Magyar Opera

Opera profil visszaállítása

Ha mindig kipróbálod az Opera új verzióit, legyen az a végleges verzió, technológiai előzetes, beta vagy akár heti előzetes, és minden esetben a régi Operádra telepíted a frissítést, akkor már nagyon jó esélyed van arra, hogy az opera6.ini fájlod mostanra már igazi szemétdombbá változott. Az Opera a különböző verziók között számtalan alkalommal változtatta meg az opera6.ini szerkezetét, felépítését: új elemek kerültek be, megváltozott a típusuk, megváltozott a nevük, a szintaxisuk.

Az Opera ezekben az esetekben csak és kizárólag arra figyel, hogy egy végleges verzióra telepített újabb végleges változat át tudja menteni a módosításokat. A beták és előzetesek közben fellépett eltérésekkel már nem foglalkoznak. A tünetek ilyen esetekben eléggé gyakoriak: hibásan megjelenített lapok (amelyek másoknál jól jönnek be), magas CPU használat, indokolatlanul magas memóriahasználat. Ha ilyeneket tapasztalsz, és mostanában kipróbáltál akár egyetlen előzetes verziót is, akkor lehetséges, hogy nálad is ez okozza a hibát.

Szerencsére a megoldás egyszerű: elég, ha letörlöd vagy átnevezed az opera6.ini fájlodat, és létrejön egy új, hibátlan fájl. Nem árt, ha ezután összehasonlítod a két fájlt, és a szükséges módosításokat áthozod az újba (például ha megváltoztattad az alapértelmezett útvonalakat, ha módosítottál az opera:config oldalon valamit, stb.)

A tisztogatás lépései kicsit bővebben a következők:

  • Keresd meg az opera6.ini fájlt a profilodban. Ezt az opera:about oldalon találod az Elérési utak > Beállítások alatt.
  • Ha teljes tisztogatást akarsz, akkor töröld le a sütiket és a gyorsítótárat (Eszközök > Személyes adatok törlése > Részletek).
  • Zárd be az Operát.
  • Töröld le vagy nevezd át az opera6.ini fájlt a profilodban.
  • Indítsd el az Operát.

Ezzel a módszerrel az Opera újra elkészíti neked az opera6.ini fájlt, mintha egy újonnan telepített Operád lenne. A fontosabb beállítások (könyvjelzők, eszköztár- és menü módosítások, jelszavak, levelek, jegyzetek) változatlanul megmaradnak. Újra be kell írnod a személyes adatokat (Beállítások > Mágus alatt), és ha régebben módosítottad az opera6.ini-t, akkor értelemszerűen ez is elvesződik elvész.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr2011759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bondi 2006.07.27. 12:13:32

(Jajjjj... :O Nem "elvesződik", hanem elvész.)

Ezek szerint annál vannak inkább bajok, aki a bétákat is rányomatta az ini-re?
Én csak a végleges változatokat rakom fel, és nem volt bajom, csak a beépülőkkel, de a frissítésük vagy szükség esetén a kézi bemásolás + fájltípusok szerkesztése után mindig oké lett.
Viszont az ini-m már nekem is elég gané, mert szerintem vagy az 5. óta nem csináltam klín innsztólt, mert jó volt így is. :)

KingFisher 2006.07.27. 15:03:57

Az utóbbi időben rendszeresen elkezdett hízni a pagefileom, aminek nem tudtam az okát, aztán kiderült az Opera hibás, bezárás után nem lövi ki a processt, és akár 4-5 is futhat, zabálva a memóriát és a VM-át. Azt hittem a 9.01 előzetesek hibája, így legyalultam, és visszatettem a hivatalos 9-est, de a hiba továbbra is él. Ismert ez a hiba másnak is? Esetleg valami megoldás?

Valek 2008.07.01. 10:47:34

Sziasztok!
Hogyan tudok új profilt létrehozni az Operában?
Rákerestem, de sehol nem találtam leírást. Gondolom nem túl bonyollt a dolog.
Vagy tévedek?
Több ember szeretné a saját beállításával használni, és nem tudom mi módódon kell beállítani.
Előre is köszönöm a segítséget!
Valek
süti beállítások módosítása