Magyar Opera

Fülek váltása Operában Firefox módra

Az Operára váltók körében gyakran merül fel az a kérdés, hogy az Opera miért nem úgy kezeli a füleket, mint a többi füles böngésző (Firefox, Safari, Konqueror). Ha a többi böngészőben bezárunk egy fület, akkor alapesetben a tőle balra található fül nyílik meg, ezzel szemben Operában az utoljára használt fül. Ez a legtöbb esetben egy hasznos dolog, hiszen visszajutunk a legutoljára használt oldalra, de van egy eset, amikor kimondottan zavaró lehet. Amikor egy oldalon állva egyszerre több oldalt is megnyitunk a háttérben (például középső gombbal végigkattintgatva az érdekesebb linkeket), akkor Firefoxban elég az utolsó megnyitott lap fülére kattintani, mivel miután elvolastuk és bezártuk a fület, azonnal megnyitja a tőle balra taláhatót, vagyis az előző háttérben nyitott linket. Operában a fül bezárásakor visszajutunk az eredeti lapra, amin végigkattintottuk a linkeket, így külön meg kell nyitni a másik lapot.

Egy egyszerű megoldás erre, ha Operában a megnyitott lapok olvasása előtt gyorsan végigkattintjuk a megnyitott füleket, így az utoljára használt lap éppen az lesz, amit olvasni szeretnénk. Nem túl kényelmes, de használható lehet.

A másik megoldás, hogy egy saját gombot vagy egy billentyűparancsot használunk a fülek bezárására, nem pedig a hagyományos bezárás módokat. Kényelmetlen, de meg lehet szokni, sőt elég csak a fenti esetekben használni.

Miket írhatunk át?

Az alábbi lehetőségek bármelyikével elérheted, hogy a bezárt fülek után a váltás úgy történjen, ahogyan az Firefoxban megszokott. Használhatsz a bezáráshoz gombokat, billentyűparancsot vagy egérmozdulatot is.

  1. Saját gombok

    Húzd az alábbi gombokat egy eszköztárra, vagy kattints rájuk, és keresd meg őket Megjelenés > Gombok > Saját gombok alatt.

    Bezárás és előző fül megnyitása
    Bezárás és következő fül megnyitása

    Az első gomb bezárja a fület, és az előző fülre, a második pedig a következő fülre ugrik.

  2. Billentyűparancsok

    Nyisd meg a Beállítások > Haladó > Billentyűparancsok ablakot, majd a Billentyűzetbeállítás listájában (alul) jelöld ki az Opera Standard elemet, és nyomd meg a Másolat gombot, majd jelöld ki a listában a másolatot. Ezután nyomd meg a Szerkesztés gombot, és írd be a keresőbe, hogy "w ctrl".

    Kattints duplán a parancsoknál a Művelet oszlopban, és cseréld le a következőképpen:

    w ctrl shift = Close page & Switch to previous page
    w ctrl = Close page & Switch to next page

    Az első parancs bezárja a fület, és az előző fülre, a második pedig a következő fülre ugrik.

  3. Egérmozdulatok

    Nyisd meg a Beállítások > Haladó > Billentyűparancsok ablakot, majd a Egérbeállítás listájában (felül) jelöld ki az Opera Standard elemet, és nyomd meg a Másolat gombot, majd jelöld ki a listában a másolatot. Ezután nyomd meg a Szerkesztés gombot. Jelöld ki az Application elemet a listában, és az Új gombbal add hozzá a következő két mozdulatparancsot:

    GestureDown, GestureRight, GestureDown = Close page & Switch to previous page
    GestureDown, GestureRight, GestureUp = Close page & Switch to next page
    

    Az első parancs (le - jobbra - le) bezárja a fület, és az előző fülre ugrik, míg a második parancs (le - jobbra - fel) bezárja a fület, és a következő füldre ugrik. A régi bezáró parancs (le - jobbra) továbbra is a régi módon zárja be a lapot, vagyis a legutoljára használt fülre ugrik.

Forrás: Tamil

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr26284290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.04. 13:19:54

Végigkattintás helyett az is elég, ha ráhasalsz a "2"-es gombra, amíg végig nem ér az összes fülön :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.04. 13:34:12

Kivéve Kestrel, mert ott már lőttek a 2-es gombnak ...

Penge™ (törölt) 2008.01.04. 13:37:10

Épp ezt akartam írni én is. Amikor valami oknál fogva tab sorbarendezős böngészőt kellett használnom ilyen esetekre, meglehetősen kényelmetlen volt. Attól az "apróságtól", hogy 30-40 megnyitott tab után rendesen lassult (2x1 giga/800MHz DDR2) az IE is FF meg mégjobban.

Amúgy hozzátenném, hogy én lapbezárásra beállítottam egy gombosra a "C"-t (ez nem volt foglalt és evidens is (Close), így mégjobb.

Penge™ (törölt) 2008.01.04. 13:43:58

Szvsz így, hogy visszatették még az új felhasználóknak is egyszerűbb a régi billentyűparancsokra átállítani, mint még ezt a tabkezelési megoldást elcseszni.

Nem a jó böngészőt kell lebutítani, hogy átjárhatóbb legyen, hanem a többi ismerje fel, hogy Operában minden jobb volt eredetileg és itt most ne az alapján alkosson valaki véleményt, hogy melyiket szokta meg előbb, hanem nézze objektíven a dolgokat. Én amikor aktívan kezdtem netezni FF volt az első böngészőm, cirka egy évig használtam, aztán rájöttem, hogy P3-ason mennyivel gyorsabb az Opera és 1 év után simán átszoktam rá, mert egyételmű és kézreálló.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.04. 13:58:28

Kivéve, ha 9.2 kompatibilis kiosztással használod :)

fraki 2008.01.04. 16:02:33

Így van, eredeti kiosztással kell használni, és 1-es 2-essel tabnavigálni.

madve2 2008.01.05. 13:53:43

Most hadd meséljem el A Legjobb Megoldást (csak szerényen =)): Amikor végeztünk a linkek háttérbe való megnyitásával, NEM rákattintunk a legjobboldalira, hanem még a kiinduló oldalon végrehajtjuk a LE-BALRA mozdulatparancsot. Ettől a fül eltűnik, de nem záródik be, ott marad a gombja a fülsávon (mint ahogy a Windows ablakokat leteszi a tálcára a "Kis méret" gomb), emellett az ominózus "utoljára használt" listában LEGHÁTULRA kerül. Az eredmény: máris az egyik háttérbenyitott fület látjuk magunk előtt, és ahogy nekiállunk LE-JOBBRÁVAL lecsukogatni az elolvasott ablakokat, biztosak lehetünk benne, hogy a kiindulópontot fogjuk látni utoljára. (Meglehet, hogy közben találkozni fogunk a "kiindulópont" megnyitása előtt megnyitott fülekkel, ha vannak ilyenek - azokat is egyszerűen lebalrázzuk, és kész.) Remélem, érthető =)

Egyébként erre az egész "Kinek kedvezzünk? Ős-PowerUsereknek vagy áttérni vágyó (hahaha!) Firefoxosoknak?" mizériára a legjobb megoldás az lenne, ha a egész egyszerűen nem egy, hanem két default beállítás séma lenne, amik közül első indításkor lehet választani... nagyon sok programot csináltak már így (az Adobe Premiere egyes verzióitól egészen a FIFA sorozatig), az Operában pedig pláne nem lenne bonyolult (nem csak egy Opera Standard lenne, hanem többféle, bumm).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.05. 23:36:26

madve2: A megoldásod ötletes.

Ami az utolsü bekezdést illeti, Opera 9.5-ben pont ez van. Annyi különséggel, hogy telepítéskor nem kérdez rá. De nincs gond, a power Operás pár kattintással beállíthatja a 92x billentyűparancsait.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.07. 09:05:36

madve2, nagyon jó megoldás, eszembe se jutott, pedig ismerem én is ezt.

Ez a "lebalrázzuk" nagyon tetszett :)

Bondi 2008.01.11. 11:31:17

Miért nem úgy kezeli a füleket? Mert az Operában nem is szimpla tabbed browsing van, hanem SDI. ;) A legelső dolog, ami miatt annak idején leragadtam az Operánál (el se hiszem, lassan tíz éve...), hogy nem a tálcán kellett keresgélnem az IE vagy a NS megnyitott ablakai között.

Ezt az „utoljára használt" dolgot pedig megoldhatnák ugyanúgy, ahogy azt is be lehet állítani, hogy Ctrl+Tabbal a fülsáv sorrendje lehessen váltogatni, ne az utolsó használat szerint.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.05.12. 14:00:18

Köszi, ezt kerestem. Végre. Arra esetleg nem tudsz valamit, hogy az addressbaron elhelyezett gombok (könyvjelzők) középső klikkel kattinthatóak legyenek? Szórakoztam ott is az Activate Button & New tab illetve Activate Button & Open link in new page és hasonlókkal, de nem jött össze.
süti beállítások módosítása