Magyar Opera

A javítás javítása (b10034)

Alig két napja jelent meg a legutolsó build, mégis érkezett egy újabb a mai napon. A mostani tempót látva azonban nincs ebben semmi meglepő. Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy legutóbb került bele pár olyan "funkció" is, ami aligha volt tervbe véve. Az idő rövidsége miatt jelentős változtatások nem történtek, csak apróbb polírozások. És - természetesen - kijavították a meglehetősen zavaró újrarajzolási problémát.

A Firefox meglehetősen gyorsan fejlődik. Kijavították az elődváltozat egyik legkomolyabb hibáját, a túlzott memóriaéhséget, az új verzió már meglehetősen takarékosan bánik a RAM-al. Az Opera - sajnos - ezen a téren (is) némi lemaradásban van, a fejlesztők tehát próbálnak tenni ellene. Ígéretük szerint a mai előzetes kevesebb memóriát igényel, aminek a mértéke nem ismert számomra. A további változtatások egy része a Dragonfly-t érinti, ami viszont még mindig nem működik, ha a JavaScript le van tiltva... Lássuk, mi van még!

Ismert hibák!

  • a Dragonfly nem működik, ha a JavaScript le van tiltva

A javítások, változások:

  • az újrarajzolási hiba javítva
  • a letöltések jobban működnek
  • már az ismeretlen MIME típusú csatolmányok is megnyithatók
  • CJK szövegek megjelenítésének javítása
  • csökkentett memóriafogyasztás
  • nyomtatás előnézettel kapcsolatos fagyás javítása
  • a hírcsatorna feldolgozás "kiakadásának" javítása
  • az mbs fájlok importálása nem hoz létre számtalan új szűrőt (csak Windows)
  • már nem törli le automatikusan az olvasottnak jelölt leveleket a kukából
  • a Dragonfly-hoz is használható favikon
  • Dragonfly-integráció javítások
  • a felhasználói JavaScriptek és a Dragonfly ütközésének feloldása
  • a címsáv legördülő listája már a könyvjelzők nevében és URL-jében is keres
  • legördülő menü listájának rendezése pontosabbá vált
  • az ISO fájlok töltése FTP-ről már nem okoz hibát
  • Mágussal kapcsolatos javítás
  • javított Beillesztés és ugrás Unix alatt

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr93495535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.30. 20:13:15

ACID3 teszt: 82 pont a százból.

"a címsáv legördülő listája már a könyvjelzők nevében és URL-jében is keres"

Ez már nagyon kellett, anno írtam is nekik :).

Schess 2008.05.30. 21:01:28

ACID3 teszt nálam csak 79 pont. De ennyi volt eddig is.

digidu 2008.05.30. 21:09:50

hát ideje volt :)
de az előző tényleg piszok lassú volt.. azt hittem bekaptam vmit, de megnyugostam, hogy csak Opera hiba volt.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.30. 21:19:02

Schess: olvastam valami gondokat a verziószámmal kapcsolatban. Biztos, hogy most éppen a 10034-et használod? :)

Schess 2008.05.30. 21:27:17

cousin333. Tényleg van valami gond a verziószámmal, ugyanis az innen letőltöttel végzett frissités után továbbra is 10024-nek mutatja magát. Igy nem tudom, hogy most milyen verzióm van.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.30. 21:39:55

Na igen, ha úgy adnák ki a véglegest, hogy az Acid3 nem 100%, akkor nagyot csalódnék bennük...
Szóval még szerintem 10-15 build szükséges egy stabil változatig.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.30. 22:02:53

Azt írták, hogy nem törekednek az ACID3-ra, szóval ezt a helyedben nem venném biztosra.

Schess: uninstalláld az Operát (mindet :) ), majd telepítsd újra. A beállításaid nem vesznek el. Elvileg :).

funtom8 2008.05.30. 22:15:41

acid3 nálam is 82, és mintha tényleg jobb lenne az egész build.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.30. 22:24:47

Engem nem igazán érint, de mivel az Opera a szabványkövetéséről is híres, nagyon nagy égés lesz, ha a Firefox 3.0 100%-ra fogja teljesíteni (talán még az IE8 is), ők meg nem.

Schess 2008.05.30. 22:47:29

cousin333: Ilyen még sohasem volt, többszöri újratelepítés után sikerűlt csak az új verziót előhozni. Köszönöm a segitséged. ACID3 most már nálam is 82.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.30. 22:48:12

Az Opera már rég teljesítette egy belső buildben a 100-at. Csak az Acid3 javítások sok egyéb dologba is bezavarnak, így csak akkor teszik bele a véglegesbe, ha mindent alaposan leteszteltek vele, és minden jól működik úgy is. A Firefox tudtommal semmilyen buildben nem teljesíti az Acid3 tesztet.

Másrészt a 100 pont az Acid3 teszten még nem jelenti azt, hogy a böngésző át is ment a teszten. Ez csak az egyik feltétel.

Amúgy vicces, de ha IE8 simán lealázhatna bárkit bármilyen teszten, hiszen jóval több programozó áll a rendelkezésükre, mint a Firefoxnak vagy az Operának. Náluk inkább csak szándék kérdése a dolog. De mivel az Acid3 teszt jelentős áldozatokkal járna számukra, nem tartom valószínűnek, hogy komolyabb energiát fektessenek bele.

fraki 2008.05.30. 22:56:14

Na lássuk, ez az előző iszonyatosan hibás volt, szinte használhatatlan (midnen második tabon nem tudtam görgetni).

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.30. 23:05:20

Beígérték, hogy az IE8 teljesen szabványkövető lesz és lesz benne egy IE7 mód is, hogy menjenek vele a hibás oldalak is, amíg azokat nem javítják.

A kérdés, hogy betartják-e. De ha nem, akkor necces, hogy az EU megint bepöccen és kapnak pármilliárdos büntetést amiért a Vista Live logo-n nincs sapka.

Zefír 2008.05.30. 23:46:01

A javítás javításának a javítása mikor jelenik meg ? :D

Szeretlek Opera! :)*

Valakiember (törölt) 2008.05.31. 10:39:01

"IE8 simán lealázhatna bárkit bármilyen teszten"

Karaj, mond, te veszodnél, és kiadnál kismilliónyit egy olyan program 'tokéletesítésére', amit annélkul is használnak elegen? :)
Én tuti nem, mert felesleges volna. :D

Az IE-t azért használják sokan, mert alapból integrálva van a Windowsba, és mivel sokan csak annyit tudnak, hogy egy nagy kék "e" beture kell klattyintaniuk, hogy induljon a net, ezt is teszik.
Akik ezt teszik vannak tobben, és ezeknek foggalmuk nincs, mi az a bongészo...
Sot még azt sem tudják, hogy az a nagy kék "e" betu egyáltalán milyen programot indítt.
Egyszeruen csak annyit mondanak rá 'internet', és kész is.

meneruwa 2008.05.31. 10:48:49

arról nem is beszélve hogy van akinek az explorer egyenlő az iexplorer-el :)

meneruwa 2008.05.31. 10:58:25

na egy röpke áramszünet után folytatom :D szal ennyi erővel meg a xp telepitő után s mondjuk a windows tour előtt bedobhatna egy ablakot az ms, hogy ugyan melyi kwebböngészőt szeretné használni a tisztelt felhasználó? s így le nem kéne mindenkinek ie-vel kezdeni. tipikus hozzáállás az is mikor jött az adsl szerelő ő is ie-vel kinlodott pedig az opera simán felvolt telepitve s a beszolasok is jok voltak tőle: azzal nem megy a net, meg ez gyorsabb, .. stb... én me gcsak kuncogtam magamban :D szal ne is csodálkozzunk az ie használaton

Worlon 2008.05.31. 11:05:54

Igen, teljessen igaza van az előző 2 kommentelőnek. Dolgozom mint rendszergazda, és kedvencem mikor mondják, hogy nem jó az interent. Kérdem mi a baj, honnét veszi h nem jó? (nálam megy...) mire a válasz hogy az explorer nem nyitja meg a freemailt neki...
Szóval internet=iexplorer.
Persze és iexplorer=explorerrel...
Próbálkoztam már feltenni operát, firefoxot is, de minden 2. ember frászt kap ha meglátja az új, ismeretlent. Még akkor is ha amugy hasonló kinézetre. Meglátják hogy a vissza nyíl másként néz ki és máris kétségbe esnek.
Örülök az új buildnek, mert a multkroi pocsék volt.

Worlon 2008.05.31. 11:09:35

meneruwa: UPC net szerelői speciel főállásban köműves segédek...
Emlékszem mikor havernek telepítették, és megkérte a srácot hogy lőjje be neki a routert már. Mire a szerelő közölte, hogy azzal nem lehet netet megosztani. Majd miután ráeszmélt hogy hát az arra való, megkísérelte. Persze nem ment neki. Bemérte a kábelt, közölte hogy az jó, a router rossz. Átmentem, és amint kicseréltem a kábelt egy másikra minden ment...

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.31. 11:42:22

Egyrészt mert sok embert még egy eltérő ikon is megzavar, ezért nem kínálja fel a többi böngésző telepítését. Másrészt honnan a búsból tartsanak számon minden böngészőt, akkor meg azért sírnának a felhasználók, hogy a szoftverlistát nem frissítik olyan jól, mint Linuxon a Synaptic. (itt megjegyezném: A Linux egy ingyenes open source cucc, tehát a disztribútorok magasról tesznek rá, hogy néhány 1.0-s usernek problémája akad-e egy-egy third-party fejlesztéssel, a Microsoft meg már globálisan meghatározó és a célközönség minden embertípusra kiterjed, nem csak a geekekre. Harmadrészt az IE mororja be van épülve mindenhova. Az online súgóba, a Windows Update-be. Ezen majd talán a moduláris felépítésű MinWin változtat. Továbbá (ahogy az EULA-ban is benne van, ha van olyan ember, aki elolvassa), a third-party szoftverek stabilitásáért nem vállalnak felelősséget. Mindenki legyen őszinte magához: Normális hardveren, WHQL driverekkel amíg csak jogtiszta (vagy normálisan tört) MS szoftverek voltak a gépén addig mikor volt bármilyen problémája vele? :)

Mellékesen: Ugyanezt csinálja az Apple is, az meg, hogy némelyik szoftvere picit fejlettebb (bár inkább csak látványos) részletkérdés. Aki eljut saját magától arra a szintre, hogy az IE által nyújtott feature-ök már kevésnek bizonyulnak, akkor arra is eljut, hogy beírja a Google-ba a megfelelő kulcsszót, amivel rátalál a Firefoxra, vagy az Operára. Mennyi haladó user van, aki még az Opera összes lehetőségével sincs tisztában?
Na meg kitérhetnék számtalan tényre, például a Földön élő emberek 90%-ának bőven sok is az IE tudása...stb

Hogy visszakanyarodjak az eredeti témához ha már az idősebbeket nem is, de legalább az iskolában lenne normális az informatika oktatás, nem az, hogy tanár beleveri Pistikébe az MS Office-t (amit persze 90%-ban rendesen meg is utál), majd jutalomként játszatok, netezzetek, de nem elmagyarázni ezeknek a dolgoknak a lényegét, és csodálkoznak, hogy Pistike kinyírja a rendszert, vírusos lesz a gépe és még azt is valamelyik fórumon kérdezi meg, hogy kell-e neki WC-re menni, mert önállóan gondolkodni annyira tud, mint egy növény.
Na ez itt a fő probléma, nem az, hogy egy profitorientált cég beleteszi a saját termékébe a saját fejlesztéseit és természetesen ezt preferálja, mivel azt tudja a legjobban integrálni és összehangolni a rendszerrel.

meneruwa 2008.05.31. 15:14:57

megjegyzem az áramszünet :D előtt még belefogalmaztam az opera beadványát a hozzászólásomba s az most kimaradt :D szal erre irtam én mint egy lehetőséget a böngésző kiválasztására, bár a stabilitásban és a whql-ben igazad, van. tán ez a veszett fejsze nyele :D sajna az én időmben még nem oktattak számtecheket a suliban max fakton annyit mint példul cd.., dir... s mindez fekete alapon, szal a mai oktatásrol nem tudok szolni, max egy offot de kövezettek meg ha nem igy van. a mostani 16-17 éves gyerköcök lehet kevesebb vagy több is, számológép nélkül nem tudnak szorozni, osztani! komoylan egyszerűen nincs szorzotabla vagy nem kell nekik tanulni nem tudom, de szörnyű... nah bocs az offért aztán várjuk a köv. buildet

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.31. 15:55:34

Ez így van, de 3 ismeretlenes egyenleteket, meg integrálszámítást meg ilyesmit igen. :D
Mi még általánosban legalább számolgattunk gép nélkül.

De az irodalom/nyelvtan se jobb, ahol 5 oldalas egyetemi szintű elemzéseket tudnak írni, de olyan égbekiáltó helyesírási hibák vannak még érettségin is, hogy ha nem lenne ez a "max 15 pontot vonhatnak le helyesírásért" szabály, akkor az ország 70%-a megbukna.

Az oktatás úgy sz*r ahogy van.

Egyébként a ti időtökbe talán még jobb volt, mert az idősebbeknek legalább van önkritikájuk és nem szégyellnek kérdezni/súgót és Google-t használni, ma meg informatikán jobb esetben csak a Neumann elvek meg az Office megy, rosszabb esetben egész órán neteznek/játszanak a tanulók, majd otthon "Hejj de laza csávó vagyok." módjára a fent részletezett merényleteket követik el a géppel és csodálkoznak, hogy miért "sz*r". :D

Egyébként a UPC-s szerelők tényleg fejlettek. Nálam is még pár éve amikor kötötték a netet, (mobillal éppen ment a wapos net), mondom majd megcsinálom én. Erre "Nem, ők a szakemberek." Na mondom, legalább a működő kapcsolatot hadd bontsam. "Nem, ők majd tudják." Aztán 12 perc szerencsétlenkedés, meg telefonos segítségkérés(!) után: "Újra kéne indítani..." Mondom most már tényleg én csinálom. Erre odaenged nagy kelletlenül (de nem kelne fel a székből), majd egy halk "De ha elrontod akkor nem vállalunk érte felelősséget és viheted a szervízbe." beszólás. Odahajolok, bontom a kapcsolatot, Hálózatok -> új hálózat...stb, új hálózat létrehozva, majd mikor indítanám (akkor még Firefoxot), kiveszi a kezemből az egeret, elindítja az IE-t, beírja a prov.chello.hu-t, majd beregisztrálja a modemet, majd már menne a Start menü felé, amikor visszaszereztem tőle az irányítást, cmd->ipconfig/release, ipconfig/renew (a két "szakember" tátott szájjal lesett), majd örültek, amikor bekeresték IE-vel a startlapot.
Aztán megjegyezték, hogy érdekes gépem van, mert eddig nem volt ilyen jellegű problémájuk.

Worlon 2008.05.31. 18:58:19

Hát amennyi pénzt UPC ad a szerelőinek, azért ilyeneket kapni. Tudja mit mibe kell dugni, mert megmondták, hogy oda tedd ahova betudod...
Ennyi pénzért egy informatikához értő ember még az Operát se indítja el:D

Worlon 2008.05.31. 19:00:34

Miért van szerintetek, hogy erre a címre: www.gamestar.hu/ azt írja, hogy átirányítás: és egy pont szerepel, de nem hozza be, és link sincs. IE-vel megy...

meneruwa 2008.05.31. 19:02:24

nah közbe visszatérve a buildre :D nem tud valaki ajánlani egy normális flasht?
most is a legfrissebbet használom -9.0.124.0- de néha ugy elszáll az opera mikor megnyitok egy flash-es oldalt hogy csak na.

Gabe 2008.05.31. 21:41:44

Igen! Végre be tudok vele menni pár google-ös oldalra is (Reader, és a Docs főként, ami nekem fontos). Egy ideje már nem engedett be operával ezekre az oldalakra -hiába nyomattam az álcázást is-, de ezzel a buildel simán be tudtam lépni, mindenféle trükközés nélkül. Így végre mégkevesebbet kell használnom a többi böngészőt.

meneruwa 2008.06.01. 06:57:42

Worlon 2008.05.31. 19:00:34
Miért van szerintetek, hogy erre a címre: www.gamestar.hu/ azt írja, hogy átirányítás: és egy pont szerepel, de nem hozza be, és link sincs. IE-vel megy...

sztem nem használják vagy épp fejlesztés alatt van a www.-s domain -vagyis könyvtár amire a domain mutat:) - azt hiszem egyszerűen leirtam :) gamestar.hu-ra simán bejön

madve2 2008.06.01. 22:12:10

Azt ti már észrevettétek, hogy ha egy link az adott oldalon belülre linkel (pl. a Wikipedia Contents panelben levő linkjei), akkor azok mind visited színűnek jelennek meg (már egy oldal első betöltésekor, amikor még hozzá se nyúltam)? Szerintem ennek nem egészen így kéne lennie... (ha valaki már jártas a bugreportolásban, akkor esetleg felírhatná, bár 2 nappal a build után gondolom már feltűnt másoknak is)

Worlon 2008.06.02. 00:22:33

Hát nekem ezt az oldalt se nyitja meg: cicmax.atw.hu/

meneruwa 2008.06.02. 06:42:54

worlon: nekem megy rednesen cicmax oldala, szerintem sok mindent tiltottál le a blokkolásnál. a linkes dolgot én is észrevettem s tökre furcsáltam is :D

Worlon 2008.06.02. 12:33:13

Üdv. Már jópár build óta csinálja nekem az Opera, hogy néha elkezdi kihasználni a 2 proci közül az egyikat 100%osan akkor is, ha egyetlen egy oldal sincs megnyitva. Csak a gyorshívó (gyorshívó üres, nem adtam lapot hozzá). Ha megvan nyitva oldal is, akkor is előfordul.
Más is tapasztalt hasonlót?
CPU: AMD x2 4400+

Nekem cicmax oldalt még mindig nem nyitja meg, pedig már uninstalláltam, kitöröltem mindednt opera alól, és újra raktam. (törölve opera telepítő könyvtára és az appdata része is).

Isti 2008.06.02. 13:18:35

hellotok! Érdeklődnék hogy hogyan lehet beállítani a wapot úgy hogy minioperáról manjen a készülék nokia 6230i.
Előre is köszönöm.

meneruwa 2008.06.02. 17:01:55

hát ez kissé bonyolultabb. először ellenőrizd le a szolgáltatód által leirtak beállítását a telodon, majd a telefon weboldalán is leirnak szükséges beállításokat, ha vodás vagy az opera mini hozzászolásba találsz egy-két leirást a többi szolgáltatóhoz nem nagyon értek

Bandes 2008.06.03. 15:12:09

nem tudom ti hogy vagytok vele, de már a b10024 óta nálam eltűntek a panelről a szövegek, és az egész összecsuklott, úgy hogy csak az ikonok láthatók. mit mondjak baromi idegesítő, szedtem is le az egészet, és raktam vissza a korábbi verziót..

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.06.03. 16:25:44

Hogy érted azt, hogy összecsuklott? Nem tudod visszaállítani? Testreszabás, Eszköztárak, Stílus.

madve2 2008.06.03. 16:27:12

Ez kivételesen nem a build hibája, egyszerű beállítás kérdése.

Mivel nekem angolul van az Operám, szövegelés helyett inkább mutatom =)

Új stílusú (ilyen most)
kepfeltoltes.hu/080603/operapanel_uj_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Régi stílusú (ilyet szeretnél)
kepfeltoltes.hu/080603/operapanel_regi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.06.03. 16:46:12

Neveztem a blogot IT kategóriában, elbasztam? :D

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.06.03. 16:48:49

Most goldenblogról beszélek, persze. Nem nagyon érdekel a dolog, de minél több ember talál el ide, annál jobb :)

meneruwa 2008.06.03. 18:04:37

uhhh, ezt a verzsönt használom de ma telepitettem ujra a windowst s nincs meg az uj nyelvi fájlom, aki a beta-t használja küldene nekem egyet a mailcimemre: meneruwa@gmail.com

az a furcsa hogy telepites előtt lementettem ami az opera mappájába volt magyar nyelvi fájl de érdekes mod most vettem észre hogy angol az egész pedig eddig magyar volt :D

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.06.03. 18:05:41

Ma reggel a munkahelyemen az egyik könyvjelzőből kb. 8 darab fogadott, később egy mappa is duplikálódott, valamint eltűnt az azonosítóim nagy része. Most itthon megismétlődött a dolog. Nem tudom, mi volt ez, de nekem nem tetszett.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.06.03. 18:07:41

tetra: Nem baj, nem haragszunk érte :).

Lali_ 2008.06.03. 18:20:12

Bandes: winen nálam is eltünt az egyik előzetes után, de nekem tetszik :)
Egyébként Eszkezök/Beállítások/Haladó/Eszköztár beállítás(vagy menü?) és állítsd alapértelmezetre.(Opera Standard)

Az ununstall azért nem segít, mert a beállításaidat nem szedi ki.

Bandes 2008.06.03. 19:12:47

köszi a segítséget! mostmár sikerült visszaállítani a régire..

meneruwa 2008.06.04. 21:05:39

közbe rájöttem miért nem ment a nyelvi fájl mentés, mert a dragonfly-ban egy locale mappában volt a hunos fájl, vagy ez mindig így volt csak én nem vettem észre? :D
süti beállítások módosítása