Magyar Opera

A hét hírei - 2008. január 28.

Ismét összegyűlt pár érdekesség az Operával kapcsolatban, amelyekről összesítve adunk most hírt. Lássuk mi történt az elmúlt héten, amiről eddig nem tettünk említést.

Elkészült az első HTML 5 draft

A HTML az internet egyik alapja, hiszen ez írja le alapvetően a weboldalakat, főleg a tartalmukat. Viszont már jó ideje nem volt változás a HTML-ben, a HTML 4 már több, mint 10 éve jelent meg, még 1997-ben. A HTML 5, az új verzió több újdonságot fog hozni, amelyeket megkönnyítik a weboldalak készítését, ilyen például a logikusabb struktúrák bevezetése (section, header és footer elemek), új típusok az input elemhez (mint például progress, datagrid), egy canvas elem, amelyben egy JavaScript API segítségével lehet rajzokat készíteni. Lesz továbbá video elem egyszerűbb beágyazott videókhoz, szerver oldali események és Web Forms 2.0. Ezeknek egy részét már támogatja az Opera, vagy tesztelték a támogatást (például video támogatás vagy a szerver oldali események).

Ez még nem a végleges HTML 5, hanem csak egy draft (piszkozat), amely még módosulhat.

Internet Explorer 8 - szabványos is meg nem is

Nemrég elterjed a hír, hogy az IE8 már teljesíteni fogja az Acid2 tesztet, ami igaz is lehet meg nem is. Ez jó hír lenne, viszont a Microsoft azóta tett egy újabb bejelentést: az eddigi normál is quirk mód helyett bevezetnek egy harmadik, ún. meta renderelést is. A szabványosságnak ugyanis ára van, valószínűsíthető, hogy az eddigi hibásan megírt oldalak jó része már nem menne megfelelően az új Explorerben. Ezt természetesen a Microsoft nem engedheti meg, hiszen így ártana a felhasználóknak, így hát a harmadik mód arra lesz jó, hogy a régi hibás oldalak továbbra is ugyanúgy menjenek az új Expolorerben, mint a régiben. Kvázi egy IE6 motor kerül az új mellé, amit ilyen esetekben használnának.

A megfelelő megjelenítő motort egy új meta tag segítségével választaná ki az Explorer. Ha nincs ilyen meta tag, akkor mindig a régi motort használná, ha van, akkor az újat. Nem kell hozzá agysebésznek lenni, hogy rájöjjünk a végeredményre: a fejlesztők továbbra is nagy ívben tenni fognak a szabványokra. De legalább a lehetőség meglesz, hogy ha valaki szabványosan dolgozik, akkor az oldala Explorerben is jól menjen, ennyi előnye talán van.

A hír nem okozott igazi örömmámort, amint az Opera Watch összeállításában is látszik, ahol Daniel a Mozilla, a Safari Webkit, az Opera és a WASP munkatársainak nyilatkozatait gyűjtötte össze a témával kapcsolatban.

Karácsonyi Opera-Tan

Kicsit megkésve ugyan, de kaptunk egy karácsonyi verziót a japán leánykából, aki valamilyen, számomra rejtélyes módon az Operához kapcsolódik. Hasonló leányzót a Firefoxhoz is láttam, és jobban is tesztett. További Opera-Tan képeket a Wikimédián is találhattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr96314906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pimpalaputty 2008.01.28. 17:39:57

Félmegoldás, de jó ez az IE8-as metatages dolog.

Kevesebb munka egy kódot megírni, és plusz meta sort berakni, mint két kódot írni(bár IE6 és IE7 alatt még mindig rossz lesz)

Penge™ (törölt) 2008.01.28. 22:25:12

tény 1: A Microsoft-ot ilyenért kellene (akár bármilyen ürüggyel) megbüntetni, nem pénzre, hanem kitiltani az európai régióból, azt úgysem hagynák, inkább eleget tennének, vagy kiadnának egy European Edition-t és mindenki örülne.

tény2: A meta megoldásnak fordítva kéne lenni. Annyit szerintem minden suttyó webfejlesztő meg tudna tenni, ha foglalkozik az oldalával, hogy beír egy meta tag-et, ha már lusta validálni az oldalát.

tény3: Az IE6-ot és IE7-et meg nagy ívben le... Azt megértem, hogy régebbi Windows/Office verziókat támogatnak, mert azok pénzbe kerülnek és gondolnak a kevésbé pénzes becsületes emberekre is. De egy böngésző, ami ingyen jár hozzá, azt nehogy má ne frissítse. Én kötelezővé tennék minden létező szoftver esetében (ahol az upgrade benne van a licenszben) erőszakos frissítést. Talán sokminden gördülékenyebben menne. Mielőtt bárki megkövezne ezért a kijelentésemért, ezzel együtt nem lenne olyan Nero és ACDSee féle akció, az ilyen gyártókat szintén kötelezném Lite változat olcsóbb áron való forgalmazására, nem kell mindenkinek több gigás erőforrászabáló programcsomag. :D

tény4: Az MSN esetében sem foglalkozott vele senki, hőbörögtek páran, majd elült a balhé. Megértem, hogy sokaknak sérti az önérzetét, hogy megújul a felhasználói felület, de ez van, szokja meg... az élet már csak ilyen igazságtalan. Ugyanígy akármennyire tetszik valakinek a kockalada kaszni, nem fognak olyan kocsit gyártani Ferrari motorral, változik a kinézet.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.28. 22:35:50

"az élet már csak ilyen igazságtalan." hát pont ezért nem lesz változás :)

FunTom8 2008.01.28. 23:44:55

"tény4: Az MSN esetében sem foglalkozott vele senki, hőbörögtek páran, majd elült a balhé. Megértem, hogy sokaknak sérti az önérzetét, hogy megújul a felhasználói felület, de ez van, szokja meg... az élet már csak ilyen igazságtalan."

Én maradtam a régi msn-nél, ha winXp-t használok, itthon meg a kopete-t nem érdekli milyen az msn felhasználói felülete....

Penge™ (törölt) 2008.01.29. 00:15:57

Annál nehezen, mert 8.1 alatti verziószámúval nem lehet feljelentkezni az MSN hálózatára (lehet, hogy már van patch). Ebbe természetesen nem tartozik bele a Windows(!) Messenger, amit sajnos kipereltek a Vistából, de azzal senkinek semmi baja, mert talán még webkamerára is alkalmatlan, így elég kicsi a sebezhetősége.

Lali_ 2008.01.29. 01:05:09

Az MSN-t nem értem teljesen, Pidginnel megy Win és Linux alól is.

faster 2008.01.29. 11:11:28

Nos, egyre inkább az az érzésem, hogy a Microsoft internetböngészős hegemóniája, bár nem így akarta, egyre inkább szétforgácsolódik. Még az IE 7 sem terjedt el igazán, és máris jönnek a hírek az IE 8-ról, az az érzésem, küszöbön áll a kibocsájtása.

Jónak tartom a szabványkövetést, magam is webes fejlesztéssel foglalkozom, ismerem a szabványtól eltérés problémáit. Mégis azt mondom, hogy az explorer szabványmegfelelőségén az MS jobb, ha nem változtat egy darabig, meg ennyi kváziszabványra nem lehet készülni. Annál is inkább, mivel ahány IE verzó, annyi teszgép kellene, mivelhogy ugye Explorert nem lehet több verziót egy gépre rakni egyszerű módszerekkel. Szóval, kicsit talán zavaros, még számomra is, de ennyiféle böngészőmotor szvsz öngól az explorer szempontjából.

Az IE 7 későn jött, ez igaz, a Firefox addigra elvitte a piac egy részét, de ott sem az volt az oka a piacvesztésnek, hogy az IE 6 kevésbé volt szabványos, ez a felhasználókat nem érdekli, inkább a biztonsági problémák okozhatták ezt. Szóval az MS most szerintem kicsit leállhat a böngészőgyártással, inkább az IE 7-et kéne pofoznia, propagálnia, mintsem házon belül gyártania egy "konkurrenst". Nem mintha sírnék az MS térvesztése esetén...

awking 2008.01.29. 13:32:56

A Májkroszoft böngészője a saját op-rendszerein se megy (már win2000-en se). Nem beszélve az új MSN-ről (már WLM-nek hívják).

Nyilván arra építenek,h egy böngésző/csetpogi miatt megveszem a vistát?!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.29. 14:07:18

A vistát már a microsoft is temeti, hiszen javában fejlesztik az xp-re az sp3-at. Ha jól menne a vista, akkor nem sp3-ról hallanánk, hanem arról, hogy még fél vagy egy évig van support az xp-re aztán annyi. Erről pedig szó sincs, sőt már emlegetik az új windowst...

FunTom8 2008.01.29. 15:43:52

Penge!
Pedig én a 7.5-öst használom, igaz win2000 kompatibilis módban

Penge™ (törölt) 2008.01.29. 16:40:33

karaj: Ezzel ellenkeznék. A Vista egy nagyon jó rendszer, csak a negatív felvezetés miatt szidják ennyien, meg mert az terjedt el, hogy Vista = csicsa Aero+erőforrászabálás+kérdezgetős UAC, pedig azt kellett volna, hogy Vista = új (zárt, kékhalálmentes) kernel, új biztonsági megoldások, amivel szinte lehetetlen kósza vírust összeszedni, ha nem te magad telepíted/járulsz hozzá és a kompatibilis szoftverek esetében még UAC is csak adminjogosultság kérésekor ugrik fel, , SuperFetch, ami azért használja fel az amúgy kihasználatlan (feleslegesen vásárolt) memória felét mindig, hogy minél gyakrabban használsz valamit, annál gyorsabban fusson...stb

Az XP SP3-at azért készítik, mert az irodákban bőven megfelel még 2-3 évig, ha biztonság terén fel van vértezve és a cégek nem akarnak akkora kiadást, hogy több ezer/százezer gépen lecserélik azt a rendszert, ami már 5 éve (az MS történetében a leghosszabb ideje) uralja a piacot.

Az új Windowst meg semmivel nem csinálják gyorsabban, mint 95 után a 98-at, ME-t, 2000-et, XP-t, csak mivel halad a kor, nagyobb teret nyer az internet, már jobban hallasz a korai alfa szakaszokról is. Na meg még a 64 bit és több magos procik (4-8) kompatibilitást/támogatását is csiszolgatni kell. De feltehetőleg a Windows 7 után is 2-3 éven belül jön majd egy újabb.

faster: A Microsoftnak nem tenne be, max az IE-nek, de mivel a Windowst nem az IE miatt veszik és az IE ingyen jár hozzá, így maximum csak presztízskérdés a részükről.
De ahogy egyre nagyobb teret nyernek a szabványok, ez egy jó pont lett volna nekik, ők is tudják, hogy széllel szemben nem lehet pisálni. :D

faster 2008.01.30. 17:59:54

"A Microsoftnak nem tenne be, max az IE-nek, de mivel a Windowst nem az IE miatt veszik és az IE ingyen jár hozzá, így maximum csak presztízskérdés a részükről.
De ahogy egyre nagyobb teret nyernek a szabványok, ez egy jó pont lett volna nekik, ők is tudják, hogy széllel szemben nem lehet pisálni."

Egyrészt itt nem csak presztízskérdésről van szó, nagyon jól mutatja a 96-99-as évek történései, a késői felismerés utáni rohamtempóban történő böngészőfejlesztés, hogy ez tétre ment. A Microsoft akkoriban kicsit elaludt, de később felismerte a jelentőségét az internetnek és a böngészőnek, és milliókat költött a böngészőjük fejlesztésébe. Ha ez nem így lett volna, akor nem így alakult volna a böngészőtörténelem.

Most sem egy Gecko alapú böngészőt raknak bele a Windowsba, hanem saját fejlesztést, pedig azt gondolnánk, hogy az olcsóbb.

Azt kell megérteni, hogy a Microsoftnak nem érdeke a teljes átjárhatóság böngészők, formátumok, alkalmazások, oprendszerek közt, azért, hogy az ő terméküket vásárolják, ne alternatívákat használjanak. A böngésző ingyenes, de Explorer csak Windowsra létezik. Tehát ha valami ok folytán egy oldal csak Explorer alatt működik jól, akkor Windowsra van szükség.

Más példa: A piacnak, és az llamigazgatásnak is hatalmas az igénye egy egységes dokumentumformátumra, mégis sajátot hoztak létre az ODF mellett. Ugyan minek? A piaci dominancia van itt is a háttérben.

Ugyanezt érzem a böngészőknél is, illetve a szabványkövetés terén. Ugye most nemrég beharangozták valami MS blogon, hogy az IE 8 béta már az ACID 2 tesztet is megfelelően rendereli. Majd kiderült, hogy csak akkor fogja ezt, ha egy IE specifikus html tag is belekerül a kódba, így nyilván a régebben írt oldalakon a szabányos renderést így el lehet felejteni.

Szóval úgy érzem, hogy az átjárhatóság a Micrsoft estén a piaci igényeknek csak látszólgos megfelelés, valójában mindig lesz egy kis nüansz, ami miatt az Explorer lesz a jó, vagy a domumentumos példára visszatérve, mindig lesz valami, ami miatt a wordot kell használni a szerkesztésre, és ez nem a funkciói miatt lesz. Hacsak ez a kompatibilitási/szabványossági kényszerítő erő a piacés a kormányok részéről tovább erősödik.

faster 2008.01.30. 18:01:58

Bocs a helyesírási hibákért.

rembrant · http://www.zavodjenje.com/ 2008.02.01. 01:05:05

Ha nem lenne a windows része már régéen a sűlyesztőben került volna.. Na nem mintha nem ott lenne az IE helye :)

FunTom8 2008.02.01. 20:37:26

valami mozdul, vagy csalóka remény?Sziasztok ezt most találtam az indexen fő oldalon:
index.hu/gazdasag/magyar/amicro0201/
süti beállítások módosítása