Magyar Opera

Opera Mini Google Android alatt

Az Opera Labs oldalán megjelent egy hosszabb cikk, amelyben a fejlesztők bemutatják, hogyan portolták az Opera Minit a Google Android alá. Ez egy elég nagy és komoly projekt az Operánál, vagyis úgy tűnik, komolyan vették a Google ezirányú fejlesztéseit. Aki nem ismerné, a Google Android egy nyílt platform a mobil fejlesztések számára, itt most nem mutatjuk be részletesebben.

Az Opera Mini portolása az Android alá azért még nem az igazi, mivel valójában csak átkonvertálják a jelenlegi Java ME API hívásokat Android API hívásokká, így ez mindenképpen lassít rajta valamennyit. A konvertálást egy ugyancsak az Opera által fejlesztett MicroEmulator nevű nyílt forráskódú (!) eszközzel végzik.

Az Opera Mini portolása viszont mégis megérheti, mivel a kiszolgáló-központú böngészés miatt a Mini sokkal kevesebb adatot tölt le (a weblapokat a központi szerver előre formázza és tömöríti, képekkel együtt), így továbbra is jóval gyorsabb lehet a hagyományos böngészőknél. Az Adnroidban viszont van lehetőség egy olyan proxy használatára, amellyel hasonló eredményt lehet elérni, bár az még kérdéses, hogy ez lesz-e olyan gyors és hatékony, mint az Opera Mini.

A projekt további részleteiről, valamint a felmerült problémákról az Opera Labs oldalán olvashattok.

Bár egyelőre nincs olyan hardware, amelyen futna az Android, egy emulátorral ki lehet próbálni az Opera Minit az Android alatt:

  1. Tölts le és telepítsd az Android SDK utolsó verzióját.
  2. Töltsd le az Opera Mini Android csomagját.
  3. Indítsd el az Android emulátorát. Ezt az {Android útvonala}/tools/emulator mappában találod meg.
  4. Telepítsd az Opera Mini csomagot az emulátorban a következő paranccsal: {Android útvonala}/tools/adb install OperaMini.apk

Van néhány ismert hiba: az eszköz Vissza gombja még nem csinál semmit, illetve előfrodulhatnak kisebb megjelenítési (rajzolási) problémák.

Kép forrása: Xpherion

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr45419996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valakiember (törölt) 2008.04.14. 14:35:36

Én az Opera után már csak a Google termékeket szeretem jobban. :D

Vagyis a ketto kombinálása már magában is jó. :D
süti beállítások módosítása