Magyar Opera

Mi várható az Opera új fejlesztői eszközeiben?

Chris Mills, a Dev.Opera egyik szerkesztője írt egy bejegyzést az OperaWatch-on, hogy mire számíthatunk majd a soron következő fejlesztői eszközökben, amiket beépítenek az Operába. Az előző változat elég egyszerűre sikeredett, amely ugyan néhány kezdő webfejlesztőnek így is segítséget nyújthat, de az öreg rókák (!) csak mosolyognak rajta (lásd Bártházi András leírását a Developer Console-ról). Még a hardcore Opera rajongók is sokszor inkább a Firefoxhoz fordulnak, ha debugolásról van szó.

Ez azonban hamarosan megváltozhat, mert az Opera már gőzerővel fejleszti a következő eszközcsomagot, amely állítólag mindent tartalmazni fog, amire egy webfejlesztőnek szüksége lehet a hibakereséshez és teszteléshez. Az első beta verzió ezekből az eszközökből várhatóan 2008 második felében érkezik meg, és többek között a következő funkciókat fogja tartalmazni:

  • DOM és CSS inspector, amely lehetővé teszi a CSS és a JavaScript ellenőrzését és módosítások azonnali alkalmazását
  • JavaScript változók figyelése
  • egy proxy, amellyel külső eszközön lehet debugolni tartalmakat, például egy webalkalmazást, amely Opera Mobile-ban vagy konzolon fut. Ez ráadás lesz a többi elérhető debug eszközhöz képest.

Az eszköz természetesen nem fog minden elkézelhető dolgot tartalmazni, de mivel folyamatosan fejlesztik, így sorra kerülnek bele majd az új funkcionalitások.

Egy másik nagy előnye lehet majd az Opera webfejlesztő eszközeinek a gyorsaság, mivel a fejlesztés során az egyik legfontosabb kitétel, hogy az eszköz egyszerű és gyors maradjon.

Lásd még: Valódi webfejlesztő eszközök Operában is?

Forrás: Opera Watch

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr25302116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adrenaline 2008.01.18. 21:32:28

"Még a hardcore Opera rajongók is sokszor inkább a Firefoxhoz fordulnak, ha debugolásról van szó." - ez sajnos igy igaz :( ff-ben egy jo van, az is a firebug...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.18. 21:35:53

Kissé sokára jön. Már tegnap meg kellett volna jelennie. Vagy tegnap előtt...
süti beállítások módosítása