Magyar Opera

Lapnyitás könnyen és gyorsan

Te hogy szoktad megnyitni az új weblapokat a böngésződben? Azt tapasztaltam, hogy a legtöbben a legegyszerűbb és legkörülményesebb utat választják, azaz nyitnak egy új lapot (Ctrl+T, Új lap vagy + gomb, extrém esetben Fájl / Új fül), majd ebbe beírják a címet. A profibbak már eleve kihagyják, hogy www, és pár betű után a lenyílóból kiválasztják a címet.

Ez így kétségkívül egyszerű és praktikus, de nem igazán hatékony. Lássuk, hogy csinálják a profik!

Először is, minek új lapot nyitni? Bőven elég, ha csak a címet adod meg, aztán az majd nyit magának új lapot, ha kell. Egyszerűen nyomd meg az F2-őt, és a felugró ablakban már írhatod is a címet, mivel azonnal fókuszba kerül. Ez persze nem sokban különbözik attól, hogy Ctrl+T, majd címbeírás, de mégis van néhány előnye: egyrészt az előzőleg beírt cím eleve be van írva, tehát azt azonnal meg tudjuk nyitni, másrészt ha mégsem kellene az új lap, akkor egy Esc-re azonnal mindent visszavonunk, és nem marad bent egy üres lap.

Van ennél jobb módszer is, ehhez viszont az kell, hogy a fontosabb oldalakhoz készítsünk könyvjelzőket, és azokat lássuk el valamilyen értelmes azonosítóval. Az azonosító nem kell feltétlenül rövid legyen, viszont érdemes olyat nevet választani, amit meg is tudunk jegyezni. Azaz használjunk olyan kulcsszót, ami számunkra jól jellemzi az oldalt (például az iwiw születésnapos emlékeztető oldalát elnevezhetjük "születésnapok"-nak).

Miután a fontosabb oldalaknak már vannak azonosítóik, akkor újabb lehetőségeket kapunk a megnyitásukra. A címsorba vagy F2-re nyíló ablakba ezután beírhatjuk a könyvjelző azonosítóját is a címe helyett. Még egyszerűbb azonban, ha gyors megnyitást használjuk, amelyben elég elkezdeni az azonosító beírását, és amint egyértelművé válik, hogy melyik lapot keressük, az azonnal megnyílik, így nem kell beírni a teljes azonosítót. Ezt az ablakot a Shift+F2-vel nyithatjuk meg. Próbáld ki! Általában 1-2 betű elég is lesz az azonosítóból.

További lehetőség a Gyorshívó elemeinek még gyorsabb megnyitása. Ha ezeket a lapokat a normál módon akarjuk megnyitni, akkor mindenképpen nyitnunk kell egy új lapot. Ennek az a hátránya, hogy egyrészt tovább tart, és a Gyorshívó lap is bekerül az előzmények közé (azaz ha sokáig nyomjuk a Vissza gombot, akkor nem a weboldal elejére, hanem magára a Gyorshívó lapjára jutunk vissza). Sokkal könnyebben és gyorsabban is megnyithatjuk ezeket a lapokat, ha emlékszünk rá, hogy melyik számra mentettük. Elég megnyomni a Ctrl+szám gombokat (azaz például a második gyorshívó laphoz a Ctrl+2-t), és máris megnyílt a lap.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr11872743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszem 2009.01.12. 18:12:30

Én Chrome alatt a TabsLock-ot szerettem használni, nem tudom, Firefox és Opera alá van-e ilyen, ha nincs, akkor autohotkey-el célszerű buherálni (ha lehet), szóval a CapsLock gomb megnyomására új tabot nyit, fókusz a keresősávban, ahová beírom a címet vagy amit keresni akarok.

A világ legkényelmesebb dolga volt, mert a CapsLock-ot sokkal könnyebb gondolkodás nélkül megnyomni, mint az F2-t vagy a CTRL-T-t.

Sajnos a legújabb Chrome frissítés elrontja, és új ablakot nyit új tab helyett, úgyhogy majd megpróbálom az autohotkey-t.

Addig pedig marad a ctrl-t.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.01.12. 18:34:48

Természetesen át lehet pakolni más gombokra is az F2 funkcinalitását, ha kell.

Én ismerem az F2-s módszert, de nem szoktam használni. Ami megy: Gyorshívó (alap...) képekre kattintás, új füöl általában egérmozdulattal, vagy duplaklikk (esetleg egérgörgővel) a fülsávon, és már írom is.

Ezen kívül persze azonosítók. Meglepő, hogy 3-4 betűből milyen sokféle cím kihozható. Kombinálni szoktam a keresőkkel, mert általában egy oldalnak, és a hozzá tartozó keresőnek azonos a kódja. például a Magyat Opera az "mo".

Érdekesség még, hogy mappáknak is meg lehet adni azonosítókat, ilyenkor értelmeszerűen a teljes tartalom megnyílik.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.01.12. 18:38:50

Az még kimaradt, hogy a címet gépelve ("

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.01.12. 19:00:21

"Természetesen át lehet pakolni más gombokra is az F2 funkcinalitását, ha kell."

A CapsLock rendszerbillentyű, azt nem lehet csak úgy Opera alól. Vagy igen?

"például a Magyat Opera az "mo"."

Chromeban momentán Ctrl+T -> "m" majd Enter. Ilyet egyébként nem terveznek az Opera 10-ben? Nagyon jó lenne, szerintem ez az egyik legeltaláltabb fícsör, hogy automatikusan kitölti a címet, nem kell a lefele gombbal választanod.

"Sajnos a legújabb Chrome frissítés elrontja"

Az AutoHotkey sem működik. Az új ablakkezelő rendszer (magic_BrowzR) miatt van. Új scriptet kéne rá írni, aki ért hozzá, annak nem lenne nehéz, de eddig még nem találtam.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.01.12. 21:04:49

"A CapsLock rendszerbillentyű, azt nem lehet csak úgy Opera alól. Vagy igen?"

Nem tudom, nem próbáltam (ismerni kellene a kódját, a Control-nak ugye ctrl). De miért kéne feltétlenül a CapsLock-ra? Akkor már inkább a Space-re rakom, akkor tuti, hogy nem ütök mellé... :)

"Chromeban momentán Ctrl+T -> "m" majd Enter."

Igen, de az "mo" bármikor működik... Nem mellesleg lehetne "m" is, és akkor ugyanott vagyok.

"... hogy automatikusan kitölti a címet,"

Ez valóban hasznos lehet, ha jól van megcsinálva (azaz jó címeket ajánl fel).

littlemat 2009.01.12. 23:51:06

Valahol itt olvastam egy trükköt, hogy lehet azonosítót rakni gyorshívóba. Azóta egy Ctrl+# egy rakás oldalt nyit meg, mert azok meg mappákéi.
Egyébként meg ugyanúgy használom a billentyűzetet, mint az egeret (gombok és gesztusok), a kényelem (aktuális helyzet) dönt.

kpityu2 2009.01.18. 07:26:01

Az én trükköm az, hogy a fülek mellett található + jelre kattintok. :-)
süti beállítások módosítása