Magyar Opera

Egyre stabilabban (b1857)

Az utóbbi időszakban szokássá vált, hogy a "pénteki" előzetesek már egy nappal korábban megjelennek. Csütörtök lévén elérkezett tehát az idő egy javított verzióra. Mivel a 10.10 megjelenéséig már nem lehet sok idő hátra, nem véletlen, hogy ismét a stabilitás növelésére és a Unite-ra helyezték a hangsúlyt.

A Unix felhasználók számára örömteli hír, hogy a fejlesztőknek végre sikerült úrrá lenniük a Qt 4.5.3+ verziókkal járó 100%-os processzor használaton. Nem is beszélve a Moonlight beépülő támogatásáról, ami a Microsoft-féle Silverlight platform helyi megfelelője.

Mindezek mellett Windows használók is bizonyára szívesen látják majd azokat a javításokat, amik a korábban tapasztalható hibák és fagyások eliminálását célozzák. További, mindenkit érintő fejlesztés, hogy mostantól az oldalon kijelölt szöveg környezeti menüjében (lásd például dupla kattintás egy szón) a keresők saját favikont kaptak a gyorsabb azonosíthatóság érdekében.

Javítások, változások:

  • a keresők favikonjai is láthatóak a kijelölt szöveg környezeti menüjében
  • a Ctrl + Zkombináció már fülek nélküli ablakban is visszaállítja a legutóbbi oldalt
  • SVG-vel kapcsolatos fagyás, memóriaszivárgás és más problémák javítva
  • a fülek fölé vitt kurzor hatására felbukkanó előnézeti képek léte már nem függ az eszköztippek beállításaitól
  • egy kurzoros navigációhoz köthető fagyás javítva
  • a linkelt tartalom mentését követően nem frissültek a csevegések
  • hiányzó piszkozatok javítva a Piszkozat nézetben
  • javítva az egyes levelek hibás hozzáadása a Levelezőlista nézetekhez
  • bizonyos levéltípusokat már nem lehet eltüntetni bizonyos alapértelmezett nézetekből
  • változtatások a Unite alkalmazások letöltési párbeszédablakokon
  • a webszerver fagyása javítva
  • túl sok egyidejű UPnP kapcsolat javítva
  • Opera indítási probléma javítva ("module 9"-es hibaüzenet) (csak Windows)
  • induláskor előforduló, a 10.01-esre jellemző fagyás javítva (csak Windows)
  • sikertelen levélküldéssel kapcsolatos hiba javítva (ha a hosztnévben "_" szerepelt) (csak Windows)
  • az OUniAnsi.DLL hiányára hivatkozó indulási hiba javítva Win9x alatt
  • a Moonlight elérési útja hozzáadva a beépülőkhöz (csak Unix)
  • a -systemstyle kapcsoló implementálása a rendszerstílus használata érdekében (csak Linux)
  • javítás a IPv6/v4 problémához (egyes oldalak nem töltődnek be) (csak Unix)
  • magas processzorhasználat Qt 4.5.3 alatt javítva (csak Unix)
  • a böngésző már nem akad fenn a téli időszámításra váltás során (csak Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.10.1857):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr41502968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamgery 2009.11.06. 11:18:45

Sziasztok!

Bocs de kicsit off topic leszek.

Opera uniteban a file sharingnél csak 69 bájtnak látja az egyébként 200 mega feletti fájlt. Érdekes, hogy két napja gond nélkül sikerült a transzfer. user error vagy bétás bug?
Bármilyen segítséget szívesen várok!

Köke
adamgery

lalolib 2009.11.06. 15:56:51

Az Unit eddig sem hozott lázba és ezután sem fog. De amit nagyon szeretnék: Windows 7 alatt kihasználni a JumpList lehetőséget, lenne egy rész mely betöltődne a rendszer induláskor: mutatná a leveleket, a RSS híreket, folytatná a megszakadt letöltéseket, egyből hozzáférhetnék a jegyzetekhez. Egyből nem csak kedvelném, de imádnám is az Operát.

Lali_ 2009.11.06. 21:09:56

@lalolib: A jumplist csak speckó linkek, hivatkozások, amik a szoftvert vezérlik, pl a levelezőt, letöltéseket megnyitják. Ennél többet nem tud...

Lali_ 2009.11.06. 21:11:13

@adamgery: Egy tipp: Ékezet, valahol az útvonalban? (Pl: D:Képek/valami.zip) Próbáld egy ékezet mentes mappában

lalolib 2009.11.07. 10:09:44

@Lali_: Szerintem meg csak programozás kérdése. Például a Gmail Notifier is tudja ellenőrizni a leveleket, sőt még kivonatot is mutat. Ezt az Opera is megtanulhatná.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.07. 10:31:21

@lalolib: Ahogy sok Windows Gadget is, ettől még Jumplist-re nem szokás ilyesmiket rakni, pláne, hogy nem mindig fut az adott program.

Egyébként a kivonat nem nagy dolog, lépj be a Gmail fiókodba és kattints az RSS ikonra. Letölt a levélből kemény 80-90 karaktert, egy ideig használtam, de a kevés karakterszám miatt még arra sem jó, hogy az új hozzászólás értesítőkre használható legyen.

Mellesleg, ha már Gmail: Azt is megtanulhatná az Opera, hogy azokat a leveleket, amiken "Del"-t nyomok, automatikusan címkézze át, hogy bekerüljön a Gmail/Trash könyvtárba, mert nagyon zavaró, hogy a törölt levelek ott sorakoznak címke, meg minden nélkül az All Mail-ben, aztán így még szűrni sem lehet, hanem oldalanként kell végigkattintgatni.

Dzsini 2009.11.07. 11:15:02

@penge™: ez igazából a GMail hibája, mert nem a szabványos IMAP4 rendszert használják a szabványos mappa nevekkel, stb. (ez érthető, mert az IMAP eredetileg nem címkézős, hanem mappázós szabvány). ezért kell bűvészkedni, hogy ne legalább 2x töltse le az Opera a leveleket (egyszer az Inbox mappából, ami egy cimke a GMailben egyszer az All Mail mappából, és ha van rajta valami további cimke, akkor azokból is, mappánként).
Persze, lehetne, hogy csak a GMail kedvéért írnak egy külön Gmail-féleIMAP-szerű mapparendszert kezelő részt az M2-be (aminél a Delete gomb leszedné az Inbox cimkét ha van, és tenne rá egy Trash cimkét, viszont a többihez nem nyúl - vagy IMAP oldalról nézve törli az összes mappából és az All Mail-ben levő változat irányába kiküld egy Delete parancsot, amit talán a GMail tud helyesen értelmezni), de azért ez kevéssé valószínű.

Pedig a cimkerendszer és az M2 filterrendszere olyan szépen összeillenének, de ezt IMAP-on át nem lehet értelmesen kommunikálni, POP3-ról nem is beszélve... más szabvány meg nincs :) (esetleg HTTP, de azt azért nem kellene erőltetni, irtózatos adatforgalmat csinálna és gépigénye lenne a kapott dinamikus HTML-eket értelmezni bármilyen nyelven)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.07. 11:38:44

@Dzsini: Hát ha fogom és bármelyik nézetből behúzom drag n' droppal a Trash-be, akkor berakja és a többiből eltűnik. Ezt kéne valahogy automatizálni a "Delete" billentyűparancsra.

Amúgy nem ismersz valami használható normális mailszolgáltatót, ahol van IMAP (mármint nem csak a fizetős Premium változatában)?

Dzsini 2009.11.07. 12:22:20

@penge™: nekem a www.gmx.net -nél van még accountom, ott van IMAP is, meg vagyok vele elégedve, elég korrekt a spam szűrője.

Itt még írnak néhányról, ezekről nem tudok személyesen többet mondani:
ezinearticles.com/?The-Best-Free-Email-Service-Providers&id=2998572

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.07. 15:06:03

@Dzsini: Köszi. A gmx.net egy német oldal, szerintem a gmx.com-ra gondolsz. :) Amúgy tényleg jó.

Dzsini 2009.11.07. 15:16:54

én a .net-re gondoltam, amikor én regisztráltam még nem volt angol felülete :) de igazából nem zavart sosem.
ami hiányzik a GMail-ből és ebben benne van, az az aliasok lehetősége (több nevet, vagy akár szolgáltatónevet is megadni 1 postaládának)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.07. 15:48:47

@Dzsini: Ha arra gondolsz, hogy gmx.akármi-re végződő domain-ek, akkor ebben is benne van. A logója alapján ugyanaz a kettő, csak a .com az angol felület.

Egyébként annyit még én is tudok németül, hogy regisztráljak, csak szeretem tudni, hogy ilyen-olyan kötelezően bejelölős checkboxokkal milyen hírlevelekre iratkozok fel. :D

De mindenesetre eddig megbízhatónak és gyorsnak tűnik és még saját (reklámmentes) SMTP-je is van. Én eddig a Gmail-en kívül free IMAP-os szolgáltatók közül csak a Vizslamailt ismertem (az ritka hulladék, rosszabb, mint a freemail), meg az AOL-t.

Dzsini 2009.11.07. 16:39:40

akkor ezekszerint igen, a .net-es e-mail címmel nem enged be a .com-on :) és igen, arra gondoltam alias-ok terén.
GMailben jó lenne, ha nem kellene külön regisztálni a dzsini@ (ami nem is az enyém :) ) és a valodi.nevem@ (ami szintén nem az enyém) címeket - itt ez megoldható, és mindkettő az enyém :)
hírlevélből a .net hetente egyet küld, amiben az épp új ajánlatok vannak a főoldalon, meg reklám a saját fizetős szolgáltatásaikra (Német nyelvterületen belül az 5 ingyenes helyett 500 havi SMS küldés meg ilyesmik)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.08. 03:44:37

@Dzsini: Na ez a másik, amit nagyon utálok a Gmailben. Azért kellett külön e-mail "rendszert" kifejlesztenem, ami röviden annyi, hogy a fő mailcímemet senki nem ismeri és nem is kapok rá közvetlenül leveleket, mert ilyen hülyén van megoldva. Van ott is egy alias: mailcímed@gmail.com és mailcímed@googlemail.com is működik, ha wave-ed van, akkor pedig mailcímed@googlewave.com is, de ezekkel nem sokra mész. Egyrészt a @ előtti rész mindig ugyanaz marad, másrészt a spamerek már vannak olyan fejlettek, hogy egy aliashoz hozzárendelik az összes létező domaint. És sajnos a Google szolgáltatások használatához (a Picasa és a Groups kivételével) kénytelen vagy kiadni az acc-hoz tartozó címedet.

Viszont amit te szeretnél az a Gmailben is megoldható, elvileg már a magyarban is (az angol felület mindig fejlettebb a Google-nál), csak egy kicsit körülményesebb. Annyi, hogy regisztrálsz egy másik Gmail Acc-ot, átirányítod (vagy beállítod POP3-as fetchelésre, ez utóbbi lassabb, viszont a spam mappát is átfetcheli, így azt sem kell nézegetned), majd a fő acc-odban beállítod sender címként.

A baj nem is itt van, hanem ott, hogy hiába minden, a fő címed (amiről a sender aliasról küldted a levelet) tartalmazni fogja az e-mail forrásában az X-Mailer résznél az EREDETI(!) e-mail címedet. Hab a tortán, hogy az Outlook még be is rakja az "on behalf" részhez, tehát még az is láthatja, aki azt sem tudja mi az a forrás, elég ha Outlook-ot használ. Ez ellen viszont már a mailkliens jelent védelmet, vagyis IMAP/POP3 címnek a fő accodat adod meg, SMTP-nek pedig a sender acc-od azonosítóját.

Amúgy ez fogad .exe és .dll fájlokat is? Mert a Gmail sem simán, sem zipelve/rarolva nem engedni, viszont ha átírom a kiterjesztést mondjuk .jpg-re, akkor már igen. Szóval komoly vírusirtója lehet, ha ilyennel át lehet verni. :)

knorbert 2009.11.09. 09:33:49

erre a verzióra frissítve észrevettem egy hibát: az Opera levelezője az elküldött elemeket nem az elküldöttek közé rakja, hanem a beérkezettek közé kerül vissza. Áthúzni az elküldött elemekbe nem lehet.

Előző verziókban nem volt jelen ez az anomália.

awking 2009.11.09. 12:36:23

@penge™: így jártam én is, csak pár hónap után jöttem rá arra, hogy az Ótluk az eredeti (amúgy anonimnak szánt) címem mutatja. De én is úgy oldottam meg, hogy POP3-al szedem a fő fiókból, és SMTP-vel már a nyilvánoson megy ki.

Más. A mail/newsfeed tartalma több MB-ra megnő, de ha törlöm, akkor újra letölti az összes RSS-t az elmúlt pár hónapból. Belehet valahogy állítani,h ne nőjön meg akkorára?
Ugyanez igaz a profile/icons mappára, simán foglalhat 20-25 MB-ot több ezer ikon/favicon, ami egy hordozható verziónál elég kellemetlen tud lenni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.09. 12:54:54

@awking: Nem tudom hányra vagy feliratkozva, de nálam 18-ból (amik közül vannak egész komoly "termésűek" is) most 450kbyte-on áll. A kukát milyen gyakran szoktad üríteni?

Az icons nálam is meg tud nőni. Szerintem rakd írásvédetté a fontos faviconokat (idx-estől) a többit meg valami külső szoftverrel állítsd be x naponta törlésre, vagy passz.

De ha hordozhatót használsz, miért nem pendrive-on van? Akkor nem kéne másolgatnod. Vagy túl kicsi neki a pendrive?

awking 2009.11.09. 13:07:59

@penge™: 26-ra vagyok feliratkozva, és amint olvastam már törlöm is (a jobbakat könyvjelzőnek mentem el). Ezért is nem értem, hogy nőhet meg állandóan.
Masinán is hordozható @USB-s van, ennél könnyen tudom törölni (néha csinálok biztonsági mentést és olyankor), de a Kejutos Portable-nél már nehezebb dolog, mert vannak amiket csak akkor törölhetek, ha éppen akkor nem fut az Opera. ...de ha nem fut, akkor visszatömörít mindent a profil fájlba és nem férek hozzá.
A blogról letölthetőnek Portablenek is egy idő után megnőhetnek ezek a mappák, és akkor belassulhat, főleg pendrive-von.

Asheron 2009.11.10. 18:42:12

Kicsit off de nem találom sehol az operaconfig oldalon hogy hogyan kell beállítani hog ne kérdezze meg mindig hogy akarom -e telepiteni az uj frissítést. segitsetek légyszi

FunTom8 2009.11.11. 10:38:41

A mail klienssel nekem is bajom van. A 'received' ben látszik minden, az elküldött és a piszkozatokat is. Persze a helyén is ott van, de eddig itt csak a beérkező leveleket lehetett látni. IMAP-os a postafiokom. Pedig nagyon jó volt az M2. de igy igazuk lesz a munkatársaimnak, hogy nagy sz@r. :(

atomgoa 2009.11.11. 21:11:45

sziasztok
nekem a felismert beépülők közt nincs ott a moonlight...vagy rossz helyen nézem? Amúgy pedig nem műxik, pedig FF alatt a silverlight hivatalos oldal kiírja, h fut és minden OK.
nem mintha eddig egyszer is kellett volna, csak kíváncsiságból...
(Kubuntu Karmic)

Expected 2009.11.12. 07:44:21

Lehet valamit eltekergettem, de nem tudom a www.aimp.ru oldalt behozni operával. Az explorer az arcomba vágja, de operával csak hálózati hibát ír ki. Az index oldala azonnal jön mindegyikkel. Valaki mondjon valami jó tanácsot.
Köszi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.12. 09:57:40

@Expected: Nekem mindkettővel "Could not connect to remote server"

Nem véletlenül neked is UPC neted van? Mert az random szeret ilyesmit csinálni. :D Amúgy ezzel lehet letesztelni, ha ezen keresztül megy az oldal, akkor a hiba nem a te oldaladon van: anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://www.aimp.ru/

Expected 2009.11.12. 13:25:08

Nem vidéki rubicom-os vagyok. Nem bántom én az operát, mert az IE is belefulladt. Pingelni tudom a címet, de csak annyit. Pedig nem rosszak az értékek. Na de ehhez én nem értek.

meneruwa 2009.11.12. 16:23:29

nekem mellesleg simán bejön az aimp.ru

awking 2009.11.13. 11:33:39

Én már testileg és lelkileg is felkészültem a Unite-ra (azaz van időm), jöhetne már! :D
1 hónapja jött ki a béta, nem lenne már itt az ideje -legalább- az RC-nek?

sChess 2009.11.13. 14:09:47

@awking: Kivánságod teljesült. Jó szorakozást.

awking 2009.11.13. 16:05:29

@Schess: Háhhááhhááhááá! Tudtam, hogy inkább pénz+nő párost kellett volna kívánnom... :D
A véglegest most csak azért is megvárom (az USB-set), de legalább látom a fényt az alagút végén XD

knorbert 2009.11.13. 16:57:18

@penge™: pop3

A hiba az RC-vel megoldódott. (a changelogban IMAP-ra van írva a probléma, de nálam POP3-nál jelentkezett...)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.13. 23:10:34

@knor: Igen, azóta láttam, hogy mások is tapasztalták. Pedig nálam nem rakja bele a gyári Received mappába az elküldötteket. Azt hiszem nekem is ideje megejtenem egy tiszta telepítést.
süti beállítások módosítása