Magyar Opera

Szombati előzetes (b1893)

Az operások úgy tűnik, tényleg komolyan gondolják. Kiadták volna már régen, de azok a fránya bugok csak nem akarnak eltűnni. Szerencsére már megint eggyel(?) kevesebb, hiszen a legfrissebb, 1893-as összeállítás orvosolja azt a Link-es problémát, hogy új fiók létrehozását követően nem lép be automatikusan a böngésző minden induláskor. Ha van is más változás, azt nem kötötték az orrunkra.

Letöltés (Opera 10.10.1893):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr701542506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.11.21. 21:15:55

Szeretem ezt a programot, de most már kicsit kezd elkedvteleníteni, hogy hetente kiadnak valamit ami az ismert több száz hibából kijavít 10-et 20-at. Inkább adjanak ki havonta vagy kéthavonta egyet de akkor javítsanak is ki benne annyi mindent, hogy a változás látványos legyen. Mert most már automatikusan törlöm a weeklykről szóló rss-t is és csak minden sokadikat töltöm le (a 10. végleges után csupán 1-et raktam fel). A többinek már hírértéke sincs :-/
Emellett tudom, hogy nincs tökéletesen hibamentes program, de itt úgy érzem hogy a véglegesekben is annyi hibát hagynak hogy az már gáz. Az összes böngészőnek töltöm le rendszeresen a bétáit, valahogy azonban azokban a hibák nem ennyire hétköznapi jellegűek, és a véglegesekre legtöbbjük eltűnik.
Valahogy idény nyár óta kicsit kezd szétesni ez az egész. Egyre több a hiba és a hibajavítás, már az sem működik ami eddig igen. Ez pedig sajnálatos. Bármelyik idén tavaszi kiadás stabilabb és kevésbé bugos mint azóta bármelyik. Ennyit a Unite és a Visual Tabs nem ér. Más meg nem nagyon jött. :(

Dzsini 2009.11.21. 21:40:40

a weeklyk (vagy daily-k) már csak ilyenek, azért adják ki őket, hogy nyúzza az ember és hibákra akadjon. a kevésbé elszántaknak ott vannak a béták, az átlag usernek meg a végleges változat.
minden böngészőnél (és sok más programnál) elérhetőek a napi buildek, lehet velük próbálkozni, de nem kötelező. ha nem javít olyasmit, ami neked problémát okoz, vagy nincs benne olyan funkció, amire szükséged van vagy kipróbálnád, akkor nem kell letölteni. nem kötelező :)
(régen azért morgott mindenki, mert egyik hétről a másikra nem volt új kiadott build, és volt, hogy 40-50-et is ugrott a számláló. most ugrik 2-3akat, most ez a baj - éljen az internet állandóan panaszkodó közössége)

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.11.21. 23:56:52

@Dzsini: félreértesz, nem panaszkodom. Sokkal inkább csalódottságomnak adok hangot. Egy fél évvel ezelőtt bár ritkábban jöttek a kiadások, mindig volt benne értékelhető javulás, fejlődés, amiért érdemes volt feltenni, amiért érdemes volt visszajelezni, amiért érdemes volt nyúzni. Egy fél éve azonban ugyanazokkal a hibákkal küszködök, ráadásul egyre többel, és hiába a visszajelzés, hiába a várakozás, nyúzás a hibák megmaradnak, vagy ha javítanak is egyet jön másik 5. Itt a Unite, ami mióta kijött nem működik. Boldogabb lennék ha csak fél év múlva tudnék róla először de akkor már használhatnám is. És ha a hasonlatodnál akarok maradni, akkor nem vagyok elszánt, de akkor a bétákban ne legyen ennyi hiba. Sőt, visszavedlek átlagusernek, és akkor a véglegesek legyenek jók. De jelenleg még ezt sem mondhatnám el. A b1893ban mi az új? Mit lehet 2-3 nap alatt javítani? Mi újat lehet nyúzni, tesztelni? Mire lehet visszajelzést küldeni? Elmondani, hogy ok, ügyesek vagytok 1 vagy két dolgot kijavítottatok? Azért a közösséget sem kéne ilyen szintű ingyenes tesztelőként használni hogy pár napi munkát odadobni neki, ellenőrzésre. Rendszeresen. Ekkora méretű ellenőrzésre tesztelésre ott vannak a fizetett dolgozók. Nekünk meg terméket adjanak. Olyan verziókat amelyekben nem egy-két hanem 40-50 hiba van javítva. Hogy lehessen vele mit kezdeni.

Dzsini 2009.11.22. 07:56:09

"amióta kijött nem működik" - A Unite-ot, én amióta kijött használom. Volt kb. 2-3 hét, amikor állandóan leszédült a szerverről, de ettől eltekintve szinte minden nap használom problémamentesen.

A többi az szemlélet kérdése, neked is igazad van, szerintem nekem is. Én jobban kedvelem a nightly stílusú fejlesztést (pl. OpenTTD-ben gyakorlatilag minden éjszaka kiadják az aktuális buildet, van olyan, hogy el se indul).
A mostani 1 buildes növekedés egy alapvető hibát javít (jelszó és loginprobléma), az ilyesmit illik azonnal kihozni, amikor kiderül. És nem elég a belső tesztelő, bármennyien is vannak, mert nekik soha nem jut eszükbe néhány dolog, és soha nem keverednek olyan környezetbe, mint amibe bármelyik felhasználó (dolgoztam tesztelőként egy ideig). Azzal, hogy folyamatosan szórják a buildeket megelőzik azt, hogy amikor kiadnak egy-egy nagyobb változatot, akkor ezerszám kapják a hibajelentéseket. Így jóval kevesebbet kapnak, folyamatosabb a visszajelzés. A regressziókat könnyebb így elkapni, mint minden buildet végigteszteltetni a belső emberekkel, akik úgysem találják meg az összes visszaesést.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.22. 11:13:25

@ap: Egy kicsit én is úgy érzem, hogy az Operánál van némi kapkodás, amit az okoz, hogy az egyes verziókat határidőre szeretnék kihozni. Ez azzal szokott járni, hogy a véglegesben is van néhány buta hiba, amit általában az x.x1 és x.x2 verziók szoktak javítani. Ez nem helyes, de sajnos így van már nagyon régóta.

Azonban a mostani helyzetet több okból s szeretném megvédeni. Az Opera 10 alfa megjelenését követően nagyon ritkán, 3-4 hetente jöttek előzetesek, szóval ott sok változás volt két build között.

Amúgy meg lehet, hogy kapkodósak, de azért csak beáldozták a legnagyobb durranást, amikor nem tették bele a Unite-ot a 10-es verzióba. Így az sem késett, és a Unite sem lesz majd túl bugos. A másik, hogy szerintem a 10.10-et már vagy 1-2 hete meg akarták jelentetni. Éppen azért jönnek újabb és újabb előzetesek, mert mindig találnak 1-2 komolyabb hibát, ami miatt halasztani kell.

Szó se róla azért az utóbbi időben volt néhány hajmeresztőnek tűnő hiba is. Ettől függetlenül a changelog, amit ltsz, nyilvánvalóan erősen szűrve van. Egyrészt titkolódzás miatt, másrészt az utóbbi idők feszített tempója nem tette lehetővéa pontos hibalisták közlését sem. Mivel én fordítom őket, feltűnő, hogy sokszor kétszer szerepel ugyanaz a javítás két egymást követő előzetes listájában. És akkor már inkább ne legyen ott minden leírva, mintsem maga a javítás maradjon el.

ui: a Unite munkahelyen nekem sem megy (szvsz nem is fog), de itthon néhány kivételtől eltekintve jól működik.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.22. 11:15:15

Amúgy ma még egyelőre nincs új build... :D

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.11.22. 13:21:04

@Dzsini: akkor annyiban maradjunk is, hogy kinek a pap.. :))
egy hozzáfűznivalóm van már csak az Általad mondottakhoz: "..amikor kiadnak egy-egy nagyobb változatot, akkor ezerszám kapják a hibajelentéseket.."
Most is ez van. Mert a véglegesben is ezerszám vannak még hibák, és itt át is térnék cousin reagálására a köv posztban :)

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.11.22. 13:37:37

@cousin333: nem értem a kapkodás lényegét, főleg abban a kontextusban, hogy tartani tudják a határidőket, még annak árán is, hogy kimaradnak a nagy fejlesztések. Kezicsókolom. Tessék reális határidőket kitűzni, vagy ki sem tűzni. Mire jó egy olyan határidő, amit csak úgy tudunk tartani, hogy semmi nincs benne ami meg mégis az bugos?
Szerintem ez egy kicsit hiteltelenné teszi az egészet. De mielőtt még nyakamba zúdulna az össznépi harag, ettől még operás maradtam, és maradok is, csak gondoltam megosztom, nemtetszésemet ez irányban, hátha ez is a fülükbe jut, és kicsit összekapják magukat, amit igen, tudom könnyű mondani, és sok dolog van amiről nem tudok meg minden, na de akkor is :))

A Unite kérdéskörhöz pedig csak annyit: Melyikkel jártak jobban?
- Durrant egyet nyáron, de mire normálisan kijön senkit nem fog érdekelni, mert felfuttatni egy olyan szolgáltatást ami egyszer már mindenkit érdekelt, de a tömeg csalódottságában elfordult tőle nem életképes és költséges marketingfolyamatokat követel.
- nem publikálják nyáron hanem csak 2010-ben a 10-essel együtt és mindenki tűkön ülve várja. Még marketing sem kell neki. Elég egy két hivatalos bétát kiadni, amiről mindenki tudja hogy bugos, de tesztelésre tökéletes, nem pedig rc-ket és véglegeseket ugyanilyen állapotban.
Elvégre a 964-es nem sokkal tudott kevesebbet és stabil volt. Most van egy tízesünk ami nem sokkal tud többet és még nem is annyira stabil. És jön egy 10.10-es ami nyakam rá hogy ugyanennyire "instabil" lesz, ráadásul egy már mindenki által kétkedve fogadott szolgáltatás lesz benne ami sokkal nagyobb figyelmet érdemelt volna (amit meg is kapott csak rossz időben)
Szummaszummárum: elaprózták belebonyolódtak, és ebből már nyertesen nem fognak tudni kijönni. Olyan ez mint a vista. Be kellene látni, hogy kudarc, és teljes gőzzel a 11-re koncentrálni amiben benne van minden és stabilan működik is.

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.11.22. 13:45:44

ui: nem használok minit és mobile-t de nekem úgy tűnik most inkább azt az irányt nyomatják, a desktop verzióra meg ráállították a maradékot.. ezt visszavonom, ha ama másik kettőnél is hasonló mennyiségű bug található a véglegesekben :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.22. 14:22:18

@ap: "nem publikálják nyáron hanem csak 2010-ben a 10-essel együtt és mindenki tűkön ülve várja. Még marketing sem kell neki. Elég egy két hivatalos bétát kiadni, amiről mindenki tudja hogy bugos, de tesztelésre tökéletes, nem pedig rc-ket és véglegeseket ugyanilyen állapotban."

Nem, nem elég, mert az nem teszt, hogy 2-3 verziót kipróbálnak. Ez egy iteratív folyamat. Az egyetlen, ami felróható, hogy a véglegeseket is kissé félkészen adják ki. Attól függetlenül, hogy sokan (pl. én is) minden különösebb bug nélkül, megelégedéssel. És hozzátenném, hogy annyi rendszer és hardver létezik, hogy kizárt, hogy hibátlan prgramot adjanak ki.

"Elvégre a 964-es nem sokkal tudott kevesebbet és stabil volt. Most van egy tízesünk ami nem sokkal tud többet és még nem is annyira stabil."

Az ugye megvan, hogy a 9.64 egy komoly folyamat eredménye, ami a 9.5-ös több javításának és bővítésének köszönhető. Kiforrottságban tehát kár összevetni mondjuk a 10.00-val. Újdonság meg van az utóbbiban is bőven, nem is beszélve a sokkal kevésbé látható motor-változásról.

"Durrant egyet nyáron, de mire normálisan kijön senkit nem fog érdekelni, mert felfuttatni egy olyan szolgáltatást ami egyszer már mindenkit érdekelt, de a tömeg csalódottságában elfordult tőle nem életképes és költséges marketingfolyamatokat követel."

Nem, mert a Unite fokozottan igényli a felhasználói visszajelzéseket. Valóban előnytelen a nagy időkülönbség, de ugyanakkor jó arra, hogy a fejlesztők is rákapjanak, mire kijön a végleges. Megjegyzem: én ez utóbbit tartom kritikusnak, és egyelőre nem látom rózsásan a helyzetet. Megfelelő alkalmazásokkal komoly hatása lehet a Unite-nak, főleg a mobilokra is kiterjesztve, de anélkül csak +1 funkció lesz.

"Be kellene látni, hogy kudarc, és teljes gőzzel a 11-re koncentrálni amiben benne van minden és stabilan működik is."

Én nem látom be, hogy akár a 10-es, akár a 10.10-s miért lenne kudarc, ami nem egyenlő a magas elvárásoknak való nem megfeleléssel! Személy szerint kevés hibával találkozom, és elég stabil is. Az újdonságokat meg folyamatosan használom.

Miből gondolod, hogy a 11-es jobb lesz? Mint írtam, hibátlan szoftver nincs, és szerintem az Opera is inkább azért érezhető bugosnak, mert az ember sokat használja. Olvass bele egy FF fórumba, az is tele van panasszal, meg fikával. Holott kívülállóként úgy tűnik számomra, hogy egyre csak javul. Lakva ismerszik meg ez is...

Az a mai helyzet, hogy a hosszú fejlesztési idő és a konkurencia miatt egy-egy stabil kiadás tulajdonképpen az addig elértek egy viszonylag stabil lenyomata. Ha nem adnának ki időnként friss verziókat, akkor nem haladnánk még ennyire sem.

Ami a felvetésedet illeti, pontosan ez történik. Na nem a kudarc(?) beismerése, hanem az, hogy a 10.10 gyakorlatilag készen van, még QA-sok, meg a Unite-osok gyűrik egy kicsit, hogy jobb legyen, de a háttérben már régen a VEGA, a Carakan, a Presto 2.4 (és a még újabbak!) kidolgozása, fejlesztése zajlik. Ezekből áll össze az Opera 10.5, az Opera 11 és így tovább. Az egész egy folyamat, amibe csak a vége felé kapcsolódsz be egy-egy alfa verzióval. Különben is, ezek annyira összetett dolgok (és az Opera annyira kicsi), hogy nem kukázhatnak mindent, hogy a nulláról újraírják. A mobilos és más verziókkal is komoly összefonódás van, egy teljesen új felépítés rengeteg köztes idpt elvenne.

Amúgy én azt látom, hogy most indult meg talán egyfajta nagy céggé válás az Operában. Eddig dinamikusan nőttek, de a szervezetek talán nem követték ezt eléggé. Egyfajta átmeneti időszakot élünk, például a Mobile (WM, S60) és a Mini felülete egységesedik, illetve a PC-s funkciókat is beleintegrálják.

Mindez lassan halad sajnos, de be kell látni, hogy ez nem egy Notepad alkalmazás. Egyszer már talán írtam a példát, hogy egy olyan kis "garázscégnek", mint Google, akinek az anyagi lehetőségei összehasonlíthatatlanul jobbak (tavalyi árbevétele 31 milliárd dollár, szemben az Opera kiemelkedően jó 100 milliójával), két évig tartott, hogy egy már jó ideje létező, sikeres motorból (WebKit) és egy felvásárolt JS motorból (V8) kifejlesszenek egy fapados böngészőt. Pedig ezt nem játékszernek szánták, hanem a majdani Google OS egyik alapkövének.

Szóval szerintem ezen a szinten nagyon szép az elmélet, de a valóságban sokkal nehezebb a helyzet, attól függetlenül, hogy bizonyos dolgokat ők is csinálhatnának jobban. Mindazonáltal nem látunk bele az Opera lapjaiba, szóval nem tudjuk, mi húzódik meg a háttérben.

Ami a Mobile-t illeti, az OEM-ek kaptak végleges verziókat, publikus változatban a 8.65 óta nincs végleges kiadás. A Mini-n meg nem lehet sok mindent elrontani, mert a munka dandárját a szerverek végzik (amiket szintén rendszeresen frissítenek)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.22. 14:26:18

@ap: Egyetértek. Külön kéne vinni egy Dev, egy Béta és egy végleges vonalat, (+ a Labs buildek) mint a többinél van, így viszont sajnos eléggé összemosódik a 3 fejlesztés. Jó dolog, ha sűrűn adnak ki új buildeket, én örülök neki. Az meg ettől független probléma, hogy nincs emberük és baromi lassan haladnak és egy hét alatt max 1-2 bugfixet tudnak produkálni.

A Unite-ot elkúrták, nem kicsit, nagyon. Most már csak a hardcore Operásokat fogja érdekelni, mire megjelenik a stabil végleges. Nesze neked szeptember 1.-i kiadás, de ezt már megmondtam előtte is. Még a Nintendo Wii-ért sem fejlesztenek semmilyen normális App-ot hozzá, a nyereményjáték előtt kijött egy UserJS Manager, az az egy tényleg jó, a többi említésre sem érdemes. Még az alap App-ek is használhatatlanok. A Media Playerben még egy hangerőszabályzó sincs, a Photo Sharing-nál nem lehet a jelszavas beállításnál jelszavas linket küldeni, szóval körülményes, a File Sharing egész jó, de ez evidens, amúgy meg ha már egy checkbox nem fért el benne, ahol kiválogatom egy fájllistából, hogy miket töltsön le, legalább a linkek címeiben lenne valami egyediség, hogy a linkek panellel megoldhassam, mert így ülhetek a gép fölött, ha lassú a szervergép, ahelyett, hogy betáraznék vagy 50 letöltést és reggelre lejönne mind.

Az elején volt egy "Private" is a "Password protected" és a "Public" hozzáférések mellett. Ez például nagyszerű volt olyan esetekre, ha van egy folyamatosan futó szerverem és saját magammal akarom megosztani a szerveren lévő fájlokat. Elfért volna, kár volt kivenni. A Lounge akkor lenne használható, ha mindenki keresztszinkronizációban szerver és kliens is lenne egyszerre, a Messengerben az ötlet jó, de az Opera ismeretlen, szóval az MSN, Google Talk és hasonlókra nem nyújt alternatívát, a Webserver pedig olyan, mintha kerekek nélküli autót gyártanának. Mi a jó francnak külön app sima HTML oldalak megosztására? A File Sharing-ben is meg lehet nyitni html fájlokat, másra meg nem jó, nemhogy MySQL nincs, de még PHP és JavaScript sem.

Minit régen használtam, Opera Mobile-t már 6.10-től, (bár ritkán, nem olyan rendszerességgel, mint az asztalit), de én Opera Mobile-ban még bugot nem tapasztaltam.

Szerinted miért tiltakozom minden erővel az Extension API ellen? Mert ez lenne az utolsó szög az Opera koporsóján. Utána állhatna át minden ex-operás Chrome-ra vagy Firefoxra, az Opera pedig menne a süllyesztőbe, mert akkor már tényleg nem nyújtana semmi olyasmit, amit a Firefox vagy a Chrome ne tudna. Ugyanolyan lassú, erőforrászabáló, bugos böngésző lenne, az új fejlesztéseket pedig a 13 éves kínai "programozózsenik" jelentenék, a különbség az lenne, hogy az oldalakkal való kompatibilitást és a multik hátszelét nem tudnák kiterjesztésekkel pótolni, így a többiek felé billenne a mérleg. Nézd meg a Mozillát, a Seamonkey-t, az Orca-t, a Maxthon-t, mindegyik haldoklik. Miért? Mert nem mindegy, hogyan implementálják az adott funkciókat. Meg lehet csinálni szakképzett fejlesztőkkel stabilan és úgy, hogy ha nem kell nem zavar, ha kell, akkor ott van, és lehet építeni a meglévő darabokból egy böngészőfrankensteint, ami hiába tud sokat, akkor is egy bloatware marad.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.22. 14:44:07

@penge™: "Külön kéne vinni egy Dev, egy Béta és egy végleges vonalat, (+ a Labs buildek) mint a többinél van, így viszont sajnos eléggé összemosódik a 3 fejlesztés."

Ezt nem egészen értem. Talán nem lelkes tesztelő szemüvegén át kellene nézni a dolgokat. A viszonylag stabil és használható dev build az a béta, a funkciókész és kellően hibamentesített (és letesztelt) verzió meg a végleges kiadás. Ugyanúg, mint mondjuk a Chrome-nál. Szerintem teljesen jól elkülönülnek. Felmész az Opera honlapjára és lekapod a legfrissebb stabil verziót. Vagy megkeresed a Next aloldalt és ott a bétád. Vagy a Desktop team blogját bújod és akkor ott az előzetes. Az, hogy a hozzánk hasonló "fanatikusok" össze-vissza keresztbe frissítgetnek, meg telepítgetnek még nem mérvadó. Az automatikus frissítés is helyén kezeli a dolgot, egy stabil 10.0-ra nem ajánlja fel mondjuk a b1893-at, de a 10.01-et igen. Az átlag felhasználó tehát nem fog megkavarodni, ő csak a kész terméket látja. De szerintem a többi is szépen elkülönül egymástól, mindig tudhatod, mit teszel fel.

Egy "komolyabb kavarás" volt korábban, ez pedig a párhuzamosan futó 10-es és 10.10-es kiadások, de szerintem azokat sem volt nehéz követni. Az átlagfelhasználónak pedig nem is kellett.

"Az meg ettől független probléma, hogy nincs emberük és baromi lassan haladnak és egy hét alatt max 1-2 bugfixet tudnak produkálni."

Mint már írtam, szerintem egy tucat ember dolgozhat még a 10.10-en, mindenki más mással van elfoglalva. Nem haladnak gyorsan, de már nem is akarnak rajta sokat változtatni.

"Most már csak a hardcore Operásokat fogja érdekelni, mire megjelenik a stabil végleges."

Ez megintcsak a hardcore emberek látásmódja lehet. Bő fél évvel ezelőtt bemutatták a Unite-ot, akkor még csak alfaként, és jött belőle egy béta verzió is. Az átlagember ezt a kettőt látta belőle. Ezt vagy kirpóbálták, vagy nem, elkönyvelték, hogy ilyen is van, és hagyták a fenébe. Hidd el, hogy mire kijön a végleges 10.10 ismét az újdonság erejével fog hatni, és sokan a "régiek" közül is kipróbálják majd, hogy hova jutott az ügy. Nem szabad összekeverni azt, hogy te minden nap ezt látod/használod, meg azt, hogy van, akinek minden új. Egészen más a hatás.

"Szerinted miért tiltakozom minden erővel az Extension API ellen?"

Erre azt tudom mondani, hogy már vannak ilyen API-k csak nem kapnak kellő publicitást. A sajátgombok, userJS-ek,. userCSS-ek, eszköztárak, minialkalmazások, Unite szolgáltatások elég komoly lehetőségeket rejtenek magukban. Bár a kettő nem ugyanaz, de kérdezem én, ha ezekre nem "ugranak" kellőképpen a fejlesztők, akkor egy ilyen API-ra miért tennék? Szerintem a piac már megtelt, Firefox mellé nem kell még egy LEGO-zós böngésző.

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.11.22. 16:46:11

@cousin333: Szerintem pont elég lenne egy alfa után csücsülni két hónapot foltozni a hibákat, majd megjelenni egy bétával és csücsülni és így tovább akár 5 bétáig is, de közben sokat fejlesztve, javítva. Elfelejted, hogy kevesen vagyunk, és csak a fanatikusok azok akik minden weeklyt letöltenek, nyúznak és jelentenek. A többség max a bétákig jut el, mert nem akar hetente új böngészőt telepíteni mentést csinálni stb. Két három havonta még belefér a kevésbé lelkesnek is, mert úgy van vele, hogy párhavonta megéri az a fél óra telepítés/mentés hogy utána a kedvencét visszajelzésekkel javíthassa. De hetente akár többször is, nem. Márpedig szerintem így az opera is kevesebb infóhoz jut, mintha több embert bevonva nagyobb időközönként "dolgoztatná meg" az embereket. Hülye párhuzam tudom, de a win-t is (amellett hogy számtalan fejlesztői és belső tesztelői bulidje van)csak 2-3 bétával tárják a nagyközönség elé, mert nem érdemes hetente új verziót teszteltetni. Elaprózódik, csúszik stb. És erre itt a példa, folyamatosan csúsznak mert minilépésenként haladnak. Sokszor hátra.

A 964 lehet bármilyen extra fejlesztéssorozat eredménye, ha ezt a későbbiekben nem képesek megismételni. Lehetett volna a 10-es is ilyen. Vagy törvény írja elő hogy több sz@rabból lehet csak kiforrottat építeni? Mert akkor a 12-ig nem töltök le új operát :D

A Unite-ról nem lehet úgy komoly mennyiségű visszajelzést kapni, hogy közben működik is? :)

Hogy a 10-es miért kudarc? Mert mondjuk szép kerek szám. Mert mondjuk ilyenkor illik egy egységes jó csomaggal előrukkolni, ami tartalmaz innovatív megoldásokat. Mert mondjuk ezek nem valósultak meg. Mert ez 9.8-nak inkább megfelelt volna.

Nem gondolom hogy a 11 jobb lesz. Remélem.

Tudok róla hogy a háttérben komoly fejlesztések zajlanak már ami a jövőt illeti.. és remélem ezt nem a 10-esre akarják építeni. És pont ezért reménykedem hogy a 11 (vagy 10.5) jobb lesz :)

Ha most indult meg a céggé válás folyamata akkor megvan a ludas. Remélem maradnak azok akik. Mert ha továbbra is haladnak a céggé válás eme útján asszem én fogok böngészőt fejleszteni :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.22. 16:57:12

@ap: A Unite-hoz annyit hozzáfűznék, hogy az volt a legrosszabb időszak, mikor a legutolsó bugos Unite build után kijött az RC 10-es Unite nélkül új ikonnal egy csomó javítással, aztán kijött a végleges 10-es Unite nélkül, Unite build még sehol, aztán majd 1 hónapot kellett várni, mire elkezdték csepegtetni a 10.10-es snapshotokat.

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.11.22. 17:04:01

@penge™: Én ennél borúlátóbb vagyok.. nyár eleje óta tart ez a "legrosszabb időszak" és gyanítom míg nem lesz jó a 10-es Unittal együtt addig nem is lesz jobb. Időszakban a mostani tendenciákat megfigyelve ez kb. jövő március-május. Talán.

the Water Carrier (törölt) 2009.11.22. 19:17:05

Jó estét kívánok,

szeretném megkérdezni, hogy az alábbi lapok becsapják a jó népet, vagy ez már tényleg a finálé?

www.majorgeeks.com/

www.kaldata.net/

www.warp2search.net/contentteller/news_story/opera_1010_final.html

Köszönöm!

email 2009.11.22. 19:31:05

@the Water Carrier:
Az Opera FTP szerverén kint van a végleges 10.10 (1893), úgyhogy igen.
ftp://get.opera.com/pub/opera/win/1010/en/

the Water Carrier (törölt) 2009.11.22. 19:46:00

@email: Köszönöm a választ. Akkor majd kipróbálom.
süti beállítások módosítása