chrome halad, mint egy idegbeteg, de ez legyen az ő bajuk. Szerintem sok pluszt nem hoz nekik.

awking 2010.02.01. 10:25:10

@Dzsini: "az Opera is sietett, hogy lehagyja az IE-t"
Azt nem volt nehéz lehagyni, az IE6 és a IE7 között jó pár év eltelt.
süti beállítások módosítása