Magyar Opera

Több oldal megnyitása saját címmel gyorshívóból

Egy korábbi postban Resius már ismertette, hogyan lehet (könyvjelző azonosítóval és sessionnel) több oldalt megnyitni Operából egyetlen gyorshívó elemmel.

A könyvjelző azonosítós megoldás problémája az volt, hogy nem lehetett gyorshívó képet berakni, mert folyamatosan frissítette a gyorshívó képét. A session-ös megoldásnál pedig az, hogy olyan oldalakon, ahol állandóan frissülő tartalom van, a korábbi állapotot mentette el, tehát kellett egy plusz F5, hogy az oldal legfrissebb változatát kapjuk.

Van egy olyan oldal, ahol egyéni gyorshívóképeket lehet generálni. Ezzel megint nem lehet egyszerre több oldalt megnyitni viszont a mi esetünkben arra nagyszerű, hogy egyszerűen tudunk gyorshívóba illő képet generálni, anélkül, hogy pixelre méreteznénk. Vagy válogathatunk a userlogos folyamatosan bővülő kínálatából is.

A teendő a következő (5 lépésben):

  1. Készítsünk magunknak, vagy szerezzük be a kívánt egyéni gyorshívóképet. Ha ez megvan, mentsük el egy saját tetszőleges mappába ideiglenesen.

  2. Csináljunk egy könyvjelzőmappát, ebbe pakoljuk bele azokat a könyvjelzőket, amelyeket egyszerre szeretnénk megnyitni a gyorshívóval. Ha ez megvan, jobb klikk a mappán > Tulajdonságok > Azonosító: ide adjunk meg egy tetszőleges nevet, de ne tartalmazzon szóközt, különleges karaktereket és ékezeteket.

  3. Először is szükséged van egy saját tárhelyre. Ha a 10.10 bétáját használod, akkor ott a Unite webszerver, csinálj egy bármilyen html fájlt, amiben megadod title-nek azt a szöveget, amit a gyorshívó title-jének akarsz. Ha nem vagy otthon a HTML-ben, akkor készíts egy üres szöveges fájlt, a tartalma pedig ez legyen:

    <!doctype html public "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
       "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
    <html>
       <head>
          <title>Ide amit a Gyorshívó címének akarsz!</title>
       </head>
       <body>
          <p>Helló világ!</p>
       </body>
    </html>

    Ezek után nevezd át .txt-ről .html-re a kiterjesztését és másold be a Unite webszerverében megosztott könyvtárba. A fájlnak add azt a nevet (index.html helyett), ami a kívánt könyvjelző azonosítója.

    Például: Ha a könyvjelző mappájának az azonosítója: "opera", akkor a cím legyen: "http://home.NEVED.operaunite.com/webserver/opera.html"

    Írd be a címsávba, hogy opera:config#network:

    • "Check Local HostName" pipa ki
    • "Enable HostName Expansion" pipa ki
    • "Enable HostName Web Lookup" pipa BE
    • "HostName Web Lookup Address"-hez másold be (idézőjelek nélkül: "http://home.NEVED.operaunite.com/webserver/%s.html"

    Utána kattints a Save gombra, zárd be a tabot és kész.

    Ezzel az utolsó lépéssel egyúttal a teljes címsorkeresésed is megoldódott. Ha erre nem tartasz igényt, akkor ezt kikapcsolhatod, miután megvan a gyorshívó title.

  4. Készíts egy könyvjelzőt valahova (de ne a korábban nyitott mappába), a név teljesen mindegy, a címnek (URL) pedig add meg azt (http:// nélkül!), amit a 2.-es pontban megadtál a mappának azonosítóként a 3-as pontban pedig a html fájl nevének. Ha kész, húzd be a kívánt gyorshívóba ezt a könyvjelzőt és várj, amíg betölti a Unite-os oldaladat az általad választott title-lel.

  5. Zárd be az Operát, navigálj a C:\Users\<felhasználónév>\AppData\Local\Opera\Opera\thumbnails útvonalra, keresd meg a uniteos oldaladról készült gyorshívóképet, majd másold ki a nevét.

    Most keresd meg a korábban elmentett gyorshívóképet (amit az 1.-es pontban leírt módon készítettél), majd nevezd át arra a névre, amit az előbb kimásoltál.

    Ha megvan, írd felül ezzel a gyorshívóképpel a Unite-os oldaladról készült gyorshívóképet, az új képet a jobbklikk->Tulajdonságok-nál tedd csak olvashatóvá, majd indítsd újra az Operát.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr161454303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

awking 2009.10.22. 14:06:21

Teljesen korrekt cikk, eg apróbb észrevétel: <vody>-t írtál <body> helyett.

fledgling42 2009.10.22. 14:53:55

Igen, én is pont ezt akartam mondani: nagyszerű cikk és <vody>, illetve az *illo*-ről lemaradt az ékezet :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.22. 16:06:08

Javítva, thx! Meg még kiegészítettem a "read only" résszel, nem árt megcsinálni, hogy véletlenül se írjuk felül a gyorshívó képét egy frissítéssel.

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.10.22. 20:47:44

egy félig off:
találkozott vki olyannal hogy a 10-es (elméletileg) stabil nem bírja lekreálni a gyorshívó thumbokat? Mutter gépén nemcsak folyamatosan szétfagy, hanem ezt produkálja. (tiszta telepítés registry és mappák kitakarítva telepítés előtt, x-edik kísérlet)
félig on :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.22. 21:31:50

@ap: Nem, bár ha megnövelem a számukat (nálam 4x4-es), akkor a böngészőindításkor az első Ctrl+T után kb 0,4 másodpercig szüttyög, mire megjeleníti őket, ha háttér van, akkor van, hogy 0,7-0,8 másodpercig is. De csak az első megjelenítésnél. Utána már azonnal bevillan.

Vagy mit értesz az alatt, hogy "lekreálni"? Mármint betölteni? Mert az nálam általában szerverfüggő. Van, olyan oldal, ahol tölti 1 percig, aztán megjelenik egy 404-es hiba. Néha, itt a blog.hu-n is előfordul, hogy 500-as internal server error-t dob.

Ha viszont tiszta telepítés és stabil 10-es, akkor nem tudok mit mondani. Esetleg még tűzfal, vagy egyéb szoftverekkel nézd meg, hogy nem akad-e. Néhány "über-tűzfallal" és internet security suite-tal több a baj, mint amennyit használ. :)

fledgling42 2009.10.23. 13:03:02

Apróbb megjegyzés: WinXP alatt nem C:\Users\<felhasználónév>\AppData\Local\Opera\Opera\thumbnails alatt kell keresgélni, hanem c:\Documents and Settings\<username>\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\thumbnails\*.png
süti beállítások módosítása