Magyar Opera

Opera 9.26 - biztonsági frissítés

A Mozilla által nemrég felfedezett biztonsági hibára ad javítást az Opera legújabb stabil verziója, az Opera 9.26. A hibáról részletesebben már volt szó az Opera 9.26 előzetese kapcsán. Az új verzióban további biztonsági hibákat is javítottak, a képek tulajdonságaival és DOM attribútumokkal kapcsolatosan.

Az új verzió ezen kívül javít egy stabilitási problémát, amely a Windows 2008 Serverhez való biztonságos kapcsolat során jöhetett elő (erről részletesen is beszámol Yngve Nysæter a blogjában). Mac alatt újra megy a RealPlayer. A változások listáját részletesen itt nézhetitek meg: Windows, Mac, Linux.

Mivel ez egy biztonsági frissítés, így minden Opera felhasználónak erősen ajánlott a frissítés! Az Opera 9.5 következő előzetese ugyancsak tartalmazni fogja a javításokat.

Az új verziót az Opera oldaláról lehet letölteni (a magyar verzióhoz válaszd az International változatot).

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr9347393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norbe 2008.02.20. 20:13:55

Talán egy vagy két napja elkezdett az operám rosszalkodni: lefagy állandóan, sima böngészés közben, tab váltásnál, elég idegesítő volt. És erre itt az új verzió :)

Ugye direkt ilyenkor csinálja ezeket a hibákat? Mintha ezzel jelezné hogy frissíts már paraszt :D Más nem tapasztalt még ilyet?

Bill G. · http://bill.hu 2008.02.21. 21:14:05

Nem.
Hasznáj eredeti Windowst :)))

Lali_ 2008.02.22. 10:55:13

Vagy ne használj semmilyen wint :)

Caldera · http://www.ubuntu.hu 2008.02.22. 15:19:23

Egyet értek az előttem szólóval. Használj Linuxot és eltűnnek a bosszantó win-es hibák, fagyások és még a rendszered is legális lesz :)

Lali_ 2008.02.22. 17:16:10

Ja, egy kis idő kell, amig megszokja az ember a Linuxot - hasonlóan, mint más böngésző után az Operát, bár ez azért szerintem könnyebb - , mivel azért ez mégiscsak egy másik op.rendszer és nem csak egy másik Windowsos program.

De gondoljon csak bele mindenki abba, hogy mennyi időre volt arra szükség, hogy eljusson a Windows valamilyen szintű kiismerésére, akkor egy másik op.rendszer nem érdemel meg mondjuk két hétnyi használatot úgy hogy márazért is kiismerem. Ha valaki kipróbál valami mást szerintem próbáljon meg ne arra figylni, hogy ez más, hanem arra, hogy jobb-e esetleg ez?

Egyébként nagyon sok hasonlóság van a Linux és Opera helyzetében, felhasználók aránya, speckó eszközök támogatása, biztonságosságuk, alacsony erőforrásigény, weboldal/hardver nemtámogatás, ami miatt nehéz a helyzetük, bár szerencsére az útóbbit én eggyáltalán nem tapaszteltam, még az 5.1 is működik, pedig azzal Xp-n is rengeteget szívtam, talán többet, mint Linuxon, ott csak a megfelelő csúszkát kellett felhúzni :)

Penge™ (törölt) 2008.02.22. 17:53:57

Vagy használhatsz traktort is személygépkocsi helyett és "eltűnnek" az idegesítő kátyúk. :D

Bocs, ezt nem hagyhattam ki. :D


Viccet félretéve:
Annyiban viszont nem hasonlít az Operához, hogy az Opera az IE-től nyilvánvalóan funkciógazdagabb. A kiterjesztések nélküli FF-tól szintén. A kiterjesztésekkel teletömött (Operásított) Firefox jóval több erőforrást eszik. Az Operának az ismeretbb böngészők közül a legkisebb az erőforrásigénye. Ez mind cáfolhatatlan tény.

De hogy a Linux jobb lenne a Windowstól és az ezzel kapcsolatos érvekkel/ellenérvekkel tele van a net a legkülönfélébb fórumokon is.
Mindkettőnek megvan a maga előnye/hátránya, és itt a Linux egyedüli hátránya nem a support és szoftver/driverhiány, a Win egyedüli hátránya pedig nem az, hogy fizetős és nem az az egyetlen előnye, hogy van DirectX meg játékok. Szóval ezesetben nem jelenthető ki cáfolhatatlanul, hogy ez vagy az jobb.

Bár én is azt vallom annyit mindenki adjon magának, hogy kipróbálja. Vagy bejön neki, vagy nem. Ha utóbbi, akkor utána jobban fogja értékelni a Windowst.

Norbe 2008.02.22. 17:54:30

Már töltöm le az Ubuntu-t :-) Van egy 40Gb-os partícióm, a Simplicity van felrakva rá, de szerintem lecserélem az Ubuntura-ra.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.22. 19:17:11

Engem valahogy vonz a linux, félévente kipróbálom, régebben a Susét, most meg főleg az Ubuntut. Mindig nagy lelkesen nekikezdek, aztán három nap után cifra káromkodások közepette próbálom menteni a windowsos partíciót, és amint sikerült, úgy törlöm lefelé a Linuxot, hogy csak porzik. De fél év után menetrendszerűen újra elkap a vágy :)

Most például megint tervezem, hogy felrakok egy Ubuntut, hátha :)

Mielőtt azzal vádolnátok, hogy Windows rajongó vagyok, elárulom, hogy nemrég a Vista is hasonlóan járt nálam, mint a Linux. Használni szeretem a gépet, nem állandóan szívni vele.

A múltkor az húzott fel pl. hogy képtelen voltam átállítani a felbontást 1024x768-nál nagyobbra, egyszerűen nem ajánlotta fel. Tanácsot kaptam vagy tizet is, egyik se ment, a végén már azt ajánlották, hogy fordítsak kernelt, amit nagy morogva bevállaltam, de sikerült valahol úgy elcseszni, hogy újraindítás után egy nyikkanást nem adott többet a linux. Mindezt egy felbontás miatt :) Egyszer talán sikeresebb leszek ...

Penge™ (törölt) 2008.02.22. 20:51:31

Nálam is hasonló volt a szitu. 3 disztrib után meguntam, hogy utána alig bírtam legyilkolni a GRUB-ot. Majd a 32 bites Vistával megbékéltem (a 64 bites nálam se húzta sokáig), majd ha kijön egy 64 bites Opera, akkor ismét nekiugrok. :)))

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.22. 20:52:13

Én is nekifutottam már párszor a Linuxnak. Azt tapasztalom, hogy javul a dolog, de még mindig nem az igazi. ubunu megy szépen, bizonyos szempontból szimpatikus is. Kubuntut is próbáltam, telepítés után be se jött (valami igen csúnya videokártya driver bug volt benne.

Ugyanakkor az én szememben a Linux csúnya, bumfordi, nem tetszenek a betűstílusok sem, meg valahogy az egész miliő nem jön be.

Lehet itt jönni a Beryl-el és társaival, de amit eddig láttam belőle az 'majd mi megmutatjuk' kivagyiság. Arrl nem is beszélve, hogy többféle leírás ide vagy oda, nekem bizony nem sikerült beüzemelnem.

Nem utolsó sorban a kedvenc Windowsos programjaim vagy nem léteznek Linux alá (pl. Foobar2000), vagy nem olyan jók, mint Windowsos megfelelőik (pl. Opera - funkcionalitás, sebesség, "elegancia"). Persze előbbiekre elvileg lehet keresni alternatívákat, de azokkal nem voltam megelégedve. Például nagyon nem sikerült olyan egyszerű zenelejátszó programot találni, ami megbirkózik az mp3 (bizony, Amaroknak külön kodeket kellett leszedni hozzá), flac, ape, mpc formátumokkal.

Arról nem is beszélve, hogy a Linux mindig is kapható egy kis boot-szektor elcseszésre. Most is először jön a Grub, aztán a Vista boot menüje, majd csak utána következik maga a Vista.

A Vistával amúgy meg vagyok elégedve, noha mióta feltettem valamiért kékhalállal indul, de ha egyszer betöltődik (mondjuk áltlában 2. alkalomra), akko gyors, elegáns (az Aero-ban szerintem nincsen semmi csicsa - papírrepülővé hajtogatja magát az ablak, mielőtt eltűnik és társai - egyszerűen csak kellemes a szemnek) és kő stabil (mostanában viszont mintha megjavult volna, kopp, kopp...). Plusz még meg is vettem :).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.22. 20:53:47

Ja, 64 bites Vistát használok. Most még elég lenne a 32 is a 3GB RAM-omhoz. De ilyen RAM árak mellett simán lehet bővíteni, és a holnapra is gondolni kell :). Azért is várnám, hogy legyen Windows alá 64 bites Opera...

Lali_ 2008.02.23. 12:38:53

Akkor pár észrevétel/ötlet, ha már mindenki ilyen jól belejött :)

karaj: Nekem is volt hasonló gondom, nekem a grub után splashnél (betöltési animáció) ment el a kép és csak a bejelentkzési ablaknál jtt vissza a kép, addig minden tök fekete volt aztán egy fájlban átírtam a felbontást, nem kellett volna, Kernel panic lett belöle, ha a Linuxot indítom, magyarul a grub(op.rendszer betöltő)ilyenkor három dolgot lehet tenni:
-Feladni, nekem ez volt a holtpont, mert már egy csomó mindent beüzemeltem és újból már nembiztos, hogy nem áltam volna neki.
-Inditsz egy Wint, töltesz hozzá ext-3 írót (www.fs-driver.org/extendeddl.html ) és a /boot/initrd.img-2.6.**-**-generic hez hasonló valamit keresel. Jó esetben van egy .bak-os biztonsági mentés, azt átnevezed, hogy ne legyen a végén a .bak és akkor már valószinűleg menni fog.
-Vagy a bootnál változtatod a boot paramétereket, hogy a generic.bak-ot indítsa el, majd linuxból végzed el a fentieket, persze ismét kell csinálni egy másik biztonsági mentést hasonló esetekre :)

cousin333:
-Hát a Compiz-beryl Ubun annyi, hogy telepíteni kell compizconfig-settings-manager és a compiz-plugins csomagot. Persze ha a videókártyával van valami gáz, akkor biztosan el lehet játszadozni egy ideig, nekem enny volt :)
-A témáknál, meg az emerald theme manager nagyon szép dolgoket tud művelni :)
-A betütípusoknál meg lehet tölteni MS betütípust
-Egyébként most már akkor legalább tudom, hogy a repülőhajtogatós animáció honnan jött a compizba, ott szintén van(meg még pár db, azt is lehet állítani, hogy ablaknyitáshoz, csukáshoz,ablakváltáshoz stb milyen animációt szeretnél látni és az hány ms hosszú legyen.... Nekem jobban tetszik az az animáció, amikor a Dockra szépen le, illetve felcsúszik, az olyan természetesebb...)
-Az tény, hogy vannak programbeli gondok. Pl egy király filmlejátszó progit sikerült 1 hónap után nemrég találni (SMPlayer), az Amarokkal nekem nincs különösebb gondom, de van rakatnyi más is...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.23. 18:50:35

Na, akkor a válaszok :) :

- Hát ja, szerintem is ez lenne a normális. De ez nem jött be. Követtem 2-3 leírást is, de egyik sem volt jó. A másik meg, amit gyakran olvastam: "Ja? Ati kártyád van? Hát szívás..." Na szép, ha az egyik legjelentősebb VGA gyártó termékét nem támogatja rendesen. Azon persze megy a sírás, hogy XY Huangwe 1312/B típusú webkameráját nem támogatja alapból a Vista...
- majd talán megnézem
- megint ez a "szenvedj, user!", ha valami értelmeset akarsz ópenszóórsz hozzáállás
- valamit félreértettél, pont azt mondtam, hogy repülőhajtogatás NINCS az Aero-ban, ami jó, mert teljesen felesleges giccs volna. Nekem teljesen megfelel az Aero nem túl csicsás, de elegáns stílusa
- SMPlayer tényleg jó, én is jó ideig azt használtam - Windows XP alatt :): Megkockáztatom, hogy ez a legjobb lejátszóprogi, egyszerű, tetszetős, de sokat tud és kéznél vannak a legfontosabb beállítások. Van belőle Windows alá egy jóféle pakk, amiben benne van a lejátszó, a kodekkek, meg maga az MPlayer, mindenkinek tudom ajánlani. Sajnos Vista alatt nem bejövős, mert az MPlayer a mai napig nem kompatibilis az Aero-val DirectX alatt, a többi (pl. OpenGL) meg felejtős, mert lassabb és szaggat. Szóval Vista alatt KMPlayer és MPC, plusz WMP11 + ffdshow. Amarok nem volt rossz, csak feleslegesen nagynak éreztem, és nálam az mpc, ape fájlokkal nem tudott mit kezdeni...

FunTom8 2008.02.23. 20:46:54

Tényleg Éjen az Opera 9.26!
ugylátom egész jól alakul a pro/kontra topic :)
Azt kell látni, hogy a linux alapvetően Server oprendszer. Desktopra az ubuntu/kubuntu már elég barátságos, kezelése egyszerű (azért nem árt 1 kis számtech véna..), és megkapod vele a debian stabilitását. Nekem Kubuntu van fent meg windoz is, esetek 90%ában linuxal inditok. Amiket emlegettek (repülö hajtogatás, stb..) nálam nem játszik. Minden ilyen VPS-t (vakulj paraszt system) kapcsolok ki akár xp, akár linux. A gép ne a vizuális effektekkel legyen elfoglalva, hanem azzal, amit én mondok neki....

FunTom8 2008.02.23. 21:03:15

még 1 kis segitség linuxhoz: legfontosabb parancs:

sudo apt-get install

ezzel sok esetleg hiányzó dolgot megkaphatsz.
másik:

sudo dpkg -i

ha már letöltötted, ezzel telepitheted

Bill.g · http://www.bilg.hu 2008.02.24. 11:38:44

LinuX fos nincsenek jo progik rá!
Nemlehet játsznai.
nekem XP van 6 éve,semi baja mindne megy soha nem volt semmi gigszer.
süti beállítások módosítása