Magyar Opera

Automatikus hibabejelentő (b1456)

Az utóbbi időben már tapasztalhattunk némi fejlődést ebben az irányban, de az igazság pillanata ma jött el. Ha a megnövelt stabilitás ellenére mégicsak összeomlana az Opera, akkor már nem csak jajveszékel egy sort, hanem fel is ajánlja, hogy elküldi a a hibariportot az Operának, majd ezt követően újraindítja önmagát. Ez az újítás kétségkívül nagyon hasznos, hiszen még több információ áll majd a fejlesztők rendelkezésére a stabilitási problémákról, annál is inkább, mert saját kis jelentés-feldolgozó rendszert építettek ki az Operások. A bejelentés szerint a funkció működik, de itt-ott még kiigazításra szorul.

A másik kvázi-újdonság a részletesebb változási közlemény, ahol már bugszámokkal együtt jelennek meg az eddiginél részletesebb információk. Azért teljesen nem tárulkoznak ki, némi előszűrést is alkalmaznak, hogy jelenlegi, vagy még nem publikus funkciókra vonatkozó érzékeny információk ne szivároghassanak ki. Mi az eddigiekhez hasonló módon igyekszünk követni a lista felépítését, de továbbra sem leszünk nagyon részletezők. A teljes lista elolvasható a Desktop Team aktuális blogbejegyzésében.

A fentieken túl fontos változtatás, hogy immáron a Presto 2.2.2 dübörög alatta, igaz, semmilyen konkrét változás nem ismert. Talán nem tűnik nagy ugrásnak a 2.2.1-hez képest, de ha azt vesszük, hogy a Presto 2.0 még az Opera 9-ben debütált közel három éve, akkor minden apró lépést meg kell becsülni...

Az előző build jelentős változtatásokat eszközölt a fájlok nevén és elhelyezkedésén annak érdekében, hogy azok az egyes platformok között minél egységesebbek legyenek. Ezt a vonalat követi a mai verzió is, am nem azt jelenti, hogy megint minden megváltozott, hanem azt, hogy a frissítési folyamatban még mindig számos hiba lehet. Éppen emiatt az automatikus build nem ajánlja fel ezt a frissítést, hanem kézzel kell telepíteni. Ha nem a legutóbbi előzetesre teszed, akkor erősen javasolt egy teljesen tiszta telepítést eszközölni.

A szokásos listáinkat kezdjük az ismert hibákkal, merthogy azok is vannak. Jórészt az új fájlrendszerrel vannak összefüggésben, de sajnos akad itt más is...

Ismert hibák:

  • Nyomtatásnál fagyás tapasztalható
  • az Opera lefagyhat, ha egy szövegmezőben több, mint 22 kötőjel ("-") található, és a helyesírás ellenőrző aktív
  • elképzelhető, hogy a teljes előzménykeresés, a favikonok, előnézeti képek és minialkalmazások nem frissülnek megfelelően
  • a frissítés figyelmen kívül hagyja a operadef6.ini fájl tartalmát
  • egyes eszköztárak letiltásra kerülhetnek a frissítést követően

Legfontosabb változások:

  • felhasználói felület az automatikus hibajelentésekhez (csak Windows, egyelőre...)
  • a Turbo mód automatikusan tiltva van a helyi címeken
  • az elküldött levelek mutatása szál-alapú nézet használata esetén
  • Presto 2.2.2-es renderelő motor

Egyebek:

  • már lehet kattintani a nagyítás gombokra a Google Maps használatánál
  • az SVG képek nem rajzolódtak újra megfelelően
  • az iframe mozgatás nem mozgatta a Flash objektumot is
  • számos fagyás javítva
  • egyes memóriafolyások javítva
  • a DOM-ban kereséskor már nem fagy a Dragonfly
  • következetlen ikonok javítva a levelezőben
  • a személyes sávról indított keresések már a megfelelő keresőben nyílnak, nem a Google-ben

Az előzetes hibáihoz tartozik még, hogy nekem még mindig nem sikerült magyar telepítővel feltennem, mert hibával leállt. Válaszd ki az angol nyelvet, azzal nem volt ilyen gondom.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr701084601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.04.24. 22:26:43

A Carakan düböröghetne már... :/

Az automatikus frissítésnél amúgy jó lenne olyan megoldás, mint a Chrome-nál, hogy el lehet küldeni opcionálisan a hibás oldal screenshot-ját, ezzel segítve azokat, akik nem tudnak egyáltalán, vagy csak kicsit tudnak angolul.

De legalább tudom, hogy nem az Opera updater-e a bugos, hanem direkt nem jelzi (annak ellenére, hogy be van jelölve a snapshot update).

Változást eddig én sem vettem észre.

Ómájgád 2009.04.26. 03:30:44

nálatok is magyarul keres nagy hirtelen a google?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.04.26. 04:17:10

@Ómájgád: Nálam angol. (Mondjuk nekem angol a Windows, angol az Opera és USA-i a területi beállítás).

macskafaraok 2009.04.26. 11:02:13

nalam semmi kulonos, eldocog ahogy eddig.
googli nálam is magyar lett default.
szoval kezeli a google top level domain vagy mit...

Ómájgád 2009.04.26. 21:40:25

Már korábbi verzióknál is észrevettem, hogy bizonyos oldalakon nagyon elgondolkozik az Opera, és úgy néz ki, mintha lefagyna. Ez a jelenség a notebookomon jön elő, az asztali gépemen ugyanaz az oldal teljesen jó. Ilyen pl.: blog.last.fm/2008/07/17/lastfm-the-next-generation

Egy idő után nagy nehezen betöltődik, de nem lehet lapozni benne, mert megint lefagy egy időre. Ugyanez Chrome alatt teljesen jó, ugyanazon a notebookon. (Vista van mindkét gépen.) Találkozott már valaki ilyesmivel?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.04.26. 23:23:54

@Ómájgád: Ha gyengébb a noti, akkor nem csodálom. Elég hosszú oldal így azzal a párezer kommenttel. Az Opera az ilyeneket nem igazán szereti. Itt is például ha a Segítség az operához vagy hasonló postoknál kilistázod az összes kommentet, akkor megjelenik a header meg az oldalsó sáv az oldal többi része meg üres vagy 10-20 másodpercig, mire bevillan.

A Chrome-ot meg ne vedd ide, mert az a legkisebb erőforrásigényű és leggyorsabb programműködésű böngésző, ráadásul multi process és a Vista ezt még jobban ki is használja. De biztos vagyok benne, hogy FF-ban vagy IE-ben ugyanúgy megfagy az oldal egy időre.

Ómájgád 2009.04.27. 01:51:11

kipróbáltam IE8-ban, az is behozza pár mp alatt, de levágja az oldalt, nincs meg a vége. Eszméletlen, a Chrome tökéletesen hozza az utolsó kommentig lábléccel együtt ugyancsak 1-2 mp alatt. FF-en nemtom az nincs fent. A noti tulajdonképpen még erősebb is, mint az asztali gép, az energiagazdálkodás teljesítménycentrikus, úgyhogy a proci maximálisan ki van használva. Basszus, pedig az Opera a legkényelmesebb mind közül, remélem ezeken javítanak majd.

Ómájgád 2009.04.27. 02:01:15

Ill. visszavonom a tanaimat, az asztali gépen teljesen jó, a notin kell várni 10-15 mp-et és akkor jó lesz azon is.

moltam88 2009.04.28. 18:33:47

Nálam Gmailben bármit írtam a levélbe mindig üresen küldte el. Elég idegesítő, visszaraktam egy régebbi verziót...

Ómájgád 2009.04.29. 17:48:35

igen ezt én is tapasztaltam

kaliban01 2009.05.04. 08:52:09

Nálam semmi gond ezzel:
blog.last.fm/2008/07/17/lastfm-the-next-generation
Pillanatok alatt behozza.
Piszok gyors lett a 10-es verzió, ráadásul elég stabil is, eddig egyszer fagyott csak le, igaz vagy 30-fül volt megnyitva...:))

MosoMasa 2009.05.04. 19:30:05

A gmailt megin nem csipázza!
Ahogy előttem is írták: üresnek jelöli a levelet, ill. a beállított fontot sem ismeri be.
süti beállítások módosítása