Magyar Opera

Képek kezelésének módosítása Operában

Ha csak egyetlen egy képet nyitunk meg az Opera böngésző egyik fülén, akkor az alapértelmezés szerint teljes méretben nyílik meg. Bevallom őszintén, hogy miután áttértem a Firefoxról, ez egy kicsit zavart, de miután megtudtam, hogy a képeket (és egyébként a weboldalakat is) a - (mínusz) gomb megnyomásával lehet kicsinyíteni, a + (plusz) gomb megnyomásával nagyítani, a * (csillag) gombbal visszaállítani az eredeti médetre, az illeszkedés funkcióval pedig az oldal szélességéhez igazítani, ezután már nem is hiányzott annyira ez a Firefox funkció sem. Most meg már pláne nem, hogy a képek átméretetezgetése egyszerűen megoldható egy operás felhasználói Javascripttel.

Lássuk, hogy milyen képkezelő módokat használhatunk ezzel a Javascripttel:

Képek kezelése Operában

  • Original - Eredeti: értelem szerint ilyenkor a képet az eredeti méretében mutatja, ugyanúgy, mint korábban.
  • Shrink to Fit - Illeszkedés: ebben a módban a böngészőablakunknál nagyobb képeket úgy kicsinyíti le, hogy pont kiférjen, ne kelljen egyik irányba sem görgetnünk. A böngészőablakba beférő kisebb képekkel viszont nem csinál semmit.
  • Maximize - Ablak kitöltése: ebben a módban a nagyobb képek szintén a böngészőablakunk méretéhez igazodik, a kisebb képek pedig felnagyítódnak, ami sok esetben nem szerencsés.
  • Fit to Width - Szélességhez igazít: ebben az esetben a képernyőnk széléhez igazodik a kép, így felfelé és lefelé kell görgetnünk a képet. A kis képek ebben az esetben is nagyobbak lesznek, és azok is illeszkednek a böngészőablakunk széléhez.
  • Fit to Height - Magassához igazít: ebben az esetben a képernyőnk magasságához igazodik a kép, így oldalra görgetés lehet szükséges. A kis képek ebben a módban is nagyobbá válnak.

A módok között válthatunk a kép jobb felső sarka felett megjelenő menü segítségével vagy a képre kattintva, de használhatunk billentyűparancsokat is:

  • M: a következő mód használata
  • N: az előző mód használata
  • B: a menü címének mutatása mindig/csak ha változik/elrejtése. Ha az elrejtést választjuk, akkor is működik jobboldalt felül a menü, csak éppen arról nem kapunk visszajelzést, ha módot váltotunk valamelyik billentyűparanccsal.

Ennek az Autosizer nevű felhasználói javascriptnek letöltheted az eredeti, angol nyelvű, immár Opera 9.5 kompatibilis verzióját, de akár a kicsit módosított, magyarul beszélő verziót is kipróbálhatod.

A felhasználói Javascriptek "telepítése" annyiból áll, hogy a Javascript fájlt el kell menteni a gépedre egy mappába és ezt a mappát ki kell tallóznod az Opera böngészővel az Eszközök > Beállítások > Haladó > Tartalom > Javascript beállítások...> Felhasználó Javascriptek útvonalnál. Értelem szerint minden felhasználói javascript fájlt egy mappában kell tárolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr22564443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Denixy · http://turul.banki.hu/~lomax/opera/image-autosizer-2.02.js 2008.07.14. 20:31:18

Nekem is van egy saját verzióm :D

turul.banki.hu/~lomax/opera/image-autosizer-2.02.js

Itt olyan kiegészítés van, hogy ha a képre klikkelünk, akkor csak két mód között váltogat (eredeti, illetve az ablakhoz igazodó, ha szükséges), a többit a menüből kell kiválasztani, ill. a gyors billentyűvel.

Denixy · http://turul.banki.hu/~lomax/ 2008.07.14. 21:22:33

kérdés:
van valakinek működő noclicktoactivate.js scriptje?
mert nekem ez nem megy Opera 9.5 alatt, és nem találtam eddig működőt, és nem találom a scriptben azt a részt, ami miatt nem megy jól az új Operában :(

email 2008.07.16. 21:00:14

Köszi Denixy!
Nekem a te verziód jobban tetszik, nagyon köszönöm! :)

Denixy 2008.07.17. 11:58:58

Szivesen email ;)
Örülök, hogy tetszik, remélem a legtöbb scriptet áttudom módosítani, hogy mennyel jól Opera 9.5 alatt, mert jelenleg nem, és akkor azokat is közzé teszem ;)

nyeviga 2009.07.28. 22:41:18

Megint kipipálhatok egy klassz funkciót,köszi szépen!Már nagyon pöpec az operám.Ez a legjobb böngi a világon :)
süti beállítások módosítása