Magyar Opera

Jegyzet-szinkronizálásra fel! (b9903)

Mostanában szokásossá vált, hogy a pénteki előzetesek el-elmaradoznak. Kárpótlásul viszont a következő héten kapunk egy új adagot, ami a legfrissebb fejlesztéseket tartalmazza. Nincs ez most sem másképpen, ma este megérkezett a kemény munkával továbbfejlesztett verzió, ami a hibajavítások mellett számos újdonságot hoz magával.

Mióta az Opera 9.5 alfa elhozta nekünk az Opera Linket, ami lehetővé teszi bizonyos adatok központi szerverekkel történő szinkronizálását,a funkció egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez egyrészt a hibák folyamatos javításával, másrészt a szinkronizálásra képes eszközök számának növekedésével magyarázható, gondoljunk csak a méltán népszerű Opera Mini-re. Azonban legalább olyan régóta vannak olyan vélemények, hogy a szinkronizálható információk körét ki kellene kibővíteni. Eddig azonban a fejlesztők ellenálltak a nyomásnak, és megmaradtak a könyvjelző, gyorshívó, személyes sáv háromságnál. Eddig. Az új előzetes ugyanis beveszi a körbe a jegyzeteket is, így mostantól feljegyzéseinket is könnyedén összhangba hozhatjuk minden általunk használt gépen. Telhetetlen módon csak annyi megjegyzésem lenne, hogy azért még a keresőket nyugodtan hozzátehették volna, remélhetőleg ami késik, nem múlik...

A másik komolyabb változtatás a GUI-t is érinti. Egészen pontosan a tanúsítványok kezeléséről van szó. Egyfelől az Opera már támogatja a kiterjesztett érvényességű (Extended Validation - EV) tanúsítványokat is, ami lehetővé teszi a hitelesítés különböző szintjeinek megjelenését. Ennek például az internetes vásárlás során vehetjük hasznát. Másik változás, hogy a böngésző már képes a tanusítványok listájának automatikus frissítésére, bővítésére is, ami újabb lépés a biztnságos netezés irányába. Hogy az előbbieknek nyoma is maradjon, megváltozott a különböző biztonsági szintű oldalak címsávbeli megjelenése, gondolok itt a HTTPS oldalakon itt megjelenő tanúsítvány-ikonokra, és jobb oldalt látható kérdőjel ikonra. Utóbbi például eltűnik a HTTP oldalakról. Ha egy HTTPS oldalra navigálunk, akkor az ezt jelző ikon sárga hátteret kap, EV oldal esetén pedig zöldet. A kérdőjelet elvileg csak a csökkentett biztonságú HTTPS oldalak esetén látjuk viszont. Természetesen az adathalászatra figyelmeztető piros jelzés a továbbiakban is megmarad.

A nagyobb változtatásokon kívül persze sok apróbb is van, például említést tesznek az AJAX futtatási sebességének megnövekedéséről, ami mindenképpen ígéretes. Előbb viszont lássuk a szokásos hibalistát!

Ismert hibák!

  • túl sok keresőmotor a keresők között
  •  
  • nem jelenik meg az állapotsáv, ha alulra van állítva
  • nem működik a Megnyitás ezzel... funkció

Újdonságok:

  • EV tanúsítványok támogatása
  • jegyzetek szinronizálás
  • az opera:historysearch keresőjének hozzáadása a keresőmotorokhoz

A javítások:

  • GMail betöltési problémák javítva
  • XHR (AJAX) sebességnövelés
  • keret nélküli mód a Silverlight 1.1 beépülőhöz
  • hírcsatornák feldolgozása már nem lassítja le túlságosan a böngészőt
  • mailto: linkek hibás kezelése javítva
  • IRC szerverek listázásakor előforduló fagyás javítva
  • hírcsatornák letöltésének optimalizáltása
  • számos levelezővel kapcsolatos javítás
  • az Opera már nem fagy le a súgó megnyitásakor
  • Opera Link javítások
  • a honlapok már nem csak HTML-ként menthetőek
  • a Megnyitás ezzel... gombok újra működnek
  • az inverz átlátszóság probléma megoldva (csak Windows)
  • memóriaszivárgással és fagyásokkal kapcsolatos javítások (csak Windows)
  • a gördítősávokkal való görgetés problémája javítva (csak Mac)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges, stabil verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr10417500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madve2 2008.04.09. 00:06:07

"GMail betöltési problémák javítva" Ezek szerint a hiba nem az én készülékemben volt, megnyugtató... elég bosszantó volt a Gmailnek mindig külön elindítani egy 9.2X-et, miközben az utóbbi hónapokban már szinte el is felejtettem, hogy van =) Aztán meg csodálkozom, amikor néhány dolgot nem találok meg a 9.5-ös historysearchben, mert véletlenül a 9.2-be írtam be pár címet... hiába, könnyű a jót megszokni =)

Ez a jegyzetszinkronizáció mint újdonság meg olyan fantasztikus, hogy el se hiszem; ennyire még az Open Source projectek sem szoktak "reszponzívak" lenni a felhasználói feature-igényekre, az biztos.

(Bocs a szóhasználatért, ma egész nap angol Wikipediát olvastam =))

Egyébként: nem lehet valahogy a 9.5-ből portable-t csinálni?

macskafaraok 2008.04.09. 00:21:05

Asszem lassan feladom, es maradok a Safari-nal,

A Q... Yahoo Mail nem igazan megy, konkretan, felso sor gombok, nuku, se reply, se forward, se semmi...
Szoval nem vagyok boldog, bar gyorsabban indul, mintha,

Lali_ 2008.04.09. 00:56:01

Szerintem amint lesz stabil, kijön majd a portables opera...
Az usb-s meg itt van: 950.opera-usb.com/

A többi szinkronizálásáért meg sírni kell, hátha beleteszik azt is :)

fraki 2008.04.09. 02:09:10

Mint fejlesztőt nagy örömmel tölt el, hogy javult a motor is, az ExtJS ablakok keretei mostmár hibátlanul működnek.

Viszont nagyon fájlalom, hogy e téren nincs kielégítő tájékoztatás, engem kevésbé zavar, hogy a súgóra fagy, vagy a státuszbár nem jól működik, sokkal jobban érdekelnek a motor dolgai.

Erről nincs valami forrás, valami részletes changelog?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.09. 08:49:46

Nálatok működik a jegyzet szinronizálás (XP SP2)? Mert nálam sajnos nem...

"...ennyire még az Open Source projectek sem szoktak "reszponzívak" lenni..."

Számomra a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy meglépik ezt a dolgot, hiszen elég kézenfekvő, ha már adva van a technikai háttér (egy ini fájl, vagy 4, egyre megy). Azt se mondanám, hogy gyorsak voltak, azért az alfa változat már több, mint fél éves. Az Opera Link meg már ott is kielégítően működött.

macskafaraok: sajnos olvastam, hogy komoly gondok vannak a Yahoo Mail-el. Erre az oldalra akkor egyelőre használj Safarit, minden másra ott az Opera :). Jut eszembe, miért nem használsz POP3 vagy IMAP elérést? Nekem GMail van, azzal is voltak ksebb nagyobb problémák, de én IMAP-en használom, ott nem "jönnek át" a kezelőfelület hibái.

fraki: lehet, hogy téged ez érdekel (engem is, csak én nem értek hozzá), a többséget viszont kevésbé érinti. Talán az Opera Labs oldalán kutakodj, esetleg egy fejlesztői blogba...

További olvasnivalók a weekly-vel kapcsolatban: my.opera.com/yngve/blog/2008/04/08/new-in-kestrel-end-of-the-extended-validation-wait és my.opera.com/yngve/blog/2008/04/08/new-in-kestrel-faster-root-certificate-updates

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2008.04.09. 09:57:37

Igazából - szerintem - nem lenne valami bűn nagy meló az egész mindenséget, értsd profilt leszinkronizálni, úgyis csak a változott adatok mennének oda-vissza.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.09. 10:25:54

Szerintem ami kritikus lehetne, az a levelezés (vagy esetleg csak a levelező beállításait), és a Wand.

A beállítás azért érdekes, mert elég sok beállítás van, aminek egy része gépspecifikus.

Ráadásul ami eléggé hiányzik, az a részletesebb beállítási lehetőség. Például most szinkronizálod a könyvjelőket, vagy nem. Mindewnképpen kellene egy beállítási lehetőség, lehetőleg könyvjelzőnként, ahol beállíthatod, hogy az adott könyvjelzőt szinkronizálja-e. Ugyanezt mappánként. A konfigurációnál viszont macerás lehet a dolog, mert sok beállítás van, és az ember nem feltétlenül szertné minden gépen pontosa ugyanazokat a beállításokat. tehát ott is lehetővé kellene tenni, hogy pontosan mit szinronizáljon és mit ne.

Erre még akkor is szükség lenne, ha szokás szerint ez a funkció is egyszerűen használható és alig áéllítgatható lenne, mint általában az Opera dolgai. Személyre szabás terén a Firefox előrébb jár, vessünk csak egy pillantást az Operás és az FF-es Gyorshívó működésére és paraméterezhetőségére. Az Operás megoldás sokkal elegánsabb és letisztultabb, de nem tudsz mondjuk 4x4 oldalt beállítani, nem tudod átírni a nevüket sem, vagy átállítani a méretüket.

madve2 2008.04.09. 12:37:39

Nekem sincs jegyzetszinkronizálás (ugyanaz a pipaháromság van a beállításoknál, mint eddig), szomor.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.09. 13:07:29

Nincs ott a válaszható beállítás, viszont opera:config-ban benne van opera:config#OperaSync|SyncNotes néven. A baj az, hogy ki van pipálva, de nem működik :(.

Penge™ (törölt) 2008.04.09. 13:47:13

Miért lenne gépspecifikus? Az eszköztár nem az. A környezeti menü, billentyűparancsok, sessions, skins, userscriptek, opera6.ini-ben végzett beállítások (fájltípusok és letöltési könyvtár kivételével) megint nem. Azt meg állandó, hogy az aktuális profilkönyvtár hol van. Ha mondjuk valakinél a D:\Profilok\Opera\profiles, akkor is ugyanazok az .ini-k vannak benne, mint mondjuk a C:\Docu...-ban.
Az egész levelezés nagy lenne, de az RSS és a levelezés beállításai nyugodtan mehetnének. Itt meg aki IMAP-ot használ, az jól jár.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.09. 15:55:26

Az elérési útvonalak akkor is gépfüggők (beállítás fájlok, userJS, saját stílusfájlok... stb.), igaz, a gépek nagy részén ez nem számítana.

Ráadásul nem feltétlen cél a teljes uniformitás, egy munkahelyi gépen nem biztos, hogy ugyanazok a beállítások kellenek, mint otthon, és nem biztos, hogy a Vista alatt ugyanazt a skin-t szeretném használni, mint XP vagy Linux alatt. Egyszóval kell a választhatóság máshol is, de itt a leginkább. Egy az egyben nincs értelme a szinkronizációnak, legfeljebb megadott paraméterek esetén.

Penge™ (törölt) 2008.04.09. 16:36:47

Én is úgy gondoltam. Minimum egy felugró ablak, ha mondjuk Vista után Linuxon indítom elsőként az Operát és adom meg a MyOperás adataimat.
De jobb lenne így, bár akkor a snapshotoknál ott lenne az is, hogy esetleg elqrja az egész szinkronizált cuccaidat.
Szóval van még mit csiszolni rajta.

Lali_ 2008.04.09. 19:10:15

A leveleket nemhiszem, hogy kéne szinkronizálni..Arra ott van a gmail...És ráadásul ha kapsz egy 10mb-os videót, akkor azt is feltöltené? A wand tőlem mehet, max olyasmit lehetne, hogy állíts be elötte egy mesterjelszót...

madve2 2008.04.09. 21:29:23

Nekem pl. más a Speed Dial az asztali és a portable operámban, méghozzá direkt =) Ellenben a keresőmotorjaimat nagyon szívesen összeszinkronizálnám... Szóval a választás szabadsága, az a szép =)

macskafaraok 2008.04.09. 23:00:48

cousin333:
>macskafaraok: sajnos olvastam, hogy komoly >gondok vannak a Yahoo Mail-el. Erre az oldalra >akkor egyelőre használj Safarit, minden másra ott >az Opera :).
Hat az igazsag hogy mar atalltam a Safari-ra, :(
Azert kovetem az Opera-t, mindi probalom a build-okat, de amig nem mennek ezek az egyszeru dolgok, addig... :(

>Jut eszembe, miért nem használsz POP3 vagy
>IMAP elérést? Nekem GMail van
Hat neha csak www-van, semmi sajat PC, szoval kell az a web felulet.
Minden hivatalos pop/imap, de a private marad a yahoo-nal...
Es ugye egy boneszo mukodjon legalabb alapszinten, ha a tobbikenek sikerul, mert ugye minden masban mukodik... 2008-ban...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.10. 00:13:15

Ne feledd, hogy csak egy bétáról van szó (illetve még az sem).

macskafaraok 2008.04.10. 00:20:31

Itt azert alap dolgokrol beszelunk :(
Amit ha meg egy beta sem teljesit...

De talan pont ezert nezem mindig az uj build-okat, hatha egyszer jo lesz...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.10. 00:26:29

Milyen alap dolgokról? Nyilván belekerült egy olyan hiba, ami miatt a Yahoo Mail nem használható. Más oldalakkal is előfordult már ilyesmi, többek közt a GMail-el. De ez akkor is csak egy oldal, engem például egyáltalán nem zavar a probléma, mert nem érint :P. Alap dolgokról meg akkor beszálhetnénk, ha pl. valamiért nem jelennének meg a képek, vagy nem működne a JS. Attól, hogy az adott levelezőben nem működnek a gombok, még nem lesz alapprobléma, csak bizonyos embereket rosszul érint. Dolgoznak rajta, és biztos vagyok benne, hogy már a legközelebbi bétában sem lesznek ilyen problémák. Mert még egyszer hangsúlyoznám, hogy ezek afféle "eddig jutottunk a héten" verziók.

Penge™ (törölt) 2008.04.10. 00:54:53

Na igen, ezért kéne a szabványokat olyan szinten kötelező érvényűvé tenni, hogy nem is lehetne invalid weboldal még egy ingyenes tárhelyen sem, mert egy automata script azonnal törölné.
De ha azt nem is, az ekkora multikat úgy büntetném, mint annak a rendje.

Akkor talán a böngészők különböző feature-eivel lehetne foglalkozni a renderelőmotorok állandó foltozgatása helyett.

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.04.10. 08:07:36

Unalmas lenne a web,azzal a maradék pár weboldallal)))
Viszont akkor elég lenne az Amaya böngészö is,nem lenne szükség alternativákra...

Madzsar 2008.04.10. 10:13:58

Szerintem az RSS linkek szinkronizálhatósága sokkal fontosabb lett volna. Többek közt már azért nem használom a Mini feed readerjét, mert nem lehet menteni a feedeket.

Na mindegy. Éljen a google reader! Az mobilon és pc-n egyaránt pöpec! Az Opera Mini exportmentes feed readerje meg nyaljon sót a hiányzó nagy Á betűivel együtt! :-P

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.10. 13:23:52

Madzsar: panaszkodni nekik, kérni, kérni és kérni :) Aztán a következő betában lehet benne is lesz :)

Amúgy az RSS és a levelező komoly átdolgozása már régóta tervbe van véve, és szerintem eredmények is vannak már, csak még nincs betéve a Kestrel kódjába. Lehet, hogy csak Opera 10-re kapjuk meg.

Penge™ (törölt) 2008.04.10. 14:56:30

Ronyn: El sem tudod képzelni milyen gyorsan "újjáépítenék" a webet. 1-2 hónapon belül még a retek Gportalos oldalak is visszatérnének valid változattal. A látogatókból élnek...

karaj: Egész jó ötleteket vetnek fel itt a blogon, de sajnos keveset szoktam viszontlátni belőle a Desktop Team-en.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.10. 17:22:36

Nyilván nem innen merítik az ötleteket, hanem pl. a wishlist fórumról.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.11. 10:36:17

; Menu item that sets Reload Every, to never reload a page or Speed Dial
-2048083877="Soha"

Ez volna a helyes, mégis "kissé" más szerepel. :)

meneruwa 2008.04.11. 11:32:47

ezer hála a magyar fájlért bár végül is angolul is érthető,de csak jobb így pláne hogy a régivel nem müxik :D

Raidx 2008.04.11. 23:35:20

Szívok az operával de nagyon.
Ez mind a stabil mind a beta, ha csak a látogatott oldalaktól fogadok el sütit, még ez a blog sem működik rendesen, de a gmail sem.

Másik

A beta veziókban hiába állítom át a profil könyvtárat és tartozékait az Opera 9.5 mappára szépen egyenkét modosítva és mentve a cuccokat. Az marad a Document .... alatt.

Penge™ (törölt) 2008.04.11. 23:43:45

Az első nem az Opera hibája. Hogy lépjen be szerencsétlen a magyaropera.blog.hu-ra, amikor nem fogadhat el cookie-t a pass.inda.hu, inda.hu és blog.hu címekről?
Ugyanígy a Gmail, ha a google.com és mail.google.com is kell hozzá...

A másik meg valószínűleg bug.

Raidx 2008.04.12. 09:46:12

A látogatott oldalaktól elfogadja a sütiket. Ennek elégnek kellene lenni! De valószínüleg igazad van, hogy nem az Opera hibálya. Inkább az oldalak erőszakossága.

A második nagy valóníszűséggel bug. Régebbi előzeteseknél megtudtam csinálni. Ezt azért szeretem, mert portable-t szoktam csinálni belőlük és úgy nem szemetelnek.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.12. 22:52:24

Az első biztos nem az Opera hibája!

A második: Egyrészt vannak, hordozható Operák, ha erre vágysz. Másrészt, csinálj egy biztonsági mentést, majd telepítsd újra a böngészőt, méghozzá haladó beállításokkal. Ott van egy olyan kapcsoló, hogy minden felhasználónak külön profil, vagy csak egy. Utóbbi esetben a mappáid automatikusan a telepítési könyvtárba kerülnek.

Penge™ (törölt) 2008.04.12. 23:05:21

A második megoldás kifejezetten Vista barát. :D Beletelt egy órába, mire rájöttem anno, hogy miért nem hajlandó elindítani a letöltött, Operából indított fájlokat.

RaidX 2008.04.13. 10:34:05

@cousin333

A beta verziókat szoktam így használni. Igy biztos nincs bekavarás a stabil telepített verziónak.
Amit javasolsz, az is a Document ..... alá dolgozik és nem megy az utolsó két buildnál a változtatás.

Egyébként virtuális gépen, szűz telepítést csinálok mindig.
süti beállítások módosítása