Magyar Opera

Így használjuk az Operát... - frissítve

Frissítés: A saját Operátokat bemutató cikkek nagy száma felülmúlta a várakozásainkat - legalábbis az első két napon. Azóta némileg alábbhagyott a lelkesedés, noha voltak ígéretek további cikkekre is. Elkapkodni persze nem kell, úgysem egyszerre fognak megjelenni.

Ami feltűnő volt, hogy az eredetileg "vezetőnek" szánt kérdéssort sokan kérdőívként fogták fel, így válaszoltak rá. Bár nem ez volt a cél, de a továbbiakban is örömmel fogadjuk az írásodat, akár cikként, akár kitöltött ívként küldöd be!

Lali jóvoltából már netes tárhelyet tudunk biztosítani a beállításoknak. Örülnénk tehát, ha minden cikkíró elküldené nekünk az eszköztár-beállítás fájlját is (esetleg a saját menübeállítás és gombkiosztás mellett...), így az olvasók egy kattintással telepíthetik majd az elrendezést, kihasználva az Opera képességeit. Cikkre fel!

Frissítés 2: Az egyes cikkek valószínűleg külön-külön jelennek meg, és ezzel párhuzamosan linkeljük majd őket egy gyűjtőcikkből. A levelekben kérlek írjátok meg, hogy milyen néven szeretnétek megjelenni a cikkben! Ez az elnevezés a címben és a linkekben is megjelenik majd, hogy az egyes írások személyhez köthetők legyenek. Ha valakinek ezzel szemben ellenérzései vannak, kérem jelezze a hozzászólások között!

Nemrégiben jelent meg a blogon egy cikk, amiben azt kérdeztük tőletek, szerintetek miért nem népszerű az Opera Magyarországon. A kérdés jogosságát és aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a bejegyzés rövid időn belül az egyik legnépszerűbb és legtöbbet kommentált írássá vált.

A trend megfordítására számos ötlet is született a panaszáradat mellett, ezek egy része a népszerűsítő, bemutató cikkek számának szűkösségét emelték ki, hozzátéve, hogy a meglévők egy része is csak "profiknak" szól, és túlságosan is részletező, elvont. Azt is fel szokták róni az Operának hogy túl komplex, sokan nem látnak belőle mást (és nem is keresnek, hiszen nem tudnak róluk), mint egy fül- és egy címsávot.

A mostani kezdeményezéssel szeretnénk a fenti problémákra választ adni, vagy legalábbis elmozdulni egy remélhetőleg jobb irányba. Miről is van szó? Szeretnénk, ha ti, mint Opera felhasználók cikket írnátok az Operához fűződő kapcsolatotokról. Mindezt egyfelől érzelmi síkon (miért használod, mi tetszik/nem tetszik benne... stb.), másfelől nagyon is racionálisan, azaz hogyan használod, mely funkcióit, hogy néz ki nálad az Opera?

A böngészési szokásaink, az általunk használt funkciók bemutatása mások számára is hasznos lehet. Egyrészt megismerhetnek bizonyos funkciókat, illetve ötleteket láthatnak arra, hogyan tehetnék még személyesebbé, még használhatóbbá a böngészőjüket. Ez annyival is több mondjuk egy Magyar Operás funkció-ismertetőnél, hogy a böngészőt mint egységes egészet kezeli, és kipróbált, napi szinten használt, működőképes megoldásokat kínál. Például ha eltünteted a Vissza gombot, mert egérmozdulattal navigálsz - a kettő együtt adja ki a teljes megoldást, külön-külön nem feltétlenül van értelme.

Amit mi biztosítani tudunk:

  • sablon az íráshoz, amin végigmenve minden lényeges pontot érinthetünk, ami egy kerek bemutatóhoz kellhet (lásd lentebb)
  • az írás hibaellenőrzése, feljavítása (ésszerű keretek között!)
  • megfelelő megjelenési felület (értelemszerűen a Magyar Opera blogon)
  • tárhelyet az elküldött beállítás fájlok számára, ahonnan bárki egy kattintással letöltheti az eszköztárat vagy témát

Amit várunk:

  • a cikk többé-kevésbé kövesse az általunk megfogalmazott sablont mind tartalmában, mind szerkezetében
  • lehetőleg minél kevesebb legyen benne a hiba, elgépelés
  • nevezd meg és linkeld az általad használt kiegészítőket, például témát, Gyorshívó hátteret, felhasználói JavaScripteket... stb.
  • ha eltér a gyáritól, akkor csatold a fő beállításaidat is (eszköztár, menü-, egérmozdulat- és billentyűzetbeállítások)
  • küldj be képeket, legalább a felhasználói felületedről, lehetőleg bekapcsolt oldalsávval és anélkül
  • a képek PNG formátumban legyenek

Tovább a sablonhoz!

Az alábbiakban röviden felvázolnám azt, hogy mit is szeretnénk látni egy-egy műben. Ezek beküldésének módját még megbeszéljük, nyilván szöveg, képek és konfigurációs fájlok egyaránt lesznek benne, tehát valami komplexebb formátum kell (Word dokumentum, zip fájl, ilyesmi).

A sablon minden pontjára, minden kérdésére nyilván nem kell felelni, és lehet kitalálni új szempontokat is (amiket a fórumba is várunk), ez csak egy segítség, hogy ne maradjon ki semmi lényeges. Bizonyos válaszok, elemek személyes információkat is feltárhatnak, ezek megadása semmi esetre sem kötelező! A könnyebb hivatkozás érdekében az egyes pontokat számozni fogom. A kérdésekhez (dőlt betűvel) magyarázó szövegeket is írok, hogy mindenkinek egyértelműek legyenek.

Figyelem! Egyes adatok megadása, vagy képernyőmentések közlése személyes információkat is feltárhat. Az író belátására bízom, hogy mennyire mutatja meg magát! Itt elsősorban a bekapcsolt levelező vagy könyvjelző oldalsávot, esetleg Gyorshívót tartalmazó képernyőképet kell érteni, amelyek számos személyes jellegű információval szolgálhatnak. Ehelyett célszerű valami semlegeset (pl. linkek oldalsáv, vagy kisatírozott kép) betenni.

I. - Én és az Opera

  1. Mennyi ideje használsz Operát? (év és/vagy verziószám; nem kell halál pontosan)
  2. Hogyan, hol ismerted meg?
  3. Mennyire intenzíven használtad az idők folyamán?
  4. Hol használod pontosan? (gépeden, munkahelyen, telefonon... stb.)
  5. Milyen verzió használsz? (telepített/hordozható, minden előzetest/csak a stabilakat)
  6. Milyen operációs rendszer(ek)en?

II. - Így néz ki

  1. Mely eszköztárakat használod és hová helyezted őket? (képernyőképpel)
  2. Melyik gombokat, elemeket távolítottad el?
  3. Használsz-e saját gombokat (vagy gyáriakat az eredetitől eltérő helyen), és hova tetted őket?
  4. Melyik témá(ka)t részesíted előnyben, mit használsz éppen? (szoktad-e cserélgetni?)

III. - Használt funkciók

  1. Melyik főbb funkciókat használod (és miért)? (Gyorshívó, torrent-kliens, levelező, RSS olvasó, szinkronizáció, chat, jelszókezelő... stb.)
  2. Hogyan használod őket? (lehetőleg kissé részletezve is: Hány leveled, Gyorshívó bejegyzésed van? POP3 vagy IMAP? Gyakran vagy ritkán használod? Milyen elemeket szinkronizálsz?... stb.)
  3. Mire használod a címsávot? (URL gépelés, teljes előzménykeresés, címsorból indítható keresés... stb.)
  4. Hogyan használd az alapfunkciókat? (sok/kevés könyvjelző, mapparendszerben/ömlesztve, név/dátum szerint rendezve, Gyorshívóból/címsávból keresek)

IV. - Kiegészítők

  1. Használsz-e minialkalmazásokat? (esetleg melyikeket, milyen gyakran)
  2. Használsz-e tartalomszűrést? (saját lista vagy valahonnan leszedett?)
  3. Használsz-e felhasználói JavaScripteket? (miket, mire)
  4. Használsz-e felhasználói CSS-eket? (miket, mire)
  5. Használsz-e segédprogramokat (pl. Opera Backup)?
  6. Használsz-e egyéb kiegészítéseket?

V. - Véleményem az Operáról

  1. Emiatt váltam Operássá / Emiatt maradok Operás (ami nélkül nem tudsz meglenni)
  2. Kedvelt operás funkcióim
  3. Ami megfelel, de lehetne jobb is... (hogyan, mivel)
  4. Ami nem tetszik (esetleg tippek, pozitív példák más böngészőkből)

Az elkészült cikkeket - a kért képernyőmentésekkel és fájlokkal együtt - a magyaropera@gmail.com e-mail címre várjuk!

Fontos! Szeretném hangsúlyozni, hogy a fentiekkel nem a szokásaidban és a magánéletedben szeretnénk vájkálni (azt írod meg, amit akarsz), pusztán az újonc (és haladóbb) Operások számára kívánunk használható, "életszagú" példákat, tippeket adni. A lenti fórumban várjuk a felajánlkozásokat és az esetleges tippeket formátumra, megjelenésre, kérdésekre vonatkozólag. Ha valami kimaradt vagy túlságosan tolakodónak tűnik, jelezzétek!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr411345806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimmy399 2009.08.29. 13:08:18

Hy!

Hova lehet elküldeni a kész művet?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.29. 13:19:11

@Jimmy399: Előbb legyen meg... Szerintem ezt itt is megbeszélhetnénk, de jöhet mondjuk a mail címemre (cousin333 kukac gmail pont com), esetleg a magyaropera kukac gmail pont com (remélem tudjuk a jelszavát...). vagy feltöltöd valahová a cuccot egy zip-ben, esetleg Unite-al megosztod, ha hsználsz ilyet (elvégre mégiscsak Operáról va nszó, vagy mi a szösz). A lényeg, hogy megoldjuk, csak legyen meg.

@káosz: Ez sem egy rossz ötlet mondjuk egy olyan cikkhez, amiben ehhez hasonló vicces képek vannak... :)

Lali_ 2009.08.29. 13:19:45

Az eszköztár, menü-, egérmozdulat- és billentyűzetbeállításoknak tudok ftp tárhelyet+domaint biztosítani, hogy egy kattintással kilehessen próbálni, ha gondoljátok.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.29. 13:21:00

@Lali_: Ez valóban jó lenne. Operához most nem lehet eszköztárat feltölteni, és a letöltés linkelhetősége sem egyértelmű számomra.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2009.08.29. 13:21:10

Huh, majdnem belelkesültem, de olyan dolgokat kérdeztek, hogy hű.

Lali_ 2009.08.29. 13:28:34

@cousin333: Ok, akkor majd adok ftp hozzáférést, remélem még az a mimy-type beállítás megvan valahol :) magyaropera.info jó lesz? (a .hu-val sok a macera, +2hét, de ha hosszútávon gondolkozunk, akkor megérheti)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.29. 13:37:11

@tetra: A sablon egy ajánlás akar lenni, nem kötelezvény. Egy-egy kérdéshez adott esetben egy mondat a válasz. Amit meg nem akarsz megválaszolni, azt kihagyod. Emiatt ne lépj vissza a cikkírástól.

Lehet, hogy szét kellene szedni a dolgot. Továbbra is várnánk a teljes cikkeket, de emellett elegendő lenne egy-egy részterülettel is foglalkozni. Ebből meg születhetnének olyan cikkek, hogy "Gyakorlati ötletek az Opera levelezőjéhez" vagy éppen a könyvjelzőkezeléshez.

A lényeg, hogy nem azt szeretnénk bemutatni, hogy ezt is lehet meg ezt is, meg emezt is, hanem hogy egy ember konkrétan milyen konfigurációban használja a funkciókat. Mindezt persze egy nagyobb témán (pl UI) belül, nem csak egyetlen funkcióra vonatkoztatva.

Magyarul: nem az érdekel, hogy a Vissza parancsot te egérmozdulattal, vagy gombbal használod, hanem az, hogy mondjuk egérmozdulatokat használsz, ezért te letörölted a Vissza és az Előre gombot, de az Újratöltés gombra rá szoktál kattintani.

Idővel természetesen én is írok egy ilyet a saját Operám bemutatására, talán abból majd jobban látszik, hogy mire gondoltam (amivel nem mondom azt, hogy az én megoldásom a tökéletes, ezért van ez a topik).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.29. 13:39:02

Még jobban leegyszerűsítve a témát:

Te mit változtattál meg az Operádon és miért? (Mit nem változtattál, és miért nem?)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.29. 19:35:22

Máris három cikk érkezett a felhívásra, hamarosan közzétesszük őket! Én nem számítottam ilyen érdeklődésre...

Gyertek ki a találkozóra is egy sörre :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.08.29. 21:36:22

Határidő?
Én is kanyarítanék egy írást, de előreláthatóan szerdáig meg leszek halva.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.29. 21:51:50

@Nekomajin: Határidő nincs, ez nem verseny, vagy tollgyűjtő bajnokság. Nem is baj, ha nem egyszerre érkezik meg minden. Terveim szerint valamilyen formában (egyelőre még bizonytalan, milyenben, mert vannak kérdőív-szerű válaszok és komplett fogalmazások is) folyamatosan tesszük őket közzé. Ami egyben azt is jelenti, hogy 1 év múlva is szívesen fogadjuk őket, bár senkit nem akarok kivárásra buzdítani... :)

Arról is lehet szó, hogy ugyanaz az ember mondjuk 2 év múlva ír egy másikat, mert éppen megváltoztak a szokásai, a használt téma stb.

Szóval az egész dolog célja tippeket (és cikkeket ;) ) adni a többieknek, illetve közelebb hozni az Operát az átlag felhasználóhoz. Meg bevonni a közösséget az "igehirdetésbe"...

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2009.08.30. 00:06:29

Na ez egy jó kezdeményezés :)
Valószínűleg én is írok vmi okosságot majd, ugyanis akármilyen hihetetlen, de épp a napokban gondolkoztam azon, hogy valami hasonlót kellene csinálni :)

Na meg úgy is szeretek írni, szóval ha lesz időm, akkor dőlni fog belőlem a szöveg :D

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.30. 00:07:13

@Fefy: OK, akkor két cikk is kijön belőle, ugye? :P

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2009.08.30. 00:11:10

@cousin333: Lehet, hogy 3 is :P Csak remélem a suli mellett lesz rá időm :S (de úgy is szakítok rá :P)

Baldric2 2009.08.30. 21:24:13

Szerintem én is fogok írni, jó ötletnek tartom.
Az sg fórumára irkálva is sikerült szerintem meggyőznöm egy-két embert, ha érdekel valakit: www.sg.hu/listazas.php3?id=1251363866

Azon is gondolkozom hogy állandó szerzőnek is jelentkezem hozzátok, de még nem biztos, nem sok időm van.

msznagyb 2009.08.31. 08:50:07

Én a gyorsasága, a memória foglalása és a praktikussága illetve az egérmozdulatokkal való lapozás végett használom! Bár ezek a funkciók más böngészőben is meg vannak, ám nem egy kb. 10 megás telepítővel és nem kb. 25-30 megás feltelepített programmal. Nem is beszélve a levelezőkliesét, ami helyet soha nem használtam mást, ez volt az első és ez is maradt!
A többi funkcióról nem is beszélek, ám legyen bármelyik más böngésző, a rengeteg pluginnal bizony más a memória emésztése illetve a helyfoglalása a vinyón, 200-300 mega is lehet.
Gratula Opera...
u.i.: vitattuk az iconját, hát maradi vok de a régi jobban mutatott, tetszett nekem, de ez ugye szubjektív dolog! De ennyi legyen a baja, operás vok és maradok is legyen win, legyen linux!!!!

Valakiember (törölt) 2009.09.03. 20:38:08

OpenDocumentFormat-ot ugye el tudtok fogadni?

Hülye rapli, de kb. OO.o vs. MSOffice terén ugyan olyan mániákus megszállott OO.o párti vagyok, mint Opera vs. FF-nél az Operáé.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.03. 20:42:57

@Imrityinko: Hát én nem vagyok éppen egy OOo megszállott... De azért el fogjuk tudjuk olvasni, ha akarjuk :)

Valakiember (törölt) 2009.09.03. 20:55:12

@cousin333: Másnem Google Docs. :P
GMail úgyis felajánlja a "megtekintést", ott meglehet nyitni ODT-t is.

- amúgy jelenleg is írom, csak gondoltam mielőtt befejeznén azé' megnézem, hátha jött válasz is. :D

In Time 2009.09.04. 13:08:45

Sziasztok! Nem is tudom hova való lenne egy most megismert trükk. Most hogy már a 10-es végleges állapotot öltött, és meg barátkoztam ezzel a visual tab-bal, és mivel most már egy wide-os monitorom van, ki lett téve állandóan jobb szélre. Általában gyári beállítás szerint használom a böngészőt, de múltkor betettem ismerkedésként egy-két saját gombot, a teljes képernyőst is. Néha használtam is. De most jön a lényeg, amit szerintem egyetlen böngésző se tud, ha ki van téve jobbra a visual tab, és a saját gombos fullscreen-net használom, megmarad a visual tab ablakja, és ez wide-os monitoron a legjobb fullscreen-es böngészést biztosítja.
Köszönöm Opera!
Mellesleg, Operát használok már több 10 éve. Szeretem ezt a kompakt bögészőt, a mobilon természetesen Opera Mini, Notebook-on Opera, és a szinkronizálással tökéletes megoldást kaptam.

Ebali 2009.09.23. 18:13:52

Szerintem rövidesen én is megirom...
süti beállítások módosítása